Komandó település (Kovászna megye) Központ: Komandó. Komandó román elnevezése: Comandau.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Komandó (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

Kommandó Székelyföld legmagasabban fekvő települése. Rozsdas mozdony. Egy kiados rokagombapaprikas utan kerestem ra a dobozkara (eppen falunapokat tartottak), a leiras es a kommentek szerint erre is konnyen ratalaltam, nagyon siralmas allapotban van a valamikor szebb idoket is megert muemlekvonatka. Gőzmozdony helyett diesel mozdony. Évzáró túránk színhelye Kommandó, mivel férjem innen " gyökerezik":). Kicsi a világ. Örülök, hogy van újabb ismerős kincskereső.
Az iskola és a Likistein - ahogy a kommandóiak nevezik a svájci mintára készült épületet. Elazva. Konnyen megtalalhato dobozka, sajnos a benne levo papirka el van azva. Felcimkézve. A Séta a Baszkán. A harci díszes doboz sajnos jégbe van fagyva.
Az erdő széléről látni a falut, szemben a Medvefej, tőle jobbra a Kecskefej, a Papolci köztető, majd a Barta tető látszik, lefele pedig a Baszka folydogál Gyulafalva felé.
A Vadász patakánál volt valamikor a határvonal, a régi öregek szerint. Lefele a Baszkan. Meg nem tudtuk, hogy mi is var meg rank. Kommandó- Vadász patak. A Lakócáról leérve megkerestük ezt a geodobozt is. Ki gondolná?. Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.
Komandó Kézdivásárhelytől 32 km-re délkeletre, a Háromszéki-havasokban, a Nagy-Bászka völgytágulatában, a Kupán-, Toplica- és Rozsdás-patakok találkozásánál fekszik. Tovabb a Baszkan. Az emlekmu is meglett, a dobozka is. A pásztorkutyák megvesztegetése. Hát ezt a geodobozt nagyon őrzik, nehéz volt megközelíteni, megtenni még azt a pár métert is az autótól, mivel az emlékmű közvetlen közelében több juhnyáj is van, amikhez persze pásztorkutyák is tartoznak.
Komandóról Kovászna fele indulva, jobbra elhagyjuk a Máté Pál fele vezető utat, ahol a Lakóca fele lehet menni. Vadonban a medvek kozt. Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek.
Közép-domb
A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára. A com-on bejelentett doboz. Gratulálok a sikeres túráért. Ipartörténeti műemlék. Lentről már háromszor végig gondoltam, hogy na, onnan aztán nem. Egy igazan nagyszeru hely. Junius havaban felkerestuk ezt a romjaiban is nagyszeru ipartorteneti maradvanyt.
Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben. Egy regi ut, uj kontosben. Marcius idusan Kezdivasarhely fele tartva tettunk egy kiterot a papolci utra. Látkép a vadonból. Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre.
Tündér Ilona várának ma már alig látható romjai meredek hegyek, széldöntötte kopasz tetők között lapulnak, a 957 m magas Vártetőn. Tündér Ilona vára. Megtaláltuk ezt a szűz geoládát is. Tunder Ilona vara . Második helyezés, annak ellenére, hogy egy év telt el az első megtalálás óta, de reméljük, hogy a következő megtalálásig azért nem fog még egy év eltelni. Pinokkió köszöni jól van. A kék pont turistajezés már nem létezik, helyette van sárga pont.
Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
A Háromszéki havasok egyik legjelentősebb csúcsa a Lakóca, 1776 m, Erdély és Moldova vizválasztója, bár a történelmi határ a Putna völgyén halad föl. Kiegeszites. Utolag kiegeszitenem a 2012-ben elhelyezett Lakoca rejtekhelyet. Doboz a Lakóca tetőn . Sikeresen előkerült a doboz a (fenyőtű)kazalból, miután sikerült internetes segítséget kérni.
