Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Rakodó források - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Rakodó források turisztikai látnivalói

Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rakodó források képtárból:

Mészkőtufa
Mészkőtufa
Mészkőtufa
Mészkőtufa
Síró mészkőtufafej
Síró mészkőtufafej
Ősz
Ősz
Ősz
Ősz
Patak
Patak
A kistestvér
A kistestvér
Forrás
Forrás
A kistestvér
A kistestvér
Patak
Patak

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rakodó források fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rakodó források!

A legközelebbi település Bodzavám, 3,48 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sugópatak zuhatagjai Malom vagy Sugópatak zuhatagcsoportja.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rakodó források közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Rakodó források újratöltve - 30 m-re. Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs. Mészkőtufa. Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok. E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át.
Kis-Üvöltő-patak vízesése - Bodzavám - 290 m-re. Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Mésztufa. Nagyon tetszett a mésztufa formája, színe, a rajta csörgedező, szétterülő kristálytiszta vízzel. Forrás. Itt sem boldogultam GPS nélkül. A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk, megcsodáljuk a Nagy-üvöltőt és a mészkőalakzatokat.
Kálvária-domb - Bodzavám - 660 m-re. A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Romok. Az erőd felől közelítettem meg a templomromot. Bodzavám végén régi templom romjai és egy újkori erőd maradványai ismerhetők fel, a Kálvária körül újkori sáncok láthatóak a harmadik katonai felmérés térképszelvényén.
Erőd - Bodzavám - 1,1 km-re. A jól látható tüzérségi erőd mellett további hét kisebb sánc, katonai barakk helye található a területen. A földön. Elsőre csak az üres üreg lett meg, jó sok hangyával. Bodzavámi kilátó. Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt. Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet a két barakk helye az erdőben található a kiserődök felett.
Esztena-nyereg - 5,8 km-re. ördög keze-szikla Csukás-hegység - 5,9 km-re. Csukás-csúcs - 6,7 km-re. A doboz nincs ott. A Csukás csúcsra elértünk de sajnos ezt a geodobozt én sem találtam meg. Lehetetlenseg volt. A mai napon a Csukas csucsra terveztuk turankat, szep idoben indultunk, egeszen a csucsig ki is tartott a jo ido. A csucs megvolt, a lada nem kerult elo. E Kodben, viharban. Tobbszor jartam a Csukasban (a 2011 -es hatarturan, kirandulasokon, telen nyaron stb. A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal.
Keresztút Csukás-hegység - 7,2 km-re. A Vörös-havas a Csukás masszívumban talalható, a Csukás-hegység és a Gropsoare-Zákány hegységgel  egyetemben, közöttük. Kicsikek es kekek. Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos). Útkereszteződés. Megtaláltam a dobozkát miután feljöttünk a Csukás hegység keleti "ágán" (Zákány, Gropsoare), majd továbbmentünk a Csukás menedékház felé. Kicsi kék emberke a krematórium közelében. A Gropsoarele-Zákány gerinc felől érkeztünk a helyszínre, miután elhaladtunk a közelben levő két krematórium mellett. Cukorkás doboz. Először jártam a Csukás hegységben, és szemem - szám tátva maradt a látványtól, amit nyujtott a hegy ebben az évszakban, meg is feledkeztem mindenről, úgy kellett figyelmeztessn Péter, hogy azert vannak rejtekhelyek is. Rajta fordul meg a történelmi határ.
Bölényrezervátum Bodzavám - 7,3 km-re. A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet, de a közeljövőben szabadon engedik az egykor őshonos állatokat. Bölények. Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek. Ott voltam. Ott voltam a rejtesnel. Állatkert?. Végigtapogattuk a rejtek-hintát, de semmi sehol. Napozó bölények. Hiába vártam, a nagy lomha bölények semerre sem mozdultak, csak süttették magukat az őszi nappal. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon.
Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegység - 7,6 km-re. Valamikor Hármas-forrásnak nevezték, de ma már csak két csövön keresztül folyik. Forrás. Megtaláltam a dobozt, nagyon gyatra állapotban van. A Teleajen partján. Jól esik a kristálytiszta hideg forrásvíz annak aki a hegyről jön le, vagy egy utolsó lehetőség a tartalékot feltölteni mielőtt nekivágna a meredek kapaszkodónak. Teleajen folyó. Bár a Teleajen folyó hivatalosan tényleg a Beri-patak száraz völgyével kezdődik, a Nicolae Ioan-forrás a Beri-patak völgyében van. Felületes tájékozódás. Kösz a pontosítást. A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre.
Tészla-tisztás - 8,5 km-re. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja. A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé.
