Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Óratorony - Marosvásárhely

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A második világháború után a toronysisak árbocára vörös csillag került, de 1982-ben visszahelyezték rá az eredeti rajzok alapján az Elektromarosban elkészített díszes villámhárítót. Az egykori Városháza ma a megyei közigazgatás, a Prefektúra épülete és nem látogatható. Az Óratorony hétfő kivételével mindennap látogatható, erkélyéről páratlan városképben lehet gyönyörködni...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Óratorony - Marosvásárhely felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Óratorony - Marosvásárhely képtárból:

Az Óratorony
Az Óratorony
Az egykori Városháza teteje
Az egykori Városháza teteje
Grand szálló
Grand szálló
Tetők
Tetők

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Óratorony Marosvásárhely fotóalbumba!

Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Óratorony!

Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 0,35 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Oltszakadát 88,1 km-re.
A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült.
Holtmaros 40,8 km-re.
1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 77,2 km-re.
Parasztvár SzászkézdParasztvár Szászkézd 49 km-re.
A XIV-dik században egy vár épül a Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen, védelmét hét torony tette erősebbé. Mivel erőst szemerkélt az eső, megpróbáltam minél jobban megközelíteni a várat kocsival. A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára.
Sajómagyarosi várSajómagyarosi vár 63,2 km-re.
A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár.
Árvátfalva 65,1 km-re.
Trópusi lepkeház ParajdTrópusi lepkeház Parajd 42,6 km-re.
A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket. A lepkeház szép kívûlrõl.
Daniel-kastély OlasztelekDaniel-kastély Olasztelek 92,9 km-re.
A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
Majláth-kút Bükk-erdőMajláth-kút Bükk-erdő 77,5 km-re.
A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található. Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik. A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. Előbb megkerestem a mi dobozunkat, majd a másikat is.
Doboka-vár VárhegyDoboka-vár Várhegy 83 km-re.
A Kis-Szamosba folyó Lóna-patak völgyében található a hajdanán vármegyének is nevet adó település Doboka. A falu legnagyobb nevezetessége az északi részében Várhegy nevezetű magaslaton épült középkori vár. A Szilagysag fele menve nem hagyhattam ki a hires Doboka varat sem.
Ördögborozda SzentkeresztbányaÖrdögborozda Szentkeresztbánya 79,4 km-re.
A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Asszony-bosszantó csárda LövéteAsszony-bosszantó csárda Lövéte 79,7 km-re.
A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva. Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
Evangélikus templom Felek 91,7 km-re.
A vágy forrásaA vágy forrása 46,1 km-re.
A vágy forrása - Medgyes. A hely elég jól megközelíthető gépkocsival is, így a forrás már csak egy rövid sétával elérhető. Megtaláltam a geodobozt. Megtaláltuk, és jót ittunk a forrásból.
Református templom Mezőpanit 6,9 km-re.
Középkori templomának szentélye, keleti része ma is a régi. 1800-ban nyugati részén meghosszabbítják és kőtornyot építenek hozzá.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi BükkÖrdögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 75,6 km-re.
Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza.
Református templom LókodReformátus templom Lókod 69,9 km-re.
