Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Kommandó

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kommandó felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Kommandó képtárból:

Kommandó
Kommandó
Régi mozdonyok és vasúti kocsik
Régi mozdonyok és vasúti kocsik
No comment
No comment
Vasúti kocsi 1
Vasúti kocsi 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kommandó fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kommandó!

Kommandó Székelyföld legmagasabban fekvő települése. Környékén számos völgyön építettek keskeny nyomtávú iparvasútakat, a faanyag elszállításának céljából... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Komandó, 0,38 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Orszagzaszlo es vilaghaborus emlekmu Csernaton 29,6 km-re.
Katolikus templom KézdiszárazpatakKatolikus templom Kézdiszárazpatak 38,2 km-re.
1735-ben Kastal János vikárius generális romos állapotban találja a templomot, 1798-ban új templomot építenek. Mivel útba esett, megkerestük. Ez igy van. Már koromsötét volt, amikor megérkeztem Kézdiszárazpatakra. 1620-ban Peselnek helyett Szárazpatak az anyaegyház, ami feltételezi, hogy temploma volt azelőtt is.
Honvéd-forrás Erős-oldalHonvéd-forrás Erős-oldal 43,3 km-re.
A Honvéd-kút az Erős-oldal aljában, a Sepsiszentgyörgyről Sugásfürdőre vezető aszfaltút mellett található. Valamikor jó bővön folyt itt a víz. A kiépített pihenőhelyen három forrás is található.
Ojtoz-forrás fejeOjtoz-forrás feje 25,1 km-re.
Ozsdoláról a putnai rezervátum felé, a tetőről szép a kilátás Ozsdola és Martonos felé. Átutazóban voltam, alkonyodott. Az antennát elhagyva, az Ojtoz-forrás feje tetőn nem csak lövészárkokat, de mesés hóvirágmezőt is találtunk - rég láttunk ennyi hóvirágot.
Tölgyes-vízesés 38,9 km-re.
Óriáskő SzotyorÓriáskő Szotyor 37,8 km-re.
Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. Meg juniusban kerestem meg ezt a helyet, tenyleg erdekesek ezek a nagy kovek. Soha se fedeztük volna fel, ha nem rejtettél volna oda ládát. Varjuk. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van.
Laur-hegyi panoráma - KommandóLaur-hegyi panoráma - Kommandó 540 m-re.
Az erdő széléről látni a falut, szemben a Medvefej, tőle jobbra a Kecskefej, a Papolci köztető, majd a Barta tető látszik, lefele pedig a Baszka folydogál Gyulafalva felé.
Gőzmozdony SepsiszentgyörgyGőzmozdony Sepsiszentgyörgy 38 km-re.
Ha már Marosvásárhelynek van gőzmozdonya, Sepsiszentgyörgynek is miért ne lenne? Ezt vettük vallatóra. Jókor érkeztünk. Lemaradtunk az első bejegyzésről. No ezt elsőnek találtuk meg. A vadi új vasútállomás előtt vesztegel vakvágányon egy régi és érdekes korabeli igazi gőzmozdony.
Református templom Kézdivásárhely 29,1 km-re. Közép-domb Háromszéki-havasok 6,4 km-re.
Várhegy LécfalvaVárhegy Lécfalva 22,3 km-re.
Lécfalvától délre, az árterület fölé emelkedik, a kelet-nyugat irányú 550 m magas Várhegy-domb. A Várhegy viszonylagos magassága kicsi, csak 20 m. A terkepen egy kovasznai haz jelenik meg a foteri park kozelben, s Lécfalva az más. Ha megkívántátok, ti is elkészíthetitek. Miután jól bevacsoráztam fokhagymás napraforgómagtejfölből, sikerült az ördögöt kiűzni Székelybánja várából.
Székelykapu TorjaSzékelykapu Torja 32,6 km-re.
Tudomásunk szerint a világ legnagyobb székelykapuja Torja község Kézdivásárhely felőli bejáratánál áll. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Vallató-fürdő és mofettaVallató-fürdő és mofetta 48,2 km-re.
A Mikes fürdőkhöz a piros kereszttel jelzett ösvény visz, a volt tüdőszanatóriumtól. Egy kis vasárnapi kiruccanás. Várakozni kellett, mert épp ott gombászott valaki. Miután megtaláltam a Hammas-fürdőnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat. Az út a magasfeszültségű villanyvezeték mentén ereszkedik le a Zsombor-patakhoz.
