Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Bodok-csúcs - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Bodok-csúcs

Kár, hogy az utóbbi időben a "motoros turisták" is felfedezték. Az egyik kedvenc helyem máskülönben Háromszéken. Megközelítése Málnás falu központjából lehetséges, de meg lehet közelíteni a Herec-Kincsás gerincről is...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Jézus hágója keresztút - Csíksomlyó
Kilátás a Jézus-hágóról
Felső-mező - Hagymás-hegység
Patkó-kő
Erődtemplom - Szászfehéregyháza
Tető
Sziklavilág - Szent Anna-tó
Szent Anna-tó
Botanikus kert - Marosvásárhely
Pihenőhely
Kőcsűr - Vargyas-szoros
Szempár
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín - Marosvásárhely
Csap
Sólyomkő-tető - Gorzafalva
8413
Bethlen várkastély - Bonyha
Kastély
Kilátàs a semmibe - Somos-tető
Átlátó a kerítés felett

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Bodok-csúcs fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Bodok-csúcs!

A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa. A csúcsról csodaszép panoráma tárul elénk tiszta időben. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Málnás, 5,3 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Bodok-csúcs közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,5 km-re. A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Kincsás vára rejtekhelyet. Megtaláltuk. Egy kis vasárnapi séta.
2,5 km-re. Málnásfürdőről, a Száldobos-patak völgyéből indulva, a sárga pont turistajelzést követve, kiérünk a Henter-mező legelőjének széles tetejére, a Bodoki-havasok egyik legszebb kilátópontjára. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Henter-mező kőgombái rejtekhelyet. A bodoki tetőről visszafele, megkerestük ezeket a kőgombákat, és természetesen a geodobozt is. Tobb sziklaalakkal is talalkozhatunk a bodoki havasok e mellek-gerincen. Itt kőgombákat találunk elrejtve, mely közül egy, bár sűrű bozótban van, sokkal nagyobb, látványosabb mint a Prédikátor-kő.
2,5 km-re. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy itt prédikáltak hajdan a táltosok, a pogány magyarok papjai. Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen. A Bodoki-hegységben, a Henter-csúcs közelében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikáló-kő nevű, 2 méter magas, lapos tetejű sziklaalakzatot.
3,3 km-re. A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre. Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba. Gyönyörű a hely. Reg jartam ilyen "magaslatokban". Megvan.
4,4 km-re. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. Hát az úgy volt, hogy mint a mesében, a dobozban hagytam egy gyűrűt. Ez a doboz is megvan. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. A Leánykavár egy régi erődített település.
4,6 km-re. Korulbelul 30 percbe telt amig a tetore ertem, mert a bicajomat is kellett taszitsam, a kek pont turistajelzes menten lehet feljutni, viszont eleg meredek. Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megtaláltam a ládát. Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára.
4,7 km-re. Nem messze a falutól egy bikarbonátos-sós gyógyvíz található. Nagyon otletes rejtes, ugyanugy a "tipp" is. Tényleg a szikla szíve mögött van. Egy nap alatt harom dobozt megtalaln. Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik, itt található Mikó Miklós gróf 1827-ben épült vadászkastélya.
4,7 km-re. Bagoly-forrás a fürdő épülete mellett található. A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Egy csendes vasárnapi fürdőzéssel kapcsoltam össze a doboz keresést. Jól ismertem a helyszínt, így nem kellett keresnem a letérőt az országútról az oltszemi fürdőközpont felé. Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján.
4,9 km-re. Édes-kénes, lúgos gyógyvízes fürdő, amely 2012-ben kalákában készült el. Meglett, és a viszonylag új feredőt is megcsodáltuk, megszaglásztuk. Tobbszor is kerestem mar ezt a furdot, es nem is lattam semmit belole. Ide már feljöttünk a terepjáróval. Megközelítése földúton, Ika váraljától, elhagyva a Malomgát fürdőt.
5,3 km-re. Felkeresése Csernáton falu határában nem könnyű feladat, mivel eléggé eldugott helyen fekszik. A Bodoki hegység keleti lábánál megbújó Szentkert temploma Székelyföld legkorábbi várfallal övezett egyházi épülete.
