Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Átjáróház - Marosvásárhely

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Az épületben jelenleg a Maros Megyei Közegészségügyi és Járványtani Intézet működik...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Átjáróház - Marosvásárhely felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Átjáróház - Marosvásárhely képtárból:

Szecessziós épület
Szecessziós épület
Emeleti rész
Emeleti rész
Az épület hátsó része
Az épület hátsó része
Alulról
Alulról

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Átjáróház Marosvásárhely fotóalbumba!

A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Az utca szélesítésekor a gyalogjárók részére árkádot építettek, ami nem bontotta meg az épület stílusát. Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Átjáróház!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 0,52 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep GyergyószárhegyEnduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 79,3 km-re.
Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Egyik látnivalója az üdülőteleptől délre, a Güdüctelep és Gyergyószárhegy közötti távolság felénél található Enduro Crossmotor-pálya. Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat.
Borhegyese borvízforrása Hargita-hegységBorhegyese borvízforrása Hargita-hegység 86,4 km-re.
Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul. A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni. Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása.
Kakukkhegyi erdészház 98,3 km-re.
Közvetlenül a Kakukk hegy alatt található ez azerdészház, egy kis erdei tisztáson, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Erdővidékre. Az erdovidekiek altal szervezett honismereti turan rejtettuk el a ladat.
Szent Antal-kápolna CsíksomlyóSzent Antal-kápolna Csíksomlyó 99,2 km-re.
A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll. Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna. Csendes a környék, szép napos délután, öröm itt üldögélni, nézelődni. Baratokkal soroztunk este nalunk. Megtaláltuk.
Katolikus templom Székelykeresztúr 45,9 km-re.
Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.
Arborétum szigete ÁrokaljaArborétum szigete Árokalja 63,1 km-re.
Az árokalji Bethlen-kastélytól körülbelül 250 méterre, északnyugat felé, egy vizesárokkal körülvett szigetecskét találunk. A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van.
Öcsém-tetőÖcsém-tető 99,2 km-re.
Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk. Ezt még a ködben is könnyen meg lehet találni. Hát pásztorkutyákat itt mi nem láttunk, csak zergéket. Rejtéskor (hihi), bár szikrázó napsütésben, bezzeg nem volt olyan könnyű megközelíteni a rejtekhelyet.
Tordai Sósfürdő 57,5 km-re.
Bocskai István fejedelem szülőháza KolozsvárBocskai István fejedelem szülőháza Kolozsvár 78,4 km-re.
A Mátyás király utcában álló, lényegében Mátyás király szülőházával szemben álló ház helyén álló épületben született Bocskai István, 1557 január 1-jén.
Ligat-híd CsíkszeredaLigat-híd Csíkszereda 96,5 km-re.
A Ligat-híd Csíkszereda központi részét a város Ligatnak nevezett részével köti össze. A teljesen felújított vasúti felüljáró hidat 2023 december 22-én adták át, 19 hónapig tartó korszerűsítés után.
Kisvasút alagút BorrévKisvasút alagút Borrév 71,5 km-re.
Ezt a vasutat ismertem, meg amikor a diesel jart. A campeniinfo szerint újraindítják a "Mocănița"-t. Ez évben a Kövenden megrendezett EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborból kis kiruccanást tettem biciklivel az alagútig. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására.
Teleki-kastély Paszmos 49,3 km-re. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
Medve-tó SzovátaMedve-tó Szováta 41,2 km-re.
Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Találtam meg annak idején, jól el volt rejtve, vagy csak én voltam a felkészületlen. Ez volt az első. Megvolt, egy eső utáni séta során.
Marosoroszi szakadék Kutyfalva 32,3 km-re.
Magas és meredek oldal, agyagos föld, mely a Maros folyó és a Kripta lábok (Kőláb) nevű domb között található. A Ripa nevű szakadékos és vizes oldal Marosoroszi északkeleti végétől Kutyfalva nyugati határáig húzódik, a Maros bal partján, követve annak görbületét.
