Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Városháza - Marosvásárhely

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Az épület Városi Tanácsházának készült, s ezt a hivatást töltötte be 55 éven keresztül. 1962-től pártszékház, 1989 után a megyei prefektúra épülete. Az épület főhomlokzata ötsíkú, szimmetrikus...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Városháza - Marosvásárhely felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Városháza - Marosvásárhely képtárból:

1909
1909
1915
1915
1941
1941
1944
1944

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Városháza Marosvásárhely fotóalbumba!

A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Városháza!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 0,33 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Pietrosz-csúcs Kelemen-havasokPietrosz-csúcs Kelemen-havasok 80,4 km-re.
A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye. Amint ide-oda járkáltam, kezemben a GPS-szel, kis híján belepottyantam az említett sziklaüregbe. Konzervdobozokkal van tele a geodoboz? Vatra Dorna felől közelítettük meg.
Szent Róza kápolna GyergyótekerőpatakSzent Róza kápolna Gyergyótekerőpatak 81,9 km-re.
Tekerőpatak fölött, a Vasláb felöli dombon áll a röviden csak Szent Rózának nevezett kápolna. Pontos neve Szent Sebestyén, Rókus és Szent Rozália-kápolna. Délutáni sétára indultunk a kápolnához. Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel. Borzontról hazafele tartva kerestük meg, annak ellenére, hogy rossz idő volt, nagyon hideg szél fújt.
Régi gőzmozdony 1,5 km-re. De a dobozt sajna nem találtuk, bármennyire is kerestük. A mozdonyt megkaptuk, de nem lattuk a ladat.
Erdőszengyel 13,5 km-re.
1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett.
Veresvirág sípálya és kilátó GyergyócsomafalvaVeresvirág sípálya és kilátó Gyergyócsomafalva 72,5 km-re.
A faluturizmus kedvelők figyelmébe ajánlott ez a település. Ötletes rejtés. Ha úgy gondolod, értékelheted az általad megtalált rejtekhelyeket. Bevallom harmadszorra sikerűlt megtalálni. A falu közelében körülbelül 200 olyan hétvégi ház van, amely a csendes természetjáróknak igazi pihentető lehetőséget nyújt.
Sziklavilág Lóduj-nyeregSziklavilág Lóduj-nyereg 94,4 km-re.
A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen. A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát. Útban a Békás-szoros felé, megálltunk a Pongrác-tetőnél, és kitértünk hóvirágot nézni. Látva, hogy a rejtéseimet nemigen keresik, végső elkeseredésemben házhoz szállítottuk a kincskeresőket :) Ügyesek voltak, nagyon hamar megtalálták a dobozt a "sok" vipera ellenére is.
Református templom Kékes 56,7 km-re.
1595-ból van feljegyzés arról, hogy unitárius papja van, mind az unitárius, mind a református egyház a forrásokban továbbra is mindvégig szerepel. A korai adat bizonyossá teszi, hogy középkori temploma volt, amelyet a reformáció idején örököltek az új hitre tért hívek.
Kavics- és homokbánya CsíkszépvízKavics- és homokbánya Csíkszépvíz 96,1 km-re.
Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában. Egy kerékpártúra alkalmával, véletlenül bukkantam rá.
Korondi kilátó 49,5 km-re.
Opálbarlang KirulyfürdőOpálbarlang Kirulyfürdő 83,3 km-re.
Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Tudok terkepet is mellekelni, Banyai Janos keszitette. Megigertem, hogy adok koordinatat, de sajnos elfelejtettem. Nem hagyhattam ki ezt a gyonyoru szep oszi napot, meg ha csak egy rovid kort is mehettem a kerekparral, amibe belefert meg, hogy ismet felkeressem a Solyomko kornyeket, es a perretz altal kuldott leiras alapjan tovabb kutassak a Banyai altal leirt opalbarlang utan.
Galyános-tető 58,6 km-re.
Erődtemplom Nagyekemező 49,1 km-re.
A falutól nyugatra eső dombon magyar földvár volt. Az első templom vagy elpusztul vagy kicsinynek bizonyul, mert újnak ad helyet.
Csók - MarosvásárhelyCsók - Marosvásárhely 1,3 km-re.
A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Megvan a doboz. Arrafele jártomban megkerestem. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára.
Katolikus líceum nyomdája KolozsvárKatolikus líceum nyomdája Kolozsvár 77,8 km-re.
Katolikus líceum nyomdája és középkori városfalrész a telek határán - Petőfi (Avram Iancu) utca 15.
Síremlék Doberdó Makfalva 27,5 km-re.
A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta.
Vadaspark IvóVadaspark Ivó 69,4 km-re.
Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni. Ez alkalommal nem sikerült bejutnunk a vadasparkba, mert nem jelentkeztünk be előre.
Csíki-ház KolozsvárCsíki-ház Kolozsvár 77,8 km-re.
Csíki-ház - Deák Ferenc utca 18.
