Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Siklótető - Kommandó - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Siklótető - Kommandó

Hosszú egyenes következik, ennek végében volt valamikor a Vízvevő, ahol a gőzmozdonyt feltöltötték vízzel. Kicsit tovább, a vasúti sínek, amelyek ma már az autóút alatt vannak, sajnos, bemennek az erdőbe. A Siklóig töfögött tovább rajtuk valamikor a kismozdony...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Breite Öregtölgyes
Bocs
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Szemben, de külön
Mofetta - Herkó-kert
Lábáztató
Vándorsólyom via ferrata - Kilátópont - Vargyas-szoros
A felső rész
Csodálatos bükkfa - Tisztás dombja
Részlet
Magyarszarvaskend
Templom - 2
Karakó-völgyhíd - Lóvész
A Karakó völgye
Járabányai mosógép
20210911_145733
Erkély-tisztás - Alsószolcsva
Vízesés
Csudálókő - Vargyas-szoros
A Nagybarlang felülnézetből

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Siklótető Kommandó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Komandóról Kovászna fele indulva, jobbra elhagyjuk a Máté Pál fele vezető utat, ahol a Lakóca fele lehet menni. Majd a Barta tetőt, ahova érdemes kimászni a Tiszta patak völgyéből, mert nagyon szép a kilátás. Fedezzétek fel Kommandó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Siklótető!

