Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csinódi bükkfák - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csinódi bükkfák turisztikai látnivalói

Csinód Csíkszentmárton közelében, az Uz patak völgyében fekvő, eldugott kis csángó település, ahol 2015-ben rönkkápolna épült.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Csinódi bükkfák képtárból:

Bejárat a kápolnához
Bejárat a kápolnához
Világítás
Világítás
Mária-ablak
Mária-ablak
Szívből
Szívből
Tisztás
Tisztás
Rönkkápolna
Rönkkápolna
Áldott Mária
Áldott Mária
Kászoni ősz a távolból
Kászoni ősz a távolból
Vigyázat!
Vigyázat!
Bejárat a kápolnához
Bejárat a kápolnához

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csinódi bükkfák fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csinódi bükkfák!

A kápolna mögött, a nyírfás tetőre felsétálva, meseszép tisztásról láthatjuk be a Kászonokat... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Egerszék, 2,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csinódi bükkfák közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
6,1 km-re. Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék. A Katalin-kápolna romjai Kászonfeltíz észak-nyugati részén, melyet a helybeliek Pápországának neveznek, a Kászon-patak földrajzi jobb oldalán, a település felé emelkedő dombon helyezkednek el.
6,6 km-re. Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely.
7,3 km-re. Az ismert gótikus templom helyén román kori templom állott, amely a pápai tizedjegyzék előtt épült. Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Rejteni szerettünk volna ezen a környéken, de nem voltunk elég figyelmesek, hogy itt már van rejtés. Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben.
7,6 km-re. Balási József csíkszéki főkirálybíró 1833-ban, későbarokk stílusban épült udvarháza műemléképületként szerepel Hargita megye műemlékeinek jegyzékében. "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik. Az emeleten könyvtár és fegyvertár volt, a levéltár a világháború pusztításának esett áldozatul.
7,6 km-re. Megtaláltuk a helyet, a forrást a fölé a nyáron épített új szerkezettel, friss vakolatttal. Biztos szeretnék lenni, hogy jó helyen kerestétek. Regi igeretunk szerint ma ismet visszatertunk ide, es az otagu fa oleben megkerestuk a dobozt. A fehérkői Szent István-borvízforrást 2014 augusztusában újították fel, alapítványok támogatásával, valamint Kászonaltíz község tanácsának, közbirtokosságának, és helyi önkéntesek segítségével.
7,6 km-re. Az ásatások előbb szláv, majd  árpádkori eredetről tanuskodtak. Kászonba járván visszafele úgy gondoltuk teszünk egy kis kitérőt. A koordinátak pontosak. Miután körbekerestük a helyet, bár a rejtek verte ki a szemünket, csak azután találtuk meg, miután figyelmesen elolvastuk a segítséget. Kászonújfalu és Kászonaltíz közötti úttól északkeletre a Nagy-Szetye patak mentén találjuk Szetye várát.
7,7 km-re. A falu feletti dombok között húzódik meg a borvízfürdő. Innen tovább a tetőre kikapaszkodva szép kilátás nyílik a völgyre, takaros kis kápolna is van alattunk. Csíkbánkfalváról indulva, a Szentegyházas-pataka völgye mentén haladva, jó mínőségű, kaviccsal borított úton közelítettem meg a tetőt, kocsival.
7,9 km-re. Indulás autóval Szeredából a Nyerges-tetőig, ami nem is tető, hanem nevének megfelelően nyereg, vagyis alacsonyabb területeket összekötő átjáró hegyen keresztül. Újra itt van a csapat a Paphegyen. Kimasztunk harom hegyen at, mig vegre a kaszoni medence fole erve a nyirfaerdon keresztul kiertunk a celhoz - sajnos hiaba. Kaptam még szóban visszajelzést, hogy megtalálták ezt a geodobozt, volt aki gps nélkül, de nem jelezték ezt itt a weboldalon. Régi tervem újra feljutni a Pap hegyére, mely része a Csíki-havasok gerincén húzódó turistaútvonalnak.
8,3 km-re. Kiterjedését tekintve Hargita megye második legnagyobb községe (Kászonaltíz után). Rengeteg székely kapu van a faluban,s ami örvendetes,hogy sok az új közöttük,csak tobább él a székely kapu állításának hagyománya. Ezt bizony én se találtam meg, pedig eleget dagonyáztam a porban. Sajnos, nem fertem at a kerites alatt. Csíkszentgyörgy Csíkszeredától 22 km-re terül el, a Fiság völgyében (ez a Csíki-havasokból, Szellő hegy és a Gyürke tető - 1369 m - közelében ered), 757 m tszf magasságban.
9,1 km-re. Csíkbánkfalván több kápolna is van. A hétfői napra ez volt az utolsó megtalálásunk, és ráadásként ez a láda még szűz is volt. Szép a kilátás a rejtekhelyről. Csodalatos hely. Erre utal egy helyi mondás: Hegyen-völgyön kápolna, minden héten egy bucsucska.
