Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Angyalos - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Angyalos

Hol van már az a régi kápolna, melynek emlékét csak a Kápolna határrész őrzi? A falu jelenlegi temploma is már a harmadik, amit ez a kis közösség építtetett, s legrégebbi harangja is csak tizennyolcadik századi, de őrzi régiségét, hiszen az 1788-ban Jehova tiszteletére újraöntött középkori harang csengő ércként hívogatja a maiakat. Egy tatár kori mondát azért őriz ma is Angyalos népe, mert arra két helynév emlékeztet rá: a Tatárút és a Jánka feje. A Tatárútnál sikerült megtérítenie az erdőkben rejtőzködő angyalosiaknak a tatár hordát, mely a falu népét le akarta mészárolni...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Csicsói-várszikla
Csicsói várszikla
Alsócibrei fürdő - Csíkszépvíz
Küpü zöld
Benedek Elek nagy mesemondó szobra
Református templom
Rapsonné vára - Szováta
Naplemente a várnál
Apa-havas - Borospataka
Csúcsjelző kő
Barlangvár - Erdőfalva
Forrás
Abásfalva
A millenniumi emlékmű
Sziklavilág - Szent Anna-tó
1119
Mária-kápolna - Kerelőszentpál
594
Henter-kúria - Csíkszentimre
Felújítás vagy újraépítés?

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Angyalos fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Angyalos!

Honnan a falu szép neve, ha nem a reformáció előtti templom védőszentjéről, aki a két arkangyal, Szent György és Szent Mihály volt? Nos, lehet, hogy éppen róluk nevezték el a falut. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Angyalos, 0,33 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sepsiszentgyörgytől Bodokig
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Angyalos közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,8 km-re. Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz.
3,9 km-re. A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. Jó időben, gyönyörű helyen, szépen karbantartott templom ez a besenyői. Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt.
4 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló. Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk Szabika segítségével. Nehéz volt nem káromkodni.
4,1 km-re. Mint egy hegy úgy tornyusul a falu fölé. Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt. Megtaláltam a dobozt. Komolló, Réty község egy része, a vár a Feketeügy jobb partján fekszik egy magasabb teraszon.
4,2 km-re. Sepsiszentgyörgytől észak-keletre, a Szépmező északi részén, az Olt bal parti teraszán fekszik Gidófalva. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll. Ez is megvan, de ennek is zárva az udvara. Miután meglett a doboz, bementünk a mesebeli kis templomba. A nap még Vadas tető felett járt, leparkoltam a templom előtt, és bosszankodva pillantottam meg a temetőben szorgoskodó öregúrat.
4,3 km-re. A besenyői tó Kovászna megye egyik legnagyobb tava, az 1980-as években létesült. A 2 km hosszú tó északkeleti oldalán Maksa község, a délnyugati oldalán pedig Besenyő falu található. Vegre egy nekem valo doboz. Ugyanis kis időbe telt míg bent a farkas kinn a bárányt játszottunk és kihalásztuk a káposztáshordóból a Nagy gonosz farkast. A szekely capa a tobol felkoltozott a maksai hegyoldalba, s ott rakta le a ladajat.
5,4 km-re. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén. Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Megtaláltam a dobozt. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Elég nedves idő volt, szemerkélt az eső.
5,5 km-re. 1896-tól kezdődően a millennium emlékére emlékfákat, általában fenyveseket ültettek. Mar 2022 oktober 11-en megtalaltam a dobozt (lasd a rejtek bejegyzeseben) majd 2023 januar 25-en ujra. A második osztrák katonai felmérésen a Honvéd Denkmal megnevezés szerepel, egy kis emlékmű grafika mellett. Sepsiszentgyorgy emlekmuvei. Sepsiszentgyörgyön az állomástól északra, a csíki vasútvonal Kézdivásárhely felé elágazó szögében létesítették a millenniumi fenyvest.
5,5 km-re. Egy kis munka utáni, esti keresgélés. hangyalka, kérlek figyeljetek oda a bejegyzés típusánál. Kivettük a bigyót belőle, igyekszünk minél hamarabb máshova helyezni. Ereszteveny felett magasodik a Pincetető, az Óriáspincetetőn felépített térplasztika.
5,6 km-re. De csak az egyiket keresd a három közül. Mig sokan a gyermeknapi oromokkel voltak elfoglalva, addig en megkerestem egy szep kis setaval ez a dobozt. Ha te vagy a legelső, akkor a rejtő a legeslegelső :-) Hiszen először neki kellett megtalálni a helyet. Egyrésze ezen forrásokból származik. Sepsiszentgyörgyről Tusnád fele, a várostáblától nem messze, ha jobbra fordulsz, a mezőn megtalálod a forrást.
5,9 km-re. A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony. No ezt elsőnek találtuk meg. Lemaradtunk az első bejegyzésről. A szép vasárnap délutánt nem hagyhattuk ki, hogy ki ne mozduljunk. Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Ezt vettük vallatóra.
6 km-re. Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából. Megtaláltuk. Én megtaláltam. Ott voltunk a rejtésnél. Gábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában.
