Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Herecz vára

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Építése a XII. század végére, a XIII. század elejére tehető...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Herecz vára felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Herecz vára képtárból:

Herecz vár alaprajza
Herecz vár alaprajza
Herecz vara
Herecz vara
Hercz vara
Hercz vara
Itt kell elindulni.
Itt kell elindulni.

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Herecz vára fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Herecz vára!

Az Olt és a Herec patak között, a Bodoki-havasok egyik nyugati hegylábának közvetlenül az Olt fölött emelkedő, Várhegynek nevezett magaslatán található Herecz vára. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Málnás, 1,62 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Bodok és környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Régi kőhíd SepsiszentkirályRégi kőhíd Sepsiszentkirály 20,2 km-re.
Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé. Meglett, akarva-akaratlanul elsőnek. Jártam már Sepsiszentkirályon, de erről a régi kőhídról nem tudtam idáig. Ez tényleg egy nagyon szép régi kőhíd. Valamikor Előpatak helyett, itt jártak át a Barcaság irányába, szekerekkel.
Templomerőd GaratTemplomerőd Garat 53,8 km-re.
Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet, apszisa félkörívvel zárult.
Keresztelő Szent János-kereszt KirulyfürdőKeresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 39,7 km-re.
Tarkovszkij szerintem szívesen forgatna filmet itt, ha élne. Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
Biális-kúria CsíkszentmihályBiális-kúria Csíkszentmihály 53,5 km-re.
Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877. A Biális-kúria Csíkszentmihály faluban található, a 254 A szám alatt - a 19-dik század elején, az 1800-as években épült.
Rompáca borvíz CsíkajnádRompáca borvíz Csíkajnád 55 km-re.
A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le. A helyiek szerint a rompácai borvíznek gyógyhatása van, sokan ma is használják.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 55,2 km-re.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Tigáj-vízesés FelsőkománaTigáj-vízesés Felsőkomána 39,5 km-re.
A zuhatag a Szarvas-tetőtől délre található, a Tigáj-völgyében (régebbi térképeken Szarvas-völgy), közvetlenül az út mellett. A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve.
Vadasi hágóVadasi hágó 11,7 km-re.
A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg.
Kibéd 90,4 km-re.
Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
Régi zsidó temető Gyimesközéplok 66,8 km-re. A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is. Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam.
Vila Franka Segesvár 85,1 km-re.
Középkori hangulatú, zegzugos utcák, régi házak egészítik ki a vár megmaradt tornyait, bástyáit. Nagyon sötétedett mire ideértem. Vacsoraztunk, azelott geodobozt talaltunk. A segesvári vár falain belül található középkori várnegyed a Világörökség részét képezi.
Jepii-völgy vízesései Bucsecs-hegység 71,2 km-re. A túránk második napján ragyogó napsütésben indultunk a Caraiman-kereszthez, a Babele menedékháztól.
Unitárius templom NagyajtaUnitárius templom Nagyajta 22,2 km-re.
A XV-dik században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították. A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom. A mai templom az ősinek közvetlen utóda.
Höltövény vára KrizbaHöltövény vára Krizba 34,5 km-re.
Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára. Ez is, mind minden a Persanyban. Kiegeszites, sajnalom, de rajtam kivul csak idegen bejegyzeseket talaltam. Karácsony után egy kis sétára indultunk. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek.
Tárnica-tó Berzunci-hegység 70,5 km-re.
SzéphavasSzéphavas 55,9 km-re.
Szoborállításra készül Szépvíz, emléket állítanak annak a Szent Lászlónak, akinek a falu a nevét köszönheti. A rejtekhely talalkozo alkalmaval jutottunk fel a Szephavasra. A VI. A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas. A legenda szerint csatából tért vissza a táltoskirálynak is nevezett Szent László, amikor megsarkantyúzta Szög nevű táltos lovát és beugratott a völgybe.
Református templom Székelydálya 47 km-re.
Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa. Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont.
Kőválú-forrás BucsinKőválú-forrás Bucsin 85,1 km-re.
