Kultúrpalota - Marosvásárhely - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Targu Mures - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Kultúrpalota - Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Kultúrpalota Kultúrpalota... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Kultúrpalota Marosvásárhely rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
176 Városháza. A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet, amely 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. 188 Óratorony. Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. 220 Egykori városháza. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete. 367 Kereskedelmi és Iparkamara. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912. 455 Bethlen Gábor-szobor. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén. 480 Egykori Avram Iancu román inasotthon. Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye. 518 Bernady Gyorgy mellszobra Marosvasarhely. 581 Egykori inasotthon. Egykori inasotthon, ma az Avram Iancu Iskolaközpont bentlakása és étkezője. 603 Egykori tanítóképző. Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. 644 Radó-ház. A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7. 663 Egykori Albina Bank. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület. 801 Marosvásárhelyi középkori vár. Ez az első multi Marosvásárhelyen. 820 Zsinagóga. Zsinagóga. 845 Csonka villa. Csonka villa, épült 1910-ben. 864 Főtéri hátsó udvarok. Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. 867 Szentgyörgyi István szobra. 1011 Minoriták temploma. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában.

Néhány székely szó jelentése:
Hibóka = Latyakos. Hiricel = Hangosan lélegzik. Hirnyó = Giliszta. Hivatalos ur = Hivatalnok. Hivutt = Hívott. Hő = A gyermekre szólnak rá: ne nyúlj hozzá.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


A zene allegóriái 0.01 km-re. A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913.
I Ferenc József megkoronázása 0.03 km-re. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.
A Tükörterem színes üvegablakai 0.03 km-re. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.
Hódolat Hungária előtt
Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható.
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei 0.04 km-re. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Tetszett - Teszett ez a rejtés...
 • Erre már rég készültem - Erre már rég készültem...
 • Hirdetés - Egy kicsit nehez volt megerteni, hogy a rejtekhelynek hattal allva lehet kivenni diszkreten a dobozt...
 • Régebbi - Egy sörözés, bészélgetés után hazamenetel elött kerestük fel egy késő esti órában városunk építészeti gyöngyszemét...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.