Félixfürdő település (Bihar megye) Központ: Váradszentmárton. Félixfürdő román elnevezése: Baile Felix. Német neve: Felixbad.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Félixfürdő (Bihar megye) és környéke turisztikai látnivalói

Félixfürdő. Félixfürdo Nagyváradtól 8 km-re fekszik, a nagyváradiak népszeru üdülohelye.
Püspökfürdő. Püspökfürdo, kemping és fürdotelep, Nagyváradtól 8 km-re található.
Betfia-zsomboly Somló-hegy Betfia. A Somlyó-hegy fél hektáron elterülő paleontológiai védett terület, Betfia falu határában.
Betfia kilátótorony Somló-hegy Betfia. Betfia kilátótorony, Betfia-zsomboly, Somló-hegyi őslénytani lelőhely.
A nagyváradi vár. Ezen a 150 000 négyzetméteren, 9 évszázadon át egyik itt álló építménynek sem volt nyugodt története. 282 ablak. Érdekes a fenti hozzászólás ékezet- és szóhasználata, népi hiedelmen alapuló tartalma. Átutazóban Nagyváradon 4. Mivel elég nyílt terep meg kellett várjuk míg elmennek a környékről, a közeli padokról, utána már csak azt kellett megfejteni, hogy honnan 16 méter, melyik kerítéstől és máris meglett a geodoboz. Nosztalgia. Váradi tartózkodásom alatti nosztalgikus séta alatt találtam rá a geodobozra.
Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium Nagyvárad. Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium - Nagyvárad, 1895 1896, középület.
Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Kara. A Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Karának épülete, az egykori Kereskedelmi Csarknok.
Fuchsl palota Nagyvárad. Fuchsl-palota - Nagyvárad, 1902 1903.
Görög katolikus papnevelde Nagyvárad. Görög katolikus papnevelde - Nagyvárad, 1846 1928, középület.
Garasos hid emlektablaja Nagyvarad. Garasos hid emlektablaja Nagyvarad 2011
Zöldfa fogadó Nagyvárad. Zöldfa fogadó, Nagyvárad, egykori vengéglátó egység, 1760.
Garasos híd Nagyvárad. Garasos híd - NagyváradRejtő: andrixnet Átutazóban Nagyváradon 2. A megadott helyen, a megadott koordinátáknál találtunk egy geoládát. Nosztalgia. Váradi tartózkodásom alatt egy nosztalgikus séta alkalmával ezt a geodobozt is megtaláltam. Kábeles híd. Megkerült egy filmes geodoboz ami kikandikált a rejtekhelyről.
Millenniumi emlekoszlop Nagyvarad. Millenniumi emlekoszlop Nagyvarad 2000
Kocka alakú lombkoronák Nagyvárad. Nagyváradon, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcában tizenkét Carpinus Betulus fa lombkoronáját kocka alakúra alakították ki.
Fekete Sas fogadó Nagyvárad. Fekete Sas fogadó - Nagyvárad, 1909.
Ady Endre emlékmúzeum Nagyvárad. A park közepén lévő kicsiny emlékmúzeumot 1957-ben létesítették, abban az épületben, amelyikben a múlt századi "Mülleráj" üzemelt. Fiszlikolás. Bevallom őszintén, hogy nem tudom mit jelent a fiszlikolás szó. Átutazóban Nagyváradon. Nagyváradi sétánk alkalmából ezt is megkerestük. Nosztalgia. Váradi tartozkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében kaptam meg a geodobozt.
Szigligeti Színház Nagyvárad. A Fellner-Helmer bécsi tervezőintézet tervei alapján, 1899-ben kezdik el a színház építését neoklasszicista homlokzatú, neorokkokó belsejű stílusban. Váradi séta. A váradi láda-kereső séta második állomása. Átutazóban Nagyváradon 1. Egy kis séta a központban, na meg láda keresés. Nosztalgia. Váradi tartózkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében, kicsit rázósan, de sikerült előkotorni a dobozocskát.
Szent Anna-Orsolyita rendi templom és egykori apácazárda Nagyvárad. A zárdát Szentzy István babolcsai apát és váradi kanonok alapítványának segítségével építették 1771-74-ben, majd 1858-ban bővítették és homlokzatát gótizálták.
Szigligeti Ede emlektabla Nagyvarad. Szigligeti Ede emlektabla Nagyvarad 2008
Ady Endre Nagyvarad. Ady Endre Nagyvarad 1993
Megyei Kórház Nagyvárad. Megyei Kórház, egykori Pénzügyi Palota, épült 1806-ban - Nagyvárad.
Petőfi Sándor mellszobor Nagyvárad. Petőfi Sándor mellszobor, a róla elnevezett park végében, közel a sétálóutcához - 1991.
Szent Vince Római Katolikus Intézete Nagyvárad. Szent Vince Római Katolikus Intézete, épült 1868-ban - Nagyvárad.