Rakodó források újratöltveRakodó források újratöltve 31,2 km-re.
E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át. Az igazság az, hogy itt GPS nélkül nem nagyon boldogulok. Itt egy kövülő víztömeggel van dolgunk, amelynek felesleges szénsava a léggel érintkezve elillan, mi által a feloldva volt szilárd részek lecsapódnak - írja Orbán Balázs.
Sepsibesenyő régi templomaSepsibesenyő régi temploma 30 km-re.
A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. Jó időben, gyönyörű helyen, szépen karbantartott templom ez a besenyői. Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt.
Református templom ZalánReformátus templom Zalán 42 km-re.
Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. A templomot 15-dik században gótikus stílusban átépítették, majd az 1802-es földrengést követően 1821 és 1825 között újjáépítették és bővítették. Latvan, hogy nagyon nem szandekszik megkeresni egy keresonek sem ezt a ladat. Megtudja-e valaki mondani, miért nem jön elé az összes rejtekhely. Na, ebbe már nem sikerült bejutnom.
Tarnóczy kastély romjai Kézdiszentlélek 34,3 km-re. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett.
SZNM 5 Csernáton Hősök emlékműve 29,9 km-re. Megtaláltuk. Ott voltunk a rejtésnél.
Kockás tulipán Rétyi NyírKockás tulipán Rétyi Nyír 28,4 km-re.
A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk. Jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növényünk, mely áprilisban tömegesen nyílik. Történetesen pont ma készültünk a Rétyi Nyírbe, tehát pont jókor jelent meg ez a láda, így megtudtuk csodálni ezeket a kockásliliomokat. Kösz az infót, alig várjuk. Elékerült ez a doboz is.
Lovak szobra DálnokLovak szobra Dálnok 26,8 km-re.
Kár hogy ezt a szobrot csak az nézi meg, aki tudja hogy itt van, mert a környék nem éppen lélekemelő gyönyörúség. Megtaláltuk. Regi allami gazdasag nyomait vizsgalgatva, ugy a szekelykaput, mind a lovakat es az epuleteket. Az egykori dálnoki ménes szálláshelye előtt áll a Lovak szobra, melyet Miholcsa József szobrász készített, az 1990-es évek közepe táján.
Várhányás MaksánVárhányás Maksán 32,8 km-re.
A Várhányás egy erődített ősvár (pogányvár) volt, amelynek a 4-5 méter mély nyaksáncát ma is láthatjuk. Erdekes, nem volt meg ezen az oldalon egyetlen "megtalalas" bejelentes sem, a dobozban viszont voltak megtalalasokra utalo jelek. A tó még csendes, csak a halászok üldögelnek körülötte. Ellenoriztem a ladat es az most lekoltozott a csutak ala.
Református vártemplom IllyefalvaReformátus vártemplom Illyefalva 39,6 km-re.
A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma. Végre még egy szűz geodoboz. Túl közel volt, s ezért nem volt olyan nagy kihívás. Tavaly október óta azért vártál ilyen sokat, hogy a doboz töltse be a 18 évet?
Székely-vízesésSzékely-vízesés 23,3 km-re.
A Kis-Baszka mentén, felfele haladva Kommandó irányába, az út mellett van a vízesés, inkább csak vízcsobbanás.
Unitárius vártemplom SepsiárkosUnitárius vártemplom Sepsiárkos 42 km-re.
A sepsiárkosi unitárius templom berendezéséből figyelemre méltó a gótikus orgona, a márványozott festésű. A három faragott vázával díszített papi szék, valamint a késő klasszicista, díszítetlen padsor. Eddig is több alkalommal voltam a templomban, de most csak körbejárni tudtam.
Piliske-tető OzsdolaPiliske-tető Ozsdola 25 km-re.
Egy lapos dombtető, ahol egy szép tisztást találunk. A Piliske-tető Ozsdolától keletre található, a Kézdivásárhelyt és Foksányt összekötő 2D jelzésű országút, régi nevén Kádár-út mellett.
Cecele 47,6 km-re.
A Cecele (1173 m), a Csíki-havasok déli csúcsa. Hatalmas, füves kupolaként tornyosuló végvára.