Felirata: Ezen útszakasz épült 1902-1904 években. Forrás az út mellett, hajtűkanyarban, a 29-es kilométerkő közelében, a Gyergyószentmiklós és Parajd közötti DN13B jelzésű műút mellett.
Sós kút Homoródszentpéter 40,9 km-re.
A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés). A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
Világháborús emlékmű LövéteVilágháborús emlékmű Lövéte 41,7 km-re.
A parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll. Az emlékműveket megtaláltam. Valóban nem használtam megfelelően a rejtek és rejtekhely fogalmakat. Ha jól értettem akkor a helyszínen két emlékmű van, egymáshoz közel, a milleniumi és a világháborús emlékmű. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött.
Angyaljárás GyergyószentmiklósonAngyaljárás Gyergyószentmiklóson 84 km-re.
Áldott karácsonyt! Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot. Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma.
Orzanele-vízesés Fogarasi-havasok 98,7 km-re.
Zsögödi fahídak CsíkzsögödZsögödi fahídak Csíkzsögöd 38,3 km-re.
A Csíkszeredához tartozó Zsögödben két felújításra, javításra szoruló fahíd is van, az egyik az Olt-folyó felett, a másik a Fitód-patakon. A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni.
Géra-csorgó SzovátaGéra-csorgó Szováta 89,7 km-re.
2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Már rég készülök megkeresni ezt a rejtést, de csak most került sor rá. A város szélén, jót lehet járni erre, és inni kis sós vizet. A henger a helyén van, a mágnes működik.
Richter-ház SegesvárRichter-ház Segesvár 85,3 km-re.
A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található. MS-II-m-A-16010.
Bökecs leve Bekecs-tetőBökecs leve Bekecs-tető 96,5 km-re.
A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. Nyárádselye felől mentem fel a Bekecs-tetőre. Ez a doboz eltűnt. Az (egyre jobb) út miatt mind többen és többen mennek fel autóval a nyárádmentiek szent hegyére, pedig 3-4 kiadós gyalogtúra is vezet ide. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz.
Református templom Segesvár 84,8 km-re. Mivel vasárnap van, a templomot nyitva kaptam, sikerült belülről is megnézni. A hely kissé forgalmas volt, ezért várnunk kellett, amíg megközelíthettük a rejteket.
Szalmakalap Múzeum KőrispatakSzalmakalap Múzeum Kőrispatak 82,2 km-re.
Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Szalmafonó asszonyokat indultunk fotózni. Köszönjük a rejtést. Szeretem a pet előformát. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon.
Hatolykai temetőHatolykai temető 22,4 km-re.
Legalábbis a felirat szerint. Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Korán elment, szegény, mondhatták a temetésen. Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt.
Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasokMéhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 94 km-re.
A tőzegláp területe 29 ha, a Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m). Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába. A vulkanikus, andezit kőzeten, a tőzeg vastagsága nem haladja meg az 1 métert.
Várnyaka KápolnásmezőVárnyaka Kápolnásmező 83,2 km-re.
Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Sport- és szabadidőpark CsíkszeredaSport- és szabadidőpark Csíkszereda 39,5 km-re.
Az egykori Szeredai-fürdőnél sport- és szabadidőparkot alakítottak ki, a különlegessége egy többszintes kilátótorony. A létesítmény területén mászóköteles játszótéri elemek, labdajátékokra alkalmas pályák, gumiburkolatos futópálya, és egy krossz- és kerékpárpálya is van.
Babba Mária CsobotfalvaBabba Mária Csobotfalva 43,5 km-re.
Egy csíkborzsovai asszony a fiacskájának így mutatta meg a csíksomlyói Mária kegyszobrát: - Né, látod, ott van a Babba Mária. Daczó Árpád: A Babba Mária elnevezéssel legeloször Csíksomlyón találkoztam.
Kupás-kő Békás-szoros 92 km-re.
Thomas Quibb-ház Morgonda 86,5 km-re.
Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
Jócsorgó-kővályú 46,2 km-re.
Muhos pataki népi fürdőMuhos pataki népi fürdő 72,5 km-re.
