Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Itatóvályú - Üknyéd

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Üknyédet 101 éve 1913-ban törzskönyvezték mint önálló települést. 1968-tól Oroszhegy községhez tartozik, 2002 - ben 88 lakosa volt, mind egy szálig magyar. Tiszta idő esetén innen ahogyan Orbán Balázs is írta: "Madártávlatban látszik innen egész Udvarhelyszék és fél Erdély"...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Itatóvályú - Üknyéd felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Itatóvályú - Üknyéd képtárból:

A kápolna - 1
A kápolna - 1
Üknyéd felé
Üknyéd felé
A kápolna - 2
A kápolna - 2
Az üknyédi Transalpina
Az üknyédi Transalpina

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Itatóvályú Üknyéd fotóalbumba!

Fedezzétek fel Üknyéd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Itatóvályú!

Oroszhegy központjától északra 5 km-re Székelyszentkirály nyári szállásaként a 947 méter magas Kövesdomb oldalában alakult ki a századfordulón Üknyéd. A Bosnyák-patak völgyfőjében meghúzódó Üknyéd ma már bokortanya képét nyújtja. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Üknyéd, 0,86 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Oroszhegy
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Fehéregyháza vára 42,8 km-re.
A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt.
Wild Ferenc-emlékút via ferrátaWild Ferenc-emlékút via ferráta 56 km-re.
Elkészült és felavatták a Kis-Cohárd délnyugati falán kiépített vasalt mászóutat. Az új via ferráta a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta, az egykori hegyimentőről, szakíróról, a gyergyószentmiklósi hegyimentő egyesület egyik alapítójáról.
Nagyekemező vára 86,4 km-re.
A Küküllőközi dombvidék területén, a Nagyekemezői-patak mellett fekszik Nagyekemező község. A falu fölött nyugatra emelkedő Burgberg 416 m-es csúcsán találjuk a középkori vár nyomait.
Katolikus templom Kerelőszentpál 76,4 km-re.
A későbbi átalakítások és újítások során a templom barokk jelleget kap. Román kori jellegét a torony alatti kapu kőkerete, a kórus ablaka, a sekrestye által eltakart oszlop őrizte meg.
Nepomuki Szent János-kápolna CsíksomlyóNepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 37,4 km-re.
A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. 1767-ben épült Salamon Imre kolostori gondnok saját költségén. Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely.
Átjáróház MarosvásárhelyÁtjáróház Marosvásárhely 61,7 km-re.
A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Az utca szélesítésekor a gyalogjárók részére árkádot építettek, ami nem bontotta meg az épület stílusát. De sokszor vágtattunk át itt az állomás fele. Sokszor jártam arrafele. Ennél a helynél csodák csodájára senki sem bámult, nem is hittem, hogy van ilyen, pedig a szép kék szemű korcs kutya nagyon ugatott a kerítés másik oldaláról.
Bozsor tava Mezőzáhi tórendszerBozsor tava Mezőzáhi tórendszer 94,7 km-re.
Később mesterséges gátakat készítettek, hogy az eliszaposodás következtében alacsony vízszintet megemelhessék. A déli órákban érkeztem a Mezőzáh községközponttól északkeletre hosszan elnyúló tórendszerhez. A magas vízszint miatt, a visszavágott fáknak csak az újonnan hajtott ágait értük el. A Mezőségi-patak mentén egy hosszú tórendszer alakult ki.
Mikes-kert ZágonMikes-kert Zágon 92,9 km-re.
Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
Duglászfenyők Csíkszereda 36 km-re.
A fenyőkhöz szokott csíkiak érdeklődés nélkül mennek el melletük. A központi park, tömbházak melletti szélső sétányának kultúrház felőli bejáratánál húzódik meg szerényen a négy fenyőfa.
Kurmatura-patak szorosa Királykő-hegységKurmatura-patak szorosa Királykő-hegység 96,6 km-re.
Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is. A völgy mohás fái és sziklavilága mellett, legérdekesebb látnivalója a kevesebb mint 1 méterre összeszűkülő szorosa.
Római őrtorony Alsóköhér 44 km-re.
Xántusz-kastély romjai HosszúaszóXántusz-kastély romjai Hosszúaszó 42,5 km-re.
A hagyomány szerint Xántusz Keresztes alcsíki királybíró Hosszúaszóban lakott. Egykori kastélyának romja a kápolnával átellenben, a Libidáré dombon található, Fitód és Hosszúaszó települések között félúton.
Vár-domb CsíkcsomortánVár-domb Csíkcsomortán 40,9 km-re.
De a füzetben második beíró voltam. Nem szeretek beszélgetésekbe beleszólni, és a döntőbíró szerepében tetszelegni (előre is elnézést kérek), de van néhány fontos információ, ami egy kissé árnyalja a valóságot. Gábor, amikor megtaláltad ezt a geodobozt, vissza is tetted rendesen a helyére? A Várdombról szép kilátás nyilik a fenyvesnőtte szép Remete-patak völgyére, melynek hátterében a Bodos feje magasul fel, valamint a szemben levő Nagy Somlyóra.
Pókakeresztúr 66,4 km-re.