Ignácz Rózsa mellszobra Kovászna 12,7 km-re.
Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
Erdeifenyők között BarcaszentpéterErdeifenyők között Barcaszentpéter 49,3 km-re.
Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé. A rejtek közelében én nem láttam ösvényt, kétágú fát viszont többet is. A kep bal közepésről indultunk a folyó mellől. Egy szóval sem mondtam, hogy nincs ösvény.
Katolikus templom KézdiszászfaluKatolikus templom Kézdiszászfalu 28,3 km-re.
1426-ban, amikor Zsigmond király szabadalmakat ad a Bereckre települőknek, szászok telepednek ide is és alapítják Szászfalut. Most már tudni fogjuk hol végződik Szászfalu, és hol kezdődik Sárfalva. Valóban szükség lenne ezeknek a falvacskáknak (Oroszfalu, Szászfalu, Sárfalva, Nyújtód) a részletesebb bemutatására. Ott voltunk a rejtésnél. Később azonban visszaköltöznek a Barcaságba és itt csak székelyek maradnak.
CsiszárfürdőCsiszárfürdő 46,2 km-re.
Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését. A megadott koordinátáknál hiába kerestük nem találtuk meg. Tegnap a jofajta esozeseket kihasznalva Csiszarfurdore is eljutottunk. Aznapi túránk célpontja a Begyenkő volt, Bálványosfürdői indulással.
SZNM 7 Maksa Református templom 27,1 km-re. A harangozó asszonyság férje-úra beengedett a templomba. Ott voltunk a rejtésnél.
Veresszéki borvízVeresszéki borvíz 48 km-re.
Kászonjakabfalvától 7 km-re a Borvíz patak völgyében található. Megtalaltuk. Miután Kászonjakabfalvától majdnem 4 km-t vezettem a poros, köves, rázós úton, a rejtekhelytől korulbelul 300 m-re a tulajdonos tartóztatott fel. Hány órakor jártatok ott? A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták.
SZNM 12 Emlékoszlop KökösSZNM 12 Emlékoszlop Kökös 37,5 km-re.
Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. A Székelyek Nagy Menetelésére, na meg a Nagy Kincskeresésre készülödve segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben. Szépen ment le a nap. Megtaláltuk , mi innen indultunk a Székely Nagy Kincskeresésre .
Bod Péter Tanítóképző KézdivásárhelyBod Péter Tanítóképző Kézdivásárhely 29,4 km-re.
Az Ady Endre utca 20 szám alatt található. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző 1896-ban épült.
Ozsdolai ÓriáskőOzsdolai Óriáskő 27,6 km-re.
Ozsdola és Martonos között, egy dombon, a Kurtának nevezett helyen, van egy nagy, bár nem óriás méretű, de legendás kő. Nem könnyű megtalálni, mert sűrűn benőtte a cserjés.
Csókás váraCsókás vára 46,9 km-re.
Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el. A várplatói panoráma valami csoda. Szentgyörgy napok alkalmával, a nap folyamán Erősd környékén kirándultam. Kellemes kis seta, szep kilatas, nagy fu.
Aldoboly 40,5 km-re.
Templomának eredetét a gótikus kor idejére teszik, tehát még a katolikus korra, később nagyobb szentélyt építettek hozzá. Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt, 1567-ben Aldobolj néven írják.
Szűz Mária katolikus kápolna TorjaSzűz Mária katolikus kápolna Torja 35,5 km-re.
A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868). Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Babarunkai vízgyűjtőBabarunkai vízgyűjtő 44,8 km-re.
De nemcsak a jó viz, hanem a jó levegő és a környező hegyek szépsége is idevonza a turistákat. Valóban nem a legjobb ötlet a chips-es zacskó. A doboz elrepedt, a kis notesz elég nedves volt. Brassó környékén, illetve a Csukás hegységben még nagyon sok olyan szép hely van, amely megérdemel egy geoládát. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel.
Benkő-borvízforrás Árkos 48,2 km-re.
A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található. Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján.
Erzsébet-kert Zalán 41,9 km-re.
A királynő emlékére egy kopjafát állítottak itt. Az Erzsébet-kert a bencefalvi falurészben fekszik, Erzsébet magyar királynéról kapta a nevét.
Büdös-barlang BálványosfürdőBüdös-barlang Bálványosfürdő 47,5 km-re.