A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik. Érdekes, az előttem levő bejegyzéssel ellentétben nem tudtam nyugodtan keresgélni, mert két helybéli idős bácsinak éppen ott volt fontos megbeszélni valója, nem voltak hajlandóak diszkréten hátatfordítani, hogy nyugodtan keresgélhessek. Patakfalva felől érkeztem, és a bágyi Várhegy felé tartottam, de nem hagyhattam ki a lókodi református templomnál elrejtett geodobozt. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu.
Kossuth-szikla HargitafürdőKossuth-szikla Hargitafürdő 86,2 km-re.
Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát. A Kosuth szikla most is csodálatos, csak sajnos az erdő körülötte leégett a múlt nyáron. Egy jó kis téli séta a tesommal. Barnabással és Misivel jártunk erre is egy kényelmes túra keretében, már siettünk volna Csíkba, mikor újra találkoztunk kedvenc nyájőrzőinkkel. Aki Hargitafürdőn egy jót szeretne sétálni, elhagyva a sípályákat, elsétálva a Borhegyese (1380 m) csúcsa alatt, kijut egy tisztásra, melyet az 1399 m magas Kossuth-szikla ural.
Homoród-folyó forrása 79,3 km-re.
Innen dél felé folyik, majd 6 km után, Szászugránál, az Oltba ömlik. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.
Református templom Bonchida 69,9 km-re. Zurzugó-tető Kelemen-havasok 75,2 km-re.
Termál-vízesés Maroshévíz 73,4 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
Kisgalambfalva 51,5 km-re.
A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Egykori Biazini-szálloda KolozsvárEgykori Biazini-szálloda Kolozsvár 77,9 km-re.
Egykori Biazini-szálloda, ma lakóház - Petőfi (Avram Iancu) 20.
Súgó-barlang Gyergyói-havasokSúgó-barlang Gyergyói-havasok 86,7 km-re.
A Keleti-Kárpátok középső részének egyik jelentős barlangja, aSugó-barlang, a Gyergyói-havasok Siposkő nevű hegytömbjének a délilábánál található. Még augusztusban találtuk meg ezt a ládát. Megtaláltam. Gyergyószentmiklósról indultunk neki, egy borús napon, a barlang felfedezésének. A barlang és 17 hektáros környéke természetvédelmi terület.
Incseli Szőts Sámuel-ház KolozsvárIncseli Szőts Sámuel-ház Kolozsvár 77,7 km-re.
Kolozsváron, a Király utca 18 szám alatt áll az 1795-ben épített, barokk műemlék Incseli Szőts Sámuel-ház.
Tisztviselő-telep - MarosvásárhelyTisztviselő-telep - Marosvásárhely 1,1 km-re.
A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el, a telep építése Dr Bernády György polgármestersége idején kezdődött. A ma délutáni túra második rejtekhelyeként már jártunk itt a kisfiammal. Természetesen benne vagyok. Bekukucskáltunk a likon, nincs. Az itteni családi házak szecessziós stílusúak és villaszerűek.
Tündérek forrása VármezőTündérek forrása Vármező 39,1 km-re.
A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Kis körutunk alkalmával ugy gondoltam több dobozka is előkerül, talán az én hibám is, hogy nem igy lett. Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize.
Levendula Galócás 75,9 km-re.
A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.
Horgász tanya 96,1 km-re. Tichy-ház Segesvár 40,2 km-re.
Itatóvályú ÜknyédItatóvályú Üknyéd 61,7 km-re.
Oroszhegy központjától északra 5 km-re Székelyszentkirály nyári szállásaként a 947 méter magas Kövesdomb oldalában alakult ki a századfordulón Üknyéd. Egy kicsit furcsállom az Itatóvályú megnevezés tulajdonítását a rejtekhelynek, én tulajdonképpen egy érdekes tanyát, annak környékét, újonnan épült kápolnáját szerettem volna bemutatni, az viszont igaz hogy egy itatóvályú is van a rejtés helyszínén. Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van. A Bosnyák-patak völgyfőjében meghúzódó Üknyéd ma már bokortanya képét nyújtja.
Ördöglik-tető Bún 37,4 km-re.
