Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Rozsnyói szoros

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Rozsnyói szoros felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rozsnyói szoros képtárból:

Rozsnyói szoros
Rozsnyói szoros
9817
9817
9820
9820
Just for fun
Just for fun

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rozsnyói szoros fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rozsnyói szoros!

Rozsnyói szoros.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hidegpatak, 3,62 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Keresztény-havas
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegységFehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 37,7 km-re.
A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
Királykő válla 25,3 km-re. Egy keveset keson teszem fel, ami mar a multe. Végül a technikát sem kellett segítségül hívnom, mert megtaláltam pusztán a (meg)érzéseimre hagyatkozva.
Erdeifenyők között BarcaszentpéterErdeifenyők között Barcaszentpéter 20,7 km-re.
A rejtek közelében én nem láttam ösvényt, kétágú fát viszont többet is. Türelmesen megvártuk, amig elvonult a júhnyáj. A kep bal közepésről indultunk a folyó mellől. Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé.
Unitárius templom Kilyén 39,3 km-re.
A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
SZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremlékeSZNM 8 Eresztevény Gábor Áron síremléke 49,1 km-re.
Holttestét szülőfalujában, Bereckben kívánták eltemetni a székelyek, de az oroszok is meg akarták szerezni, a helyiek megfélemlítése céljából. Megtaláltuk. Én megtaláltam. Ott voltunk a rejtésnél. Gábor Áron 1849 július 2-án hunyt el a kökösi csatában.
Teutsch-ház Brassó 12,4 km-re.
Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
Kurmatura-patak szorosa Királykő-hegységKurmatura-patak szorosa Királykő-hegység 20 km-re.
A völgy mohás fái és sziklavilága mellett, legérdekesebb látnivalója a kevesebb mint 1 méterre összeszűkülő szorosa. Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is.
Veczerkő ErősdVeczerkő Erősd 26 km-re.
A Veczerkő legkönnyebben Erősdről közelíthető meg. "A Veczer nevű magaslat oldalában érdekes résbarlang alakult ki a krétakori, meszes cementezésű konglomerátumokban. Ott álltam a szikla tövében, s kerestem a dobozt a szegbe kapaszkodva. Hát már a kőig eljutni sem volt könnyű, mivel szebbnél szebb szamócák állták el egész végig az útonkat, megnehezítve a haladást. Ez a hegy a Vecer nevű határrész déli lejtőjén található, az Olt fölé benyúló sziklák egyike és a délkeleti előfokát képezi annak a széles hegyláncnak, mely a Mitácsból lenyúlva, a Barcaság északi hegysorát alkotja.
Diákemlékmű BarcaföldvárDiákemlékmű Barcaföldvár 30,4 km-re.
Barcaföldvár egyik, csak kevesek által ismert látnivalója, a Diákemlékmű. A település délnyugati végén található, kocsival is megközelíthető. Könnyen megkerült a doboz, habár a kecskéit legeltető bácsi nagyon figyelt. Megkerestem az emlékművet, csak ládát nem rejtettem el ott. Szerintem biztosan nem mentél volna el mellette, és dobozt is rejtettél volna.
Lempes-domb 20,7 km-re.
Állomás környéki tavak SepsiszentgyörgyÁllomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 41,6 km-re.
Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén. A szemet, lelket nyugtatóan, a tóban kacsák is úszkálnak a halászok bosszantására. Visszajövünk majd, de bozótvágó kést és csihányálló kezeslábast is hozunk majd magunkkal, mert most csak a reumánkat kúráltuk a tó mellett, miután megcsodáltuk a tavirózsákat. Sajnalom, hogy mennyi szemettel szembesultem. Ugy latszik jelentkezett itt is az enyeszet, mind nagyon sok helyen.
Peles kastély 20,6 km-re.
Legszebb királyi rezidenciája, a Peles-kastély. Brassótól 40 km-re délre, Sinaia üdülőhely hatalmas, romantikus hangulatú parkjának közepén áll Románia leglátványosabb kastélya.