Tészla-nyereg Csukás-hegység - 8,6 km-re. Duduj-kő Csukás-hegység - 9 km-re. Láncoknál Csukás-hegység - 9 km-re. Főleg télen, itt ajánlott a nagyobb elővigyázatosság. A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve.
Réz-híd Csukás-hegység - 9,1 km-re. Nevét a vöröses színének köszönheti, a rajta megtelepedett moszatoktól. A Réz-híd a Csukás-hegységben található, a Zákány-csúcs közelében.
Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység - 9,5 km-re. A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás - 9,7 km-re. Királyhegy Bodzavám - 10,3 km-re. Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utatValea Stanii felé.
Kreutzburg vára Bodzavám - 11,7 km-re. Ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz. Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé.
Sasok tava Szilon-havas - 13,4 km-re. Nagyon szép kis eldugott tó ez a Sasok tava. A Fekete-völgyön keresztül közelítettük meg a Sasok tavát. Felhők között. A kék háromszög jelzést követve másztunk ki. A Sasok tava, egy másik nevén Feneketlen tó, a Szilon-havasokban található, turisták által keveset látogatott környezetben.
Viadukt Keresztvár - 13,6 km-re. 1924 és 1928 között a Brassó–Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Egy hid mint a meseben. Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Vártuk a vonatot. Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában.
Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros - 14,7 km-re. A nevezetes szikla egy darabját lerobbantották annak a műútnak a korszerűsítése közben, melyet eredetileg 1876-96-ban építettek az addig járhatatlan szoroson keresztül. A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.
Nagy Piliske - 16,8 km-re. Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges. A Nagy Piliske, az 1223 méterével, Brassó és Háromszék határán található és a Bodzai-havasok egyik jellegzetes csúcsaként ismeretes.
Babarunkai vízgyűjtő - 17,2 km-re. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Valóban nem a legjobb ötlet. Valóban nem a legjobb ötlet a chips-es zacskó, de gondoltam jön a tél, hó, víz, jobb a semminél. Köszönjük a rejtekhelyet. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. Elég rossz állapotban van. A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Én nem találtam meg. Egyszer én is kerestem ezt a geodobozt, de nekem nem sikerült megtalálni. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel.
Kisvár Keresztvár - 17,4 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község.
Nagyvár Keresztvár - 17,8 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község.
Református templom Keresztvár - 18 km-re. 1222-ben castrum quod Cruceburg nominatur. 1212-ben castrum Crucpurg néven jelentkezik a forrásokban.
Lisznyópataki világvége - 20,6 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös? Valaki tud többet erről a völgyről? Mert csak sejtjük hogy hol vagyunk. Már jártunk a világvégén. A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
Szacsva vára - 20,7 km-re. Hogy merre tovább?. Két lehetőség is van: 1. Gombaszedés közben ellenőriztük. A láda jó állapotban van, csak a füzet nedves egy kicsit. Szacsva vára. Az V. Arra jartunk. De a vadaspark villanypasztorral orzott kapujatol csak a lest nezegettuk kivulrol, sovarogva. Toplós-kút - 21,7 km-re. Több hiedelem is fűződik hozzá. A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található.
Törökvár - 22 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól. Köszönet jkgabor-nak. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. Ott voltam. Ott voltam a rejtesnel. Törökvár. Jó rejtés, csak az erdő nagyon tönkre van téve. A legmagasabb nem is a legmagasabb. Kisse nehez volt odatalalni. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető.
Garcsin mezeje Nagy-kő havas - 22,1 km-re. A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A Garcsin völgyéből a Nagy-kő havasra. A drájvinos Nagy-kő-túrából hazafele tartva, bár nagyon siettem, nem hagyhattam ki a Garcsin-mező szűz geodobozát. A farsang temetese a Garcsinban. A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk, a brassoi EKE szervezeseben, az ez evi farsangon. A Mozsár-patakán felül, Fürészmezőtől egy jó órai távolságra a Garcsin völgye kiszélesedik, partjain egy havasi községnek fekhelyül kinálkozó, szép térség terül el, buja tenyészetű bekeritett kaszálókkal.
Büdös-víz forrása - 22,3 km-re. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel. A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska.
Szacsvai panoráma - 23,4 km-re. Szacsvaiak. Megtalálták a "szacsvaiak" is. Sikerült megtalálnom. Bár a doboz, inkább a magyarosi panorámát látja, mint a szacsvait. Magyarosi panoráma. A rejtek közeléből tényleg Magyarósra lehet inkább rálátni. A képet is törölni kéne. Akkor a képet is törölni kéne, amit feltettem. Borzvára Kispatakon - 23,7 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. Tudás vagy szerencse?. Tudás vagy szerencse? A lényeg, hogy megtaláltam. Borzvára Kispatakon. Ez a doboz az V. Megtalaltuk. Egyik legszebb erdo. Kisse esos ido volt. Kellemes kis seta, es a mai nap ez is meglett. Kisborosnyó részének tekintik Kispatakot, pedig bő 1,5 kmtávolság választja el a két települést.