A gyimesközéploki Hidegségpatakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Marosvásárhely felé tartottam, és szokás szerint nem a legrövidebb, leggyorsabb utat választottam. A ma este koronája a Muhos pataki fürdő, ami egyre csak épül és szépül. Eljöttünk a világ végére egy kis csendért. Itt található egy Büdös víz nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben.
Firtosi kilátó Szeles-domb 73,1 km-re.
A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával.
Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 14,4 km-re.
Melegvíz-forrás HáromkútMelegvíz-forrás Háromkút 79 km-re.
A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot. Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Herecz vára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Herecz vára - Korulbelul 30 percbe telt amig a tetore ertem, mert a bicajomat is kellett taszitsam, a kek pont turistajelzes menten lehet feljutni, viszont eleg meredek.
 • Herecz vára - Megtaláltam a ládát. Nem is gondoltam,hogy ekkora vár van fenn a tetőn.
 • Herecz vára - A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Herecz vára rejtekhelyet. Kivettünk egy 2009-es zsebnaptárt és betettünk egy mentolos cukorkát, egy vonatjegyet és egy utazóvakond elektromos biztositékot.
 • Mentolos cukorka - Gratulálok a sikeres kiránduláshoz. Megkérlek, legközelebb ne tegyetek cukorkát a geodobozokba.
 • Elnézést - A cukorkáért elnézést kérünk. Amúgy utazó vakondot vagyis geokretyt tettünk be.
 • Nem adjuk fel olyan könnyen - Hát igen, a második nekifutásra megtaláltuk. De hát nem adjuk fel olyan könnyen.
 • Ünnepi kirándulás - Egy ünnepi kirándulás keretén belül erre a dobozra is sor került. Másodszor jártam a várnál, de ismét ámulatba ejtett.
 • Sokadjara - Nem is tudom , hogy mar hanyadszor is jartam itt fenn a romoknal. Ide is ugy jarok vissza mintha otthon lennek.
 • Oltszem I - Szép erdei séta után felértünk a hegytetőre. Volt egy kis segítségünk is, úgyhogy szimat után mentünk :).
 • A szerecsen óriások kincse - Miután beléptünk a várba, a koordinátákat is figyelve, megkerestük a fát, amit a doboz lát (eseslevi fotója alapján), és utána gyorsan meglett a doboz is. A teteje törött, de a tartalma szerencsére száraz.
 • Másodszorra találtuk meg - Tulajdonképpen másodszorra találtuk meg ezt a ládát. Meg akartam nézni az első bejegyzésemet a füzetben, de azóta a füzet kicserélődött.
 • Szabad és kényelmesen járható út - Valahogy nem tudtam elhinni, hogy a Bagolyvárhoz vezető út le lenne zárva. Ezért muszáj volt személyesen is ellenőriznem a helyzetet, a terepen.
 • Vár - Majd visszatérünk egyszer ide is, dobozt keresni.
 • Nagy kő esett le a szívemről - Amikor én a sziklakilátónál és a sziklabástyánál rejtettem a geodobozaimat, láttam távolról ezt a sziklaablakot is. Akkor viszont nekem nem esett utamba, mert még kerestem a kilátóhoz a feljutási lehetőséget, ahova felülről jutottam el.
 • Mindkét feliratos kő a Kékvize forrásánál van - Mivel már több alkalommal jártam, jártunk a Kékvize forrásánál, ezúttal egy új megközelítést választottam. Csíkszeredából Székelyudvarhely felé menet, a Hargita Keresztény Tábor utáni első letérőt választottam, jobbra.
 • Kopjafa - Mar messzirol lehet latni a domb tetejen levo kopjafat. Csak hirbol lehet tuudni hogy ott valamikor temeto volt, a kopjafan kivul semmi nem utal ra.
 • Vénasszonyok és egyetemisták nyara - Múlt vasárnapra terveztük az első szériakirándulást. Közkívánatra azonban elmaradt e hétvégére a hétfői EKG-teszt miatt.
 • A rejtekfotót megnézted? - Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye. Ezt a fotót le is lehet tölteni a rejtekhely weboldaláról.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Herecz vára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.