Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Sugópatak zuhatagjai - Barcaság - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A bodzai vám és Bodza-vize Malom vagy Sugópatak zuhatagcsoportja. Leány-, Strimbamező és Királyhegy Terra Siculorum
247_sugopatak.jpg
A Bodza vidéki Sugópatak felső zuhatag-csoportja
Rakodó források 0 km-re. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat. Már 2 éve voltam itt. Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan. Öreges-üreges fa. Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt.
Rakodó források újratöltve 0,03 km-re. Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs. Mészkőtufa. Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok.
Kis-Üvöltő-patak vízesése Bodzavám 0,29 km-re. Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Mésztufa. Nagyon tetszett a mésztufa formája, színe, a rajta csörgedező, szétterülő kristálytiszta vízzel. Forrás. Itt sem boldogultam GPS nélkül.
Kálvária-domb Bodzavám 0,66 km-re. A már romos kápolna közelében még ma is megfigyelhetőek a sáncok maradványai. Romok. Az erőd felől közelítettem meg a templomromot.
Erőd Bodzavám 1,12 km-re. Ezek felkeresése egy egész napot is igénybe vehet a két barakk helye az erdőben található a kiserődök felett. A földön. Elsőre csak az üres üreg lett meg, jó sok hangyával. Bodzavámi kilátó. Tényleg jól látszanak az erőd nyomai, kiváncsi vagyok, ha megásnák, mit rejt.
Esztena-nyereg 5,79 km-re. Esztena-nyereg
ördög keze-szikla Csukás-hegység 5,88 km-re. Az ördög keze-szikla
Csukás-csúcs 6,66 km-re. Csukás-csúcs Csúcs. Felértünk a csúcsra, de a dobozt nem sikerült megtalálnom, pedig szerintem ott kell legyen valahol. Megcsináltuk. Helyesbítek: nem a geodobozt találtuk meg, csak a tartalmát.
Keresztút Csukás-hegység 7,24 km-re. Rajta fordul meg a történelmi határ. Cukorkás doboz. Először jártam a Csukás hegységben, és szemem - szám tátva maradt a látványtól, amit nyujtott a hegy ebben az évszakban, meg is feledkeztem mindenről, úgy kellett figyelmeztessn Péter, hogy azert vannak rejtekhelyek is. Kicsikek es kekek. Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos).
Bölényrezervátum Bodzavám 7,34 km-re. A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet, de a közeljövőben szabadon engedik az egykor őshonos állatokat. Napozó bölények. Hiába vártam, a nagy lomha bölények semerre sem mozdultak, csak süttették magukat az őszi nappal. Bölények. Mióta utoljára voltam itt, eléggé megfutotta a belépő ára, egy kicsit hozzávettek.
Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegység 7,61 km-re. Valamikor Hármas-forrásnak nevezték, de ma már csak két csövön keresztül folyik. Köszönöm a dobozcserét. Remélem tudom majd viszonozni, ha valamelyik általatok rejtett geodoboz karbantartásra szorul. Sikerélmény. Izgalmasnak indult a kirándulásunk, hiszen az öt hónapost is útnak indítottuk a Csukás csúcs felé.
Tészla-tisztás 8,55 km-re. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja.
Tészla-nyereg Csukás-hegység 8,59 km-re. Tészla-nyereg
Duduj-kő Csukás-hegység 8,97 km-re. Duduj-kő
Láncoknál Csukás-hegység 9,01 km-re. Főleg télen, itt ajánlott a nagyobb elővigyázatosság.
Réz-híd Csukás-hegység 9,11 km-re. Nevét a vöröses színének köszönheti, a rajta megtelepedett moszatoktól.
Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 9,51 km-re. Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység
Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás 9,65 km-re. Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás
Királyhegy Bodzavám 10,25 km-re. Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz.
Kreutzburg vára Bodzavám 11,73 km-re. Ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz.
Sasok tava Szilon-havas 13,39 km-re. Sasok tava Szilon-havas Nagyon szép kis eldugott tó ez a Sasok tava. A Fekete-völgyön keresztül közelítettük meg a Sasok tavát. Felhők között. A kék háromszög jelzést követve másztunk ki.
Viadukt Keresztvár 13,56 km-re. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Egy hid mint a meseben. Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul. Vártuk a vonatot. Többször megcsodáltuk már ezt a hídat átutazva alatta, ezúttal úticél volt.
Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 14,69 km-re. A nevezetes szikla egy darabját lerobbantották annak a műútnak a korszerűsítése közben, melyet eredetileg 1876-96-ban építettek az addig járhatatlan szoroson keresztül.
Nagy Piliske 16,83 km-re. Megközelítése legkönnyebben Dobollóról, vagy Keresztvárról lehetseges.
Babarunkai vízgyűjtő 17,15 km-re. De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Feszültség a levegőben. A Csukás hegységből hazafele jövet, már sötétedéskor, megálltunk egy utolsó ladakeresésre. Sötétedéskor. A Csukás-hegységből hazafelé tartottunk, az idei Havasszépe-túráról.
