Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Kultúrpalota - Marosvásárhely - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Kultúrpalota - Marosvásárhely

Kultúrpalota - Marosvásárhely | Hol van ez a hely?

A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban.

Csodálatos a színes cserepekkel fedett majolika tetőzete. Az épület homlokzatát mozaik, fémdomborítások és féldomborművek díszítik. A főbejárat homlokzatát Kallós Ede kődomborművei (Dósa Elek, Teleki Sámuel, Bolyai Farkas, Bolyai János, Mentovich Ferenc, Pech Vilmos) és négy bronzdomborműve (Szent Erzsébet legendája, a két Bolyai, Aranka György és Erkel Bánk bánja) ékesíti.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Kultúrpalota Kultúrpalota. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kultúrpalota Marosvásárhely fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kultúrpalota! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kultúrpalota Marosvásárhely közelében?
Egykori városháza. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.
Kereskedelmi és Iparkamara Maros megye. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
Bernády-ház. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
Bethlen Gábor-szobor. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén.
Egykori Avram Iancu román inasotthon. Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye.
Egykori inasotthon. Iuliu Maniu utca 4 szám, Marosvásárhely.
Egykori tanítóképző. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Radó-ház. A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7. Művészet utca - A Művészet utcán járva megnéztem a Radó házat, de a geodobozt nem tudtam elökeriteni. (látnivaló és geodoboz)
Egykori Albina Bank. Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely.
Mézeskalács-ház Maros megye. 250 m-re. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban.
Zsinagóga Maros megye. Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
Csonka villa. Csonka villa, épült 1910-ben.
Főtéri hátsó udvarok. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is. Képek feltöltése - Egy rejtekhely weboldalán a képek a jobb oldali oszlopban találhatók, a Rejtekhely-fotók című dobozban. (itt geodobozt is lehet keresni)
(érdekes hely geoládával) Barock. A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik. (különleges hely geodobozzal)
Minoriták temploma. 320 m-re. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában. A műsor folytatódik - Vasárnapi városismertető séta közben ide is eljutottunk.

Kultúrpalota Marosvásárhely románul - in limba romana: Palatul Culturii Targu Mures


Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Marosvásárhely térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Kultúrpalota gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Tetszett - Teszett ez a rejtés...
 • Erre már rég készültem - Erre már rég készültem...
 • Hirdetés - Egy kicsit nehez volt megerteni, hogy a rejtekhelynek hattal allva lehet kivenni diszkreten a dobozt...
 • Régebbi - Egy sörözés, bészélgetés után hazamenetel elött kerestük fel egy késő esti órában városunk építészeti gyöngyszemét...
 • Éjfél körül - Egy meccsnézés, sörözés és egyben túra megbeszélés után hazafele menet több helyen is probálkoztunk,  de csak itt került elö a doboz, itt is elég hosszas keresgélés után...
 • Esti találat - A Bernády-szobornál való rejtés után visszatértünk kisfiammal a Kultúrpalotához...

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Kultúrpalota? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Hódolat Hungária előtt
Hódolat Hungária előtt
Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható.
Városháza
Városháza
A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet, amely 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.