9,3 km-re. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal.
9,5 km-re. A régi plébániatemplom a gótikus korban új formát kap, ebből a korból ma is épen áll a szentély csúcsíves ablakaival, csúcsíves diadalívével és egyszerű gyámköveken nyugvó boltozatával. A keresztbordák négyzetekbe és három trianguláris zárókőbe futnak, a zárókövek lapjába sugárkörök vannak bevésve, a pajzsokba pedig évszámok festve.
9,6 km-re. Ezenkívül Csíkszentmártonból, a 123B megyei úton, az Áj-patak mentén halad felfelé érhető el. Sikerült a templomba is bejutni. Hát, nekem úgy tűnik, ez a láda is Kőmíves Kelemenné sorsára jutott (akárcsak az apoldi). Orom, hogy jo allapotban talaltuk. Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik, megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton.
9,6 km-re. A Fehérkői Szent István borvíztől tovább a Tömlőhozó ösvényen a köves úton felkapaszkodtunk a gerincre. Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt, az ösvényjáró kocsival :-) kikapaszkodtam a Csíki havasok főgerincére, a Csutakos-csúcstól nem messze található rejtekig.
9,7 km-re. Közvetlenül a temetőkert bejárata mellett nem találtam megfelelő parkolót, ezért a rejtekhez közelebb parkoltam.
10 km-re. A csíkszentgyörgyi Házaspárok útja Erdélyben egyedi, Magyarországon már több helyszínen is megtalálható, elsőként Óbudavár központjának kegykápolnájánál. A háromtízesi Szent Kereszt kápolna közelében található Hargas út mentén készült el, és 16 állomást foglal magába.
10,2 km-re. A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. A temetőt már az útról megpillantottuk. Vartnal nehezebben talaltam meg ezt a dobozt. Ide is kitértünk hazafele. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik.
10,6 km-re. A Saj havasa 1553 m magas, a Csíki-havasok legmagasabb csúcsa.
10,6 km-re. A rajta lévő feliratok arról tanúskodnak, hogy Jézus Krisztus dicsőségére állíttatta a közbirtokosság igazgatósága 1932-ben. Csíkcsekefalva Csíkszentmárton ikerfaluja, a főút mellett álló kőkereszt a falu bejáratát jelöli.
10,7 km-re. Csíkszentmárton középkori templomának emlékeiből megőrizték a XV-dik századi fali szentségfülkét beépítve a várfalba; sajnos felső részét letörték, falusi ügyeskedő mester munkája. Szép és gondozott a vártemplom, kár, hogy nem tudtunk bemenni. Zuhogó esőben kutattuk a lőréseket, amig megtaláltuk a dobozt. Megtaláltuk. Ugyancsak a középkori templom öröksége egy Mária szobor, melyet az új templom bal oldali falának fülkéjében helyeztek el, korát felirata jelzi: ANNO DOMINI 1525.
10,8 km-re. Csíkszentmárton északi kijáratánál, a Vásárhely nevű falurészen, a Szentsimon felé vezető útelágazásnál áll egy kápolna. Meséje arról szól, hogy a helyén már 1658 előtt létezett egy fából épült kápolna.
10,9 km-re. A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra. Legnagyobb magassága 901 m, részben erdővel borított domboldal.
11,1 km-re. Csíkménaság Csíkszeredától 25 km-re, a 12-es főúttól 12 km-re terül el, a 123C országút mentén, 822 m magasságban. E falu őrzi a legkeletibb Árpádház-kori kultikus emlékünket. Jonnek a kepek is. Vegre bejutottunk a templom belso udvarara. A geokrety a dobozban volt?
11,2 km-re. Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges–tető között található. Ez a geodoboz a leírás nélkül is meglett. Sanos en is elfelejtettem vinni egy dobozt, csak az ures fedel nelkuli dobozt talaltam. Sokáig mászkáltam a színpad alatt, míg utolsó elhatározásom során megtaláltam.
11,6 km-re. Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában.
11,7 km-re. Gyürke Csíkszentgyörgyhöz tartozik, személygépkocsival megközelíthetetlen. Menaságtól körülbelül 14 km-re található, ami két és fél óra szekérutat jelent, a Fiság-, majd a Csobányos-patak mentén.
11,9 km-re. 1849 július 31-én a csíkszentgyörgyi születésű Gál Sándor és Tuzson János őrnagy Csíkot védte az orosz túlerővel szemben. Már szürkület volt, amikor az emlékműhöz értünk és nekikezdtünk keresgélni a dobozt. Sok tuskót megturkáltunk, a málnából is szedegettünk, de a doboz nem került elő. Megérkezve a Nyerges tetőre a múlt köszöntött ránk. Az 1848-49-es szabadságharc utolsó csíki csatájára emlékeztet.