6 km-re. Réty református templomát az évszázadok során kétszer ujították fel, először a 16-dik században, majd a 19-dik század második felében. A többszöri felujítás ellenére szentélye máig megőrizte eredeti, félköríves formáját. Kellemes nyarias idoben kerestuk fel a regeszeti asatasairol hires Dobolyka teton allo templomot. A geodobozt nagyon könnyű volt megtalálni. Kellemes időben egy kis Mikulásnapi körséta keretében kerestem rá a dobozkára.
6,1 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült. A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt.
6,1 km-re. It komoly keresztesháború zajlott atyánkfiai között valamikor.
6,2 km-re. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására. Sajnalom, hogy mennyi szemettel szembesultem. Miután megebédeltem a közeli Lukoil-kút melletti étteremben, ahol hozzáférhető áron ajánlanak napi menűt, elindultam egy dobozkereső sétára, a tó körül. Visszajövünk majd, de bozótvágó kést és csihányálló kezeslábast is hozunk majd magunkkal, mert most csak a reumánkat kúráltuk a tó mellett, miután megcsodáltuk a tavirózsákat. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén.
6,3 km-re. Először 1760-ban, majd 1899-ben egyesültek, kettős falut hozva létre. Én vagyok a Rejtekhely, és az élet. Amikor megláttam a kaput, olyan érzésem támadt mintha álmodnék, szürreálisnak hatott. Érdekes ez az építmény, már többször eljártam itt de még nem vettem észre mostanáig. Bodoktól délre az Olt bal partján található Étfalva, a valamivel kisebb területű Zoltán az Olt jobb partján települt, Étfalvától északra.
6,4 km-re. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található. Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele.
6,6 km-re. A harangozó asszonyság férje-úra beengedett a templomba. Ott voltunk a rejtésnél.
6,6 km-re. A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Udv, tud meg valaki valamit errol a dobozrol? Aznap Szacsvára tartottunk, így magától érthetődött, hogy levadásztuk elsőknek ezt a ládát. Ez egy teljesen uj doboz.
6,7 km-re. A Magyar Honvéd szobor Réty községtől keletre, a Kovásznára vezető főut mellett, a Rétyi Nyír természetvédelmi terület szomszédságában található. A szobrot 1942-ben állították az I világháboruban harcolt rétyi 24-es honvéd gyalogezred, a brassói 24-es Honvéd Bajtársi Szövetség tagjai. Meglett a dobozka leírás szerint. Kezdem egy olyan példával, amelyben mindenki számára egyértelmű, hogy melyik a jobb és bal oldal. Gratulálok a megtaláláshoz.
6,7 km-re. A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala.
7 km-re. Hajnali részegség. Ott voltunk a rejtésnél.
7 km-re. Ezen a helyen állt, az 1960-as években bekövetkezett lebontásáig, a régi kisváros kulturális épülete, a Bálház. A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Sepsiszentgyörgyön, az úgynevezett Régi piac terén, a Csiki út és a Grigore Balan út sarkánál lévő kis zöldövezetben, néhány műalkotás áll.
7,3 km-re. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18. Épült 1907-ben. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen.
7,4 km-re. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található. A város központi parkjában, 2011 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez az alkotás is. Hat igen, megszuletni nem nagy dolog, csak lehet fajdalmas.
7,4 km-re. Vetro Artur alkotasa. Bronz Vilma, az integető lány - Sepsiszentgyörgy.
7,5 km-re. Az elso vilaghaborus emlekmu a kozos temeto kozpontjaban talalhato, sajnos elgge elhanyagolt allapotban.
7,5 km-re. A város régi Ópiaca, a mai Kálvin tér építészeti műemlékegyüttes. Bőven van megbecsteleníteni való geodoboz, és naponta kerülnek fel új rejtekhelyek. A leírás alapján ez is könnyen meglett. Amint megtudtam, hogy megjelent ez az új rejtekhely a sepsiszentgyörgyi református templomnál, azonnal nekiláttam a készülődésnek. Itt emelkedik a város egyetlen megmaradt középkori műemléke, a református vártemplom, mely a XV-dik század végén és a XVI-dik század elején épült gótikus ízlésben.
7,6 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Történetesen pont ma készültünk a Rétyi Nyírbe, tehát pont jókor jelent meg ez a láda, így megtudtuk csodálni ezeket a kockásliliomokat. Kösz az infót, alig várjuk. Elékerült ez a doboz is.
7,7 km-re. Sepsiszentgyörgy 1948 előtt két jelentős könyvgyűjteménnyel büszkélkedhetett. Ahogy értesültem róla, hogy megjelent ez az új rejtekhely a Bod Péter könyvtárnál, befogtam a lovakat, közéjük csaptam és lóhalálában vágtattam Sepsiszentgyörgyre. Könnyen meglett. Mi meg ujratelepites elott megtalaltuk. A Székely Nemzeti Múzeum könyvtára (100000 kötet) és a Székely Mikó Kollégium könyvtára (30000 kötet) gyűjteményével.