Egy néhány méter mélységű üreg, amelyből belélegezve mérgező, de a bőrőn át felszívódva vérkeringést serkentő hatású gázkeverék áramlik ki. Én is így jártam. Egy delutani seta, majd egy kis kereses, es megvan a lada. Tusnádfürdőről indultunk a Bálványosfürdő felé vezető úton. A torjai Büdös-barlang egész Erdély leghíresebb mofettája.
Városi kórház Pszichiátriai osztály KézdivásárhelyVárosi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 28,5 km-re.
Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
Romok Fejtető 42,9 km-re.
A Bodoki-hegység észak-keleti vége Kézdiszentlélek felé magasodik, az egyik mellékgerinc legmagasabb pontja, a Fejtető. Egy ismeretlen eredetű, négyzet alakú, körülbelül 10 x 10 m-es épület romjai találhatók itt.
Sóskút-forrás OltszemSóskút-forrás Oltszem 41,6 km-re.
Oltszem Sepsiszentgyörgytől északra fekszik, itt található Mikó Miklós gróf 1827-ben épült vadászkastélya. Egy nap alatt harom dobozt megtalaln. Tényleg a szikla szíve mögött van. és megláttam a szikla szívét. Nem messze a falutól egy bikarbonátos-sós gyógyvíz található.
Fekete János főesperes szobra Gelence 20,7 km-re.
Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
Református templom Keresztvár 33,7 km-re.
1211-ben a Barcaságba telepített német lovagrend annak délkeleti részén erős várat épít. A legújabb kutatások alapján ezt a várat azzal a várrommal azonosítják, amely Bodzaforduló völgyében, a Tatárhágó útvonalán fekszik, körülbelül 30 km-re Keresztvár falutól.
Kreutzburg vára BodzavámKreutzburg vára Bodzavám 36,2 km-re.
Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé. Ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz.
Szeregető forrás Torja 40,6 km-re.
A Szeregető-forrás vizét valamkor palackozták, most sajnos nem folyik. Nagyon szép hely. Érdekes neve van ennek a forrásnak. Amikor elindultam ujra a Torja vara fele, no meg a kenes aztatok fele, akkor azt mondtam, no lassuk csak ezt a kiszaradt Szeregeto forrast is. Az erdőt irtják kegyetlenül a környéken.
Wertán-ház KézdivásárhelyWertán-ház Kézdivásárhely 28,6 km-re.
A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Kóróbérc-puszta Berecki-hegység 13,7 km-re.
Sóstótetej váraSóstótetej vára 12,1 km-re.
Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Sóstótetej vára a kovásznai Sósfürdő fölött levő Sóstó-tető dombján található a Hankó patak völgyében. Mivel nem egy és nem kettő korhadt csutak található a környéken és persze hóval borítva, de miután úgy feltúrtuk a helyet, hogy a vaddisznók elbújhatnak mellettünk, végül csak előkerült a dobozka. Megtalaltuk. Itt mi lettünk az ezüst érmesek.
Református templom Feldoboly 18,8 km-re.
Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
Határvadászok keresztje a Bellő-tető alattHatárvadászok keresztje a Bellő-tető alatt 47,9 km-re.
Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya. Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Ha a fent emlitett colopos hidtol balra, a domb alatt az aszfalt ut mellett, egy ujabb "cseppkoves bunkermaradvanyrol" lenne szo, azt mar sajnos az ut korszerusitesekor szetvagtak, felet meg eltuntettek. Az idézett cikk alapján nem volt világos hogy ez a kereszt az a kereszt-e ami az útról látszik vagy sem.
Keresztút Csukás-hegységKeresztút Csukás-hegység 37,1 km-re.
A Vörös-havas a Csukás masszívumban talalható, a Csukás-hegység és a Gropsoare-Zákány hegységgel  egyetemben, közöttük. Rajta fordul meg a történelmi határ. Megtaláltam a dobozkát. Nagyon sok arrafele az afonyazo no meg a havasszepe gyujtogeto (sajnos). Először jártam a Csukás hegységben, és szemem - szám tátva maradt a látványtól, amit nyujtott a hegy ebben az évszakban, meg is feledkeztem mindenről, úgy kellett figyelmeztessn Péter, hogy azert vannak rejtekhelyek is.
Prédikáló-kő Bodok-hegységPrédikáló-kő Bodok-hegység 41,2 km-re.
