Erdőfüle település (Kovászna megye) Központ: Bardoc. Erdőfüle román elnevezése: Filia. Egyéb neve: Füle.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Erdőfüle (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

0,21 km-re. Műemléképület a XVIII-XX századból, állítólag a helyi tanács megvásárolta az épületet. Elsőnek - A kúria felújítás alatt van. Sürgés-forgás - Már megtörtént a sürgés-forgás, friss vakolat a kapu körül.
0,33 km-re. Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre. Kopjafák - Megtaláltam a dobozt. Kihívás - Mint fa szakosak, nagyon vártuk a kopjafákat (nem a saját fejünkhöz:) ). Hej, égig-nyúló giz-gazok - Cuppogó sárban, ködben fedeztük fel ezt a temetőt, ami tényleg különleges, mert a legtöbb sírt még nem öntötték betonba.
1,06 km-re. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják.
2,14 km-re. Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
2,26 km-re. A Kankóskert Erdőfüle észak-keleti dombján, a Fok-tető alatt található. Esőben - Erdőfülét elhagyva, jobbbra a sárga keresztjelzésen közelítve jól el lehet érni ezt a helyet. Fülest kaptunk - Fülest kaptunk hogy már nyílnak a nárciszok. Nárcisz - A Kankós kertet magtaláltam, viszont a dobozt nem sikerült.
3,31 km-re. Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van. Egy erdekes hely - Keso delutan indultunk a sirok fele tele voltam varakozassal. Itt csak lehetett doboz... - Ezt az ureget korbekutattuk, nem is olyan kicsi, konyekig benyultunk de doboz sajnos nincs. Sajnos - Sajnos a dobozt valaki kiemelte.
4,48 km-re. Erdőfülén felül egy határrészt a Kormospatak völgyében Faluhelynek neveznek. Az egykori falu - A Kormos völgyéből ereszkedtem le nagy lendülettel, és csak az erdőfülei táblánál jöttem rá, hogy vissza kell forduljak, de nem bántam meg. Dobói kápolna romjai - Miután megnéztük a kápolna romjait, megkerestük a dobozt is. Doboz rendben - Visszatértem első megtalált dobozomhoz.
4,68 km-re. A múlt század közepén még elég magasan álló romokból egy középkori templom maradványait azonosították, amelyeket Orbán Balázs ismertet: 8 lépés hosszú és ugyanilyen széles poligon záródású szentély, 17 lépés hosszu és 11 lépés széles hajó. Fülei templomrom - Eléggé szomorkás időben indultam a rejtekhely keresésére. Körbe-körbe - Kerültük lentről, patak. Templom rom - Nyári és téli időszámítások találkozásánál indultam útnak, kissé barátságtalan időben biciklizni, de megérte a fáradságot.
5,06 km-re. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van. Hamar meglett a doboz - Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. Munkálatok áldozata lett a geodoboz? - A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam.
5,22 km-re. A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke.
5,25 km-re. A vargyasi Elesett hősök emlékműve, vagy helybeli név szerint Oroszlános emlékmű, a Fő út és a Temető utca kereszteződésénél található, 50 m-re északra a Polgármesteri Hivataltól.
5,27 km-re. Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése. Templom - Ezt a dobozt nappal, szerintem, lehetetlen megkeresni.
5,52 km-re. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe. Hihetetlen képződmény - Bár a Rika erdejébe indultunk, már az út elején a természet csodái megállásra késztettek. Elapadt borvízforrás - Természeti ritkaság, írja az információs tábla, és valóban. Tisztaság és doboztalanság - A Likaskő környezetét valamikor nemrégiben megtisztíthatták, mert egy darab szemetet sem láttunk, ami nagyon jó hír.
5,75 km-re. Az olaszteleki Bolond-borvíz a Kormos-patak és az egykori Malom-árok találkozása közelében, attól délkeletre található.
6,1 km-re. Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei. Borvízes falu - Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják.
6,42 km-re. A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. Kormos panzió - Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Persze hogy tudnak - Persze hogy tudnak a dobozról a panzióban. Ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel - Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz.
6,71 km-re. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét.
6,88 km-re. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült. Erdővidéki vártúra - Egy kis erdővidéki vártúra alkalmával, egy kis séta az erdőben. Vakond - A mai napnak azzal a cellal indultam neki hogy a nalam levo utazo vakondot berakjam a tortomai halomsirok kornyeken levo dobozba, de mivel azt nem talaltam meg, igy a Tiborc varanal levobe kerult bele. Vakond ki - Egy kis őszi séta alkalmával ujra rákerestem a dobozra, de sajnos eléggé szét volt ázva a tartalma.