Bratila-hágó Fogarasi-havasok 45,6 km-re.
Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.
Zárt tisztás forrás Királykő-hegységZárt tisztás forrás Királykő-hegység 25,2 km-re.
A Zárt tisztás forrása, annak észak felé lejtő oldalán található, kőbaba jelzi a helyét. Vize csorgóval és lappantyúval ellátott fémskatulyába van foglalva, valaki egy fémcsuprot hagyott mellette.
Fekete templom BrassóFekete templom Brassó 12 km-re.
Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Megtaláltam a nano méretű, a brassói Fekete-templomnál elrejtett geodobozt. Hát ez tényleg pici geoláda. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
Evangélikus erődtemplom SzászveresmartEvangélikus erődtemplom Szászveresmart 32,8 km-re.
Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Hogy csináljátok? Nehéz volt kilesni, hogy senki ne legyen a környéken. ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak. Középkori temploma helyett a XV-dik században terjedelmes templomot építenek, amely majdnem teljesen kitölti a várkastély belterületét.
Fenyőerdő Benedekmező 36,4 km-re.
Stanciu sziklatornáca Királykő-hegység 25,7 km-re. A szikla legszélén még nincs baj. Megtaláltam a geoládát egy havasi gyopár társaságában.
Fekete Torony 12 km-re. Részletesen is be fogok ezután számolni. Gábor, szívesen olvasnám a részletesebb élménybeszámolóidat is.
Református templom Étfalva ÉtfalvazoltánReformátus templom Étfalva Étfalvazoltán 49,3 km-re.
Zoltán késő barokk jegyeket viselő temploma 1792-ben épült, karzatát virágdíszes festett kazetták díszítik. Ha valaki még nem járt ennél a templomnál, mindenképp látogassa meg. Ez pedig igy van, a regi szep emlekek. Megtaláltam a dobozt. Étfalva református temploma 1802-ben épült feltehetően egy korábbi helyén.
Aldoboly 32 km-re.
Aldoboly neve első ízben 1461-ben jelenik meg oklevélben, Feldobollyal együtt, 1567-ben Aldobolj néven írják. Templomának eredetét a gótikus kor idejére teszik, tehát még a katolikus korra, később nagyobb szentélyt építettek hozzá.
Baba Mare-csúcs Bucsecs-hegység 15,1 km-re.
Bolnok 12,6 km-re. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
Serbán malma Göndör hídjaSerbán malma Göndör hídja 9 km-re.
Egyike azon malmoknak, amelyek a napjainkig fennmaradtak, a Salamon-kőnél épült egykori turistaház mögött, amit sokan még vengéglőként láthattak működni. A Göndör hídja (románul Podul Cretului) utca 123 szám alatt van, és Serbán malmaként ismerik - ma elhagyott, összeomlott épület.
Szacsva vára 40,9 km-re. Az V-dik találkozó alkalmával szervezett túrán találtuk meg ezt a ládát. A láda jó állapotban van, csak a füzet nedves egy kicsit.
Királyhalma 49,2 km-re.
1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Református templom LisznyóReformátus templom Lisznyó 38,2 km-re.
Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található. Ma székely zászló van a zászlórúdon. Kisse szukos helyen van, nehezen sikerult kiszedni. Elindultunk mi is egy kis setara. Lisznyó neve szláv eredetű és erdőt jelent.
Csókás váraCsókás vára 29,2 km-re.
A várplatói panoráma valami csoda. Egy jó séta után értünk fel a fennsíkra, jó ideig nem is ott kerestük ahol kellett volna, de aztán elékerült. Szentgyörgy napok alkalmával, a nap folyamán Erősd környékén kirándultam. Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el.
Macska-szoros Királykő hegységMacska-szoros Királykő hegység 20,4 km-re.
Bár most száraz volt a patak völgye. A nagy melegben élvezet volt mászni a szorosban. Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. A Zernyesti-szorosban, a Zernyest felőli bejárattól számított 2 km után elérünk ahhoz a helyhez, ahol a Zernyesti-patak a balról érkező Vladuska-patak vizét fogadja.
