Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Székelykapu - Imecsfalva - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Székelykapu - Imecsfalva

Itt élt és hozta létre egy udvarházban a Székely Nemzeti Múzeum alapját képező gyűjteményt Zatureczky Emilia...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Pogány-havas
Panoráma
Unitárius templom - Kálnok
Harangok
Csűr-kapu - Nagy-kő-havas
Alulról nézve
Csíkkarcfalva erődtemploma
Szobor
Szelídgesztenyés - Csere-erdő - Marosvásárhely
Gyökerek
Szent Joákim-kápolna - Szent Anna-tó
Téli kép 3
Szökő vízesés
Pihenőhely
Nagydisznód
Erődítmény
Sóhát és Sószoros - Parajd
Tenyér
Világháborús emlékmű - Lövéte
Székelykapu

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Székelykapu Imecsfalva fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Imecsfalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Székelykapu!

Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Imecsfalva, 0,71 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Székelykapu Imecsfalva közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
180 m-re. 1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. Alapítása Imecs Antal nevéhez fűződik, 1730-ban Imets Tamás új szentélyt építtet a régi helyébe. A doboz valoszinuleg a fedett reszben talalhato tovabbra is. Meglett vasárnap, az istentisztelet előtt. A templom mellett sokszor elmentunk mar, de a fedett keresztet eddig nem lattuk meg kozelrol.
2,8 km-re. A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. A rejteket megtaláltam.
2,8 km-re. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Drive-in. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele.
3 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Korán elment, szegény, mondhatták a temetésen. Meglett a centenárius sírkő. Legalábbis a felirat szerint.
3,1 km-re. Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni. Csendes, nyugodt kis falucska. Lehet a logan banja ezt a rossz utat, ami osszekoti Katolnat Hatolykaval. Megtaláltuk, szép a harangláb, és érdekes zuzmarabevonat is volt mindnenen. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván.
3,1 km-re. Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Sokat jarok erre mostanság, hamarosan viszek egy dobozkát is. A parkig konnyen eljutottunk. Szep rendezett ez az emlekpark.
3,1 km-re. A régi templom az 1802 évi földrengéskor összeomlik, helyette 1815-1823 között új templomot építenek. Az épülő templom jótevőjének, Demény Antal pesti egyetemi tanárnak nevét emléktábla örökíti meg. A doboz ott lapul az urnanak nevezett elhagyatott kovazaban, a leirtak szerint annak rendje es modja szerint. Na, ez mán okozott egy kis fejtőrést. Mikor nagymamámat kivittük a családorvoshoz, és amíg ő bent volt leléptem és megkerestem ezt a geodobozt.
3,3 km-re. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
3,3 km-re. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt.
4,6 km-re. A Nádika feredő 2017-ben került megépítésre, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
4,6 km-re. Héjja István Gelence egykori adó- és közigazgatási jegyzője volt, tevékenyen részt vett az egyházi életben, és szolgálta a falu közösségét. A gelencei emlékházat szombaton, 2024 május 11-én nyitották meg, a jövőben skanzent, szabadtéri múzeumot terveznek itt kialakítani.
4,9 km-re. Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
5 km-re. Márton Áron szobra, 2006 - Gelence.
5 km-re. Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
5 km-re. Bodor György mellszobra, 2004 - Gelence.
5 km-re. Jancsó Benedek mellszobra, 2001 - Gelence.
5,5 km-re. A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor.
5,5 km-re. Nem is tudtunk errol a templomrol, bar sokszor jartunk mar Gelencen.
5,6 km-re. Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett.
5,7 km-re. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely. Lehangoló látványt nyújtott az egykor fényesebb napokat is megélt fürdő. Reménykedjünk. Ennek ellenére, én akkor is REMÉLEM, hogy lesz még itt borvízstrand.
5,7 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
5,9 km-re. A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen. Jákob lajtorjája - Zabola.