Orbán család temetkezési helye SzékelylengyelfalvaOrbán család temetkezési helye Székelylengyelfalva 57,8 km-re.
Sütő András állítja (1980), hogy A székelyföldi magyarság joggal büszkélkedik Orbán Balázzsal is. Bár eredetileg úgy terveztem, hogy a környék rejtekhelyeit egy külön kirándulás alkalmával keresem fel. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja - Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt.
Mofetta BüdösfürdőMofetta Büdösfürdő 97 km-re.
Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. Köszönöm a részletes beszámolót és a ládagazda nevében is a karbantartást. Elég beteg volt. A geodobozt megtaláltuk, viszont egy árva lelket sem az egész településen. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket aHargita-túrázóknak ajánlok.
Református templom Parajd 43,6 km-re.
Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
Evangélikus templom Domáld CsatófalvaEvangélikus templom Domáld Csatófalva 27,3 km-re.
A hagyomány szerint Domáld (Maldorf) szalmával fedett kisebb templomát egy nagyobb váltja fel, zsindellyel fedve. Új templomot 1845-ben építenek, sík mennyezettel.
Ortodox templom OltbogátOrtodox templom Oltbogát 87,6 km-re.
Az ortodox templom, mely a falu felett és attól nyugatra található, 1982-ben volt felszentelve, és Szent Piroska nevét viseli. Útban a Datki-szoros felé, a DN13 jelzésű út felől, mielőtt beérnénk Oltbogát faluba, egy faragott kőből készült templom hívja fel magára a figyelmet.
Gótikus erődtemplom Szászbogács 33,4 km-re.
Késő gótikus építészeti elemei alapján építési idejét a XV-dik század elejére teszik. A túra első állomása a szászbogácsi erődtemplom volt. Szászbogács templomáról nem beszélnek középkori oklevelek.
Unitárius templom HomoródkarácsonyfalvaUnitárius templom Homoródkarácsonyfalva 78 km-re.
Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta felirattal. Sikerült ezt a kisméretű dobozkát is megtalálnom. Nem talaltuk meg a dobozkat, pedig eleg sokat kerestuk. A "Rejtekhely vadászat Erdélyben" harmadik találkozó, harmadik napján, ugyancsak csapatmunkával találtuk meg ezt a geodobozt is.
Teleki-kastély Paszmos 48,6 km-re. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz. Ompoly-kövek 95,3 km-re.
GyepesGyepes 72 km-re.
Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról. Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu. Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek.
Vízimalom KorondVízimalom Korond 48,3 km-re.
Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött. A malmot körbejártuk, nézelődtünk, érdekes. A szencsedi nárciszmező felé benéztünk a lányommal a vízimalomba. Ez egy olyan rejtekhely, amelyet méltatlanul hanyagolnak a kincskeresők. Volt köztük lisztelő, fűrész-, festék- és mázőrlő malom.
Orbán Balázs-barlang Vargyas-szorosOrbán Balázs-barlang Vargyas-szoros 83,9 km-re.
Vargyas felől 14 km hosszú, rossz minőségű autóúton közelíthető meg északi irányban, majd a szurdok kezdetétől 1 km gyaloglás után, vaslépcsőn mászhatunk fel a bejárathoz. A szentegyházi sziffesek csapatához csatlakozva vezetett végig a barlangon Mihály István, hogy magam is elképedjek, milyen kicsi lyukon is át tud bujni az emberfia, ha muszáj. Igazából itt kellett volna kezdenem a Vargyas-szorost, de a Kőcsűr megelőzte. Megtaláltam ezt a dobozt is. A Vargyas-szoros legnevezetesebb barlangja az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Nagybarlang, Almási barlang), melyet az elmúlt évszázadok folyamán számos híresség – Jókai Mór, Wesselényi Miklós, John Paget meglátogatott.
Kakukkhegyi erdészház 98,4 km-re.
Közvetlenül a Kakukk hegy alatt található ez azerdészház, egy kis erdei tisztáson, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Erdővidékre. Az erdovidekiek altal szervezett honismereti turan rejtettuk el a ladat.
Római katolikus templom MarosszentgyörgyRómai katolikus templom Marosszentgyörgy 5 km-re.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék.
Schilling-ház Kolozsvár 77,9 km-re.
Schilling-ház - Deák Ferenc utca 7.
Poklos-patak - Marosvásárhely 1 km-re. A tegnap láttam, hogy a környéken vannak új rejtések, igy hát elindultam pontot gyűjteni.
Rókaváros Szentkeresztbánya 77,3 km-re.
Margit-tárna, Gizella-tárna? Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya.
Mofetta Hargitafürdő 84,6 km-re.
Mofetta - Hargitafürdő.
Siculicidium emlékmű MadéfalvaSiculicidium emlékmű Madéfalva 93,6 km-re.