Lerescu-csúcs Fogarasi-havasok 36,9 km-re.
Milleniumi fenyves Rétyi NyírMilleniumi fenyves Rétyi Nyír 45,9 km-re.
A Rétyi-nyír egy több hektáros természetvédelmi terület, növény- és állatritkaságai miatt Európa egyik csodája, a környékbeliek kedvelt turisztikai célpontja. Udv, tud meg valaki valamit errol a dobozrol? Aznap Szacsvára tartottunk, így magától érthetődött, hogy levadásztuk elsőknek ezt a ládát. Ez egy teljesen uj doboz.
Rakodó forrásokRakodó források 36,2 km-re.
Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele. Most újból kirándultam erre, s gondoltam, bejelentem, hogy megvan. Alapos keresgélés után két gyanús fa maradt. Az úton felfele haladva, balról, közvetlenül az út mellett találjuk a rakodó forrásoknak, illetve mésztufa-szikláknak nevezett mésztufa gátakat.
Ablak-párkány Bucsecs-hegységAblak-párkány Bucsecs-hegység 14,5 km-re.
A Braul Portitei vagy az Ablak-parkany a Bucsecs-hegyseg K-i leszakadasanak egyik erdekes pontja, szikla kapuja. Ha nem letezne ez a kapu, akkor nem tudnank tovabb haladni ezen az ovon, a kapucska oven.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 49,6 km-re.
A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Magas-csúcs - Keresztény-havas 2,3 km-re.
Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.
Viadukt KeresztvárViadukt Keresztvár 35 km-re.
1924 és 1928 között a Brassó-Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében. Határában két alagutat is fúrtak, a Bodzafordulónál végződő a maga 4369 méteres hosszával ma is a leghosszabb vasúti alagút Romániában. Ugy nez ki, hogy nagyon nem tolongtak e rejtek korul.
Óriáskő SzotyorÓriáskő Szotyor 37,2 km-re.
Az Óriáskő Szotyor határában, a falu felső végén, a sportpálya fölötti terasz oldalában van, a Köveskert nevű helyen. Meg juniusban kerestem meg ezt a helyet, tenyleg erdekesek ezek a nagy kovek. Soha se fedeztük volna fel, ha nem rejtettél volna oda ládát. Varjuk. A szikla tetőlapján egy öt láb átmérőjű embersarok alakú bemélyedés van.
Salamon sziklái BrassóSalamon sziklái Brassó 8,8 km-re.
Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Salamon sziklái.
Nagyvár Keresztvár 31,6 km-re.
Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község. A község határában két várhely is található, egyikük a Nagy-Várhegyen terül el.
Honterus-forrás Brassó 11,5 km-re.
Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
Tészla-tisztásTészla-tisztás 28,9 km-re.
A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé. A Tészlának főleg az alsó részét mészkő alkotja, tetejét erdő borítja.
Boglya-tető 10,4 km-re.
A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét. A Garcsin-völgy felőli részén, 100 méteres szakadék felett állunk.
Református vártemplom IllyefalvaReformátus vártemplom Illyefalva 34,2 km-re.
Végre még egy szűz geodoboz. Talan az eddigi egyi legszebb dobozunk. Túl közel volt, s ezért nem volt olyan nagy kihívás. A Sepsiszentgyörgytől néhány km-re délre fekvő Illyefalva látnivalója a 15-16-dik század körül épült várfallal körülvett, festett fapados, új kazettás mennyezetű református temploma.
Láncoknál Csukás-hegységLáncoknál Csukás-hegység 36,3 km-re.
A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve. Főleg télen, itt ajánlott a nagyobb elővigyázatosság.
Faragott kő bazaltfal FelsőkománaFaragott kő bazaltfal Felsőkomána 42 km-re.
Összesen 1 hektáron terül el, melyből 0,3 hektáron találunk oszlop jellegű bazaltsziklát. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
Sasok tava Szilon-havasSasok tava Szilon-havas 48,1 km-re.
