Kormos völgye - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Kormos völgye

Kormos völgye

A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. A monda szerint, nevét arról kapta, hogy az erdővidéki Kormos-patak völgyébe fülként ékelődik be. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Kormos pataka Tagadhatatlanul itt van az osz Madárpanzió Zárt kapuk Álcázott tájékoztató tábla Karnyújtásnyira?. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kormos völgye fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kormos völgye! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
19317 Kopjafás temető. Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre. (különleges hely geodobozzal)
19509 3791. A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel. (különleges hely geodobozzal)
19594 Csudálókő. A Csudálókő, illetve a Széchenyi-szirt kilátópontjának közelében helyeztük el, ahonnan páratlanul szép kilátás nyílik az egész Vargyas-völgyére. (itt geodobozt is lehet keresni)
20080 Orbán Balázs-barlang. Vargyas felől 14 km hosszú, rossz minőségű autóúton közelíthető meg északi irányban, majd a szurdok kezdetétől 1 km gyaloglás után, vaslépcsőn mászhatunk fel a bejárathoz. (itt geodobozt is lehet keresni)
20203 3790. A tatárok tábort vertek Kőmezőben, és várták, hogy az éhség kergesse ki az ostromlott népet a barlangból.
20256 2998. Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt.
20332 Ejtőkő. 20382 Dénes István emlékdoboz. Itt, az Orbán Balázs barlang bejáratánál emléktábla avatásra került sor.
20711 Tatár-kápolna. Itt bújnak meg egy gyertyánfacsoport között a Tatár-kápolna romjai.
20718 Vargyas-patak. A Vargyas-szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargita lábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke.
20806 Ferenczy-Boda kúria. 6.6 km-re. Műemléképület a XVIII-XX századból.
20865 4834. Megcsodálhatjuk a kilátást, és a különleges sziklai növényzetet.
20953 Vándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szoros. Jó helyen, szép környezetben, nem olyan veszélyes, és nem is túl nehéz.
21233. 22366 Kőmező-patak zuhatagsora Vargyas-szoros. A beömlési pontja keresztezi azt az ösvényt, amelyen a turisták bejárják a szurdokvölgyet.
23110 Ésfalu. A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült.
25195 Ravaszlik Egres-patak völgye Kovászna megye. Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
28674 Tortomai halomsirok. 9.1 km-re. A halmok egy részét már a 19.
29481 1876. 30863 Oroszlános emlékmű Vargyas. Tervezője Tompa József.
32251 Buzgó borvíz Fenyves-patak völgye. A vize viszonylag meleg, az információs tábla szerint 16 fokos.
32615 Református templom. 1334-ben jelentkezik villa Wrdach, 1499-ben Wargyas, 1525-ben Vargyas néven.
32669 Bodvaji Emberfej-szikla. Bodvaji emberfejnek hívják, az elnevezés azoktól származik, akik a környéken a turistajelzéseket festették.
32873. 32926 Bodvaji vashámor Fenyves-patak völgye. A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található.
33438 3507. Itt lenne a leírások szerint az egykori égető kemencék helye.
33541 Bodvaji temető. Ennek emlékére, és a völgy vonzerejének növelésére rejtettünk ide.
33595 Kilátópont. Bár maga a csúcs fenyőkkel borított, pár méterre egy szikla tetejéről jó kilátás nyílik a Dél-Hargita Kakukk-hegytől északra és keletre eső részére.
34427 Homokkő képződmények. Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk.
34801 4512. A Kakukk-hegy menedékhelyet a csúcs keleti oldalában, attól 400 méterre állították fel, közvetlenül a túraösvény mellett.
35064 Református templom. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van.
35068 Ilósza-patak völgye. 35212 665. Egy erősen meszes, vasas forrás évezredes lerakódása hozta létre a kis dombot, amelynek a teteje szenteltvíztartó medence módjára kimélyített.
35410 Daniel-kastély. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
35425 Fenyősági borvíz Kovászna megye. 35513 Faluborvize forrás Kisbacon. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található, a bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé.
35548 4780. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
35642 Benedek Elek fürdő Kisbacon. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található.
35749 Keresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő Hargita megye. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
35790 3550. Az Ércesi Mohás borvíz a Fenyős-patak vízgyűjtő medencéjében található, a Benedek Elek borvizes barlang felé vezető ösvény alatt, annak baloldalán.
35878 Kirulyfürdői pionírtábor. 36075 3050. 11.5 km-re. 36097 Benedek Elek borvizes barlang Kisbacon. A Benedek Elekről elnevezett, Székelyföld természeti ritkaságának számító, borvizes barlangok Kisbacon határában, a Fenyős-patak baloldali ágának, az Érces-patak völgyében találhatók.
36204 Bükkfa ablakkal és kapuval. A Fenyős-patak völgyéből másztam ki a domboldalon, a Benedek Elek borvizes barlang irányába.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Kuvaszó-patak vízesése
Kuvaszó-patak vízesése 1.3 km-re. RH1347 Kuvaszó-patak vízesése
Katolikus templom romjai
Katolikus templom romjai - A múlt század közepén még elég magasan álló romokból egy középkori templom maradványait azonosították, amelyeket Orbán Balázs ismertet: 8 lépés hosszú és ugyanilyen széles poligon záródású szentély, 17 lépés hosszu és 11 lépés széles hajó.
Dobói kápolna
Dobói kápolna - Erdőfülén felül egy határrészt a Kormospatak völgyében Faluhelynek neveznek.
Pisztrángtelep
Pisztrángtelep - A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található.
Kormos-szoros
Kormos-szoros - A Dél-Hargita nyugati oldalán, a Kormos-patak völgyében, terepesebb kocsival járható út köti össze a Hargita megyei Csíkszentkirályt, a Kovászna megyei Erdőfülével.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Kormos völgye gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel - Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz...
 • Persze hogy tudnak - Persze hogy tudnak a dobozról a panzióban...
 • Kormos panzió - Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk...
 • Finom kis kacsók előnyben - Szentegyháza felől mentem, a Pap lázon beereszkedtem az Asszonybosszantóig, Kiruly sarka, Kövespatak, Gyilkos (Gyíkos)-kő mellett, majd  Muhar (Muhaj)-mező, Farkas mezőn át a Kormos patak, az erdőfülei pisztrangos...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kormos völgye? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.