Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Gőzmozdony - Sepsiszentgyörgy - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Gőzmozdony - Sepsiszentgyörgy

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Sport- és szabadidőpark - Csíkszereda
Kilátótorony
Református templom - Zalán
Kisharang
Mikes- és Apor forrás - Tusnádfürdő
Mikes-forrás
Cisztercita apátság - Kerc
A múzeumban
Zárt kapuk parkja - Nagyernye
Háttérben az unitárius templom
Naszály-vízesés
7008
Bánffy-fürdő - Maroshévíz
Strand 2
Sólyom-kő - Tusnádfürdő
Tusnád-fördő
Unitárius templom - Kálnok
A kálnoki templomnál
Status quo ante zsidó temető
8710

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Sepsiszentgyörgy és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gőzmozdony!

A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Ezt vettük vallatóra... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sepsiszentgyörgy, 1,7 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sepsiszentgyörgy
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Gőzmozdony Sepsiszentgyörgy közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
630 m-re. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek. Mar 2022 oktober 11-en megtalaltam a dobozt (lasd a rejtek bejegyzeseben) majd 2023 januar 25-en ujra. A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Sepsiszentgyorgy emlekmuvei. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest.
730 m-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár.
1,5 km-re. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház.
1,5 km-re. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is. Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található.
1,6 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Épült 1907-ben.
1,7 km-re. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy. Vetro Artur alkotasa.
1,9 km-re. A város jelképévé vált épület előtt a tervező szobrát láthatjuk. Csak az odú megtelt vízzel eső után, amit én természetesen nem számítottam oda rejtésnél. Amikor tudomást szereztem róla, hogy rejtekhelyet telepítettek Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumnál, azonnal a garázsba siettem. Ideje volt mar ezt a rejteket is bejelentenem. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly tervei alapján épült 1911-12-ben.
2 km-re. A Székely Nemzeti Múzeum könyvtára (100000 kötet) és a Székely Mikó Kollégium könyvtára (30000 kötet) gyűjteményével. A dobozt megtalaltam, viszont nem volt benne semmi. Könnyen meglett. Ahogy értesültem róla, hogy megjelent ez az új rejtekhely a Bod Péter könyvtárnál, befogtam a lovakat, közéjük csaptam és lóhalálában vágtattam Sepsiszentgyörgyre. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett.
2,1 km-re. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást. De csak az egyiket keresd a három közül. Egyrésze ezen forrásokból származik. Mig sokan a gyermeknapi oromokkel voltak elfoglalva, addig en megkerestem egy szep kis setaval ez a dobozt. Most nézem, hogy sem a rejtő, sem az első megtaláló nem értékelte a terepet, amelyen el lehet jutni a rejtekhelyhez, a geodoboz megtalálásának nehézségét, illetve a hely szépségét.
2,2 km-re. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes. Amint megtudtam, hogy megjelent ez az új rejtekhely a sepsiszentgyörgyi református templomnál, azonnal nekiláttam a készülődésnek. Bőven van megbecsteleníteni való geodoboz, és naponta kerülnek fel új rejtekhelyek. Ez is megvan.
2,3 km-re. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
2,4 km-re. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található. A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is. A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa.
2,7 km-re. Sepsiszentgyörgy Szemerja városrészében, a József Attila utca 12 szám alatt áll az eklektikus, tornyos, Nagy-Bogáts családi ház. A 19-dik század végén, 1904-ben épült Szotyori Nagy Ferenc szemerjai földbirtokos tervei alapján. Ez egy szepen helyrehozott kuria.
2,9 km-re. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit.
3,4 km-re. Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Leírás alapján kerestük meg, a helyet majdnem annyira ismerem mint a tenyerem. Nagyot változott az Őrkő környéke. Ez az első ládám, korulbelul 3 perc keresés után meg is lett.
3,6 km-re. Nekem szivem szerint ez a rejtek nem volt nagyon felemelo. Ahogy értesültem erről az új rejtekhelyről azonnal elővettem a túrabakancsomat, befűztem a fűzőket, majd bekrémeztem a bakancsot barna cipőkrémmel.
3,7 km-re. Az első geocitrom alkalmával találtuk meg ezt a dobozt. A sepsiszentgyörgyi Geocitrom alkalmával találtam meg ezt a rejtekhelyet.
4,2 km-re. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Bánatunkban rejtettünk egy csokitojás dobozt a bal hátsó saroktól pár méterre, a kőfal egy üregébe . Miután megérkeztem a faluba, végighajtottam a jegenyesor mentén. A kastély kertjébe nem lehet csak úgy besétálni.
4,9 km-re. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll. Ez is megvan, de ennek is zárva az udvara. Miután meglett a doboz, bementünk a mesebeli kis templomba. A nap még Vadas tető felett járt, leparkoltam a templom előtt, és bosszankodva pillantottam meg a temetőben szorgoskodó öregúrat.
5 km-re. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű. A három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam.
5,2 km-re. Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van. Meg juniusban kerestem meg ezt a helyet, tenyleg erdekesek ezek a nagy kovek. Megkerült az ozsdolai Óriáskő is. Varjuk.
5,3 km-re. A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található. Valamikor jó bővön folyt itt a víz. A kiépített pihenőhelyen három forrás is található.
5,4 km-re. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek. Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. Meglett a kút, a vályú is a helyén van. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. Egy kis esti séta a Tetves-kúthoz.
5,5 km-re. Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
5,8 km-re. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.
5,9 km-re. Ez is megvan. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut.
6 km-re. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz.
6,2 km-re. Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.
6,2 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Valamikor Előpatak helyett, itt jártak át a Barcaság irányába, szekerekkel. Meglett, akarva-akaratlanul elsőnek. Érdekes, kecses híd, hozzáértő mesterek építhették. Ez tényleg egy nagyon szép régi kőhíd.
6,3 km-re. Az előpataki hágó is, mint megannyi más erdélyi hágó, a második világháborúban a harcok színtere volt. Meglett. Megvan ez a doboz is. A sepsiszentgyörgyi geocitromon értesültem róla, hogy a rejtekhely koordinátái nem pontosak. Erről tanúskodik jónéhány betonbunker és védőárok is.
6,6 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
6,6 km-re. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
7 km-re. Hajnali részegség. Ott voltunk a rejtésnél.
7,1 km-re. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek. A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. De még a toronyba eddig nem másztam fel, de a dobozért ezt is meg kellett tennem.
7,3 km-re. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Megtaláltuk Szabika segítségével. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló.
7,4 km-re. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén. Megtaláltam a dobozt. Ez pedig igy van, a regi szep emlekek. Elég nedves idő volt, szemerkélt az eső. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik.
7,4 km-re. Komolló, Réty község egy része, a vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon. Mint egy hegy úgy tornyusul a falu fölé. Megtaláltam a dobozt.