1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Állomás környéki tavak SepsiszentgyörgyÁllomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 70,5 km-re.
Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására. Visszajövünk majd, de bozótvágó kést és csihányálló kezeslábast is hozunk majd magunkkal, mert most csak a reumánkat kúráltuk a tó mellett, miután megcsodáltuk a tavirózsákat. Sajnalom, hogy mennyi szemettel szembesultem. Ugy latszik jelentkezett itt is az enyeszet, mind nagyon sok helyen.
Katolikus templom NagykászonKatolikus templom Nagykászon 61,7 km-re.
Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben. Rejteni szerettünk volna ezen a környéken, de nem voltunk elég figyelmesek, hogy itt már van rejtés. Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Fáradtan de lelkesen kapaszkodtunk fel a szeptemberi elejei hőségben a sétányon. Az ismert gótikus templom helyén román kori templom állott, amely a pápai tizedjegyzék előtt épült.
Bölöcsény-sarok Fogarasi-havasok 98,1 km-re.
Sziklamászó útvonalak: 2B-5B. Bölöcsény-sarok (magyar kiejtés), románul Coltul Balaceni.
Asszony-bosszantó csárda LövéteAsszony-bosszantó csárda Lövéte 19,5 km-re.
Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
Fahíd a Nagy-Küküllő felett SzékelyudvarhelyFahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 11,8 km-re.
Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével.
Református templom Koronka 56,8 km-re.
1769-ben lebontották és helyébe újat építettek, a régi templomból megmaradt két harang. Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül.
Libán-tetőLibán-tető 25,4 km-re.
A (Székelyudvarhely)-Fenyédről Gyergyótekerőpatak-Gyergyószentmiklósra vezető út választja el a Görgényi-havasokat a Hargitától, ennek legmagasabb pontja a Libán tető, ez a gyönyörű havasi világ. A geodobozban levő megjegyzés szerint csak a második megtaláló vagyok. Mit lehet hétfőn csinálni, mint elindulni túrázni :-). A láda friss vizu forrás mellett rejtve a hol a vándor ujratőltheti kulacsát.
Lucs tőzegláp Hargita-hegységLucs tőzegláp Hargita-hegység 31,3 km-re.
Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk. Kerékpárral kerestem fel a helyet, a volt Fenyőke menedékház és a Piricskei letérő közötti Nagyerdő közbirtokosság utjánál tértem le a megyei utról. Szokás szerint késve indultam neki. A Som-kút felől indultam be a Lucsba, itt az erdő szélén nagyon sok fa ki volt dőlve, az erdő is nagyon száraz volt. A kettő között magasodik a Nagy-kő bükk, mögötte található a Lucs tőzegláp.
Datki-szoros 49,6 km-re.
Basa fogadó és kézművesfalu BorzontBasa fogadó és kézművesfalu Borzont 30,8 km-re.
A székely ember akkor az erdőből élt, szekérrel fuvarozott, azt pedig nem lehetett siettetni. Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. A medvetáncoltató és rakott krumpli előtt nem volt pojéka leves? A délután a Békás-szorosban, pontosabban a Kis-Békás-szoros és környékén túráztunk. A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet.
Fogarasi várFogarasi vár 68,2 km-re.
Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik. Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Kár,hogy nem foglalkoznak eléggé vele, bár látszik, itt-ott valami állag megőrzésre tett kísérlet.
Szovjet Hősök Temetője MarosvásárhelySzovjet Hősök Temetője Marosvásárhely 60,2 km-re.
A Szovjet Hősök Temetője Marosvásárhely keleti részében található, a Somostető város felé néző lejtőjén, a Petri Ádám utca mellett. Szomszédai az Ortodox Temető, valamint a Német Hősök Temetője. Mindenszentek utáni nap jártam erre, kihasználtam a lehetőséget egy kis dobozkeresésre, rejtésre is.
Testvérfenyők Csere bérceTestvérfenyők Csere bérce 18,2 km-re.
Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet. A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra.
Református templom Bögöz 18,6 km-re.
A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Kilátótorony SzovátaKilátótorony Szováta 29,9 km-re.
Ma a sós forrásnál jártam és innen már nagyon közel volt a kilátótorony. A rejtek tudatos, rosszindulatú kifosztását kizárom. Nem értem, hogy miért van lezárva a torony, hiszen ki van építve a látogatók számára. A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen.
Evangélikus templom MarosvásárhelyEvangélikus templom Marosvásárhely 61,1 km-re.
Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
Ilona-forrás HomoródfürdőIlona-forrás Homoródfürdő 11,8 km-re.
Kezdetlegesen fedett, küpübe foglalt forrásvíz. Az Ilona borvízforrás Homoródfürdő délnyugati részének még használható forrása.
Veres barátok templomának romjaVeres barátok templomának romja 63,5 km-re.
A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. Megtaláltam. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek.
Pósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája CsíkszentgyörgyPósa-hegy Nagyboldogasszony-kápolnája Csíkszentgyörgy 49,4 km-re.
Kiterjedését tekintve Hargita megye második legnagyobb községe (Kászonaltíz után). Rengeteg székely kapu van a faluban,s ami örvendetes,hogy sok az új közöttük,csak tobább él a székely kapu állításának hagyománya. Ezt bizony én se találtam meg, pedig eleget dagonyáztam a porban. Sajnos, nem fertem at a kerites alatt. Csíkszentgyörgy Csíkszeredától 22 km-re terül el, a Fiság völgyében (ez a Csíki-havasokból, Szellő hegy és a Gyürke tető - 1369 m - közelében ered), 757 m tszf magasságban.
Református templom KézdimartonfalvaReformátus templom Kézdimartonfalva 79,4 km-re.
De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett. A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek.
Almás-tető MikóújfaluAlmás-tető Mikóújfalu 54,7 km-re.
A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
Csiszér-ház Csíkszereda 36,2 km-re.
A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.
Jézus lábnyoma GyergyócsomafalvaJézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 28,2 km-re.
Megközelíthető a Veresvirág panzió, sípálya és kilátópont felől. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található.
Iskola és községháza Homoród 40,6 km-re.
Unitárius templom Sepsiszentkirály 72,2 km-re.
Ez egyben arra is utal, hogy már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.
Büdös-víz forrása 95,4 km-re.
A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel.
Kézdialbis 73,2 km-re.
Temploma a XV-dik században épült. Többször átépítették, de megmaradt csúcsíves ajtókerete, a szentély két ablaka és sokszögzáródása.
Teleki kastély GernyeszegTeleki kastély Gernyeszeg 60,6 km-re.
Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol.
Katolikus templom Kézdiszentlélek 73,2 km-re. Több alkalommal is jártam a helyszínen. Ejsze a doboz a kapun belül van, s nem lehet bármikor hozzáférni.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Itatóvályú adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Üknyéd térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Itatóvályú - Egy kicsit furcsállom az Itatóvályú megnevezés tulajdonítását a rejtekhelynek, én tulajdonképpen egy érdekes tanyát, annak környékét, újonnan épült kápolnáját szerettem volna bemutatni, az viszont igaz hogy egy itatóvályú is van a rejtés helyszínén.
 • Üknyéd látnivalói és a rejtekhely neve - Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van.Északon a Kövesdomb és a Görnye-erdő; északnyugaton a Magyaros-hegy.
 • Verebes - Szép hely. Nagyon szépek voltak a mocsári nőszőfűk.
 • Éhesen az asztalnál - Ma arrajártunk, ellenőrizendő a Kőfotel-vízesés rejtését, amit sajnos tönkretettek a favágók. A Bánya-patak völgyét nem ismertem fel, annyira meg van ritkítva az erdő a patak mentén.
 • Betettem-kivettem - Betettem a Cochon nevu utazo malacot amelyet a Schuller kaputol hoztam el nemreg. Mielott visszatettem becsomagoltam egy nylon zacskoba, jon a tel hamarosan.
 • Őszi séta IV - Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. De örülünk, hogy ezt a helyet is felkereshettük.
 • Megtaláltuk - Megtaláltuk.
 • Konnyen megtalaltuk - Cukorcsiga es hawastunder.
 • Egyedül és gps nélkül - Megtaláltam, méghozzá egyedül és GPS nélkül. Csinos kis "láda".
 • Történelem óra - "A székely történelembe belemélyedve végigjártuk a Székely Kálvária útját. Erdély aranykorát és alkonyát éltük át.
 • Pontos infó - Ősszel jártam erre és kerestem a dobozt, de akkor nem találtam. Most miután kiegészült a segítő információ, már gps nélkül is könnyen megtalálható.
 • Hűsítő forrásvíz - Első alkalommal jöttünk a Libán tetőre, de nem bántuk meg. Következőkor a környéket is bebarangoljuk, addig is jót ittunk a forrásvízből, és körbecsodálkoztunk.
 • Tusnádfürdő túra 3 - Túránk harmadik állomása. Végigsétáltunk a várfal maradványain, medvenyomot többet is láttunk.
 • Befalazva - Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8. A doboz egy kicsit be volt falazva, de sikerült kipiszkálni.
 • Ideiglenes pet előforma - Ma elindultam egy új rejteket keresni, a már előkészített nagyméretű, családbarát geodoboznak. Sajnos, még nem találtam megfelelő, nagyobb üreget.
 • Udvarhely határában - Érdekes rejtés, ahogy leparkoltam a bringát és kezdtem nézelődni, hogy merre keressem a dobozt, kiderült, hogy éppen az orom előtt van, csaknem rajta állok.
 • Ott voltam a rejtésnél - Megint érdemtelenül kapom a pontot.
 • Bolyai tér - Még jó, hogy pont akkor csendes volt a környék. Ezért nem igazán kedvelem a városi ládákat, mert mindig vigyázni kell, hogy meg ne lássanak.

Sikerült eljutni Üknyéd környékére? Tetszett az Itatóvályú? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.