Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Vácmány

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


... ..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Vácmány felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Vácmány képtárból:

Vácmány
Vácmány
1352
1352
1353
1353
A régi jegyzetfüzet maradványa
A régi jegyzetfüzet maradványa

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vácmány fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vácmány!

Vácmány Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Ákosfalva, 2 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Közép-Nyárád vidéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kripta a ferences kolostortemplom alatt MikházaKripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 23,8 km-re.
A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre.
Móric-kő KorondMóric-kő Korond 43,2 km-re.
A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre. Nagyon szép és vadállatokban gazdag hely. Pálpatakáról jövet, a Móric-kő közelében van egy elágazás jobbra. Tartod vara utan jol jott ismet a maszas, de megerte, rendkivul szep latvanyt nyujtott a delutani napos oszi taj.
Evangélikus templom SzénaverősEvangélikus templom Szénaverős 18,3 km-re.
Ebben az időben épülhetett fel első, gótikus temploma is, ezt 1870-ben teljesen lebontották és 1873-ban egy neogótikus templomot építettek. A Küküllőközi-dombvidék területén , a Szénaverősi-patak mellett fekszik Szénaverős község, a falu első írásos említése 1430-ból származik.
Beresztelke 29,9 km-re.
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Árpád fejedelem szobra SzékelybereÁrpád fejedelem szobra Székelybere 18,9 km-re.
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Görgényi nárciszmező GörgényszentimreGörgényi nárciszmező Görgényszentimre 34,3 km-re.
Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. A nárciszok április-májusban virágoznak. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján.
Református templom Magyarfráta 49,9 km-re.
Tatársír Makfalva 22,3 km-re.
A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
Etéd 31,9 km-re.
Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése. A falu központjában látható református templom az 1792 szeptember 8- án, a Peszente utcában lakó Péter István házánál kiinduló tűzvész alkalmával 110 házzal együtt leégett, a harangok megolvadtak.
Sapientia Tudományegyetem tava MarosvásárhelySapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely 3,9 km-re.
Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére. Legalábbis ez volt a terv 2008-ban, azóta, hogy mit sikerült ebből megvalósítani, arról adatot nem találtam. Ez az első rejtekhely, amelyet édesanyámmal együtt keresek meg. Köszönöm. Ez furcsa, mert én oda tettem vissza, ahol találtam.
Római tábor Sóvárad 29,7 km-re.
A parkoló forrása NyárádmagyarósA parkoló forrása Nyárádmagyarós 25,5 km-re.
A Sóváradról Nyárádszereda felé tartó aszfaltúton Nyárádmagyarós felé beereszkedve, az út melletti parkolóban padokkal és asztalokkal ellátott fedett pihenőhelyet találunk. A parkoló melletti forrást kőfallal erősítették meg, kényelmesen lehet így most vizet tölteni, a forrás vizével felfrissülni.
Kilátás a Nyárádmentére 3,9 km-re. Marosvásárhelyt a Bodoni utcán keresztül hagytam el. Rég nem voltam kincskeresésen.
Nyárádszentimrei templom és haranglábNyárádszentimrei templom és harangláb 18,6 km-re.
Szent Imre tiszteletére szentelték fel, a falu a templomáról kapta a nevét. Láttam tűzoltókocsit fentről, és így visszagondolva nem is értem, hogy miért nem figyeltem jobban rájuk. Nem volt a helyén a doboz (és sehol sem volt). Bekecs-túrára indultunk a családdal. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma.
Református templom Harangláb 27,5 km-re.
GegesGeges 17,5 km-re.
Területe már ősidők óta lakott. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Igen, erre mondják a faluban. A geodobozt megtaláltam könnyen. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre.
Petőfi Sándor mellszobra SegesvárPetőfi Sándor mellszobra Segesvár 33 km-re.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely 7,4 km-re. Meglepett ez a rejtés. Bala-tó Póka 22,4 km-re.
A vágy forrásaA vágy forrása 44,4 km-re.
A hely elég jól megközelíthető gépkocsival is, így a forrás már csak egy rövid sétával elérhető. Megtaláltam a geodobozt. A vágy forrása - Medgyes.
Kilátótorony SzovátaKilátótorony Szováta 35,8 km-re.
Ma a sós forrásnál jártam és innen már nagyon közel volt a kilátótorony. A rejtek tudatos, rosszindulatú kifosztását kizárom. Nem értem, hogy miért van lezárva a torony, hiszen ki van építve a látogatók számára. A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen.
Rák-tava NagygalambfalvaRák-tava Nagygalambfalva 44,9 km-re.
Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Egy jómódú, ám gonosz lelkű özvegyasszony, Rákné élt benne, csúnya édeslányával és szépséges mostohalányával. A legenda szerint a tó helyén valamikor állt egy ház. Ott jártunk mi is, érdekes, hogy egy évig nem volt bejegyzés a füzetben. Igaz, hogy nem a pallóhoz vezető ösvényen értük el.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 36,8 km-re.
Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Betfalva 41,5 km-re.
A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó.
Régi Küküllő-fahíd SegesvárRégi Küküllő-fahíd Segesvár 31,7 km-re.
Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett. A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót.
Péter-hegyese Firtos 39,8 km-re.
A Firtos legdélibb, legmagasabb csúcsán, a magasságjelző pont mellett egy kápolna maradványai találhatók. A hagyományok szerint a Péter-hegyesén állott egy Szent Péternek szentelt és népes búcsúkkal látogatott kápolna.
Ivánfalva tava 46,1 km-re.
Unitárius templom ÉnlakaUnitárius templom Énlaka 37,1 km-re.
A falu északkeleti felében kiugró dombon emelt unitárius templom uralkodik a helység, meg a falutól délre eső táj fölött. Igazán szép ez a félreeső hely. A Firtos várától ereszkedtünk le torony iránt a csodálatos kis faluba, amelyik nem hiába a világörökség része. Múlt csütörtökön, énlaki táborozásunk keretében megtaláltam a geoládát. Énlaka a Nagy- és Kis-Küküllő vizválasztójának gerincére és ez alá települt.
Petőfi Sándor bronzszobra MarosvásárhelyPetőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely 8 km-re.
Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Március tizenötödikén rejtettem, amikor rendőrök őrizték. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi.
Múzsasor Marosvásárhely 7,8 km-re.
Korondi sóskútKorondi sóskút 40,6 km-re.
Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Egy kis fejtörés után. Köszönöm, és gratulálok. Na ez fifikás volt, és elsőki is lettünk. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található.
Református templom BackamadarasReformátus templom Backamadaras 4,6 km-re.
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat. A reformáció idején mind reformátusok lettek.
Uzdiszentgyörgy 36,4 km-re.
1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.
Zsidó temető SegesvárZsidó temető Segesvár 32,3 km-re.
Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. A temető bejáratától még egy kicsit bóklásztunk, amíg ráakadtunk a rejtekre. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben.
Unitárius templom Hármasfalu 19,9 km-re.
Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével, közigazgatásilag Makfalvához tartozik. Marosvásárhelytől 26 km-re délkeletre, a Kis-Küküllő jobb partján fekszik.
Levendulás Gerendkeresztúr 48,1 km-re.
A közigazgatásilag Maroskecéhez tartozó faluban, festői környezetben, 2015 óta termesztik a levendulát, családi vállalkozás keretében. A gerendkeresztúri levendulásba, 2023-ban, két hétvégén szerveznek látogatást, június 17-18-án és 24-25-én.
Szalmakalap Múzeum KőrispatakSzalmakalap Múzeum Kőrispatak 27,3 km-re.
Szőcs Lajos kőrispataki lakos, akinek családja három nemzedékig visszamenőleg kalapossággal foglalkozott elhatározta, hogy létre hozza az ország első Szalmakalap Múzeumát. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon. Szalmafonó asszonyokat indultunk fotózni. Ez így igaz. Szeretem a pet előformát.
Nyugta-tó MarosszentkirályNyugta-tó Marosszentkirály 11,2 km-re.
Nyugta-tó - Marosszentkirály. A helyfoglalással, nyitvatartással, a tóban levő halfajtákkal, sporthorgászattal, illetve egyéb tevékenységekkel kapcsolatban, lásd a hely képtárába feltöltött képeken levő adatokat.
Toldalag tava 22,9 km-re.
Körtekapu 27,2 km-re.
1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Drakula kripta-ház DeményházaDrakula kripta-ház Deményháza 22,6 km-re.
A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
Református templom BonyhaReformátus templom Bonyha 18 km-re.
A ma is álló bonyhai református templom építését a Bethlen és Apafi családok őseinek tulajdonítják a tatárjárás utáni évtizedekből. A Bethlen várkastély geodoboza után eljöttünk szétnézni a református templomnál is. Megtaláltuk a geodobozt, a helyén volt, elsőnek jegyeztünk be megtalálóként. Tornya újabb, XVIII-dik századi.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 34,2 km-re.
Fehéregyházán található a Petőfi emlékmuzeum. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye, a költő itt esett el 1849 julius 31-én.
Tyukász-domb SzovátaTyukász-domb Szováta 34,9 km-re.
Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. A hely nagyon tetszett, a kápolna és a kilátás is szép. Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához.
Református templom Káposztásszentmiklós 6,7 km-re. Református templom Magyarózd 42,9 km-re.
Római-katolikus templom SzászrégenRómai-katolikus templom Szászrégen 31,2 km-re.
Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét. A városnak két hangszergyára is van.
Nyomáti templomNyomáti templom 6,4 km-re.
Ezt igazolja román kori szentélye, félköríves diadalíve, román stílusú ablakai, a lebontott sekrestye befalazott félköríves ajtókerete. Még kerestem ezt a rejtekhelyet. Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Úgy gondolom, hogy tévesen vannak megadva a koordináták. Ma is álló templomát a művészettörténészek az Árpád-kori templomok közé sorolják.
I Ferenc József megkoronázása Marosvásárhely 7,8 km-re.
Városháza tér, Marosvásárhely. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.
Református templom Nagygalambfalva 45,5 km-re.
Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Szászdálya vára 39 km-re.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
György Krauss-ház SegesvárGyörgy Krauss-ház Segesvár 33,1 km-re.
Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
Dávid Ferenc téri unitárius templom MarosvásárhelyDávid Ferenc téri unitárius templom Marosvásárhely 7,1 km-re.
A kövesdombi unitárius templomot 1999 november 21-én kezdték el építeni. Szép innen a Domb, szép a templom, de elég elhagyatottnak tűnt. Marosvásárhely egyik új templomának, a kövesdombi Dávid Ferenc téri unitárius templomnak a bemutatása. Mióta felépült a templom, nem jártam itt fent. Dávid Ferenc téri unitárius templom - Kövesdomb lakónegyed, Marosvásárhely.
Tau a ferences keresztTau a ferences kereszt 46,9 km-re.
A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje. Megtaláltuk, pedig majdnem kifogott rajtunk. Hárman kerestük ezt a geotojást, hármunknak összesen csak két szemünk volt. Gratula . Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett.
Likas-kő VármezőLikas-kő Vármező 34,5 km-re.
Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
Római katolikus templom MarosszentgyörgyRómai katolikus templom Marosszentgyörgy 8,6 km-re.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz.
Gecse Dániel-forrás MarosvásárhelyGecse Dániel-forrás Marosvásárhely 6,8 km-re.
A marosvásárhelyi Gecse Dániel-forrás az 1918 December 1 sugárút 86B számú tömbház háta mögött található. A forrás vize a Poklos-patak egyik völgyoldalában tör a felszínre. Péter dolgozott, én meg csak szóval tartottam. Nem is tudtam erről a forrásról, pedig sokat jártam a környékén. Ittam, de nem izlett :).
Ösvény-kereszteződés avagy ÚjdombÖsvény-kereszteződés avagy Újdomb 7,5 km-re.
Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. A Terebics-tető felől érkeztem, a piros kereszt jelzést követve, egy korulbelul húsz perces séta után.
Toldalag 23,6 km-re.
1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
Csatornaház MarosvásárhelyCsatornaház Marosvásárhely 8,9 km-re.
A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt. Bernády György építtette, 1910-ben.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tóSzencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó 48,4 km-re.
A szencsedi nárciszmezőket elhagyva, Fenyőkút felé a kerékpárúton egy tó mellett haladunk el. Nem tudom a tó nevét, nem kaptam semmilyen információt róla. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtuk közelíteni a tót autóval. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Katolikus templom VármezőKatolikus templom Vármező 35,3 km-re.
Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Elég rejtélyes rejtés. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik.
Polgármesteri hivatal SegesvárPolgármesteri hivatal Segesvár 33,2 km-re.
Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is. A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették.
Kovács-torony SegesvárKovács-torony Segesvár 33,3 km-re.
1676-ban leégett, majd újjáépítik. A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt.
Nemzeti Színház Marosvásárhely 7,8 km-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva. A színház előcsarnokában tartott 19.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely 7,8 km-re.
Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
Panoráma MaroskeresztúrPanoráma Maroskeresztúr 10,4 km-re.
Pusztult vele a nép is, amit 1760-ban feljegyzett neve is jelez: Puszta-Keresztúr. Nyárádtő felől érkezve, hamarabb letértem a főútról, mint kellett volna. A temetőn keresztül közelítettem meg a rejteket. Magáról a templomról több adat nem ismeretes, a reformáció utáni háborús időkben korán elpusztult.
Hermann Oberth emlékére Medgyes 41 km-re. A herr profesor egy zseni volt. Szebeni születésű, szász származású német fizikus, az űrkutatás egyik úttörője - emlékére felállított rakéta emlékmű - Medgyes észak-keleti bejáratánál. Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 38,5 km-re. Csűrszínház Mikháza 23,7 km-re.
Ortodox templom Nagyernye 12,8 km-re.
A falu nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. Jó lenne rendezni ennek a rejtésnek a sorsát. Mágneses a doboz, vonzza a romákat? Sajnos az útjavítás miatt sok munkás pihent a környéken. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta.
