Tortomai halomsirok - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Tortomai halomsirok

Tortomai halomsirok

Bardóc és Bibarcfalva közt, a Kerekhegyen és a Csutakos tetőn egy 18 halomból álló, kora bronzkori temető van. A halmok egy részét már a 19. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A Tortoma erdői Ide van elrejtve A halomsírok A halomsírok és a rejtés helye A rejtés helye Az elrejtő csapat Kerestük, de nem találtuk Kilátás a Tortomáról Már este van Útban a halmok felé Vajon jó helyen járok?. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tortomai halomsirok fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tortomai halomsirok! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak a közelben?
12453 Tiborc vára. Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült. (látnivaló és geodoboz)
12667 Vízimalom. A székely ezermesterség még mindig működő csodája, a kisbaconi Fülöp-malom. (látnivaló és geodoboz)
12711 Benedek Elek nagy mesemondó szobra. Ez Benedek Elek, a nagy székely meseíró egész alakos szobra, Vargha Mihály műalkotása.
12758 3546. 12909 Református templom Kisbacon. Az 1567-es regestrumban jelentkezik először Kws Baczon néven.
13408 Kisbaconi régi temető. Bár itt a sírok már gondozatlanok, és az egész temetőt felveti a növényzet, talán épp ezért is, érdemes felkeresni. (itt geodobozt is lehet keresni)
13951 Benedek Elek fürdő Kisbacon Kovászna megye. A régi Benedek Elek fürdő, vagy más néven Kisbaconi feredő, a Faluborvize vagy Rezes-forrás mellett található. (különleges hely geodobozzal)
14004 Faluborvize forrás Kisbacon. A Faluborvize vagy Rezes forrás Kisbacon és Magyarhermány között található, a bodvaji letérőtől körülbelül 500 m távolságra, Magyarhermány felé.
14052 Mackó bácsi feredője Kisbacon Kovászna megye. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz.
14554 Református templom. Nagybacon látnivalója az 1930-as években épített, Kós Károly által tervezett és szépen felújított kultúrotthon.
14563. 15766 Református templom Olasztelek Kovászna megye. 16422 Református templom. Talán ezért mondogatták a szomszéd falusiak tréfából nekik, hogy Bodost akár le is lehetne padolni.
16441 Daniel-kastély. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
16570 Zathureczky-temető Barót Kovászna megye. Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban.
16607 Miklós borvíz. Miklós borvíz, a Borvizek Tanösvény térképen Rossz borvíz.
18061 Fingós borvíz. Derültséget keltett a forás neve, csalódás volt az állapota.
18642 Bolond-borvíz Olasztelek. Nevét időszakos feltöréseiről kapta, úgymond bolondosan tört elő és tűnt el újra.
19107 Likaskő Olasztelek. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe, mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből.
20178 Barót. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa.
20680 Református templom. Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése.
21804 4956. 22106 Oroszlános emlékmű Vargyas Kovászna megye. Tervezője Tompa József.
23512 Dobói kápolna. Erdőfülén felül egy határrészt a Kormospatak völgyében Faluhelynek neveznek.
23581 3909. A múlt század közepén még elég magasan álló romokból egy középkori templom maradványait azonosították, amelyeket Orbán Balázs ismertet: 8 lépés hosszú és ugyanilyen széles poligon záródású szentély, 17 lépés hosszu és 11 lépés széles hajó.
26762 Bükkfa ablakkal és kapuval. A Fenyős-patak völgyéből másztam ki a domboldalon, a Benedek Elek borvizes barlang irányába.
26784 3550. Az Ércesi Mohás borvíz a Fenyős-patak vízgyűjtő medencéjében található, a Benedek Elek borvizes barlang felé vezető ösvény alatt, annak baloldalán.
27035 Bodvaji vashámor Fenyves-patak völgye. 8.6 km-re. A bodvaji vashámor a Fenyves-patak völgyében található.
27076. 27180 Bodvaji temető. 2011 júliusa óta a bodvaji egykori temető még megmaradt 8 sírköve már könnyen megtalálhatók, az őket rejtő tisztás szépen rendbehozva.
27462 Bodvaji Emberfej-szikla. 27996 Benedek Elek borvizes barlang. A barlangok hajdani aranykutató bányák átalakulása nyomán keletkeztek.
28203 Vargyas tavai. Ez a környéken több tó megjelenéséhez vezetett.
28404 Buzgó borvíz. A Buzgó-borvíz a Fenyves-patak vízgyűjtő medencéjében található, eredete mesterséges.
28674 Kormos völgye. 9.1 km-re. A Kormos-patak völgyében fekszik Erdőfüle, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik.
29284 6181. Felsőrákosnak középkori gótikus temploma volt.
29372 Elek apó feredője. Itt valamikor egy langyos ásványvizes medence volt, amelyben a hagyomány szerint a híres mesemondó megfürdött takarás közben.
29375 Régi székelyház. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
29620 Bükkfej. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.
30750 Reformatus templom. A templomnak ma is jó gondnokai vannak.
31293 Köpeci szil. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa.
31510 Égető kemencék. Itt lenne a leírások szerint az egykori égető kemencék helye.

Románul - in limba romana: Dealul Tortoma

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Ravaszlik 1.19 km-re. Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
Református templom
Református templom - Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei.
Ferenczy-Boda kúria
Ferenczy-Boda kúria - Ferenczy-Boda kúria - Erdőfüle.
Ésfalu 3.17 km-re. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják.
Kankóskert
Kankóskert - A Kankóskert Erdőfüle észak-keleti dombján, a Fok-tető alatt található.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Tortomai halomsirok gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Sajnos - Sajnos a dobozt valaki kiemelte...
 • Itt csak lehetett doboz... - Ezt az ureget korbekutattuk, nem is olyan kicsi, konyekig benyultunk de doboz sajnos nincs...
 • Egy erdekes hely - Keso delutan indultunk a sirok fele tele voltam varakozassal...
 • Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tortomai halomsirok? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.