Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Rakodó források - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Rakodó források

Rakodó források | Hol van ez a hely?

Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén. A faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a "rakodó források"-nak, illetve "mésztufa-sziklák"-nak nevezett mésztufa gátakat.

Orbán Balázs így ír a rakodó forrásokról, A Székelyföld leírása című művében: De, hogy nagyszerűt és meglepőt találjunk, nem kell nekünk amaz égre meredő sziklákra felküzdenünk magunkat; a természet gondoskodása itt a közelben is mutat fel bámulatunkra méltó tárgyat, melyért csak néhány ezer lépésnyi kitérést kell tennünk a vámon felül balpartilag beszakadó Sugó- vagy Malom pataknak (Urlátore) rejtett mellékvölgyületébe, hol a rövid futású csermely zárt, s kivülről alig észrevehető völgyében egy valódi csodás tünemény rejtőzködik, oly tünemény, s melynek alig van párja, s a melyet még is oly kevesen méltattak megtekintésre. A természet hány ily csodás tüneménye rejtőzködik országunk bérczei között, hány ily elhanyagolt jelenség tűnik fel, mely, ha külföldön lenne, az útazók ezrei tódulnának megbámulására, mig nálunk ismeretlenül és használatlanul hevernek, épp ugy mint annyi más anyagi kincsek is, melyeket a gondos természet oly pazarul rakott le bérczeink keblébe, hogy az lakó népet felgazdagitsa vele. De nem akarom a t.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: A Rakodó források Mészkőtufa Mészkőtufa Síró mészkőtufafej Ősz Ősz Patak A kistestvér Forrás A kistestvér Patak. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rakodó források fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rakodó források! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rakodó források közelében?
Bölényrezervátum. A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet, de a közeljövőben szabadon engedik az egykor őshonos állatokat. Bölények - Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek. (itt geodobozt is lehet keresni)
Nicolae Ioan-forrás. Valamikor Hármas-forrásnak nevezték, de ma már csak két csövön keresztül folyik. Sikerélmény - Izgalmasnak indult a kirándulásunk, hiszen az öt hónapost is útnak indítottuk a Csukás csúcs felé. (itt geodobozt is lehet keresni)
Tészla-tisztás. (turisztikai hely geoládával) (érdekes hely geoládával) Láncoknál. A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve.
Réz-híd. 9.1 km-re. Nevét a vöröses színének köszönheti, a rajta megtelepedett moszatoktól.
Fehér-patak szurdokvölgy. Királyhegy. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé.
Kreutzburg vára. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé, ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz, ennek közeléből indul a piros kereszt turistajelzés, melyen haladva jutunk ki a Bonkuta-hágótól a Tatárhágó felé tartó útra.
Sasok tava. Felhők között - A kék háromszög jelzést követve másztunk ki. Viadukt. 1924 és 1928 között a Brassó–Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Vártuk a vonatot - Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
Nagy Piliske. 16.8 km-re. Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges.
Babarunkai vízgyűjtő. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó. Sötétedéskor - A Csukás-hegységből hazafelé tartottunk, az idei Havasszépe-túráról.
Kisvár. Nagyvár. 17.8 km-re. Református templom. 1222-ben castrum quod Cruceburg nominatur.

Rakodó források románul - in limba romana: Urlatoarele


Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Rakodó források gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Öreges-üreges fa - Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt, de egyikben sem volt doboz az üregben...
 • Már 2 éve voltam itt - Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rakodó források? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Rakodó források újratöltve
Rakodó források újratöltve
E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át.
Kis-Üvöltő-patak vízesése
Kis-Üvöltő-patak vízesése
A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.