6,3 km-re. A műemléktemplom előtt, a harangtoronytól nyugatra található Szent László király mellszobra. Erdekes a rovasiras az "orokmecses" alatt. Ismet arra jartunk, a kapuban egy uj, gyonyoru Szent Laszlo szobor fogadott a felujitott templom elott. Misivel jártunk itt, barátaink ajánlása nyomán. Gelence Kézdivásárhelytől 9 km-re fekszik, itt található Székelyföld egyik leghíresebb műemléke, a 13-dik században román stílusban épített katolikus templom.
6,3 km-re. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Érdemes ügyelni, amennyiben a kézdivásárhelyi állomáson fényképeket szeretnénk készíteni. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Oroszfaluból az állomásig hajtottuk a bringákat.
6,4 km-re. Lakói azonban katolikusok voltak, és a reformáció után is részben azok maradtak, temploma református. Vadrózsák körül. Vadrozsák és autóparkok közt. Vadrózsák körül és drótok között. Középkori templomáról nincs adat.
6,7 km-re. Lakói egykor híres solymászok voltak. Mint a meseben. Ugy kezdodik eccet bot hol nem vot, s ugy vegzodik aki nem hiszi jarjon utana, s kozbul van ez a templom meg a diohej amiben a Feketeugyon leereszkedunk persze csakis dobozkereses celjabol. El nem tudom képzelni. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját.
6,7 km-re. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani.
6,8 km-re. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
6,9 km-re. Régi templomát, mely kinn állott a mező szélén 1648-ban építik. Kicsi falu kicsi templom. Sajnos ezt a templomocskát az utóbbi időben többször is kirabolták. Ott voltunk a rejtésnél. Kézdiszászfaluval közösen használták, 1775-ben javítják.
6,9 km-re. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
6,9 km-re. A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét. Jo kis doboz. Megtaláltuk. A mai nap megtalaltam, otletes a kis magnes, "vakon" kellett tapogatni.
7 km-re. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található.
7 km-re. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
7,1 km-re. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Köszönjük Trekkingklub. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Kedves ünnepi meglepetés volt. Áldott karácsonyt!
7,2 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
7,3 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
7,4 km-re. A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található.
7,4 km-re. A város egyik legdrágább étterme működött itt, Sinkovits Aurél építette 1895-ben. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Székelykapu adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Imecsfalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kinek lehetett útjában? - 2 kincskereső is jelzte, hogy a doboz eltűnt. Visszatettük.
 • Sziasztok - A dobozka ott van, ahol a leiras mondja, viszont az en GPSem szerint a koordinatak nem jok. GPS koordináták: Szélesség N 45° 56,2860' Hosszúság E 26° 10,0100' Magasság 548 m, mivel ezek a patak partjara vezetnek.
 • Google-térkép - Imecsfalva - Ha kinagyítod a Google-térképet, megmutatja a rejtekhelyet, sőt egy fényképet is :-) Ezek szerint valószínűleg jók a koordináták.
 • Koordináták ellenőrizve - Szerintünk helyesek. Más kincskeresők is megtalálták a rejteket ezeken a koordinátákon, de a doboz akkor sajns hiányzott.
 • Koszi a megertest - Azt hiszem, az utepitok seprik ki allandoan a dobozt. Ha befejezodik az utaszkodas ujratelepitjuk.
 • Hehe - A helye az meg van.
 • Keresem de nem talalom - Kerstem legalabb 2-3 alkalommal is. Remenykedve,hogy csak ott lapul majd egyszer a szekelykapu alatt, ahanyszor csak arra vetodtem.
 • Vegul ujra lett telepitve? - Elegge sokaig kutattam a szekelykapu korul, alatt de sajnos nem talaltam dobozt.
 • A talalatodat elfogadjuk - Ujratelepitettuk, de sajnos az utepitpk ismet kiturtak. Ugy nez ki befejeztek, ugyhogy meg adunk egy eselyt, ha nem koltozes lesz a vege.
 • Talan egy kis meretu megnesesdoboz - Koszonom, jo lenne ha nem tunne el az ujratelepites utan. Gondolkoztam azon is hogy magasabban van rejtve a doboz, mivel a nehezsegi fokozatnal 4 csillag jelenik meg.
 • Elloptak wagy elmentem mellette? - Tegnap delutan nagyon sokaig kerestem a dobozt, de sehol nem talaltam. A szekely kaputol a sancig wegigfesultem mindent, mindket oldalon.
 • Mereg - A 2012 08 21-es datum, az csak egy volt a sok keresesbol. Ebben az evben is tobbszor athaladtam, es szorakoztam ott hiaba.

Sikerült eljutni Imecsfalva környékére? Tetszett a Székelykapu? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.