Dozsa Kovaszna 1988
Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. Megemlékezés Csomáról. Sajnos elég rossz állapotban van a doboz. A diofaknal. Mikes zagoni faival egyetemben kerestem fel Csomakorost is. Emlékfák. A korábbi geodoboz helyét nem tudtuk megnézni, mert a diófák már mind körülkertelt magánterületen vannak.
Maradvany Kovaszna 1986
Bagoly Kovaszna 1988
A Nap haza Kovaszna 1987
Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Hogy grimoirine szavait használjam. Itt mi lettünk az ezüst érmesek. Megtalaltuk. Megtalaltuk. Áthelyeztük. A csutak teljesen szétkorhadt, a dobozt az avarban találtuk meg.
Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja. Tölgy és kápolna. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra - Csomakőrös Mellszobor a templom mellett. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely. Működő gázfeltörés. Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe.
Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
Kőrösi Csoma Sándor mellszobra, Jecza Péter - Kovászna
Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
Lakói egykor híres solymászok voltak. Doboz újrarejtve. V A fűben. A rejteket nem nehéz megtalálni, lévén az egyetlen üreg a várfalban. Azt hiszem a doboz elfalazva. Nagyon szép kis templom, már amit kívülről láthattunk belőle, mert a kapuja zárva volt.
A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg.
Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Rossz koordináták. A megadott koordináták valahova Sepsiszentkirály és Illyefalva közé mutatnak. Ujra meg ujra. Ma megyek megkeresni Putna varat a Karpatokon tul. Kijavitas. Ez igy van, valamit elirtam, lehet, hogy valami mas csuszott bele.
Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Akác. Először is nem üregben, hanem kéreg alatt. Verőfényben. Az augusztusi hőségben jól esett a fák árnyékában keresgélni. Fészekalja. Keresés közben majdnem belenyúltunk a frissen kikelt pihe-puha madárfiókák fészkébe.
Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 1796
Görög-katolikus templom - Gelence Meglepetes templom. Nem is tudtunk errol a templomrol, bar sokszor jartunk mar Gelencen.
Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
Gelence Kézdivásárhelytől 9 km-re fekszik, itt található Székelyföld egyik leghíresebb műemléke, a 13-dik században román stílusban épített katolikus templom. Csodas ez a templomocska. Erdekes a rovasiras az "orokmecses" alatt. Árpádkori templom. A rejteket megtalálni nem is olyan könnyű. Régi ismerős. Régi-új helyet kerestünk fel ebben a kutyát-se-ki időben.
A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven. Javítás alatt. A rejteket megtaláltam.
[ Fel ↑ ]
Gábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában. Gabor Aron de nem a rezagyuja. Ez mar egy mas nap volt mas rejtekkeresessel, de szinten a SZNM-e nyomaban. V. Állomás. Hol is a hézag? A korábbiakhoz képest eléggé megváltozott az emlékmű környéke, úgyhogy nem találtuk meg sem a hézagot, sem a dobozt. Sikertelenül. Gyakran járok sétálni, bringázni erre a környékre, háromszor is kerestem a dobozkát de nem találtam.
Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. Szombati körút. Oroszfaluból az állomásig hajtottuk a bringákat. Hazatérés. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Bódé. A bódé a helyén van, de a dobozt több percnyi kutakodás után sem került elő.
A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél.
Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található.
A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült.
A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét. A vasárnapi túrára innen indultunk. Itt volt a találkozó, természetesen azért, hogy tudjuk megkeresni ezt a ládát is. Ez is meg lett. Miután a kisfiam kijátszotta magát a játszótéren, és miután megvártuk amig a bevásárlási útról hazatérő néni megpihent és elszívta cigarettáját azon a padon, megtaláltuk. Hűlt helye. Hűlt helye a doboznak.
A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva.
A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.
Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Szőke nő a saroktujában. Köszönjük Trekkingklub. Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás. Kedves ünnepi meglepetés volt.
Temploma a XV-dik században épült.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.