Pogány-havas - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Izvorul Trotusului Lunca de Sus - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Hargita megye

Pogány-havas

A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt. A Gyimesi-hágótól indulva kényelmesen fel lehet jutni, kevesebb mint egy óra alatt, a Pogányhavas 1351 méteres csúcsára. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Eső közeleg Gyimesi hágó 4941 Mező virágokkal 4945 Pogány-havas 1 Pogány-havas 2 Juhnyáj a csúcson Panoráma Csupasz tető Szépvíz, a szívünk közepe... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Pogány-havas rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
6873 Rompáca borvíz. A Rompácai-borvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos tartalmú és mésztufát rak le. 7078 Egy elfelejtett földvar. Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett  foldvar helyet. 7621 Ortodox kolostor. 8522 Pogányhavasi vár. Csíkszentmihály község határán, a nevezetes Pogányhavas keleti részén, egy hajdani vár szétporladó romjai láthatók. 8987 Szentlélek-kápolna. 8990 Szép-havas. A hely kultikus hangulatának élményét az elképesztő körpanoráma egészíti ki. 9228 Csíkszépvízi víztároló. A Csíkszeredától 14 km-re északkeletre található csíkszépvízi víztároló Csíkszereda vízellátását biztosítja. 9244 Felsőcibre. 10057 Széphavas. Szoborállításra készül Szépvíz. 10977 Alsócibrei fürdő. Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. 11445 Hegy útja. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út. 12095 Felszegi csengettyű. Csíkszépvíz felszegi részén, az 1799-ben készült székelykapu mellett áll egy harangláb, amelyet a helyiek mind a mai napig egyszerűen csak Csengettyűnek neveznek. 12792 Kis-Havas Csíkszépviz. Csíkszépviz neve Szent Lászlóval kapcsolatos. 13229 Ortodox templom. A Tatros forrása és Piposz felé indultunk, megálltunk kicsit ennél a templomnál, megcsodálni a környéket. 17104 Szent István katolikus templom. Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik.

Néhány székely szó jelentése:
Szukánti = Fösvény. Szürkünyet = Alkonyat. Tabajdok = Ügyetlen. Táj-táj = Kicsi köszöntés. Takaróruha = Asztalkendő. Taliga = Ekét visznek rajta, két kerekű jármű.

Természeti értékek - Hargita megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Szent László emlékhely
A Szent László emlékhely magába foglalja a Szent László kápolna konzervált romjait, Szent László kövét, valamint Szent László kútját és az újonnan épült haranglábat.
Szent László köve
Június 27-e Szent László ünnepe.
Kicsi Pogányhavas 0.89 km-re. RH3457 Kicsi Pogányhavas
Hosszúvontató-itató
A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató.
Gyimesi hágó
Gyimes vidékének megközelítése a Gyimesi hágó, régi nevén Tekerőhágó, irányából történik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Virágok doboz helyett - Egy rövid túrát terveztünk közel a Gyimesekhez...
 • Jégkoloncok a Pogányhavason - A Szent László emlékhelyről jöttem át a két havast összekötő, lépten-nyomon kidölt, derékbatört fenyőktől akadálypályává vált erdei uton...
 • A teton - Megtalaltuk a dobozt a kijelolt helyen...
 • Pogány havas - Valamivel több, mint egy éve jártunk itt utójára...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.