5,6 km-re. Elkészültekor nagyon sokan megálltak, és megcsodálták a szép székelykaput, a zsindellyel fedett emlékművet. Sokszor eljártunk már itt, de a ládát még nem kerestük. Két alkalommal is kerestem az (állítólag) itt elrejtett geodobozt, de sajnos nem találtam meg. A turulmadar emlékmű 2006-ban készült, a honfoglalás és hősi halottak emlékére. A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére.
5,9 km-re. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata. Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Sikerült bejutnom a templomba.
6,5 km-re. Ika vára a Nagy- és az Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll, egyetlen megmaradt zömtorony henger alakú formájában. Az út Alsócsernátonból folytatódik Felsőcsernáton felé. Meglátogattuk a várat. Annak ellenere, hogy februar elejen vagyunk meg, ma szep ido leven, gondoltuk elmegyunk egyet biciklizni.
7,7 km-re. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala.
7,8 km-re. A királynő emlékére egy kopjafát állítottak itt. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik, Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.
8,1 km-re. Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. Latvan, hogy nagyon nem szandekszik megkeresni egy keresonek sem ezt a ladat, igy egy borvizes utam alkalmabol kitertem Zalan fele. Épült A-tól B-ig, ez volt kiírva a templombejárat homlokzatára. Na, ebbe már nem sikerült bejutnom. A templomot 15-dik században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették.
8,4 km-re. A futásfalvi templomban őrzik a Csíksomlyói Boldogasszony mását. A Sarlós Boldogasszony napján a zarándokok bejárják a Kereszt útját, a dombtetőn levő oltárig. Kb 500 meterre sikerult megkozelitenem motorral ezt a rejtekhelyet, de elegge ovatosan lehetett odagyalogolni mert sok juh, tehen meg oket orzo 2/4 labu ember/allat tartozkodott a kornyeken.
8,7 km-re. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva, a valamivel kisebb területű Zoltán az Olt jobb partján települt, Étfalvától északra. Érdekes ez az építmény, már többször eljártam itt de még nem vettem észre mostanáig. Amikor megláttam a kaput, olyan érzésem támadt mintha álmodnék, szürreálisnak hatott. A doboz rendben, de a kapun bejártak vagy kijártak? Először 1760-ban, majd 1899-ben egyesültek, kettős falut hozva létre.
8,8 km-re. Mikóújfalu fő forrása a Bedő-borvíz, egyben a környék legismertebb forrása. Az öregek szerint mára már gyengült a borvíz ereje, pezsgése enyhült, de még mindig finom íze van. Ennél a borvízforrásnál mindig sor van, bizonyítva a minőségét. Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Altalaban Malnasfurdorol szoktuk hozni a borvizet, de most a Bedo-borvizre is sor kerult.
9 km-re. Az utolsó torjai házak után balra, a patakmeder mentén felfele haladva, egyenesen felfelé körülbelül 5,5 km hosszú úton jutunk a célhoz. Itt források, mofetta, egy néhai borvízfürdő romjai utalnak a múltra. Évek óta visszajárok ide. Lehet, hogy rosszul ertelmeztem a rejtek leirasat: a mofetta bejaratatol jobbra, 20 cm-re.
9 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
9 km-re. A Pokolvölgy felső szakaszán, néhány száz méteres körzetben egymást érik a mofetták és a borvizforrások. Megtaláltuk az évnyitó dobozt a csutakban, irtózatos pokolbűzben. A Pokolvölgy három rejtése, a közeli Torja vára, és még néhány rejtekhely útközben, csábított ide.
9,2 km-re. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Ez pedig igy van, a regi szep emlekek. Megtaláltam a dobozt. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén.
9,3 km-re. Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Lámpafényben is a helyén volt. Igazi vidéki hangulatot árasztott Alsócsernáton felső része.
9,4 km-re. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Nagyon szép hely. A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik.
9,6 km-re. Útban a Szent Anna tóhoz, tettünk egy kis kitérőt. Miután eltöltöttük az időt a Pokolvölgy bejárásával, kevés időnk maradt már sötétedésig. A helyi hagyomány szerint itt egy magas őrtorony állt, s ha jelezni kellett Bálványosvár és Torjavára között, akkor fel kellett mászni a magas őrtorony tetejére.
