Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Tortomai halomsirok - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tortomai halomsirok turisztikai látnivalói

Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van. A halmok egy részét már a 19-dik század derekán megbolygatták.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Tortomai halomsirok képtárból:

A Tortoma erdői
A Tortoma erdői
Ide van elrejtve
Ide van elrejtve
A halomsírok
A halomsírok
A halomsírok és a rejtés helye
A halomsírok és a rejtés helye
A rejtés helye
A rejtés helye
Az elrejtő csapat
Az elrejtő csapat
Kerestük, de nem találtuk
Kerestük, de nem találtuk
Kilátás a Tortomáról
Kilátás a Tortomáról
Már este van
Már este van
Útban a halmok felé
Útban a halmok felé

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tortomai halomsirok fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Az itt végzett 1994-96-os régészeti ásatások alapján elmondhatjuk, hogy a temető a kora bronzkor II szakaszából, a Schneckenberg B fázisból való, amelyre részben rátelepedett egy késő bronzkori, Noua kultúrás kultikus központ. Dr. Székely Zsolt (Az 1992-1997 közötti ásatások vezetője) - "A bardoci kora bronzkori halomsíros temető": "Bardoc és Bibarcfalva közt, a két település határának találkozásánál, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn több, a felszínen is jól észlelhető halom található... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tortomai halomsirok!

A legközelebbi település Bibarcfalva, 3,05 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Bardóczszék felső része
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Tortomai halomsirok közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
3 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják. Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei.
3,1 km-re. Műemléképület a XVIII-XX századból, állítólag a helyi tanács megvásárolta az épületet. Jelenleg felújították a tetőborítást, a kapun lakat van, így csak kivülről nézhettem meg az épületet, készíthettem néhány fényképet. A kúria felújítás alatt van.
3,2 km-re. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják. A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült.
3,2 km-re. A Kankóskert Erdőfüle észak-keleti dombján, a Fok-tető alatt található. Megközelíthető a Fosztó utcából. A Kuvaszó-patak vízesésétől jöttem, ahol nem jártam sikerrel, itt viszont egy kevés keresgélés után ráakadtam a dobozra. Fülest kaptunk hogy már nyílnak a nárciszok. Erdőfülét elhagyva, jobbbra a sárga keresztjelzésen közelítve jól el lehet érni ezt a helyet.
3,6 km-re. Erdőfüle a nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe mintegy fülként ékelődik be Baróttól pár kilométerre. A dobói kápolnától jöttem, és amint rátértem a temető utcájára és elém tárult a templom és a kopjafás temető, azt hittem nem jó helyen járok. Erdőfülei túránkat azzal kezdtük, hogy megnéztük a templomot, a kopjafás temetőt és megkerestük ezt a dobozt. Miután rejtettem egy új geodobozt a dobói kápolna közelében levő, egykori római katolikus templom megmaradt romjainál, elindultam megkeresni az erdőfülei kopjafás temető geodobozát.
3,8 km-re. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Na, ezt sem nehéz megtalálni. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található.
4 km-re. A várból mára csak a falak körvonalai maradtak meg egy lekerekedett töltés formájában. Nem volt nehéz megtalálni. A valaha létezett, és néhány térképen még nyomtatva is látható, de a valóságban nyomaiban sem, Bibarcfalva-Középajta piros kereszt turistajelzés újrafestése alkalmából levadásztam ezt a dobozt is. Az esős idő elől menekültünk Csíkszeredából dél felé. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült.
4 km-re. A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. Megtaláltuk, messziről hallszik a zubogás. A kisbaconi ma is működő vízimalom, bár egy igazi népi ipartörténeti érték, a székely ezermesterség egyik különlegessége, de nem a Világörökség része. A kedves kis Etelka néni most is mesélne, ha maradtunk volna. Keresztes Lajos és testvére Domokos, az utolsó erdővidéki vízimalom molnárai.
4 km-re. Délceg, javakorabeli férfi ül a kisbaconi iskola előtti padon, arca derűs, mellette egy üres hely. Meglett. Ha arra gondolsz, hogy mi van a segítség képen, azt hiszem ha jól megfigyeled látszik. A tulso oldalrol 2 pad kozott oszlop es fej. Ez Benedek Elek, a nagy székely meseíró egész alakos szobra, Vargha Mihály műalkotása.
4,1 km-re. A Sási borvíz a Barót-patak vízgyűjtő medencéjében található, Kisbacontól észak-északkeletre, körülbelül 1 km távolságra.
4,1 km-re. Eredetileg Nagybacon filiája volt, 1734-ben lesz önálló és 1794-ben épül mai temploma. Szép karcsú torony, gondozott templom. Épp az utolsó pillanatban sikerült bemennünk a templomba. Más egyház és templom a reformátuson kivül Kisbaconban nem volt.
4,3 km-re. Kisbacon temetőjével átellenben, egy dombon található a falu régi temetője. Bár itt a sírok már gondozatlanok, és az egész temetőt felveti a növényzet, talán épp ezért is, érdemes felkeresni.