Különleges látnivalók - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Gőzmozdony adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sepsiszentgyörgy térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csendes szombat délután - No ezt elsőnek találtuk meg. Gábor, köszi a rejtést.
 • Gőzmozdony - Lemaradtunk az első bejegyzésről. :(( De nem baj.
 • Forgalmas környék - A szép vasárnap délutánt nem hagyhattuk ki, hogy ki ne mozduljunk. Mivel Csíkban vastag volt a köd, Sepsi felé indultunk.
 • Söröspalack - Jókor érkeztünk. A mozdony árnyékában elég sokan üldögéltek.
 • Egy meglepően jó rejtés - Bevallom, picit tartottam ettől a rejtéstől. Nem igazán szeretem a forgalmas helyen, városi környezetben elrejtett geodobozokat.
 • Megy a gőzös - Eső után, vizes volt minden, de a geodoboz jól elrejtve, szárazon maradt. Jó sokan jöttek-mentek körülöttünk, vonat érkezhetett.
 • Soros mozdony es nem Berci - Kersd elol, ahova befersz. Ott mar nincs soros kocsog, jol be van dugva, hogy a soros Bercik ne ferjenek oda mar el.
 • December 30-án, ragyogó napsütésben, tiszta kék éggel, sikerült teljesíteni az évzáró túrának tervezett Bucsin-Mezõhavas útvonalat:). Boti és Pityu túrasível, Keki és én gyalog vágtunk neki (reggel 8.
 • Gratulálok az első találathoz, nagyon gyorsak voltatok. Van még bőven rejtekhely a városban, és a környéken is.
 • Meglett a doboz. Válu már nincs és sajnos egyik forrás sem folyik.
 • Köszönjük a lehetőséget. Zuhogó eső lévén nem kellett szemtanúktól tartani, a helyet pedig már ismertük korábbról.
 • Egy gombászással egybekötött doboz keresgélés volt. De azért a doboz nem adta magát könnyen.

Sikerült eljutni Sepsiszentgyörgy környékére? Tetszett a Gőzmozdony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.