Sóskút - Székelykeresztúr - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Sóskút - Székelykeresztúr

Sóskút - Székelykeresztúr

Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Kr. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Sósvíz fürdő Fogadd el a segítséget... Medence 1 Medence 2 Medence 3 Pad 3684 Medence 4 3686 A szobor Sóskút. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sóskút Székelykeresztúr fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Székelykeresztúr és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sóskút! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Székelykeresztúr közelében?
12720 Betfalva Hargita megye. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
14331 Harangláb Bözsefalva Hargita megye. A magyarázat egyszerű.
14353 Református templom. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. (látnivaló és geodoboz)
14874 Kisgalambfalva. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
15471 Erzsébet kútja. 4.9 km-re. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. (látnivaló és geodoboz)
15841 Unitárius templom. A sárdi híd után az első székely falu neve Újszékely, a Küküllő jobb partján elvonuló hegyek alján, széles utcákkal, melyeket nagyrészt cseréppel fedett kőházak szegélyeznek.
22225 Református templom. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel.
24401 Rák-tava. Egy jómódú, ám gonosz lelkű özvegyasszony, Rákné élt benne, csúnya édeslányával és szépséges mostohalányával.
25104 2880. 25399 Bánatos királylány kútja Nagygalambfalva. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
27340 Nagy-Küküllő híd Sárd Maros megye. A Nagy-Küküllő hullámai felett átvezető híd a sárdi hid, a Székelyföld anyaszékének, Udvarhelyszéknek a határszéle nyugatról.
29416 Egykori erődítmény. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető.
31670 Likoldala. Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak. (látnivaló és geodoboz)
32540 Evangélikus templom. Erődtemploma 1496-ban épült, mellette áll az 1677-ben épült, a segesvári óratoronyra hasonlító díszes torony. (itt geodobozt is lehet keresni)
32929 Erked. században épül román kori háromhajós bazilikatemploma.
33378 Parasztvár. A XIV-dik században egy vár épül Szászkézdtól északnyugatra fekvő hegyen.
33805 Református templom. 1576-ban mint Gagy szerepel.
34678 Református templom. 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban.
35275 Rez-tetői kilátó. 36003 Székely Nagygyűlés Agyagfalva. Vagyis az agyagfalvi népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett, itt mondatott ki a néphatalom, mely szerint csakis az egész székely nemzet beleegyezésével kaphat kegyelmet az, ki hazaárulónak kiáltatik.
36999 Református templom. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi.
38101 Ispán-kút. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással.
38817 A vágási tölgyek. 39291 Földpiramisok. 39966 Dobó és Vágás. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó.
40139 Haller kastély. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van.
40732 Örök nyugalom. A régi ház már romos, de az udvaron élet nyomai vannak, és a sír is gondozott.
41307 Bethlen-várkastély Alsóbún Maros megye. A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély romjait a Küküllőközi dombvidék területén, a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk.
42974 Ferde torony. A Gátpataka mentén annyi és oly nagy egerfaberek van, hogy egy padlatkoczka-gyárnak évtizedekre nyujthatnak bő anyagot.
43718 Miklóstelke. 13.9 km-re. 1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven.
45002 Székelyderzs. 45219 Petőfi Sándor múzeum. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye.
45225 Református templom. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
46579 Szászdálya vára. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
46968 Chamaecyparis lawsoniana. 48321 Kapuzáb. Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
48444 Református templom. 1566-ban Farczádnak írják.
48679 Bözödi halomsírok. Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat.
49238 Fehéregyháza vára. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók.
51261 Rava patak homokkő képződményei. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van.

Románul - in limba romana: Baile Sarate Cristuru Secuiesc

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Berde Mózes Unitárius Gimnázium 1.74 km-re. RH1464 Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr
Unitárius és református templom 1.81 km-re. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban.
Ugron-kúria 2.19 km-re. Az Ugron-kúriáról elmondhatnák, hogy nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.
Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 2.27 km-re. RH3878 Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc
Katolikus templom 2.34 km-re. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Székelykeresztúr térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Sóskút gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Bükk - Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam...
 • Sóskút - Elég későn értünk ide, így a csobbanás elmaradt de majd legközelebb...
 • Ha elragad a hév - ...
 • Vagy Kaláka ? - ...
 • Sikerült eljutni Székelykeresztúr környékére? Tetszett a Sóskút? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.