Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Szentjobb vára - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Szentjobb vára turisztikai látnivalói

Nagyváradtól északkeletre, a Hegyköz területén fekszik Szentjobb település. Várának helyéhez úgy jutunk el, ha a Berettyó hídján átmenve az útról jobbra térünk.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Cikkcakkok
Cikkcakkok
Konglomerát sziklák
Konglomerát sziklák
Sáncok 3
Sáncok 3
Az erődítmény falai
Az erődítmény falai

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szentjobb vára fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A Berettyó a vártól délre folyik. Az egykori vár északkeletii sarkában áll a katolikus plébániatemplom, a délkeleti oldalon az egykori apátsági épület található, délnyugati részén pedig az erősség részben feltárt alapfalai tekinthetők meg. A község feletti dombon 1084-ben alapította Szt... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szentjobb vára!

A legközelebbi település Szentjobb, 0,52 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szentjobb vára közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Mercurius apát szobra - Szentjobb Így nem kétséges, sokan felteszik majd a kérdést magukban, amikor a szerzetes szobrát megpillantják az erdélyi Szentjobb központi parkjában: Ki ez az ember?. Megvan!. Magát a szobrot alig találtuk meg, hiába volt a főút mellett :) Jó mélyen be kellett nyúlni a növényzetbe, de jó érzés, hogy ezt ládát is én találtam (mi találtuk) meg először. Mercurius apátról jobbára csak egyházi körökben hallottak.
A 60-65 Celsius fokos meleg vízre a 70-es években kőolaj után kutatva találtak rá, ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő.
Hegyközszentmiklós az Érmellék és a Hegyköz találkozásánál, a Cserhát (érmelléki dombok) erdős dombjai között alakult ki. Valamikor a XII-XIII század folyamán a Váradtól Szatmár felé vezető középkori kereskedelmi út mentén. Első találat. Első találatom egy szűz láda. Jó rejtés, szép kilátás. Tavaly költöztünk a faluba ma kerítettem időt a keresésre.
Bartsch-kúria, ma idősek otthona - Szalárd.
Református templom Székelyhíd A XIII-dik század utolsó negyedében épült, majd a XV-dik században építették új gótikus szentélyét tengelysarkos, sokszögzáródású alaprajzi megoldással. Kárpát-medencei analógiája néhány felvidéki templom, a budaszentlőrinci Remete Szent Pál kápolna és a gyöngyösi Szent Bertalan templom. Székelyhíd vára is itt állt. A református templom magán hordozza a gótika nyomait.
A Dietrichstein-Stubenberg-kastéllyal egybeépítették 1764-68 között Johann Nepomuk Dietrichstein, a székelyhídi uradalom birtokosa megbízásából. Katolikus emlékek Székelyhídon. A római katolikus templom belülről megnézhető a rácson keresztül, az ajtót nyitva tartják.
A székelyhídi doktor Wilhelm Sándor nyugalmazott tanár, halbiológus nevéhez fűződik a kiállítás anyagának összegyűjtése. Szobrászalkotás Székelyhídon. Székelyhídon szombati napon piac volt, emiatt nagy közönség vette körül a szobrot. Az Érmellék egykor gazdag vizeinek emlékére az Ady Endre Kulturális Központban nyílt meg egy múzeum. Táborozás. 1703 nyarán itt táborozott Székelyhídon II Rákóczi Ferenc fejedelmünk, miután Bercsényi Miklós vezetésével csapatainak másik része bevette Váradolaszit. Székelyhídi római katolikus emlékek. Érmelléki körtúrán jutottam el a székelyhídi római katolikus templomhoz és a mellette álló Nepomuki Szent János szoborhoz. Omladozóban. Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét. Petőfi Székelyhídon. Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak. Érmelléki körtúrán. Érmelléki autós túra keretében jutottam el Székelyhídra.
Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
Bocskai István mellszobra Bihardiószeg Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg. Uszoda és strand. Megnéztem a város új strandját is, a város határában van.
Margitta város fő turisztikai vonzereje a termálstrand, amely évente több ezer turistát csalogat el az egész országból, mivel geotermális vizet használnak a gyógyfürdőzésre. Inkább palacsintázzunk. Megtaláltam a város közepén, esztétikailag nem volt élményszerű, ami látszott belőle. A város környékén több geotermális forrás is található.
Margitta és környéke már a rézkorban is lakott hely volt. Termalviz. Pontos mérés. Az itt nem úgy megy. Mi csak akkor vagyunk hajlandók megnézni valamit, illetve elmenni egy helyre, ha geodoboz is van oda rejtve. Azért érdemes megemlíteni. A láda bejegyzés általános jellegű (Margitta), úgyhogy véleményem szerint nem vétek, ha megemlítem a város egyik fő turisztikai objektumát (és természeti értékét), a strandot (N 47. Környékén gyakran találtak réz-, bronz- és vaskorból származó leleteket.
A hajdani Biharvár, Bihar vármegye névadó székhelye lett. Hatalmas méretű földvára hazánk legimpozánsabb ilyen jellegű emléke.
A XIII-dik században épült román stílusban, a templom a volt premontrei kolostor keretén belül működött, ma református templom. Írásos dokumentum először 1234-ben említi, mint a pályi kolostorhoz tartozó egyházat.

Történelmi-kulturális értékek - Bihar megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szentjobb vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Római kasztrum - Szóval, amíg más becsületes kincskeresők napi 28-30 kilométereket gyalogoltak ezen a hétvégén, ti csak úgy lazán találkozgattatok, zabálgattatok :-) Majd a wellnessben kényeztettétek magatokat, mi? Remélem a római kasztrumhoz geodobozt is helyeztél. Várjuk a bejelentését...
 • Háát persze hogy rendben van - Ettől csak jobb lesz a játék, és én is megkereshetem. :) Úgy látom, hogy ez a csatakos tél mindenkit lelassított, mert nincs nagy mozgás...
 • Helynevek a környéken - Torjáról Bálványosfürdő felé a Torja-patak mentén vezet az út. A régi osztrák térképen viszont ez a patak Bálványos-patak néven szerepel...
 • Csere - Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. Mihelyt Vasarhelyen jarok cserelem...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szentjobb vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.