Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Négy ház

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Négy ház felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Négy ház képtárból:

Az akácfák
Az akácfák
Verőfényben
Verőfényben
Fészek
Fészek
Éhes csőrök
Éhes csőrök

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Négy ház fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Négy ház!

Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Székelypetőfalva, 2,35 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Zabola
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Székelybánja vára LécfalvaSzékelybánja vára Lécfalva 14,3 km-re.
A vár a Cófalva és Lécfalva között található, a Feketeügy jobb partján. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz. Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt.
Nagy Pájszó tetejeNagy Pájszó teteje 64,9 km-re.
Tiszta időben gyönyörű kilátás tárul elénk. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
Katolikus kápolna KézdisárfalvaKatolikus kápolna Kézdisárfalva 9,5 km-re.
Régi templomát, mely kinn állott a mező szélén 1648-ban építik. Kézdiszászfaluval közösen használták, 1775-ben javítják. Kicsi falu kicsi templom. Sár nincs, falu megvan, doboz rendben. Ott voltunk a rejtésnél.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő SzékelyudvarhelyKápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 79,6 km-re.
Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
Fellegvár Brassó 53,8 km-re.
Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik. Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito. A fellegvár a központtól északra emelkedő domb, a Schlossberg tetején helyezkedik el.
Szent Antal-kápolna CsíksomlyóSzent Antal-kápolna Csíksomlyó 57,8 km-re.
Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna. Baratokkal soroztunk este nalunk. A Hármas-halomoltártól visszafele megkerestük ezt a dobozkát is. Csendes a környék, szép napos délután, öröm itt üldögélni, nézelődni. A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll.
Alsóvenice 74,6 km-re.
1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
Katolikus templom Göröcsfalva CsíkrákosKatolikus templom Göröcsfalva Csíkrákos 67,6 km-re.
Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal, Göröcsfalva ma is közvetlen tízese Rákosnak. A GPS a vihar miatt teljesen megkergült. És nekünk sem volt szerencsénk bejutni a templomba. Megtaláltam tegnap kora délután, köszi a rejtést.
Református templom RugonfalvaReformátus templom Rugonfalva 95,4 km-re.
A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. Épp istentisztelet volt, ezért a templomba nem tudtunk bemenni, de legalább nem voltak sokan a templomudvaron. A templomhoz érkezve, a kőkerítésen levő bejáratot zárva találtam. Örvendek, hogy sikerült egy kicsit megdolgoztassalak. 1968-ig községközpontja volt Betfalvának, Nagy- és Kiskedének, azóta Siménfalva tartozéka.
Poénos kocsmák ErdélybenPoénos kocsmák Erdélyben 65,5 km-re.
Az öreg tróger csárdájaPoklondfalva, Csíkszentkirály, Hargita megye. Boszorkánykonyha PizzázóErdőszentgyörgy, Maros megye. BúfelejtőSepsibükszád, Kovászna megye. Poénos nevű erdélyi kocsmák helyét, koordinátáit és fényképeit szeretnénk összegyűjteni ezen az oldalon.
Vasond völgye tanösvény Pottyand 55 km-re.
A Vasond völgye tanösvény hossza 7 km, a menetidő 3 óra, a szintkülönbség 249 m. A nehézségi szin: közepes, az útjelző oszlopok színe sötétbarna.
Udvarhely körüli túraösvényUdvarhely körüli túraösvény 79,7 km-re.
Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
Kóta köve JávárdiKóta köve Jávárdi 83,3 km-re.
A Jávárdi patakának északi részén húzódó hegyén, közel a kápolnához található a Kóta köve. Nem egy veszélytelen környék. Kínálkodás és hazudozás után, Kristály Tibor Bükkhavas-pataki csángó házától indultunk neki, a Janók-patak völgyén felfelé, neki a Jávárdi-hegynek. Jávárdipataka Gyimesközéplok Hidegség nevű falurészének egy utcája.
Katolikus templom CsíkszenttamásKatolikus templom Csíkszenttamás 77,6 km-re.
1748-tól tervezik az új csíkszenttamási templom építését, amely a régi romjainak felhasználásával el is készül 1777-1776 között. Az új templomba átmentik a fejedelmien szép Madonnát is, ami a XV-dik század derekán készült.
PokollázPokolláz 74,9 km-re.
A környéken a zsombékos rétet Pokolláznak nevezik. Nem volt nehéz, a leírás világos. Koszonjuk. Mivel a kis geodobozban, mely csokitojás- és nem filmes dobozka, található papírlapon nem volt más bejegyzés, úgy néz ki elsőnek találtam meg ezt a rejtekhelyet. Székelyudvarhely és Homoród között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt, ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt.
Lucs tőzegláp Hargita-hegységLucs tőzegláp Hargita-hegység 55,7 km-re.
Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk. A kettő között magasodik a Nagy-kő bükk, mögötte található a Lucs tőzegláp. Kerékpárral kerestem fel a helyet, a volt Fenyőke menedékház és a Piricskei letérő közötti Nagyerdő közbirtokosság utjánál tértem le a megyei utról. A Som-kút felől indultam be a Lucsba, itt az erdő szélén nagyon sok fa ki volt dőlve, az erdő is nagyon száraz volt.
Szélkapu Nemere-hegység 36,2 km-re.
Lóvészi állomás és alagútLóvészi állomás és alagút 72 km-re.
Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van. A lóvészi alagút kijárata közelében volt a 17-dik számú őrház - az alagútnak Görbepatak felé van a kijárati oldala, és Rákos-pataka felé a bejárati oldal, Csíkszereda felől.
Tetves-kútTetves-kút 33,9 km-re.
Megközelíthetjük a kék pont mentén, vagy a Sugás fürdői útról is. A kék pontot jártam végig, és utamba esett, kellemes kis séta volt. A Krassó-Szörény geotábor alkalmával, több kalandos találkozásunk volt. Meglett a kút, a vályú is a helyén van. Ez nem más, mint egy omladozó kővályú egy forrás közelében, az erdő sűrűjében megbújva, amelyet a helybeliek nem tudni, hogy miert is, Tetves-kútként ismernek.
Katolikus temető ZalánpatakKatolikus temető Zalánpatak 34,3 km-re.
A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére.
Nagy-Sándor-csúcs Nemere-hegységNagy-Sándor-csúcs Nemere-hegység 34,2 km-re.
A Nagy-Sándor-csúcs a hegység gerincvonalának középpontja. A Nemere a Keleti-Kárpátok külső hegykoszorújának középső részéhez tartozik.
Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegységNicolae Ioan-forrás Csukás-hegység 48,9 km-re.
A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre. Valamikor Hármas-forrásnak nevezték, de ma már csak két csövön keresztül folyik. Jól esik a kristálytiszta hideg forrásvíz annak aki a hegyről jön le, vagy egy utolsó lehetőség a tartalékot feltölteni mielőtt nekivágna a meredek kapaszkodónak. Megtaláltam a dobozt, nagyon gyatra állapotban van. Kösz a pontosítást.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 46,9 km-re.
Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában. Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom. A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben.
Csere-tető LisznyóCsere-tető Lisznyó 24,3 km-re.
A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
Hágóbérce tanösvény Pottyand 54 km-re.
A Hágóbérce tanösvény hossza 19 km, a menetidő 7-8 óra, a szintkülönbség 572 m. A nehézségi szint nehéz, az útjelző oszlopok színe zöld.
Kaolinbánya HargitafürdőKaolinbánya Hargitafürdő 66,5 km-re.
Hargitafürdőn a hetvenes és nyolcvanas években bányászták a kaolint, egészen az ezredfordulóig. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták.
Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna 7,6 km-re.
Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
Csángótelepi hágó Esztelnek 26,5 km-re. A doboz rendben. Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik.
Caraiman-párkány Bucsecs-hegység 76,7 km-re. Miután kigyönyörködtük magunk a vízesés sorozatban, folytattuk utunkat a Caraiman-kereszt felé.
Misericordia CsíksomlyóMisericordia Csíksomlyó 57,6 km-re.
A Misericordia egy magyar képzőművészeti installáció, az első római magyar street art műalkotás. 2016 október 13-án a Vatikán szomszédságában állították fel. Nem is volt ez egyszerű.
Jepii-völgy vízesései Bucsecs-hegység 77,8 km-re. A túránk második napján ragyogó napsütésben indultunk a Caraiman-kereszthez, a Babele menedékháztól.
Vallató HargitafürdőVallató Hargitafürdő 66,8 km-re.
A 7-8 fokos vízben mindenki addig lógathatja a lábát, amíg akarja, vagy amíg bírja. Azert nem inkvizicio, ha szomjasan, faradtan erkezel, kimondottan jol esik. A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. A mai napra nem terveztünk különösebb kirándulást, túrát. Utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja a szemét is a közelben.
Micsurin-kert CsíkszeredaMicsurin-kert Csíkszereda 57,8 km-re.
A régi Micsurin-kert területéből ma már csak egy vékony zöldsáv maradt meg, mely a Piaristák Tanulmányi házától a Szék útja felé vezet. Az iskola épületét nagyon szépen felújitották, az emlékek viszont a 77- es földrengésig röpítettek vissza. Jól esett újra itt sétálni, feleleveníteni a régi emlékeket. A Micsurin-kert egy legendás hely, bár többnyire csak azon Csíkszeredában iskolába jártak számára, akik a Márton Áron líceumban végeztek.
Leánykavár OltszemLeánykavár Oltszem 25,5 km-re.
A Leánykavár egy régi erődített település. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. Hát az úgy volt, hogy mint a mesében, a dobozban hagytam egy gyűrűt. Megtaláltuk, jobban mondva csak a doboz maradványait.
Hosszú-borvíz Madéfalva 65,8 km-re.
Szalánc-erdő kőtornyai 48,5 km-re. Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva.