Fedett falépcső SegesvárFedett falépcső Segesvár 39,7 km-re.
A Diáklépcsőt (Schülertreppe németül) 1642-ben építették, a fedett falépcső a tanulók feljutását könnyítette meg, a dombtetőn található iskolába. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
La Rogoaze forrás 82,6 km-re.
Bethlen-várkastély AlsóbúnBethlen-várkastély Alsóbún 40,1 km-re.
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt. Ha ez betonút, akkor a leírás pontos. Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában. A romokat a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 76,3 km-re.
Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Miutan a bor mar atvaltozott vizze a Varhegy elnevezest atkeresztelnem Foldvar nevre.
Attila Berg Segesvár 37,8 km-re.
Az Attila Berg helynév a régi osztrák térképről. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
Unitárius templom Homoródjánosfalva 73 km-re.
Súgó barlang II Vizes járatSúgó barlang II Vizes járat 86,9 km-re.
A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka  patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó-patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál. A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Szep es irto izgalmas helyen. Megérkeztünk a második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó helyszínére, a barlangászházhoz. A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő  tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 77,1 km-re.
Bernády György általános iskola - MarosvásárhelyBernády György általános iskola - Marosvásárhely 280 m-re.
Az új, kétnyelvű névtábla kikerült az iskola homlokzatára. Én itt járok haza, és már nagyon rég keresek egy megfelelő rejteket. Ez a 2,5 m kifogott rajtam. Két évig tartó civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán Marosvásárhelyen sikerült elnevezni egy iskolát az egykori városépítő polgármesterről, Bernády Györgyről.
Dendrológiai park Gyulafehérvár 93,2 km-re. Mután megjártam a Mammutot gondoltam megkeresem a dobozkát a dendrológiai parkban. Aznap a Torockói-hegységben túráztunk, rejtettünk egy új geodobozt a Szív-tisztásra rálátást biztosító pontnál.
Egykori kemping ZsögödfürdőEgykori kemping Zsögödfürdő 99,2 km-re.
Egy vizesárokkal körülvett földnyelven 7 plusz 1 kisebb házikó, és 6 nagyobbacska, emeletes faház maradványait láthatjuk még. Zsögödfürdőn, közel a kezelőközponthoz, egy régi kemping tönkrement faházait találjuk, a strand felé menet.
Melegárok Szécseny 94,6 km-re.
Tulajdonképpen a Meleg-patak, a ferencjózsefi térképen Kurta-patak, medrét és környékét hívják így. A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet.
Rava patak homokkő képződményeiRava patak homokkő képződményei 31,3 km-re.
A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. Két dobozt rejtettem. A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé.
Tükör utca Kolozsvár 78,1 km-re.
Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem. A Tükör utca, ma Iuliu Maniu, nyugati része a XIX-dik században épült, eklektikus stílusban - a tervezők Haussmann Párizs újjáépítéséhez kidolgozott tervéből inspirálódtak.
Isteni irgalmasság kápolna SzékelyvéckeIsteni irgalmasság kápolna Székelyvécke 27 km-re.
Jézus szenvedéseit örökíti meg 14 megállón keresztül, székelykapukkal és domborművekkel. Vagyis ilyen maflának mint én, születni kell. A székelyvéckei Székely Kálvária Erdőszentgyörgytől 15 km-re, festői környezetben, Székelyvécke határában található.
Régi Móric-fahíd Homoród 80,7 km-re.
A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Kincsek völgye Páró 95,7 km-re.
A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
Sziklakert a Béta oldalábanSziklakert a Béta oldalában 90,1 km-re.
Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe.
Podságai-szoros 89,1 km-re.
Ferences templom és kolostor SzékelyudvarhelyFerences templom és kolostor Székelyudvarhely 62,1 km-re.
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
Hamerock strand Csíkszereda 97,2 km-re.
A csíkszeredaiak egykori kedvenc strandolási helye, a Hamerock strand, az 1980-as években létesült a vasútállomás közelében, a Brassói út mellett. Hamerock nevét a strandot építő és működtető, egykori vállalatról kapta.
