Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Vasszékely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Vasszékely turisztikai látnivalói

A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye a Patkó, itt áll a Vasszékely. Szinte minden település állított emlékművet az első és második világháború hősi halottainak tiszteletére.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Vasszékely képtárból:

Vasszékely
Vasszékely
Patkók
Patkók
73
73
Római katolikus templom
Római katolikus templom
Benedek Elek tanítóképző
Benedek Elek tanítóképző
Vasszékely
Vasszékely
Millenniumi Székely-Emlékmű
Millenniumi Székely-Emlékmű
Ferences barátok temploma
Ferences barátok temploma
Szoborpark
Szoborpark
Udvarhely
Udvarhely

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vasszékely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Ezek sorában talán a legszebb a székelyudvarhelyi emlékmű, a Vasszékely. Új emlékmű, de a régi időkre hívja fel a figyelmet. A 2000 március 15-én leleplezett Vasszékely egy régebbinek a másolata... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vasszékely!

A legközelebbi település Székelyudvarhely, 0,37 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Csonkavár
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vasszékely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Épült 1781-ben. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Elso megtalalas. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada, ugy inteztem, hogy utam legyen a kozpontba. Belvarosi geodoboz. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. A Patko. Mit tegyen az ember, ha nincs gps, az ido sem tudja, hogy essen, vagy ne essen? Marad az aszfalt, egy-ket doboz csak ossze jon.
A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Az emlékmű egyszerű, de elgondolkodtató, széttört rácsdarabokon a nyitott bilincs és lánc található. Zárva. Egyáltalán nem látom értelmét, hogy a kerítés zárva van. A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található.
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg. A Székelytámadt vár rövid története. Harangkiállítás és Mini Erdély Park. Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók. Harangkiállitás. Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat.
Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.
Kellemes időtöltés idősebbeknek, fiataloknak és gyerekeknek is, itt talalható a város egyik legismertebb szórakozóhelye. Mezítlábas park. Értesültem a székelyudvarhelyi mezítlábas parkról. Udvarhelyi park. Udvarhelyi parkban levő geodoboz. Zöld szín a természetben. Megtaláltam a geodobozot, Székelyudvarhely egyik nagyon szép parkjában. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is.
Itt nyugszik Székely Tam 1828-189 Itt es jobb, mint Csíkban. Ma már lehet, hogy Csíkban. Pár napja történt Székelyudvarhelyen, és a legendás sírkő közelében. Hol is jobb?. A sírfeliratot kétféleképpen lehet értelmezni, és ez nem mindenkinek nyilvánvaló. Egy városi legenda szerint, az egyik székelyudvarhelyi temetőben van, vagy volt egy sírkő, melyen a következő felirat olvasható.
Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába. A kúton lévő dombormű a néhai kolozsvári szobrász Gergely István munkája, a sziklatömböt Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrász faragta meg. Elek apó gyíkja. Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe.
Gyere és dolgoztasd meg a talpizmaidat, lépegess az óriás köveken, sétálj kukoricacsuszán, egyensúlyozz a cölöpökön, érezd milyen, mikor fenyőtobozra lépsz, és hagyd, hogy homok kerüljün a lábujjaid közé = az úgyis kijön, az egészség pedig megmarad. Gyerekek. Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén. Mezítláb lépett le a doboz. A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán? Sétálj mezítláb! Cipő nélkül? Igen, mert érdekes és egészséges.
A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével. Kacsák a vízen. Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Gerendák közt. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült. Soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. A pontos hely. Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vasszékely adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Vasszékely - Esment voltam Udvarhelyen, mivel több időm volt, megsétáltam magam a központban. Mindig is tetszett a város, így nyáron még szebb, csak ne lenne ez a kánikula.
 • Kánikulában - E
 • Munkálatok - A
 • Megtalaltam - Üdvözletem. Megtaláltam az emlékmüvet.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vasszékely? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.