Római katolikus bazilika Nagyvárad. Római katolikus bazilika, Szűz Mária mennybemenetele római-katolikus székesegyház - Nagyvárad. Szobor. Egy nagyváradi séta első találata. Nosztalgia. Nagyváradi tartózkodásom alatt megejtett nosztalgikus séta alatt kaptam meg ezt a geodobozt.
Római katolikus püspöki palota Nagyvárad. Római katolikus püspöki palota 1762-1776 - Dacia sugárút, Nagyvárad.
CET Nagyvárad. Első és legnagyobb problémája Nagyváradnak a CET, amely meleg vízzel és fűtéssel látja el a várost. Gugli utcakép. Igen, ez az úgynevezett Gugli Utcakép, vagy Utcanézet. Uj doboz. Füst, füst es meg egyszer füst. Váradi séta. Gyengén pöfékelt a kémény, viszont a környéken valami egyéb ipari létesítmény förtelmes bűzt terjesztett.
Várhegy Tasádfő. A tasádfői Várhegyet 1968-ban fedezték fel, több ásatás volt a helyszínen 1969-1984, 1994-1996, 2007-ben.
Bihar földvára. A hajdani Biharvár, Bihar vármegye névadó székhelye lett.
Levendula Farm Nagyvárad Kisszántó. 2023-ban, a kisszántói Levendula Farm Nagyvárad június 24-25 között szervezi meg a Levendulafesztivált.
Körösszegi vár lakótornyának romja. A várat a Borsa-nemzetség építtette a tatárjárás után, a XIII-XIV-dik században, lakótornya 25 méter magas.
Cséffai Természeti Park. Az 5002 ha-os új természetvédelmi terület a román–magyar határ mentén, Nagyváradtól 30 km-re délnyugatra helyezkedik el, Cséffa és Oláhszentmiklós Bihar megyei községek határában és közvetlenül kapcsolódik a Körös–Maros Nemzeti Park területeihez, egy összefüggő, határon átnyúló, közel 13 ezer hektáros védett területet alkotva.
Radványi-erdő. A cséffai természeti park területének védetté nyilvánítását elsősorban az itt található értékes élőhelyek, a nedves-mocsaras rétek, pannon szikesek, a közel 200 hektáros Radványi-erdő, valamint a 700 hektáros mesterséges halastavakhoz kötődő gazdag madárvilág indokolta.
Bartsch-kúria Szalárd. Bartsch-kúria, ma idősek otthona - Szalárd.
Vida-tó. Régóta szerettem volna eljutni a Vida-tóhoz. Vida-tó. A Vida tó érdekessége hogy egy óriás betontölcsér van a tóban amin keresztül folyik le a víz.
Szentjobb vára. Nagyváradtól északkeletre, a Hegyköz területén fekszik Szentjobb település.
Csonka torony Nagyszalonta. Szalonta várát a hajdúk kezdték el építeni 1620-ban és Rákóczi György segítségével fejezték be 1636-ban.
Mercurius apát szobra Szentjobb. Mercurius apátról jobbára csak egyházi körökben hallottak. Megvan!. Magát a szobrot alig találtuk meg, hiába volt a főút mellett :) Jó mélyen be kellett nyúlni a növényzetbe, de jó érzés, hogy ezt ládát is én találtam (mi találtuk) meg először.
Nagyszalonta látnivalói. Nagyszalonta, Arany János szülovárosa.
Kulin György-emlékház Nagyszalonta. Kulin György-emlékház - Nagyszalonta
[ Fel ↑ ]
Nagyszalonta. Nagyszalonta, románul Salonta, korábban Salonta Mare, németül Großsalontha, a város neve a szláv Suleta személynévből ered, amely a Sulimir személynévből származik. Sajnos már zárva találtuk. A múzeum 16 óráig volt nyitva, mire ideértünk már zárva volt.
Sólyomkő vára Sólyomkőpestes. Sólyomkő várának romjai a Réz-hegység nyugati felében, Sólyomkőpestes falutól észak-északnyugatra találhatók, a Sólyomkővári-patak felett.
Zichy-kastély Bihardiószeg. Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg.
Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg. Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
Bocskai István mellszobra Bihardiószeg. Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg. I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
Gyógyfürdő Hegyközszentmiklós. A 60-65 Celsius fokos meleg vízre a 70-es években kőolaj után kutatva találtak rá, ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő.
Dubricsony-patak Doborcsány. A Dubricsony-patak medre Doborcsány közepén egy boltozat nélküli cseppkőbarlang hosszú folyosójához hasonlít.
Vízimalom Biharrósa. A 19-dik századi fából készült vizimalom még most is működőképes, ez az egyetlen a környéken, amelyet még használnak.
Malmok völgye-patak Borz. A Malmok völgye egy körülbelül 370 m hosszú patak völgye, mely egy 50 méter magas sziklafal aljából ered.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.