Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Várhányás Maksán - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Várhányás Maksán turisztikai látnivalói

A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Várhányás Maksán képtárból:

A tetőn
A tetőn
A völgy
A völgy
Maradékok helye - 1
Maradékok helye - 1
Maradékok helye - 2
Maradékok helye - 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Várhányás Maksán fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Várhányás Maksán!

Itt a két mély árok között emelkedő keskeny hegygerincnek egy laposabb részét nevezi a sepsibesenyői nép Várhányásnak... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Dálnok, 4,43 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Várhányás Maksán közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Itt született Dózsa György, a tragikus sorsú parasztvezér, az 1514-ben kitört parasztháború vezére. Ezzel mi történt?. Csak mert előreláthatólag augusztus folyamán jövök egy néhány napra ide, és szeretném majd megkeresni. Minő megtiszteltetés. Oh, szuper, akkor majd én rejtek oda. Hmm. Olyan már volt, hogy publikálás előtt találtam meg egy geodobozt.
A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. Templom. Jó időben, gyönyörű helyen, szépen karbantartott templom ez a besenyői. Pro natura. Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. A templomkertben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt.
Temploma a XV-dik században épült. Többször átépítették, de megmaradt csúcsíves ajtókerete, a szentély két ablaka és sokszögzáródása.
Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat.
Dálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található. SZNM 6. Ott voltunk a rejtésnél. Itt már biztosak voltunk. Hogy igazunk volt, hisz megvárt érjük be. Lorinczek, örvendek. Nem találtam meg a dobozt, mert nem is kerestem. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel.
Lovak szobra Dálnok Omladozó. Kár hogy ezt a szobrot csak az nézi meg, aki tudja hogy itt van, mert a környék nem éppen lélekemelő gyönyörúség. Tisztára székely vadnyugat. Megtaláltuk. Becsapni a lovak koze. Regi allami gazdasag nyomait vizsgalgatva, ugy a szekelykaput, mind a lovakat es az epuleteket. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján.
Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Még minden rendben. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Regi szep emlekek. Ez pedig igy van, a regi szep emlekek. Dombon. Megtaláltam a dobozt. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén.
Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva, a valamivel kisebb területű Zoltán az Olt jobb partján települt, Étfalvától északra. Először 1760-ban, majd 1899-ben egyesültek, kettős falut hozva létre. Érdekesség. Érdekes ez az építmény, már többször eljártam itt de még nem vettem észre mostanáig. Upsz és hmm, de az a görbe forma!. Én vagyok a Rejtekhely, és az élet. Bejárat vagy kijárat?. A
Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata. Kopjafa kerítés. Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Az Oltfejben. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Bodok. Sikerült bejutnom a templomba.
Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut. Almafa. Ez is megvan. Ide jartam valamikor. Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Első dobozunk. Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban. A nagy találkozás. A harangozó asszonyság férje-úra beengedett a templomba. SZNM 7. Ott voltunk a rejtésnél.
Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika. Munka után. Egy kis munka utáni, esti keresgélés. Már sötétedett, de megtaláltuk. Kivettük a bigyót belőle, igyekszünk minél hamarabb máshova helyezni. Rendben. Szerintunk ez a hely megerdemli a dobozkat.
A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete. Kincsás vára. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Kincsás vára rejtekhelyet. Kincsás vára. Megtaláltuk. Kincsás vára. Egy kis vasárnapi séta.
A sütei borvíz az oltszemi erdőben, a Sütei patak völgyfejében tör a felszínre. Megtaláltuk. Gyönyörű a hely. Sütei borvíz feredő. Jo rejtes, csak ki kellett varni, hogy senki se legyen a kornyeken. Gyönyőrű hely. Megvan. Szénsavas, kiváló asztali víz,  melyet a két világháború között palackoztak és kimondottan Galac város piacán hoztak forgalomba.
Gábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából. SZNM 8. Ott voltunk a rejtésnél. Hézagos doboz. Megtaláltuk. Hézag. Igen, hézagban volt.
Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Zárva az udvara. Ez is megvan, de ennek is zárva az udvara. Madárfészek. Pár méterrel odébb vezetett a "kütyü". Jancsó Vilmos, Zsigmond András. A nap még Vadas tető felett járt, leparkoltam a templom előtt, és bosszankodva pillantottam meg a temetőben szorgoskodó öregúrat. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll.
A csúcsról csodaszép panoráma tárul elénk tiszta időben. Ures es korhadt. Lehet, hogy idokozben eltunt, mert elegge fel van dulva ott az erdo. Gerinctúra. Jó kis hely ez a Bodok-csúcs, már rég felakartam jönni ide, éppen úgy adódott, hogy egy fárasztó gerinctúra keretén belül sikerült a dobozkát is megtalálnom, kitűnő egészségnek örvend. Bodoki tető. Sikeresen megtaláltuk még a gps nélkül is, amely épp útközben mondta fel a szolgálatot. A Bodoki hegyseg névadó, de nem a legmagasabb csúcsa.
A turulmadaras emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére. Kereshető láda rejtve. A turulmadara emlékmű 2006-ban készült a honfoglalás és hősi halottak emlékére. Én nem találtam meg a geodobozt. Két alkalommal is kerestem az (állítólag) itt elrejtett geodobozt, de sajnos nem találtam meg. Megvolt, de nem volt bejelentve. Igaz en is sokat keresgeltem, neztek is ram a falubeliek mint egy teroristara, elvegre most ez a divat, de vegul is meglett a dobozka a keritesre ,,feldrotozva'' alol. Elkészültekor nagyon sokan megálltak, és megcsodálták a szép székelykaput, a zsindellyel fedett emlékművet.
Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. A csernátoni régi kőhíd. Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Doboz a sötétben. Lámpafényben is a helyén volt. Reggeli vidéki hangulat. Igazi vidéki hangulatot árasztott Alsócsernáton felső része.
A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. Próba-szerencse, mint a mesében. Hát az úgy volt, hogy mint a mesében, a dobozban hagytam egy gyűrűt. Megvan. Ez a doboz is megvan. Leánykavár. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. A Leánykavár egy régi erődített település.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Várhányás Maksán adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Autoval megkozelitheto hely - Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A kis fuzetkeben se volt egyetlen beiras sem.
 • Ez igen! - A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. A szép napos tavaszi időben a völgyön át felsétáltunk és kimásztunk a földvár maradványaihoz, bár nem kergetett a tatár.
 • Ujra fenn a dalnoki gerincen - Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala. Ott most erdokitermeles folyik, nem lehet tudni, hogy a lada is meddig birja, de meg megvan.
 • A doboz maradékait összeszedtük - A tuskó teljesen elkorhadt. A doboz széttörve, darabokban volt az avarban.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Várhányás Maksán? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.