9,8 km-re. Könnyen megtalálható a rejtek, mivel közvetlenül az út mellett van, egy tömbház előtti parkocskában.
9,8 km-re. Megtaláltuk. Ott voltunk a rejtésnél.
9,9 km-re. A mostani celpontunk Mikoujfalu folott, a Zsombor (Voros) es a Nagy Hid pataka kozott talalhato Almas teto, az Oltfejben, 774 meteren.
10,1 km-re. Temploma a XV-dik században épült. Többször átépítették, de megmaradt csúcsíves ajtókerete, a szentély két ablaka és sokszögzáródása.
10,1 km-re. Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére. Csak mert előreláthatólag augusztus folyamán jövök egy néhány napra ide, és szeretném majd megkeresni. Oh, szuper, akkor majd én rejtek oda. Olyan már volt, hogy publikálás előtt találtam meg egy geodobozt.
10,2 km-re. Lajos bátyám a falu jeles szülöttje.
10,4 km-re. Ez is egy majdnem eltéveszthetetlen rejtekhely, mert csak a vak kereső nem találhatja meg.
10,4 km-re. A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak. Pincevarat jol ismerem, a Haromszeki vartura-kalauzban az en fenykepem szerepel a varrol. Na most ez a var is bekerul a rejtekek korforgasaba. A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-) Azért, ha van fotód a Pincevárról, felteheted.
10,7 km-re. Torja igen csodálatos, és értékes természeti kincsekben gazdag. Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna. Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett.
11,1 km-re. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz.
11,3 km-re. Megtaláltam a dobozt. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert.
11,4 km-re. Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Megtaláltam a dobozt is. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Bodok-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Bodoki tető - Sikeresen megtaláltuk még a gps nélkül is, amely épp útközben mondta fel a szolgálatot. Fent a tetőn aznap nagy volt a forgalom, a csiki ekésekkel találkoztunk.
 • Gerinctúra - Jó kis hely ez a Bodok-csúcs, már rég felakartam jönni ide, éppen úgy adódott, hogy egy fárasztó gerinctúra keretén belül sikerült a dobozkát is megtalálnom, kitűnő egészségnek örvend.
 • Őszbe vegyült erdő - Szemünk szánk tátva maradt a tetőn. Meseszép kilátás fogadott.
 • Ures es korhadt - Lehet, hogy idokozben eltunt, mert elegge fel van dulva ott az erdo. Ujra rejtunk a Bodokon.
 • Meglepetés a csúcson - Herecz vára és Kincsás vára mellett a Bodoki-tető volt a szintentartó-honismereti túránk célja, ahol a legutóbbi bejegyzések alapján nem számítottunk dobozra. A jelzett helyen kidőlt fák, sűrű aljnövényzet, "cziher" fogadott, de legalább az üres rejteket meg akartuk keresni.
 • Újra itt vagyunk - Visszajáró lelkek vagyunk itt. Azért is, mert mindig lehet egy téli-tavaszi bemelegítés ez a túra.
 • A havason - Kicsit fújt a szél, de attól eltekintve szép napot töltöttem fenn a havason. Főleg, hogy a dobozt is sikerült megtalálnom.
 • Valójában ez volt a nap első geodoboza. Miután a Jézus hegyútján hosszas keresgélés után nem bukkantunk rá a rejtekre.
 • Megfontolás tárgyává tehető. Szívesen elmennék, meglátjuk, hogyan alakul a programom.
 • Nincs meg a viz, nincs meg a fa. Szomoru ott.
 • Hazakerult a rejto a lehetosegek orszagabol :)) Sajnalom hogy laba kelt a kisbesztercei ladamnak :( Ha sikerul meg iden eljutnom oda, igerem ujratelepitem ha nem lesz tul nagy a ho. Koszonom az ellenorzest meg az informaciot.
 • Remélem nem derül ki Rólad valami nagyon rossz, én a Jó oldalán szeretnék állni.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Bodok-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.