Benkő-kert Baróti-hegység 38,2 km-re. Kivancsi voltam, hogy milyen is a Benko kert. Dozsa Kovaszna 7,9 km-re.
Bányászpataktövi borvíz TusnádfürdőBányászpataktövi borvíz Tusnádfürdő 35,8 km-re.
A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű. Miután Csíkszeredában megnéztük, hogy milyen is az amikor a falu beköltözik a városba, ami amúgy a bukaresti barátainknak nagyon tetszett, hazafele tartva megálltunk még itt Tusnádfürdőn is egy kis sétára, na meg egy kis rejtekhely vadászatra. Ez is megleve de a borviz itt is szerintem nem volt a legkivanatosabb, zavaros es nem volt semmi kifolyasa a betongyurubol. Megtaláltuk, visszaálcáztuk. Bányászpataktövi borvíz - Tusnádfürdő.
Újfalvi kőbányaÚjfalvi kőbánya 90,4 km-re.
Születése körülbelül 6,5 millió évre tehető, a Görgényi hegyek vulkanikus kitöréseinek eredményeként. Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni. Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz.
Szent Ilona-kápolna CsíkajnádSzent Ilona-kápolna Csíkajnád 71,4 km-re.
Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik. Szent Ilona 248-330 között élt, Constantius császár felesége lehetett, Nagy Konstantin császár édesanyja.
Bors-kúria CsíkszentkirályBors-kúria Csíkszentkirály 50,3 km-re.
A Bors-kúria bejárati kapuja állítólag nem szerepel a műemlékek jegyzékében, pedig megérdemelné, hiszen tiszteletreméltó kora van. A ma esti biciklitúráról hazafelé tartva, miután két geodobozt is sikeresen megtaláltam, Csíkszentkirályon haladtam keresztül. Ez tényleg egy szép kapu. Szinte szégyen, hogy nem mi találtuk meg legelőször ezt a ládát, hiszen majdnem naponta járunk arrafelé. A kapun levő felirat szerint 1585-ben építették, így talán idősebb mint az étfalvazoltáni barokk kapu.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Négy ház adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Hihi - Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Rábukkantam a geodobozra.
 • 4 ház - Drive-in.
 • Na vegre ez is megvan - Harmadszor jartam ott, mikor vegre sikerult megtalaljam.
 • Harmadik az Isten igaza - De ha az én rejtésem lett volna, akkor gondoskodtam volna róla, hogy legalább négyszer térjenek vissza a tisztelt kincskeresők :-). Vagy egy négylépéses multiládát találtam volna ki.
 • Ez mar boros - Most mar utban hazafele Kezdivasarhelyrol, de Kovaszna iranyaban.
 • Szúrós akác - Fejlámpa, akáctüske, szekérzörej, motoszkálás, siker, kaland.
 • Akác - Először is nem üregben, hanem kéreg alatt. Első pillanatban jó helyen kerestem, de az üreg szó megtévesztett.
 • Verőfényben - Az augusztusi hőségben jól esett a fák árnyékában keresgélni. Több szem többet lát, nem volt nehéz dolgunk.
 • Fészekalja - Keresés közben majdnem belenyúltunk a frissen kikelt pihe-puha madárfiókák fészkébe. Anyukájuk hangját sikeresen utánoztuk, amire kinyitották narancssárga kis csőrüket.
 • Csodakapu - Megtaláltuk a természet titokzatos munkájának diadalívét. Melynek homlokzatát babérként borítják a páfrányok.
 • Munkanap - Mi is többször próbálkoztunk itt, de mindig kupaktanács volt, amikor arra jártunk. Az első próbálkozás óta már átépítették a hidat is.
 • Görgényi kőgombák - Gyönyörű hely, csodálatos lelátás, remek rejtés. Első megtalálojaként a jól rejtett geodoboznak, előszőr is köszönet a túravezetőnek és biztatás mindenkinek.
 • Séta a Baszkán - A harci díszes doboz sajnos jégbe van fagyva. Megpróbáltuk kalapáccsal kivésni.
 • Dürgéslesen a Hargitán - Tavaly, április végén, Jakab Ferenc erdõmérnökkel kipróbáltuk a szerencsénket. Hargitafürdõrõl, az Ózon Szállótól indultunk, másfél órás hóval való küzdelem után feljutottunk a Csicsói-Hargita gerincére, a városból látható havas foltra, a relé alá.
 • Van még látnivaló Barcaföldváron - Szerintem biztosan nem mentél volna el mellette, és dobozt is rejtettél volna. De megelőzhetsz, a földvári fogolytábor emlékművénél.
 • 1 + 1 = 16 - Meli és csapata (& co, ami lemaradt a felhasználónevükből) jelenleg 2 személyből áll. Közben ők is többen vannak, voltak, babberci csapata 14 személy.
 • Patakásztunk - Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk. Néha az volt az érzésem, hogy talán egy évszázadot is visszamentünk az időben.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Négy ház? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.