A Bodoki-hegységben, a Henter-csúcs közelében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikáló-kő nevű, 2 méter magas, lapos tetejű sziklaalakzatot. Málnás faluból, a Málnás-patak völgyéből indultunk, a piros pont jelzésen. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy itt prédikáltak hajdan a táltosok, a pogány magyarok papjai.
Sepsiszentgyörgyi Panoráma 41 km-re. Nekem szivem szerint ez a rejtek nem volt nagyon felemelo. Ahogy értesültem erről az új rejtekhelyről azonnal elővettem a túrabakancsomat.
Bagoly-forrás OltszemBagoly-forrás Oltszem 41,4 km-re.
Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján. Jól ismertem a helyszínt, így nem kellett keresnem a letérőt az országútról az oltszemi fürdőközpont felé. Egy csendes vasárnapi fürdőzéssel kapcsoltam össze a doboz keresést. Most sem volt szerencsénk az idővel. Bagoly-forrás a fürdő épülete mellett található.
Katolikus templom KézdimartonosKatolikus templom Kézdimartonos 29,1 km-re.
Kézdimartonos Kézdivásárhelytől 12 km-re keletre, Bereck közelében, a Nagyhegy alatti völgyben fekszik. A falu alsó végén a Kápolnaszernek nevezett helyen a XVII-dik században kolostor állt, melynek nyoma nem maradt. Régebb nagyon híres hely volt a "feredőjéről" is. Érdekes kis dobozkeresés volt mert mindkét kapu zárva volt igy a kapu alatt kotorászva kiszedtük a kis dobozt. Ember küzdj és bízva bízzál, akkor is ha a kapu zárva.
Református templom Árapatak 48,5 km-re.
Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu. Többségében romák lakják.
Parancsnoki bunker Kászon-völgyeParancsnoki bunker Kászon-völgye 47,4 km-re.
A határvadászok ösvényén, a Bellő-patak baloldali, Töltés és Czikólova gerincén felfelé egy újabb bunkermaradványt találunk, melyre rovásírásos emléktáblát rögzítettek. Megtaláltuk a parancsnoki székhelyet is. Ötletes rejtekben van a doboz, jó állapotban. Nagyon bevállalósok voltunk, ezért mezítláb keltünk át a patakon.
ördög keze-szikla Csukás-hegység 37,1 km-re. Nepomuki Szent Janos szobra Haraly Harale 19,9 km-re.
Egykori Hungária szálló SepsiszentgyörgyEgykori Hungária szálló Sepsiszentgyörgy 39,6 km-re.
Épült 1907-ben. Igen, a regi Hungaria szallo, epult a XX-dik szazad elejen. Egykori Hungária szálló, ma a Posta épülete - Sepsiszentgyörgy, 1 December 1918 utca 18.
Farkasvár BereckFarkasvár Bereck 32,1 km-re.
Keresunk egy dombszeru kiemelkedest. Ami nem mas, mint egy terasznyelv, amelyet a Sepsiszentgyorgy-Bereck vasutvonal vag keresztul. Meglett. Bereck földvárait érkeztem megkeresni, az első felkeresett rejtekhely a Farkasvár volt.
Tészla-nyereg Csukás-hegység 39,8 km-re.
Boldog Özséb katolikus plébánia KézdivásárhelyBoldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 29 km-re.
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Kariatida szobor SepsiszentgyörgyKariatida szobor Sepsiszentgyörgy 40,2 km-re.
A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is. A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa. A Kariatida nevű, fába faragott térszobor Sepsiszentgyörgy Újszemerja lakónegyedében, az Andrei Saguna és Vasile Goldis utcák kereszteződésénél levő parkocskában található.
Szemmosó-kút TorjaSzemmosó-kút Torja 38,2 km-re.
Egyik érdekessége a Szemmosó-kút, a nagy víztartály előtt, az erdő szélén felfele induló ösvény mellett. Nahat, hogy meg ilyen forras is letezik Felso-Haromszeken, nem is gondoltam volna. Torja igen csodálatos, és értékes természeti kincsekben gazdag.
Putna vízesése 1 Vráncsai-havasok 31,4 km-re.
Nagy Jáfet-ház KézdivásárhelyNagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 28,7 km-re.
A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.
Siklótető KommandóSiklótető Kommandó 6,2 km-re.