12 km-re. Csíkkozmás területén ágazik el a Nyerges-tetőn át Kászon felé vezető út, ennek mentén terül el a Kendereskert és Tófenék nevű falurész. A hagyomány szerint az első telepes Lestyán János volt, akinek beltelkét adósság miatt elárverezték, viszont Kendereskertje megmaradt. Ezt a dobozt sem találtam meg. Varjuk a reszleteket. Mivel Sószékfürdőn a régi rejtekhelyről eltűnt a geodoboz, 5-én, szerdán új geodobozt rejtettem.
12,2 km-re. Egyházilag sokáig főesperesség volt, Tusnád fíliája, csak 1726-ban szakadt le róla. Megtaláltuk az új dobozkát. A körtefát könnyen megtaláltuk, viszont az üreg üres volt. Be tudtunk menni a templomba, így több látnivalóban volt részünk. A Kozmás-patak mellett elterülő Csíkkozmás igen régi alapítású település.
12,2 km-re. A Monyasd feje nevű domb Menaságújfalu és Hosszúaszó között található, a Monyasd-patak tetejében, a Fiság és Fitód patakok vízválasztóján.
12,3 km-re. A Hágóbérce tanösvény hossza 19 km, a menetidő 7-8 óra, a szintkülönbség 572 m. A nehézségi szint nehéz, az útjelző oszlopok színe zöld.
12,3 km-re. A Nyergestetőről leereszkedve, Kozmás felé a völgybe, kitárulkozik előttünk a Csiki medence. Az aznapi kincskereső kirándulás utolsó állomása volt a Nyerges-tető alatti enduro-pálya. A Nyergesről hazafele beugrottunk, ha sötétben is, hogy megkeressük ezt a rejteket. Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm. Az erdő szélén Enduro pályán lehet szédülni, iratkozz fel.
12,5 km-re. 1640-ben épült templomának csak a tornya látszik ki a fák közül. Megtaláltam ma délután, és a templomocska mellett volt szerencsém megkóstolni (túlzás nélkül. Megtaláltuk. Ha nem lett volna ide doboz elrejtve, soha nem látogattuk volna meg ezt a falut, de érdemes volt. Az Akó-kaputól a Fiság völgyébe vezető ut bal oldalán, a dombok között bujik meg Kotormány, az elrejtett falu.
12,5 km-re. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk! Masodikszor is meglatogattuk. Megtalaltuk. Jó nagy a kapu. Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kiszakad a Fiság völgye felé vivő útszakasz.
12,7 km-re. Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. Már messziről mutatós a kis harangláb, közelről meg csak ámultam- bámultam a különleges szerkezeti megoldásokon. A Fenyővize-patak völgyében jártam, a Kolos-tető alatti Farkasvész sarkának nevezett oldalon. A pottyandi harangláb országos műemléki védettséget élvez, a harang 1975 óta nem szólal meg reggelente.
13 km-re. A Fenyővize tanösvény hossza: 800 m, a menetidő 1 óra, a szintkülönbség 5 m. A nehézségi szint könnyű, az útjelző oszlopok színe világosbarna.
13,2 km-re. Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Nem bántam volna, ha a forrás megjelölése nélkül bemásolt leírás helyett/mellett a rejtő pár szóban leírta volna a hely megközelítését. Az idézett cikk alapján nem volt világos hogy ez a kereszt az a kereszt-e ami az útról látszik vagy sem. Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába.
13,3 km-re. A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták. Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van. Miután Kászonjakabfalvától majdnem 4 km-t vezettem a poros, köves, rázós úton, a rejtekhelytől korulbelul 300 m-re a tulajdonos tartóztatott fel. Megtalaltuk. Kászonjakabfalvától 7 km-re a Borvíz patak völgyében található.
13,3 km-re. Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csinódi bükkfák adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Rejtekhely, rejtek, és az első pont - E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. A geodoboz pedig a rejtekben van elrejtve.
 • Nem találtuk meg - Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Vajon ott van még?
 • Egyedül jöttem, egyedül mentem - Régóta tervezem, de nem sikerült még Csinódba eljutni. Bár a tavaly nyáron egy biciklikirándulást is terveztem a Csíkszentmárton - Úz völgye közötti út bejárására.
 • Ott volt alatta, ahogy írja.
 • Első találatom egy szűz láda. :) Az utat a főútról alig találtam meg.
 • Itt minden OK. Volt kiszolgalas, kedvesseg es a lada.
 • Nehéz volt megtalálni, a nagy bozót miatt.
 • Bizony egy kamasz, azaz fiatal es elegge sotet, szinte fekete szinu bundaju medvevel neztunk szembe. Alig 70-100 m-re ahogy elindultunk be az erdobe a kuttol.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csinódi bükkfák? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.