6,98 km-re. Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található. Síremlék - Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Gesztenyefa - Na, ezt sem nehéz megtalálni.
7,09 km-re. A Sási borvíz a Barót-patak vízgyűjtő medencéjében található, Kisbacontól észak-északkeletre, körülbelül 1 km távolságra.
7,2 km-re. Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban. Megúszta - A temetőt kitakarították, kaput tettek és a doboz is rendben van. Egy igéretes nap reggelén - Útban az Almási Barlang felé, megálltunk egy félórára szülővárosom határában. Kripta és sírkövek - Nem volt nehéz megtalálni a dobozt.
7,21 km-re. A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. Vízimalom - Miután Elek apó nem volt hajlandó elárulni a doboz helyét, kénytelen voltam megválni tőle, és a malomhoz jöttem. Közös vonások - Sok hasonlóság van az eszenyői vízimalom és e között, itt viszont a fa elemek helyét már átvette a vas. Malom - Mikor bevettük a kanyart a malom felé, találkoztunk a molnárral és a feleségével.
7,23 km-re. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található. Gólyagyűlés - Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből. Gyönyörű idő - Ez volt a negyedik láda, gyönyörűen fel lett újítva. Szep es forgalmas hely - Biztosra mentem, es nem kaptam semmit, marmint a dobozkat, habar a borviz es a kornyeke az nagyszeru es gondozott.
7,23 km-re. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található. Legyen inkább újjászületés - Azért remélem, nem lesz itt igazi forradalom, és nem végzem gyűlölt diktátorként. Lepusztult feredő - Aznap a Fenyős-patak völgyében rejtettem, a Bodvaj környékén. Feredő - Nem volt nehéz megtalálni a dobozt, mert a kőrisfák között egy bükkfa van.
7,25 km-re. Délceg, javakorabeli férfi ül a kisbaconi iskola előtti padon, arca derűs, mellette egy üres hely. Gyönyörű idő - A bodosi láda után a második, egy picit kellett keresgéljem de a fénykép sokat segített, szerencsére szélcsend volt és nyugodtan kereshettem, ezután látogattuk meg a vizimalmot. Elek apó rejtekhelye - Sajnos nem találtam, pedig elég aprólékosan átnéztem az egész kőfalat, igaz csak az emlékezetemre hagyatkozhattam a rejtekhely fényképét illetően. Január első megtalálása - Legutóbb egészen más okból jártam Benedek Elek szülőfalujában.
7,31 km-re. Eredetileg Nagybacon filiája volt, 1734-ben lesz önálló és 1794-ben épül mai temploma. Kisbaconi torony - Szép karcsú torony, gondozott templom. Templom - Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba.
7,46 km-re. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet.
7,52 km-re. Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője.
7,59 km-re. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz, becenevét a gyerekektől kapta.
7,86 km-re. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa.
7,94 km-re. Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon. Kopjafák - Templomát és csodás kopjafáit megcsodáltuk mi is.
8,04 km-re. Miklós borvíz, a Borvizek Tanösvény térképen Rossz borvíz.
8,25 km-re. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik. Almaszedés után - Egy kis almaszedés után kerestünk és találtunk rá a dobozkára. Bodos - A rejtekhelyet már messziről kiszúrtam, de előtte szétnéztem a templomban. Kis templom ures likkal - Bodvaj fele utkozben egy kis kitero es mar meg is van a rejtek.
8,3 km-re. Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Borvíz - Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt. Kertek hatanal, bujkalva - Hat ami igaz az igaz ez egy elegge izgalmas rejtes.
8,81 km-re. Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfelea Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába, a szurdokvölgy kezdete 13 km-re van a falutól. Meg egy erdekes doboz - Kihasznalva az 5-ik HEKE napokat a Vargyas volgyeben vegre megkereshettem ezt a dobozt is. A szoros bejarata elott - Reggel a friss levegotol hamar felebredtem, ugy hogy hatra hagytam a tarsasagot, nyeregbe szalltam es irany az Ejtoko. Kőszikla - Miután kiverekedtem magam a csobánkutyákkal, nekiindultam a hegynek.
9,33 km-re. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt, teljesen újjáépítették.
9,35 km-re. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek. Megsétáltam magam Felsőrákoson - Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek.
9,45 km-re. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk. Nem ez volt a cél, de megtaláltatott - A régi megyei úton kerékpározva (Felsőrákos és Oklánd útvonalon), észrevettünk egy kis táblacskát ami a Réka királynő sírjához irányít. A kis szikla elbújt - A legnehezebb a kis szikla megtalálása volt az aljnövényzetben. Kopjafa - Többször is voltam itt, de csak később tudtam meg, hogy geoláda is van.