4,4 km-re. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található. Az értesítő e-mailen felbuzdulva, egy 14 kilométeres séta keretében felkerestük a feredőt, és a leírás alapján gyorsan megtaláltuk a ládát is. Tetszett a bejelentés címe, miszerint a geodoboz frissen kisült. No, nem is sejtettük még akkor, hogy forradalmárok leszünk.
4,5 km-re. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található. A bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé. Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből. Biztosra mentem, es nem kaptam semmit, marmint a dobozkat, habar a borviz es a kornyeke az nagyszeru es gondozott.
Mackó bácsi feredője Kisbacon 4,5 km-re. Van itt gyógy- és fürdőmedence, iszapfürdő, ivókút, és meseösvény is. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz, becenevét a gyerekektől kapta.
4,6 km-re. Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon. Templomát és csodás kopjafáit megcsodáltuk mi is. A nagybaconi református templomot is érdemes közelebbről megnézni.
5 km-re. Olasztelek református templomának késő román és átmeneti stílusban faragott kapuzata van. Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam. Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak.
5,2 km-re. Talán ezért mondogatták a szomszéd falusiak tréfából nekik, hogy Bodost akár le is lehetne padolni. Bodvaj fele utkozben egy kis kitero es mar meg is van a rejtek. Egy kis almaszedés után kerestünk és találtunk rá a dobozkára. Azt hiszem mi vagyunk az elsők akik megtaláltuk, a logfüzet szerint. Bodos a Barót felől jövő főúttól kicsit bennebb,  nyugalmas környezetben, dombok között, egy teknőben fekszik.
5,2 km-re. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába. A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke.
5,3 km-re. Ide temetkeztek (feltételezhetőleg a 18-dik századtól) a helység nem római katolikus vallású lakói, mivel az akkori vallási viszonyok nem engedték más vallásúak temetését a katolikus temetőben, sőt a falu belterületén sem. Figyelem. Megálltunk és megnéztük ezt a régi, elhagyott temetőt, és megkerestük a kriptában elrejtett dobozt. kustalyetik, kérlek írd meg az emailcímedet. Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban.
Miklós borvíz 5,3 km-re. Miklós borvíz, a Borvizek Tanösvény térképen Rossz borvíz.
5,8 km-re. Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota. Mi a völgyből ezt a forrást a huncut neve miatt választottuk, a forrás vize most nem iható. Elég körülményes volt megtalálni a helyet, jó nagyot kell kerülni a sok bekerített magánterület miatt.
5,9 km-re. Nevét időszakos feltöréseiről kapta, úgymond bolondosan tört elő és tűnt el újra. Az olaszteleki Bolond-borvíz a Kormos-patak és az egykori Malom-árok találkozása közelében, attól délkeletre található.
6,1 km-re. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe. Mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Először azt hittem, le kell másszak a lyukba, de aztán észrevettem a rejteket. Az eredeti rejtekhely a Likaskő falában volt. Lehet, hogy csak én nem voltam elég alapos.
6,4 km-re. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa. A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit.
6,6 km-re. Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése. Ezt a dobozt nappal, szerintem, lehetetlen megkeresni. 1334-ben plébániatemploma volt, a régi templom a falu felső felében állott.
6,9 km-re. Hagyomány szerént azon helyen, hol most e borvíz (savanyúvíz) felbuzog, a hunok bejövetelekor tó volt, mely Csodástó-nak hivatott. A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét.
7 km-re. Tervezője Tompa József, 1931-ben állították fel. A vargyasi Elesett hősök emlékműve, vagy helybeli név szerint Oroszlános emlékmű, a Fő út és a Temető utca kereszteződésénél található, 50 m-re északra a Polgármesteri Hivataltól.
7,5 km-re. Erdőfülén felül egy határrészt a Kormospatak völgyében Faluhelynek neveznek. Kuldok egy par kepet is tobbek kozott. Ha a Kormos-patakon át közelítjük meg, akkor a kápolna mögött egy fa odvában van elrejtve. Száldobos felől közelítettük meg. Itt feküdt a középkorban egy Dobó nevű falu.
7,5 km-re. A múlt század közepén még elég magasan álló romokból egy középkori templom maradványait azonosították, amelyeket Orbán Balázs ismertet: 8 lépés hosszú és ugyanilyen széles poligon záródású szentély, 17 lépés hosszu és 11 lépés széles hajó. A szentély 3 öl magasságban, a hajó két öl magasságban állott még. Eléggé szomorkás időben indultam a rejtekhely keresésére. Nyári és téli időszámítások találkozásánál indultam útnak, kissé barátságtalan időben biciklizni, de megérte a fáradságot.
8,5 km-re. A Fenyős-patak völgyéből másztam ki a domboldalon, a Benedek Elek borvizes barlang irányába. A tető közelében röviden letértem az ösvényről, kinéztem arra a széles legelőre, amely hosszan nyúlik a Mitács felé. Az Ércesi borvíz után felsétáltunk ide, szétnéztünk a tisztáson.
8,5 km-re. Az Ércesi Mohás borvíz a Fenyős-patak vízgyűjtő medencéjében található, a Benedek Elek borvizes barlang felé vezető ösvény alatt, annak baloldalán. Bibarcfalavára tartottunk, hogy borvízet töltsünk, de tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük ezeket a forrásokat is.