A Sasok tava, egy másik nevén Feneketlen tó, a Szilon-havasokban található, turisták által keveset látogatott környezetben. A Fekete-völgyön keresztül közelítettük meg a Sasok tavát. A kék háromszög jelzést követve másztunk ki.
Szent Miklós-templom Bolgárszeg 11,2 km-re.
A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik.
Református templom KálnokReformátus templom Kálnok 47,9 km-re.
A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. Valóban ott lapult a doboz a leírás szerinti helyén. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt.
Csukás-csúcsCsukás-csúcs 31,7 km-re.
A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal. A mai napon a Csukas csucsra terveztuk turankat, szep idoben indultunk, egeszen a csucsig ki is tartott a jo ido. Ezt a ladat a nepes diakseregbol 4 szemely kitartoan kereste. Tobbszor jartam a Csukasban (a 2011-es hatarturan, kirandulasokon, telen-nyaron).
Kreutzburg vára BodzavámKreutzburg vára Bodzavám 42,3 km-re.
Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utat Valea Stanii felé. Ezen az úton, mely személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk el a patakon átmenő hídhoz.
Sziklatorony Kurmatura-patak Királykő-hegységSziklatorony Kurmatura-patak Királykő-hegység 20 km-re.
A Kurmatura-patak völgyének a Kurmatura-gerinc felőli oldalában, tehát a patak földrajzi jobb oldalában, egy nagyobb sziklatorony található. Ilyenkor télen, a fák sűrű lombja nem takarja a domborzati formákat, a sziklavilágot.
Unitárius vártemplom BölönUnitárius vártemplom Bölön 43,8 km-re.
Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül.
Evangélikus erődtemplom SzászhermányEvangélikus erődtemplom Szászhermány 22,9 km-re.
Gótikus erődtemplomát 12 m magas várfal veszi körül, a XIII-dik században épült - a 7 védőtoronnyal erősített belső várfal oldalán, lakásra is alkalmas helyeket alakítottak ki. Több ízben feldúlták a törökök, Vitéz Mihály és az osztrákok, Basta csapatai. Sajnos az erődtemplom már be volt zárva, mivel délután 6 órakor érkeztem a helyszínre. Igen, ezt a dobozt találtuk meg mi is, és valóban nem embermagasságban volt. Egy dobozt megtaláltam, de nem a kommentekben leírt helyen, és nem fejmagasságban.
SzászmagyarósSzászmagyarós 39,4 km-re.
Középkori temploma a gótikus kor alkotása. Az évszázadok során annyira átalakították, hogy korjelzőnek csak a csúcsíves oldalajtó maradt meg. Ott voltam a rejtesnel. Sikerült bejutnom a templomba, mert a másnapi termésnapra készültek a szászok. Na de annál jobban ízlett végül beleírni a nevem a noteszbe.
Három kislány-tisztás Keresztény-havas 3,7 km-re. Csigavonal Feketehalom 19,4 km-re.
Poján-kő 12,7 km-re.
A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan.
Damokos Ákos villa ElőpatakDamokos Ákos villa Előpatak 36,5 km-re.
Az előterében egy bástyával ellátott épület a régi képeslapokon Damokos Ákos villájaként van feltüntetve. Utoljára még vendéglőként üzemelt, de ma már elhagyottan áll.
Kilátó Kurmatura-gerinc 19,9 km-re.
Unitárius templom Szentivánlaborfalva 41,5 km-re.
A belsejében van egy emléktábla, amelyet 1939 - ben helyeztek el Berde Mózsa emlékére, aki az 1848-49-es forradalom és háromszéki önvédelmi harc egyénisége és vezetője volt. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült.
Bölényrezervátum BodzavámBölényrezervátum Bodzavám 38,2 km-re.
Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon. Ott voltam a rejtesnel. Végigtapogattuk a rejtek-hintát, de semmi sehol. Hiába vártam, a nagy lomha bölények semerre sem mozdultak, csak süttették magukat az őszi nappal. A kezdeményezés Brassó megye turizmusát hivatott fellendíteni, a bölények egyelőre egy százhektáros területen kaptak helyet.