A legközelebbi település Komandó, 5,9 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Siklótető Kommandó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
380 m-re. A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
1,9 km-re. A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára. Vasárnap a kovásznai sikló aljában kerestem a geodobozt, amíg rá nem jöttem, hogy csak a segédpont helyén keresem a geodobozt. Sajnos a siklo fele csak a patakon keresztul lehet atmenni (a siklolejarattol a patak menten felfele 100 m utan at lehet ugralni a koveken), elegge romos allapotban van minden ami a siklo alkatreszeikent illetve mellekepuleteikent szolgalt valamikor. Gratulálok a sikeres túráért.
2,7 km-re. Tündér Ilona várának ma már alig látható romjai meredek hegyek, széldöntötte kopasz tetők között lapulnak, a 957 m magas Vártetőn. Megtaláltuk ezt a szűz geoládát is. Második helyezés, annak ellenére, hogy egy év telt el az első megtalálás óta, de reméljük, hogy a következő megtalálásig azért nem fog még egy év eltelni. A kék pont turistajezés már nem létezik, helyette van sárga pont.
3,4 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
5,9 km-re. Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Mivel nem egy és nem kettő korhadt csutak található a környéken és persze hóval borítva, de miután úgy feltúrtuk a helyet, hogy a vaddisznók elbújhatnak mellettünk, végül csak előkerült a dobozka. Nagyon helyes. Itt mi lettünk az ezüst érmesek. Sóstótetej vára a kovásznai Sósfürdő fölött levő Sóstó-tető dombján található a Hankó patak völgyében.
6 km-re. Az iskola és a Likistein - ahogy a kommandóiak nevezik a svájci mintára készült épületet. Néhány fát kivágtak, újat telepítettünk a régitől 63 méterre, a patak mentén lefele. Azt hiszem, hogy valamilyen álrejtés vert át, töltök fel ide képet. Na meg egy koordináta váltás sem ártott volna ennél a doboznál. Ha a híd alatt szemlélődsz, vele együtt, a meteorológiai állomás műszereiről leolvashatod, mit hoz a szél a Kecskefej felől.
6,1 km-re. Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben. Marcius idusan Kezdivasarhely fele tartva tettunk egy kiterot a papolci utra. Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre.
6,2 km-re. Környékén számos völgyön építettek keskeny nyomtávú iparvasútakat, a faanyag elszállításának céljából. Meglepetes-tojas jatekot tettunk bele, es visszatettuk balkezre, mert kicsit odebb volt. Nyakig degedtesek lettunk, korbetapogattuk minden vasful kornyeket, megsem lett meg. Egy kis kukucskálás és tapogatozás után, előkerült a geodoboz. Kommandó Székelyföld legmagasabban fekvő települése.
6,4 km-re. Az erdő széléről látni a falut, szemben a Medvefej, tőle jobbra a Kecskefej, a Papolci köztető, majd a Barta tető látszik, lefele pedig a Baszka folydogál Gyulafalva felé.
7,1 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. Húsvét vasárnapján találtam meg a Csomakőrös melletti erdőben található rejteket. Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Megtalaltuk, a levelek alatt veletlenul.
7,1 km-re. Egyik látványossága a város főterén található iszapvulkán maradvány. Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe. Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely.
7,2 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
7,3 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
7,3 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
7,7 km-re. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
9 km-re. Lakói egykor híres solymászok voltak. Mint a meseben. Ugy kezdodik eccet bot hol nem vot, s ugy vegzodik aki nem hiszi jarjon utana, s kozbul van ez a templom meg a diohej amiben a Feketeugyon leereszkedunk persze csakis dobozkereses celjabol. El nem tudom képzelni. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját.
9,7 km-re. A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen. Jákob lajtorjája - Zabola.
10,1 km-re. Utolag kiegeszitenem a 2012-ben elhelyezett Lakoca rejtekhelyet. Sikeresen előkerült a doboz a (fenyőtű)kazalból, miután sikerült internetes segítséget kérni. A Háromszéki havasok egyik legjelentősebb csúcsa a Lakóca, 1776 m, Erdély és Moldova vizválasztója, bár a történelmi határ a Putna völgyén halad föl.
10,1 km-re. A Vadász patakánál volt valamikor a határvonal, a régi öregek szerint. A vasút sajnos már rég nincs, csak a hídfő maradványai, kár volt felszedni. Meg nem tudtuk, hogy mi is var meg rank. Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.
10,6 km-re. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor. A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg.
10,6 km-re. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja.
11,7 km-re. Emblematikus, szép kúria.
11,7 km-re. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok. Gratulálok az első megtalált geodobozhoz. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély.
11,7 km-re. Komandó Kézdivásárhelytől 32 km-re délkeletre, a Háromszéki-havasokban, a Nagy-Bászka völgytágulatában, a Kupán-, Toplica- és Rozsdás-patakok találkozásánál fekszik. Az emlekmu is meglett, a dobozka is. Hát ezt a geodobozt nagyon őrzik, nehéz volt megközelíteni, megtenni még azt a pár métert is az autótól, mivel az emlékmű közvetlen közelében több juhnyáj is van, amikhez persze pásztorkutyák is tartoznak. 1 km-es tengerszint feletti magasságával Kovászna megye legmagasabban fekvő települése.
12,8 km-re. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Drive-in. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele.
13,7 km-re. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője. A Nádika feredő 2017-ben került megépítésre, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Siklótető adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kommandó térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Vadonban a medvek kozt - Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek. Pedig szep helyen van, csak egy kisse felelmetes-sotet helyen.
 • A nylon elporladt, igy a doboz beazott. A golyostoll hasznalhatatlan, a fuzet szinten.
 • A fa megvan, a doboz helyét egy lehullt száraz ággal próbáltam kikotorni, de doboz nem került elő. A fán egy nagy létszámú és nagyon csípös hangyaboly lakik, kaptam is vagy húsz csípést.
 • Minden kapu sajnos zárva volt, pedig valaki rendszeresen bejár az udvarba, a lovait legeltetni. Mindenhol a pusztulás nyoma látszik, pedig még mindig csodálatosan szép az erődtemplom védőtornya.
 • Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-) A főútról leágazó mellékút eléggé rázós, leszakadt, ezért javasolom a pár métert a római őrtorony helyéig gyalog megtenni. A kincskeresőkre itt nemcsak egy geodoboz vár, hanem egy nyugis, csendes hely.
 • Egy jó séta után értünk a kápolnához. A doboz is hamar elékerült.
 • Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk. Mivel a leírásban eléggé le van szűkítve az átkutatandó terület, elég valószínűnek tűnik, hogy nincs meg a doboz.
 • Ma kivettem az Eskimo's Friend: The Birdie TB-t a dobozból, es betettem a Mareszka 3 GeoKret-et.
 • Női kéz kell ehez az odúhoz. Köszönöm a rejtést.
 • hahaha :)) folkeresem az urimebert.
 • Sajnos nem sikerült bejutni a falon belülre.
 • Roviden: az ureg tele hangyaval, ami irtozatos. A kovet nem sikerult kihuznom, de mellette kifert a dobozka.

Sikerült eljutni Kommandó környékére? Tetszett a Siklótető? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.