Vártemplom Prázsmár - 23,8 km-re. A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Elso kereses. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található.
Poján-kő - 24,1 km-re. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan. A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen.
Református templom Feldoboly - 24,5 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
Református templom Szacsva - 24,5 km-re. Megvan ez a doboz is. Kár a templom állapotáért, ha belül ilyen szép. A rejtés napján. Az ötödik Rejtekhely-találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg az itt elrejtett geodobozt. A rejtés napján. Szintén a rejtekhely találkozó alkalmával, a rejtés napján találtam meg a geodobozt. Otletes rejtes. Megtalaltuk. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található.
Mikes-Szentkereszty kúria Zágon - 24,6 km-re. Kár, hogy zárva volt. Emblematikus, szép kúria. Kockás tulipán-erdő Szacsva - 24,6 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Na ez igen. Csodálatos. Viszontlátásra áprilisben. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Kezdenek kinyílni a tulipánok. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Sötét kockás tulipánok. Meli fotóit látva, tudtam, hogy ott leszünk hétvégén. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába.
Református templom Zágon - 24,7 km-re. Jeges-barlang Nagykő-havas - 24,8 km-re. Református templom Lisznyó - 24,9 km-re. Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található. Megfagyva bar..... Megtaláltuk, és csatlakozva az elöttünk szólókhoz akik nem jegyezték még be a találatukat, valóban hideg - sőt március 23hoz képest nagyon hideg van. Megjegyezném. Ma székely zászló van a zászlórúdon. Van akinek az elso fa, nekem az utolso lett. Kisse szukos helyen van, nehezen sikerult kiszedni. Lisznyoi setan. Elindultunk mi is egy kis setara. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent.
Pruncea-vízesés - 25 km-re. Most zavaros volt a víz, de így is látványos. A Siriu-víztározó aljából indul az erdei út, és a vízesés az út mellett van.
Kőkert éle - 25,1 km-re. Pénteken találtuk meg ezt a geodobozt. A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak. Kőkert éle. Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni. Mikes-kert Zágon - 25,1 km-re. Tölgy és kápolna. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja.
Bolnok - 25,5 km-re. Bolnok. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére. Boglya-tető - 25,7 km-re. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk. A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét.
Csűr-kapu Nagy-kő-havas - 26 km-re. Az elso mindig emlekezetes. Egy szep nap, egy szep hely. A Csűr-kapu egy 1,5 x 4 m-es nyílás a Csűr-kő sziklájában, mely a rétegek beszakadása révén keletkezett.
Medve-szakadék Nagy-kő-havas - 26 km-re. Őszi séta. A Nagykő-havasról visszafele jövet választottuk ezt az utvonalat, és megérte. A Nagykő havasról lefele. Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is. Elsőként találtam meg. A Létrás-szakadék bejárása után, ami télen csodálatos, átvergődve a Medve-szakadékon, felkerestük a kilátónál található ládát. Az abonyi természetjárókkal. Erdélybe utazva kerestem meg, Teveladyvel. Csere-tető Lisznyó - 26 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
Írott-kő - 26,4 km-re. A Nagy-kő-havas hegységben két fő rétegben áll a kréta-konglomérát, s e közé ékelődve találunk egy több száz méter vastagságú mészkő réteget, mely a tetőgerinc alatt vonul végig és az Írott-kőnél bukkan elő. Szikla tetején. Megtaláltam a dobozt. Elsőnek írhattam a füzetbe, a sziklán már volt írás. A Garcsin völgye felől közelítettem meg a Nagy-kő-havas gerincét, a kék kereszt jelzés mentén. Egy masik Nagy-Ko farka. Mar van egy lada leteve (kb egy eve), "a masik" Nagy-Ko farkanal egy szikla kozeleben. A természet csipkéje. A kövek írásos részét alolról lehet megcsodálni, tehát a Nagykőhavas csúcs fele vezető ösvényen mielőtt kiérnénk platóra, balra kell térni.

Rakodó források románul - in limba romana: Urlatoarele


Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Rakodó források adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Már 2 éve voltam itt - Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan. A rakodó forrásnak van egy kisebb testvére,a patak mentén, felfele, körülbelül 600-700 méterre...
  • Öreges-üreges fa - Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt. De egyikben sem volt doboz az üregben...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rakodó források? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.