Református templom BölönReformátus templom Bölön 44 km-re.
Az egyházi javakat közösen használják, és úgy látszik egy ideig a templomot is. Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem. I Rákóczi György uralkodása idején a hívek egyötöde református.
FöldvárFöldvár 31,4 km-re.
1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. A ládát nem találtam meg. A geoláda áthelyezésre került. Meglátogattam a várat, s gondoltam hátha megtalálom a dobozt, de nem jött össze. A templomot anémet lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben.
Református templom Fotosmartonos 47,9 km-re.
Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején református lesz.
Grind-nyereg menedékhely Királykő-hegységGrind-nyereg menedékhely Királykő-hegység 24,4 km-re.
A hegység legmagasabb csúcsától, a Pásztor-csúcstól délre, 350 méter távolságra, a Grind-nyeregnél végződik az északi gerinc.
Szent Bertalan-templom Brassó 13,9 km-re.
A Szent Bertalan-templom a Gespreng (Fortyogó-hegy) alján áll. Árvaleány-templomnak is nevezték a régiek, mert a hagyomány szerint három árva leány építtette, akik a templom oltára alatt vannak eltemetve.
Hegyes-szírt 12,6 km-re.
Ha már vetted a fáradtságot és kiugrottál a Costilla menhelyhez nem éri meg kihagynod a Hegyes Szírtet (Țancul Ascuit), ugyanis a menhely fölött közvetlenül tornyosuló hegyes szikla szirtről még gyönyörűbb kilátás nyílik a Costilla hatalmas sziklafalaira (balról → jobbra): Kis szírt (Țancul Mic), Sasok fal (Peretele Vulturilor), Costila völgy (Valea Coșrilesi), Costila fala (Peretele Coștilei), Sárga völgy (Valea Gălbenelor) Megéri ide kimászni ha már eljöttél a menhelyig. Ha nem tudsz sziklát mászni akkor sem kell kétségbe essél, hiszen a hegy felőli oldalán akár fel is sétálhatsz.
Faragott állatfej SepsiszentkirályFaragott állatfej Sepsiszentkirály 36,6 km-re.
Sepsiszentkirály környékét böngészve a neten, két érdekes fotóra bukkantam a Panoramio egyik oldalán. Az egyik kép címe A szarvak között, a másiké Lovas farmról.
Szentkereszty-kastély SepsiárkosSzentkereszty-kastély Sepsiárkos 44,2 km-re.
A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Bánatunkban rejtettünk egy csokitojás dobozt a bal hátsó saroktól pár méterre, a kőfal egy üregébe. Miután megérkeztem a faluba, végighajtottam a jegenyesor mentén. A kastély kertjébe nem lehet csak úgy besétálni.
Hol volt hol nem volt SepsiszentgyörgyHol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 41,9 km-re.
Alkotója Hosszú Zoltán, helyi szobrász és rajztanár. Hosszu Zoltan alkotasa ez a szobor, de meg tobb mint 200 szobra van szetszorva mindenfele. A Hol volt, hol nem volt egy játékos-absztrakt alkotás, mely az Oltmező úton, a fedett uszoda előtti kis zöldövezetben található.
Kolcza-gödör Sepsiszentgyörgy 40,1 km-re. Az első geocitrom alkalmával találtuk meg ezt a dobozt. A sepsiszentgyörgyi Geocitrom alkalmával találtam meg ezt a rejtekhelyet.
Jekelius-ház Brassó 12,3 km-re.
Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
Tamina-vízesésTamina-vízesés 7,1 km-re.
A Nagy-kő-havas csúcsától délre, az Esztena-völgy középső szakaszán, ott ahol a Hasadt-kő éle és a Bánya-bérc gerince a völgyet összeszűkíti, a patak útját egy 70 m magas, középen kettéhasadt mészkőszirt, a Hasadt-kő zárja el. Ott voltam a rejtesnel. Egy csodálatos, ragyogó napsütésben kerestük fel ezt a csodaszép kanyont. Ebben a hasadékban található az a zuhatagsor, amelyet ma Tamina-vízesésnek neveznek.