Komandóról Kovászna fele indulva, jobbra elhagyjuk a Máté Pál fele vezető utat, ahol a Lakóca fele lehet menni. Majd a Barta tetőt, ahova érdemes kimászni a Tiszta patak völgyéből, mert nagyon szép a kilátás. Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek.
Kockás tulipán-erdő SzacsvaKockás tulipán-erdő Szacsva 26 km-re.
Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába. Nem a kockás tulipán nyílásának idején, de biciklis kincskereső körútunk alkalmával felkerestük a lelőhelyet. Rengeteg bimbó van, főleg a rejtek körül. Meli fotóit látva, tudtam, hogy ott leszünk hétvégén. Az úttól balra van a csodálatos tulipánmező.
Mikes-kert ZágonMikes-kert Zágon 12 km-re.
Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja.
Nyujtódi panorámaNyujtódi panoráma 30 km-re.
Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz. Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
Egykori Kommandó-Kovászna kisvasút 6,5 km-re.
A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
Szent István emlékkereszt Perkő 34,4 km-re. Megtaláltuk a dobozotokat a leírásnak megfeleő helyen. Ezt a geodobozt közösen rejtettük. Duduj-kő Csukás-hegység 40,1 km-re.
Református templom Sepsiszentkirály 40,6 km-re.
A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el. Már a XII-dik században plébániatemplom, amikor a Szent Istvánról elnevezett plébániák létesültek vagy kapták nevüket, ha előbb léteztek.
Hatolykai temetőHatolykai temető 23,5 km-re.
Legalábbis a felirat szerint. Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Korán elment, szegény, mondhatták a temetésen. Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kommandó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Előkerült a doboz - Egy kis kukucskálás és tapogatozás után, előkerült a geodoboz.
 • Biztos ott van meg? - Nyakig degedtesek lettunk, korbetapogattuk minden vasful kornyeket, megsem lett meg.
 • Mi is megtaláltuk - Hangyalkáékkal mi is megtaláltuk.
 • Ha masodszorra is, de meglett - Meglepetes-tojas jatekot tettunk bele, es visszatettuk balkezre, mert kicsit odebb volt. Koszi a rejtest.
 • Bal kézzel elérhető doboz - Azért írtam, hogy bal kézzel elérhető a doboz. Mert a jobbal kissé kényelmetlen lett volna.
 • Aha, mar ertem a logikadat - Elnezest, en behasaltam a mozdony ala :-). Eleg gyakran jarunk Komandora, legkozelebb visszateszem.
 • Mozdonyszereles - Hangyalka épp csak szét nem szerelte a mozdonyt.
 • Nanodoboz - A brassói állomáson is érdemes megkeresni a nanodobozt a kiállított mozdonynál.
 • Még én sem jártam ott - Valamikor este kell oda menni, mert elég forgalmas a peron. Szerintem enyhén furcsa lenne, ha szétszerelném fényes nappal.
 • Mozdonyos rejtekhelyek - Ha ennyire szeretitek a mozdonyokat, szeretettel ajánlom a marosvásárhelyi Régi gőzmozdony és a szászvárosi Piros és Fekete rejtekhelyeket. Ha arra jártok.
 • Brassói nanodoboz - Juj, ezt a dobozt már annyiszor beterveztem, de még nem jutottam el oda. És ha már itt tartunk, van még Segesváron is egy mozdonyos doboz, az állomás előtt.
 • Egy kis ásás a hóban - A nagy hó miatt egy kicsit nehezen lehetett megközelíteni a rejteket. Egy kis ásás a hóban és előkerült a doboz is.
 • Dobozok - Ha már ott jártatok Kommandón a másik dobozt nem kerestétek meg? :).
 • De igen kerestük - Csak nem kaptuk meg. Nem tudom, hogy a hó miatt, vagy el van tűnve.
 • A doboz vár - A doboz várja a kincskeresőket.
 • Juhiii - Megvan, juhiii.
 • Ükapám nyomában - Székely őseim egyike itt dolgozott fenn Kommandón, mint könyvelő a fatelepen. Harmadik utamon is az ő emlékei kötötték le a gondolataim.
 • Ez is Kommando - Ez a rejtek is masodszorra lett meg. A dobozt bennebb gondoltam, peldaul mint Mvasarhelyen.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kommandó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.