Kőlyuk Torockói-hegység 75,5 km-re. A Kőlyukat három játszótér is felfedezte már magának. Kerestem tegnap délután, Székelykő-túránk keretében, de koordináták, segítő információ, minden nélkül, csak pusztán a szóbeszédre hagyatkozva, hogy van itt egy geoláda elrejtve valahol (nem jó néven kerestem, nem tudtam, hogy hivatalosan Kőlyuknak hívják, nem iskola- vagy kollégium-barlangnak).
Basa fogadó és kézművesfalu BorzontBasa fogadó és kézművesfalu Borzont 65,7 km-re.
A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni. Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. A medvetáncoltató és rakott krumpli előtt nem volt pojéka leves? A délután a Békás-szorosban, pontosabban a Kis-Békás-szoros és környékén túráztunk. A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet.
Deák-ház KolozsvárDeák-ház Kolozsvár 77,8 km-re.
Deák-ház - Deák Ferenc utca 13.
Református templom Székelybere 23,6 km-re.
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Rókaváros Szentkeresztbánya 77,3 km-re.
Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya. Margit-tárna, Gizella-tárna?
Dagadókúp Csicsói HargitaDagadókúp Csicsói Hargita 82,4 km-re.
A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
Alverna ferences kegyhely KolozsvárAlverna ferences kegyhely Kolozsvár 75,5 km-re.
Az Alverna Szent Ferenc-rendi épületegyüttes Kolozsvár délkeleti szélén, a Békás nevű helyen, a Bükk utca elején található. Az Assisi Szent Ferenc szülőhelyén álló templom mintájára épült.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Óratorony adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nem volt a helyén - Megtaláltam. Nem volt a helyén, az oszlopok közötti résbe volt beszorítva, de visszatettem a harang tartó vasra.
 • Megvan - Andi, Orsi, Boti, Zoli.
 • Kilátás - Érdekes kilátás.
 • Marosvásárhely Óratorony - Ez még számomra is újdonság volt felmenni és körülnézni az óratoronyból, és tényleg nagyon jó a rálátás a városra.
 • Ngyon tetszett a hely, a kilátás, minden - Szégyellhetem, hogy még nem jártam itt.
 • Ahol még nem jártunk - Velem is megtörtént hasonló dolog. Vásárhelyi létemre, a téglagyári tavat csak nemrég fedeztem fel én is.
 • Ott van - Meg mindig ott van.
 • Hát persze! - Hiszen pont ez a lényeg az Óratoronyban. A kilátás, a harangok.
 • Majus masodikazas - Mi a majus 2-ot neveztuk ki kirandulo idonek. Vasarhelyre mentunk az allatkertbe, jatszoterre.
 • Múzeumok éjszakája nappal - Most voltunk először fent a toronyban a családdal. Gyönyörű a kilátás.
 • Donggg - Feljutottunk végre, bár kicsit szédelegve a csigalépcső kanyarjaitol. Míg csodáltuk a kilátást, hallgattuk a ketyegést.
 • Újdonság - Ahogy másoknak is, nekem is ez volt az első alkalom, hogy fent jártam a toronyban. A kilátás is tényleg jó, jól lehet látni a város különböző épületeit, lakónegyedeit és a környéket is.
 • A Szemeskőn - Büdösfürdő felől közelítettük meg. Az sűrű erdő nagyon eltakarja a sziklát, jól el van rejtve ez a Szemeskő a szem elől.
 • Jó víz jó egészség - Meglett a forrás, a hullám. De a doboz ismét kirándul valahol.
 • Tavaly őszi séta - Jó, izgalmas rejtés.
 • Kápolna - Végre sikerült nyitva találni a kápolnát. Megtudtuk, hogy a búcsú Szent Erzsébet napján van és hogy itt kötött házasságot egy budapesti hadtörténész fia 2012 augusztusában.
 • A megtalálás dátuma - Ha emlékeztek rá, vagy még tudjátok, állítsátok be a megtalálás dátumát is, hogy a bejegyzések időrendi sorrendbe kerüljenek.
 • Tisztázatlan körülmények - Sebaj, sok minden elfelejtődik manapság tisztázatlan körülmények között (lásd a vízfelvételt a dánfalvi temetőben, ugye, és társai). Köszi szépen, hogy frissítetted, legközelebb próbálkozom még, ha arra járok.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett az Óratorony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.