Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Világosvár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Világosvár turisztikai látnivalói

A Solymosi-hegység északnyugati lábánál, az egykori Zaránd vármegyében fekszik Világos község. 1849 augusztus 13-án a Világos melletti síkon tette le a fegyvert a Görgey Artúr vezette sereg Rüdiger orosz tábornok hada előtt.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Világosvár képtárból:

Világosvár 1
Világosvár 1
Világosvár 2
Világosvár 2
Világosvár 3
Világosvár 3
Világosvár 4
Világosvár 4
Világosvár 5
Világosvár 5
Világosvár 6
Világosvár 6
Világosvár 7
Világosvár 7
Világosvár 8
Világosvár 8
Világos
Világos
Világosvár 9
Világosvár 9

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Világosvár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Világosvár!

A falu azonban nemcsak erről, hanem a falu feletti várról is nevezetes. A világosi várnak ma még helyenként több emeletes falai állnak, romjai mellől csodálatos kilátás nyílik a környező vidékre. Világosvárát 1318-ban említik először a források... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Világos, 1,47 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Világosvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,8 km-re. A templomromot bekerítették, omladozó részeket eltávolították, látogatható. Világos egyik legjelentősebb látnivalója, a vár mellett, a Vasile Alecsandri utcában található középkori templomrom.
6,5 km-re. Almásegres településtől északnyugatra, a falu felett emelkedő Csóka-hegyen, románul Cioaca, egy sáncokkal körített vár, Egregy várának nyomai találhatók. - Dietrich-Süköwsky kastély Pankota 6,8 km-re.
7,5 km-re. Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal. A rom magánterületen van a temető közelében.
9 km-re. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 kilométerre emelkedik a Tornya nevű, 464 m magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók. Az Alföld keleti peremén, a Solymosi hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község.
14 km-re. Gyorok falutól nyugatra található, egykori homokbánya területén alakították ki, idegenforgalmi célokból. Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól.
15,4 km-re. Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet. A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik.
15,6 km-re. Minis, a picturesque village, in West Romania near Arad. A földön hever, kevés földdel betakarva. Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. - Maroscsicsér tava 16,4 km-re.
17,8 km-re. Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
17,9 km-re. A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község. A határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.
18,2 km-re. A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.
18,2 km-re. Solymosvár Máriaradna közelében található, a tatárjárás után építették, de a 17-dik század vége óta romokban áll. A tájékoztató is penészes már. Miután sokszor autóztam el a várdomb tövében, és sokszor terveztem, hogy, na majd a következő alkalommal. A nagy kánikula ellenére is kikapaszkodtunk a várhoz, a kökénybokrok között.
18,6 km-re. Megtaláltam a kis, filmes dobozkát, már az új helyen. Máriaradna, híres búcsújáróhely, látnivalója a 18-dik század második felében épült kéttornyú, barokk temploma.
19,6 km-re. A Pankotáról Körösbökénybe vezető alsóbbrendű, de jól autózható úton, körülbelül a két település között félúton lehet letérni Feltót felé. A Solymosi-hegység északi lábánál, a Csigér-patak mellett fekszik Feltót község.
20,8 km-re. A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található. - Kék-tó 23,8 km-re.
26,8 km-re. A vonal hossza 55 km. Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik.
27,6 km-re. Arad városának a történelem folyamán több vára is volt,sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság. Korunkra legjobban az újkori erőd maradt fenn, melynek meglátogatásakor fejet hajthatunk az 1848-49-es szabadságharc után itt kivégzett tábornokaink előtt is.
27,8 km-re. Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján. A templomot még Vörös templomnak is nevezik, mivel a külső borítását csiszolt vöröstéglából keszítették.
28,4 km-re. Az aradi Szentháromság szobrot a XVIII-dik századi pestisjárványok emlékére emelt eredeti fogadalmi szobor helyett állították 1901-ben. Az aradiak, eredeti fogadalmuknak megfelelően, ma is megismétlik az Úrnapi körmenetet, minden év Úr napját követő vasárnapján.
28,5 km-re. Arad déli részén, a Maroson átvezető hídnak az évek során több neve is volt, többek között : József főherceg híd-, Gróf Károlyi Gyula híd-, és Erzsébet híd-nak is nevezték. Most a Traian nevét viseli.
28,9 km-re. A meghirdetett pályázatra 14 terv érkezett, melyek közül Huszár Adolf nyerte el a bírálóbizottság első díját. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására.
29 km-re. Arad város ivóvíz ellátásának megoldására 1896-ban épült ez a víztorony, az annak idején Tűzoltók-terének nevezett helyen. 25 méter magas és erőd kinézete van, 1927-ben renoválták utoljára.
29,5 km-re. A hely a sistaróci templomtól 2,5 km-re van, a DJ572 jelzésű, Sistaróc és Kövesd közötti megyei úttól 1,4 km-re. A kilátópont 25 méterrel a Bosnyák-patak medre felett található, annak bal partjától 70 m-re nyugatra.
33,7 km-re. Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik. Az egyetlen szabályos kör alaprajzú település a Bánátban.
34 km-re. A Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokból nyugatra messze kinyúló Lippai-hegycsoport (Erdőhát) vidékén,alacsony dombvidéken terül el Máslak (Maşloc) község. A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait. - Csála egykori vára Arad 34,1 km-re.
37,9 km-re. Az 1810 körül klasszicista stílusban épült, műemlék Vásárhely-Bréda-kastély Lőkösháza mellett, a Bréda-majorban található - bár jelenleg magántulajdonban van, a hét minden napján látogatható.
38,2 km-re. Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.

Történelmi-kulturális értékek - Arad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Világosvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Omladozik de még áll - Egy olyan hely ahová egyszer mindenki el kellene mennie. Falai között egy még 1944-ben is harcoltak.
 • Megvan a doboz. Elég sokat kerestem, míg rátaláltam a rejtekre.
 • Vegre elallt az eso is, elindultunk Ojtoz fele. A viz jo boven zubog a patakban, a doboz nem kerult elo.
 • Megtaláltam ezt a geodobozt, gps nélkül.
 • Nagy forróság volt, mégis sokan jöttek mentek a környéken. A doboz most nem került elő.
 • A templom kívülről szépen felújítva, a torony még várat magára. Az ajtót nyitva találtuk, mintha a templomot még használnák is.
 • Jó lett ez a tanösvény.
 • Ez a doboz eltűnt. A forrás közelében már nem rejtettem új dobozt mert itt időnként sokan lehetnek.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Világosvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Arad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.