7,7 km-re. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly tervei alapján épült 1911-12-ben. A város jelképévé vált épület előtt a tervező szobrát láthatjuk. Ideje volt mar ezt a rejteket is bejelentenem. Csak az odú megtelt vízzel eső után, amit én természetesen nem számítottam oda rejtésnél. Elnézést kérek mindenkitől emiatt az amatőr bakiért, nem számoltam az időjárással.
7,7 km-re. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával. A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit.
7,9 km-re. Bánatunkban rejtettünk egy csokitojás dobozt a bal hátsó saroktól pár méterre, a kőfal egy üregébe . Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Miután megérkeztem a faluba, végighajtottam a jegenyesor mentén. A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá.
8 km-re. Ezt a geodobozt rejtés előtt találtam meg :-) Hogy volt ez lehetséges? Megtaláltam a dobozt. A rejtekhely találkozó alkalmával találtuk meg. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér.
8,2 km-re. A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is. A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található.
8,6 km-re. Sepsiszentgyörgy Szemerja városrészében, a József Attila utca 12 szám alatt áll az eklektikus, tornyos, Nagy-Bogáts családi ház. Ez egy szepen helyrehozott kuria. A 19-dik század végén, 1904-ben épült Szotyori Nagy Ferenc szemerjai földbirtokos tervei alapján.
8,7 km-re. Kár hogy ezt a szobrot csak az nézi meg, aki tudja hogy itt van, mert a környék nem éppen lélekemelő gyönyörúség. Megtaláltuk. Regi allami gazdasag nyomait vizsgalgatva, ugy a szekelykaput, mind a lovakat es az epuleteket. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján.
8,7 km-re. A három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam. A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű.
8,8 km-re. Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Megtaláltam a dobozt is. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása.
8,9 km-re. Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Sepsibodok látnivalója a református temploma, melynek különlegessége a hatalmas szívmintákkal díszített karzata.
9 km-re. Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják. Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Leírás alapján kerestük meg, a helyet majdnem annyira ismerem mint a tenyerem. Nagyot változott az Őrkő környéke. Ez az első ládám, korulbelul 3 perc keresés után meg is lett.
9,2 km-re. Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu, ebből mára már csak a díszítőfaragás maradt élőben. A famegmunkálás remekműve az itt látható két szép harangláb. Sajnos a zsindelyt megtaláltuk, de a doboz eltűnt. A regi valoban el volt tunve. A mai nap ujratelepitettem ezt a dobozt, a regi valoban el volt tunve.

Történelmi-kulturális értékek - Kovászna megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Angyalos adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Almafa - Ez is megvan.Rendezett templomudvara van a falunak,s benne egy múzeumba való szekér.
 • Ide jartam valamikor - Valamikor a 2000-es evekben itt dolgoztam es epitettuk a fahazakat a nemeteknek. Akkor meg a marka volt az ur - mint a legot ugy kellett osszerakni - garden hause jo nemetesen - a kerti szerszamoknak -nekik.
 • Első dobozunk - Sikerült megtalálni a dobozkát, kicsit sáros, de ép állapotban. Szép a kilátás Brassóra.
 • Üdvözöllek újra körünkben. Jó pár érdekes rejtekhellyel bővült az adatbázisunk az utóbbi időben.
 • Bár nem a mai napon terveztük. Az idő kegyes volt, felfelé vihar, felhőátvonulás.
 • Az egyik csíkszeredai fitnessteremből kértem ezt az, eredetileg proteinport tartalmazó, óriás méretű dobozt. Rejtsen valaki egy még nagyobbat, és zengjék nevét sokáig a geokrónikák :-) Nem én fogyasztottam el a doboz tartalmát, az energiám titka 4 tápláléknak köszönhető: alma, murok, zeller és mandula.
 • Könnyen meglett, még a gps-re sem volt szükség. A cserépre azért kell egy kicsit vigyázni, nehogy leessen.
 • Torony van, eső nincs, villám nincs, kapu itt is zárva. Ehhez se férünk ma hozzá, hát akkor gyerünk tovább oda, ahol nyitott kapukat döngethetünk.
 • Igy jar aki nem serenykedik idejeben. A.
 • A legendak foldjen jarunk. Egy regi emlek: 1970-ben az Ika var arnyekaban kerult megrendezesre a Jobarat altal meghirdetett Raro expedicio aminek jomagam is tagja voltam mint egy kis diak.
 • Különös hangulatát tapasztaltam meg Dálnoknak a pünküsdi búcsúra zarándokolva. Ugyanis az ídén a Kászonok felől közelítettem meg Csíksomlyót, így vezetett át az utam Dálnokon.
 • Útban Nagyszeben felé kitértem Maroskeresztúron, hogy megkeressem a Knopfler kastélypark geodobozát. Mivel olvastam, hogy csipi nem találta meg a Kisvasút hídjánál elrejtett geodobozt, gondoltam elsétálok a rejtekhelyig, és megnézem.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Angyalos? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.