8,6 km-re. A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található. Szep turazos idoben talaltam ra masodmagammal erre a dobozkara, ami kikandikalt a helyerol, nem takarta semmi. A geodoboz rejtéskor szilárdan be volt szorítva a rejtekbe, és egy egész honvédség takarta. Megtaláltuk a dobozt. A patak mentén egy jó állapotú erdészeti út vezet, melynek középső szakaszán található a bodvaji gyártelep megmaradt része, a felújított kohó.
8,6 km-re. Pont akkor kezdett neki esni, mikor kiszálltunk a kocsiból, hogy aztán vagy egy bő órát essen. Aznap a Fenyves-patak völgyében rejtettem geodobozokat, kora reggel a vashámor rég eltűnt rejtését telepítettem újra.
8,7 km-re. 2011 júliusa óta a bodvaji egykori temető még megmaradt 8 sírköve már könnyen megtalálhatók, az őket rejtő tisztás szépen rendbehozva. Ennek emlékére, és a völgy vonzerejének növelésére rejtettünk ide. Nem gondoltuk, hogy első megtalálók leszünk. Csapatmunkával. Mi vagyunk az első megtalálók, csak "meli" kicsavarta a kezünkből a füzetet.
8,7 km-re. A Fenyves-patak völgyében, körülbelül 230 m távolságra északra a bodvaji vashámortól, az út szélén egy érdekes, mohás, zöld sziklatömböt találunk. Bodvaji emberfejnek hívják, az elnevezés azoktól származik, akik a környéken a turistajelzéseket festették. Ez egy könnyű drive in doboz.
8,9 km-re. A Benedek Elekről elnevezett, Székelyföld természeti ritkaságának számító, borvizes barlangok Kisbacon határában, a Fenyős-patak baloldali ágának, az Érces-patak völgyében találhatók.
9 km-re. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet. Ez a környéken több tó megjelenéséhez vezetett.
9 km-re. A vize viszonylag meleg, az információs tábla szerint 16 fokos. Rendkívül jóízü borvíz. A boksák fele menet megkóstoltuk. A Buzgó-borvíz a Fenyves-patak vízgyűjtő medencéjében található, eredete mesterséges.
9,1 km-re. A monda szerint, nevét arról kapta, hogy az erdővidéki Kormos-patak völgyébe fülként ékelődik be. Miután megkerestem a Kuvaszó-vízesés rejtését, ez volt a soron következő, megtalálandó geodoboz. Miután megnéztük a Kuvaszó vízesést, amely innen a panziótól kb 1 km-re található, betértünk a panzióba egy kávéra, de végül még meg is ebédeltünk. Szentegyháza felől mentem, a Pap lázon beereszkedtem az Asszonybosszantóig, Kiruly sarka, Kövespatak, Gyilkos (Gyíkos)-kő mellett, majd Muhar (Muhaj)-mező, Farkas mezőn át a Kormos patak, az erdőfülei pisztrangos. A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik.
Unitárius templom Felsőrákos 9,3 km-re. A gótikus korból egy keresztelőkút maradt meg. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt, teljesen újjáépítették.
Elek apó feredője 9,4 km-re. Elek apó feredője, Benedek Elek egykori borvizes feredőjének helye, a Kis-Köves patak északi mellékágának, a Györgykovács-patak völgyében található. Itt valamikor egy langyos ásványvizes medence volt, amelyben a hagyomány szerint a híres mesemondó megfürdött takarás közben.
9,4 km-re. Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
9,4 km-re. Délután 4 óra körül találtuk meg. A rejtekhely leírását igyekeztem úgy fogalmazni, hogy kiderüljön belőle két fontos dolog. Örülök, hogy a rejtés után ilyen hamar megvan az első megtaláló. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tortomai halomsirok adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egy erdekes hely - Keso delutan indultunk a sirok fele tele voltam varakozassal. Nagyon erdekelt az egesz nagyon gazdag leiras a helyrol.
 • Itt csak lehetett doboz... - Ezt az ureget korbekutattuk, nem is olyan kicsi, konyekig benyultunk de doboz sajnos nincs. Amugy erdemes kimenni ide mert a kornyken levo falvacskakra szep kilatas nyulik.
 • Sajnos - Sajnos a dobozt valaki kiemelte. Észleltük, de még nem volt lehetőségünk pótolni.
 • Ha nem sikerül, majd teszek én, mert előreláthatólag még 3-4-szer megfordulok ott a tábor idején. és megkeresem a fehér-mezei ládát is.
 • Köszönöm.
 • A Te habitusodhoz (amennyire megismertelek igy tavolrol) amugyis ez all kozelebb. A Rejto konyvekbol tudom, hogy a hadseregben az igazi fonokok az Ormesterek, ok akik mindennel foglalkoznak, rajtuk mulik szinte minden, szeretik es felik is egyszerre.
 • Nincs meg a viz, nincs meg a fa. Szomoru ott.
 • Ma erre jártunk, így ellenőriztem a rejtéseimet. Ez a doboz eltűnt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tortomai halomsirok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.