Kisvár Keresztvár 17,43 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
Nagyvár Keresztvár 17,79 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
Református templom Keresztvár 18,03 km-re. 1222-ben castrum quod Cruceburg nominatur.
Lisznyópataki világvége 20,63 km-re. Valaki tud többet erről a völgyről? Már jártunk a világvégén. A nyáron gombászgatni szerettünk volna a környéken, de ítéletidő ért utol, hogy a hely nevéhez illően stílusosan fejezzem ki magam.
Szacsva vára 20,72 km-re. Szacsva vára Megtaláltuk. A kapu zárva volt. Vadlesben. Az út nagyon sáros volt, de ezt feledtette velünk a sok vad megpillantása.
Toplós-kút 21,67 km-re. Több hiedelem is fűződik hozzá.
Törökvár 22,03 km-re. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. Köszönet jkgabor-nak. A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. A láda jól van. Megtaláltuk.
Garcsin mezeje Nagy-kő havas 22,13 km-re. A Garcsin itt két ágra oszlik, az eredeti déli irányból társfolyója a Kiság törtett le, mig maga a Garcsin mindenütt a Nagykőhavas alján folyva délnyugatra kanyarodik. A Garcsin völgyéből a Nagy-kő havasra. A drájvinos Nagy-kő-túrából hazafele tartva, bár nagyon siettem, nem hagyhattam ki a Garcsin-mező szűz geodobozát. A farsang temetese a Garcsinban. A rejtek szomszedsagaban reszt vettunk, a brassoi EKE szervezeseben, az ez evi farsangon.
Büdös-víz forrása 22,28 km-re. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel.
Szacsvai panoráma 23,36 km-re. Szacsvai panoráma Szacsvai panoráma. Nagyon ötletes rejtés és kitartást igényel. Egyik legszebb hely, erdemes felmenni. Kisse kicsi az odu, amiben a doboz van.
Borzvára Kispatakon 23,68 km-re. A Bodzafordulói hegyek északi lejtőjéről, a Késa nevű helyről ered a Kispatak vize. Tudás vagy szerencse?. Tudás vagy szerencse? A lényeg, hogy megtaláltam. A szaloncukrot kivettük. Jó mélyen volt, de megtaláltuk.
Vártemplom Prázsmár 23,77 km-re. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található. Elso kereses. Csodalatos hely, a doboz konnyen megtalalhato a leiras alapjan.
Poján-kő 24,12 km-re. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
Református templom Feldoboly 24,49 km-re. Református templom Feldoboly
Református templom Szacsva 24,52 km-re. Református templom Szacsva Szep rejtes. Kicsit suru a bozot, de azert annyira nem veszes. Sötétben. A sötétedés ellenére megtaláltuk a korhadt csutakot, benne a téglát és a köveket, de a doboz nem került ki.
Mikes-Szentkereszty kúria Zágon 24,57 km-re. Mikes-Szentkereszty kúria - Zágon Kár, hogy zárva volt. Emblematikus, szép kúria.
Kockás tulipán-erdő Szacsva 24,64 km-re. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező. Megegyszer ugyanitt. Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely. Szép hely, könnyű megtalálni.
Református templom Zágon 24,71 km-re. Református templom - Zágon
Jeges-barlang Nagykő-havas 24,81 km-re. Jeges-barlang - Nagykő-havas
Református templom Lisznyó 24,89 km-re. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent. Templom novemberi napsütésben. A novemberi napsütés kissé csípős, rövid a nappal, ezért könnyen elérhető rejtekhelyeket választottunk. Nagytakarítás volt. Ismét meglátogattuk e helyet, pihenőül szolgált egy biciklitúrán.
Pruncea-vízesés 24,97 km-re. Most zavaros volt a víz, de így is látványos.
Kőkert éle 25,13 km-re. Kőkert éle Pénteken találtuk meg ezt a geodobozt. A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak. Kőkert éle. Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni.
Mikes-kert Zágon 25,15 km-re. Mikes-kert Zágon Tölgy és kápolna. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
Bolnok 25,55 km-re. Bolnok Bolnok. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
Boglya-tető 25,74 km-re. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk.
[ Fel ↑ ]
Ördög Keze-szikla - Csukás-hegység
Ördög Keze-szikla - Csukás-hegység 0 km-re
Döblen - Vertés éle - Ördög Keze-szikla - Csukás-csúcs - Bodzavám.
Rakodó források
Rakodó források 0 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Látnivalók Bodzavám 3,48 km-re, Kisbodza 5,32 km-re, Döblön 5,73 km-re, Látnivalók Egrestelep 7,88 km-re, Látnivalók Almás 9,65 km-re, Látnivalók Bredét 9,65 km-re, Szitabodza 11,61 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.