9,8 km-re. A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található. Gyönyörű idő - Sajnos itt nem találtunk semmit, gondolom még nem volt más láda rejtve. Bodvaj - Történelmünk fontos eseményeinek egyik helyszíne, jól esik hogy nincs elhanyagolva, nagyon jó állapotban van. Ágyú - Amikor jó pár éve erre jártam, akkor valakik be voltak költözve a hámorba.
9,83 km-re. A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel. Szemfenék vizsgálat - Már többször próbálkoztam ezzel a rejtéssel. Régi szálláshelyen - Délután bicikliztünk a Vargyas völgyében az aszfaltúton. Visszatérés 3 év után - A dobozka nagyon rossz állapotban, beázva.
9,86 km-re. A Fenyves-patak völgyében, körülbelül 230 m távolságra északra a bodvaji vashámortól, az út szélén egy érdekes, mohás, zöld sziklatömböt találunk. Szikla - Ez egy könnyű drive in doboz. Moha tömb - Bodvaji túra során ez a nagy kőtömb felhívta a kislány figyelmét.
9,87 km-re. A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található. Csíkszentkirály - Erdőfüle út - Megkérdezhetem, hogy az erdőfülei pisztrángtelepet honnan közelítettétek meg? Jól ismerem a Csíkszentkirályról Büdösfürdőre vezető útból kiágazó utat, amelyik Erdőfülére vezet. Erdőfüléről jó az út - Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Az aszfaltnak és a geodoboznak, se híre, se hamva - Nem volt türelmem tovább várni.
9,91 km-re. 2011 júliusa óta a bodvaji egykori temető még megmaradt 8 sírköve már könnyen megtalálhatók, az őket rejtő tisztás szépen rendbehozva. Az Istenkas lábánál - Megtaláltuk. Gyönyörű idő - Megtaláltuk ezt is. Csend és nyugalom - Gyönyörű őszi napsütéses időben találtam a bodvaji temetőre, a rejtésnek köszönhetően.
9,92 km-re. Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. A rejtekfát kivágták - eseslevi, április közepén, melyik évben? Mert a bejegyzésed szerint, több mint két évvel ezelőtt találtad meg a geodobozt, 2014-ben. Tölgyfa a bükkösben - eseslevi, én a Hun király című bejegyzésed dátuma (2014) miatt kérdeztem rá, hogy melyik évben voltál. Attila - Ebben az évben,2016-ban, voltam a Réka váránál meg a sírjánál s persze útba ejtettük az Attila várát is.
9,93 km-re. A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északrahúzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik. Kereszt - Megtaláltam a dobozt.
[ Fel ↑ ]
10,09 km-re. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk. Cigánytelep van a tövében - Megtaláltam, kár, hogy cigánytelep van a tövében. Tenyleg sundiszno - Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.
10,09 km-re. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket aHargita-túrázóknak ajánlok. Rejtés a Súgó-barlangnál - Köszönöm a részletes beszámolót és a ládagazda nevében is a karbantartást. Megtalaltuk a ladat - A zacsko amibe pillanatnyilag 2 doboz van csomagolva egy fa toveben, lathato helyen hevert. Messze vagyunk a helyszíntől - Hát, sajnos, igen messze vagyunk a helyszíntől.
10,09 km-re. Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
10,09 km-re. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van. Mindig előre - Nem találtam meg ezt a könnyűnek tűnő rejtést, pedig kitartóan tébláboltam amíg mindenki megtöltötte a palackjait, és utána lázas kapirgálásba kezdtem. Hátra arc! - Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
10,09 km-re. Nelu mofettája - Tusnádfürdő A godorben - Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
10,09 km-re. A büdösfürdői Büdös-láp a Dél-Hargita-hegység keleti oldalán, a Kenderes-patak forrásvidéke felett található, 1200-1210 m-es tengerszint feletti magasságban.
10,09 km-re. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött. Még egyszer arra jártam - Hátha megtalálom a dobozt. A navigáció is besegít - "A célpont a baloldalon található" hallatszott. A cserepek még ott vannak, de a geodoboz már nincs - Az elmúlt években több alkalommal is kerestem már az itt elrejtett geodobozt.
10,09 km-re. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére. Temeto - Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt.
10,09 km-re. Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő, a jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá. Mászkálás - Légvonalban vágtunk neki az útnak. Favágók - Nem egy horzsolás árán jutottunk fel a csúcsra, ahonnan szerintem szép a kilátás, és jelen van a tériszony izgalma is. Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz.
10,09 km-re. Rudi forrás - Tusnádfürdő.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.