DánosDános 31 km-re.
Megvan a --- alatti doboz. Ahol a leírás mondja, még GPS sem kell a megtalálásához. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti EgyetemMarosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 7,6 km-re.
A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Már kerestük a kisfiammal ezt a rejtekhelyet korában is.
Fedetlen fedeles híd SóváradFedetlen fedeles híd Sóvárad 29,9 km-re.
Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek. A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. Pedig szerettem volna látni. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától.
Levendulás Mezősály 38,5 km-re.
Levendulakedvelők Napja - A mezősályi Muresan levendulásba, 2023-ban, június 24-től július 16-ig naponta 9–21 óra között várják a látogatókat.
Római katonai tábor Marosvécs 41,6 km-re.
A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely 7,8 km-re.
Városháza utca, Marosvásárhely. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913.
Bethlen-várkastély AlsóbúnBethlen-várkastély Alsóbún 33,1 km-re.
A romokat a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk. Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában. Ha ez betonút, akkor a leírás pontos. A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt.
Tatárpincék a Csereoldalon NyárádszentsimonTatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon 15,4 km-re.
Ottjártamkor néhány lelkes környékbeli legény és leány éppen kiásott egy beomlott pincét. Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni. 2010 november 3-án jártunk itt a családommal. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. A következő értesítést kaptam a facebookon.
Magányos tölgy SzászrégenMagányos tölgy Szászrégen 31,9 km-re.
A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található. A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
Függőhíd SóváradFüggőhíd Sóvárad 31,1 km-re.
Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található. Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat.
Chamaecyparis lawsoniana 25,2 km-re. Nem olyan nagy gond az a ciprus, legrosszabb esetben ültetünk majd egyet :). A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában.
Görgényadorján 35 km-re.
1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
Aranyhalacska MarosszentkirályAranyhalacska Marosszentkirály 11,5 km-re.
Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. Ez már a második próbálkozásom volt. Valld be ügyesen, mi volt az érzés, amely a birtokába vett? Hazudik aki azt mondja, hogy nem érez semmit amikor egy geodobozt elsőnek talál meg. Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vácmány adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Első megtalálásom Romániában - Itthon jártam MVhelyen és a környéken minden bejelentett ládát kiírtam egy listára. Ma még hátravan Szováta és Vármező (egyesek szerint Várhegy).
 • Mai napon kerestük - Átvizsgáltuk a szekeret, az étterem hirdetőpaneljét, az oszlopot, a fákat, de semmi. A képeket utólag néztük meg, azóta tuják, virágok vannak a szekér alatt.
 • A koordináták stimmelnek - De geoládát nem találtunk.
 • Az esőben kapirgáltunk - De a doboz nem lett meg. A reklámtábla sincs már ott.
 • Hiányzik a szekér - A hely megvan, csak hiányzik a szekér, s vele együtt a doboz.
 • Szerencse - Még szerencse hogy a hely még ott van.
 • Napsütötte sárban - Több hét rejtőzés után ma előbújt a nap, de a többnapos eső sara nagyon marasztaló volt, pláne hogy biciklivel mentem.
 • Szeker? - Szeker van? S doboz?
 • Minden van - Szekér is, doboz is, vendéglő is, erdő is.
 • Akkor jövünk!!!!! - Akkor megsem tőlünk ijedtek meg. Ugyanis tavaly keresgéltünk a szekér körül, és megláttak a konyhából, a doboz nem lett meg.
 • A doboz újra eltünt - Úgy tűnik, valaki jár előttem és kifossza a rejtekeket. A doboz megint eltűnt, a jegyzetfüzet néhány lapja a földön szétszórva volt.
 • Valószínűleg szándékos a fosztogatás - Mivel itt, és a másik helyen is, csak a jegyzetfüzet néhány lapját hagyták meg, a hely pedig eléggé félreesik a forgalmas országúttól, valószínűleg szándékos cselekedetről van szó, egy rosszindulatú személy részéről. Kilétét illetően, most nem fogok feltételezni, mert nem fontos.
 • Üregben - Meglett az új doboz könnyen. Bár van itt üreg bőven a környéken.
 • Megtalaltuk, konnyu volt - De azt nem meselem el, hogy elobb a kozpontban kerestuk. :) Koszonjuk a rejtest.
 • Hát ez nem semmi - Nagyon ötletes, jól előkészített rejtés. Rálátni innen a szejkefürdői borvízforrásra is.
 • Lila gomb - A gyönyörű mezőben, a menedékhely közelében, a lila gomb még mindig várja a lila öltönyben túrázókat.
 • Csíksomlyó kõkeresztjei - A megyénkben a legtöbb kõkereszt a Kis-Somlyón található. Ez a pünkösdi búcsúval kapcsolatos.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vácmány? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.