Görgényi nárciszmező GörgényszentimreGörgényi nárciszmező Görgényszentimre 34,7 km-re.
Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. A nárciszok április-májusban virágoznak. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján.
Gombostű-szikla Havasgáldi-szoros 91,5 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
Bázis-sósmedencék HomoródkarácsonyfalvaBázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva 78,9 km-re.
Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. A Bázis névre keresztelt 50x8 méteres természetes és 10x4 méteres deszkával bélelt úszómedencét helybeliek létesítették.
A legrégebbi székelykapu MikházaA legrégebbi székelykapu Mikháza 26,8 km-re.
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került.
Túri-hasadék vasalt ösvény TordatúrTúri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 65,2 km-re.
Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Átjáróház adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • De sokszor... - De sokszor vágtattunk át itt az állomás fele. Mindig nagyon sürgős volt, mert indult a vonat.
 • Munkaidőn kívül - így nem volt dolgom a kapussal. Nem vittem át a dobozt az árkád alatt, csak az autóig mentem vele, de vissza is vittem.
 • Bámulók - Ennél a helynél csodák csodájára senki sem bámult, nem is hittem, hogy van ilyen, pedig a szép kék szemű korcs kutya nagyon ugatott a kerítés másik oldaláról.
 • Sokszor - Sokszor jártam arrafele. Kiderült, hogy jó lenne egy hétvégi napot választani a forgalom miatt.
 • Segítséggel sem sikerült - Harmadszorra voltam itt. Kétszer este, ma meg kihasználva az ünnepek közötti lazaságot, segítséget is hozva magammal.
 • Fényképezőgép részletekben - Csak akkor ha jó voltál az idén. Bár te lemostad a bűneidet a Szent Anna-tóban, ha igaz amit a múltkor írtál, így jó eséllyel pályázhatsz a fényképezőgépre.
 • János bácsi - Mint ahogy János bácsi is jelentkezett a választási jelölteket regisztráló irodában, hogy rá ne számítsanak, én is csak így tudok jelentkezni. Pedig a sörök közül csak a citromosat iszom meg.
 • Füstölgés - Nárcisznézőbe indultunk a zuhogó eső ellenére. A Kalonda tetőn letérve, első megállónk a szénégetőknél volt.
 • Diót keresgélve az akácfa alatt - Nehéz nem annyira a rejtek megtalálása volt, hanem a geodobozt feltűnésmentesen elővenni és visszatenni. A templom bejárati kapuja sem nyílt ki egyből, csak miután határozottabban benyomtam.
 • Köszönöm az ajánlást - Tervbe vettem az említett két hely és doboz felkeresését is.
 • Zöld tó - A tó körül sűrű zöld növényzet van, ennek köszönheti, hogy már nem kék. Nem volt nálunk GPS készülék, így hát örvendtünk, hogy bár a tavat megtaláltuk.
 • Jegpalya - Masodik nekifutasra megtalaltuk. GPS nelkul nem olyan konnyu, de annal nagyobb kihivas.
 • Tevedes - Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat. A mofetta bejaratatol jobbra, 20 cm-re.
 • Hát ez nem semmi - Nagyon ötletes, jól előkészített rejtés. Rálátni innen a szejkefürdői borvízforrásra is.
 • Az újrarejtett ládát találtátok meg - Hát, ez volt a com-os láda. A rejtője nálunk (a román nyelvű webhelyen) is bejelentette a rejtését.
 • Csak a templom udvarán bóklásztunk - És nekünk sem volt szerencsénk bejutni a templomba. :) A dobozka megvan, köszönjük a rejtést.
 • Ládaellenőrzés - A Mesebeli tisztás volt az úticél, de ha már itt jártunk, leellenőriztem a környék rejtéseit. A Som-kút mellett elrejtett geodoboz eltűnt.
 • A századik - Gratulálok a századik megtalált rejtekhelyhez.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett az Átjáróház? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.