Siculicidium, a határőrség erőszakos megszervezésekor Madéfalva határában 1764 január 7-én a császári katonaság védtelenül lekaszabolt csíki- és háromszéki 200 székely vértanú emlékére. Kik az ősi szabadság védelméért véreztek el - Emelte a hálás utókor kegyelete 1899. Még júniusban a srácokkal. Talán az egyetlen megfelelő rejtek az emlékmű környékén. Hiszen én is ide rejtettem volna.
Testvérfenyők Csere bérceTestvérfenyők Csere bérce 79,2 km-re.
A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet.
Veres kastély MagyarszilvásVeres kastély Magyarszilvás 76,7 km-re.
A magyarszilvási Veres kastély XVIII-XIX századból származó épület. A helybeli románok nem tudnak a kastélyról, az utóbbi években az iskola működött itt.
Sziklakapu Havasgáldi-szorosSziklakapu Havasgáldi-szoros 91,8 km-re.
A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett.
Lucs tőzegláp Hargita-hegységLucs tőzegláp Hargita-hegység 92,9 km-re.
Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk. A kettő között magasodik a Nagy-kő bükk, mögötte található a Lucs tőzegláp. Kerékpárral kerestem fel a helyet, a volt Fenyőke menedékház és a Piricskei letérő közötti Nagyerdő közbirtokosság utjánál tértem le a megyei utról. A Som-kút felől indultam be a Lucsba, itt az erdő szélén nagyon sok fa ki volt dőlve, az erdő is nagyon száraz volt.
Fehéregyháza vára 42,7 km-re.
Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
Kalibáskő GyermekvilágKalibáskő Gyermekvilág 83,3 km-re.
Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni. A pünkösd előtti pénteken utaztam erre. A Kirulyfürdői letérővel szemben, a jelenleg zárt Kalibáskő vendéglő mellett, egy kis erdei játszótér áll üresen.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Városháza adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Megsimogattuk a kutyát - Körbesétáltuk a temetőt, ettünk néhány diót, megtaláltuk a dobozt.
 • Visszajövünk - Most csak kívülről csodáltuk körbe, de ígérjük visszajövünk.
 • Utolsó - Egy kicsit keresgéltük magát a bunkert, de miután megtaláltuk nem volt semmi kétség, hogy hol is kell legyen a geodoboz és ott is volt a helyén. Az utolsó doboz után kellett sietni lefele mert már kezdett ránk sötétedni.
 • Vadon nőtt gyöngyvirág - A mai nap ajándéka a két gyöngyvirág kolónia volt. Ez itt a doboztól pontosan 1oo m-re keletre.
 • Jovok - Jovok Bringaval Vasarhelyrol.
 • Talan majd legkozelebb - A templomocska csodalatos, sajnos a dobozt nem talaltuk meg.
 • Megtaláltuk - Megtaláltuk.
 • Nappal is - Nappal is viszonylag könnyen megtalálható. Mindenféle segédezköz nélkül, hogyha keresi az ember.
 • Apold - Jól végzi a dolgát. Megmutatta a doboz helyét.
 • Északi doboz - A déli doboz megtalálása után ezt vettük célba, gyorsan meg is találtuk. Rengeteg siklóernyős volt a közelben épp.
 • Piros tető - Sokszor jártunk itt, de mindig visszakívánkozunk. Az aranyos piros tetős, tornyocskás kápolnától szép kilátás nyílik a háromszéki medencére és a távoli hegyekre.
 • Várjuk a kreatív ötlet megvalósítását - Én is itt ismerkedtem először a kötéltechnikával, pontosabban ereszkedtem egyet, egy nyolcas segítségével. A sok szúnyog, légy miatt nem tartozik annyira a legkedvencebb helyeim közé, de a közelben csak ez az egy mászkálásra alkalmas hely van, ezt kell szeretni.
 • Ha nincs a fal egyik oldalán, keress a túloldalon is - Közvetlenül a temetőkert bejárata mellett nem találtam megfelelő parkolót, ezért a rejtekhez közelebb parkoltam :-). A kápolnát és a temetőt övező védfal mindkét oldalán emberek voltak, a temetőben két idős néni csevegett ráérősen.
 • Kuria a Szemerjan - Ez egy szepen helyrehozott kuria. Jelenleg lakatlan, de kozdolgokra is berbe szoktak adni.
 • Hideg-meleg - Remélem nem túl nagy segítség, hogy akinek nagy lapátkeze van, mint nekem, vigye magával a lányát. Egyébként garantált a kudarc.
 • Kápolna a semmiben - A kápolna előtt álló keresztet 1943-ban Vadai Lajos és neje, Vonház Mária állíttatta. Előtte öntöttvas stációk állnak.
 • Igen, igaz - Igen, az igaz, sajnos telefonrol eleg kicsinek latszik. Megprobalok nagyobb segitseget nyujtani.
 • Régi ismerösők - Régi turatársakkal indultunk neki ennek a jól ismert helynek, csak most általunk ismeretlen uton menntünk fel és jöttünk is le. A doboz itt sem okozot gondot, hamar előkerült.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Városháza? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.