Marie Thereze-pad Bucsecs-hegység 16,4 km-re.
A pad támlájára fel van írva a nagymama neve, Marie Thereze, és egy dátum, 1888 szeptember 7. A Marie Thereze-padot Domenico Tramontini olasz kőműves készítette, a olaszországi nagymamája emlékére, pihenőhelyként.
Hirscher-ház Brassó 12,1 km-re.
Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
Büdös-víz forrása 14,6 km-re.
A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel.
Kis-Üvöltő-patak vízesése BodzavámKis-Üvöltő-patak vízesése Bodzavám 36 km-re.
Majd továbbmegyünk  és a következő letérőnél balra tartva elérjük a kis vízesést. Itt sem boldogultam GPS nélkül. Nagyon tetszett a mésztufa formája, színe, a rajta csörgedező, szétterülő kristálytiszta vízzel. A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk, megcsodáljuk a Nagy-üvöltőt és a mészkőalakzatokat.
Boloni halastavak 42,8 km-re.
Ördögmalom-vízesés Bucsecs-hegységÖrdögmalom-vízesés Bucsecs-hegység 14,1 km-re.
Az Ördögmalom-vízesés megközelíthető Törcsvárról, a piros kereszt turistajelzés mentén indulva. Ez az útvonal érinti a Rendőrség-nyerget, a Lyuk-esztenát, majd a Kémények nyerge után ér ki az Omul menedékházhoz. Elindultunk a vizeses iranyaba, ami nagyon megerte, csak nagyon esett az eso, es igy a tobbi nem lett meg.
Villa a tömbház tetején Ragadó negyedVilla a tömbház tetején Ragadó negyed 13 km-re.
A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes.
Fehér kút 45,4 km-re.

Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rozsnyói szoros adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Fergeteges egy nap volt - Ott voltam a rejtésnél. Csatolom mindjárt a rejtekfotókat is.
 • Nehez nap - Az lehet, hogy fergeteges nap volt a rejtonek, de nekem nem. Hogy konnyu helyen van-e ez a lada, azt dontse el a megtalalo.
 • Fogaras és környéke - Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Azóta is vágyom ide vissza.
 • Üres zacskó - Sokszor voltunk a barlangnál, és a Mária-oltárhoz közelítve úgy tűnt ez rövidebb út a barlanghoz, mint a megszokott. Lehet csak azért, mert lefele jöttünk.
 • Vadméhek nélkül - Gps nélkül valószínűleg nem találtam volna meg. De újra gps-el kereshettem, köszönet érte Péternek.
 • Hamar elment - Korán elment, szegény, mondhatták a temetésen.
 • Mi kerestuk - De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt.
 • Akácfák alatt biciklivel - Szükségünk volt a koordinátákra, hogy megtaláljuk, de beszédes volt a leírás is. Hamar meg kellett ejtenünk a cserét, mert viharfelhők közeledtek.
 • Mar regota izgatott a hely - Igy kibicikliztunk Kezdirol delutan. A rejteket konnyu megtalalni, beleirni mi sem tudtunk.
 • Ez gyorsan ment - Miután kisütött a nap, sokan kimozdultak. Megteltek az ösvények.
 • Csak játék az egész - Nem kell mindent mindenkinek megmagyarázni. Még a végén megértik, hogy ez az egész csak egy játék.
 • Megint nem talaltuk meg - Annyira zavar, hogy hiaba karcoltam ossze vissza a kezem, hogy nem is akarok tobbet arrafele menni.
 • Vadrozsák és autóparkok - Vadrozsák és autóparkok közt.
 • Pont aznap mások is megtalálták - Ott jártunk mi is, érdekes, hogy egy évig nem volt bejegyzés a füzetben. De pont aznap, előttünk pár órával mások is megtalálták.
 • Padló alatt - Élvezettel sétálgattunk a fából kiépített tanösvényen. Végére érve, a deszka alatt, azonnal megtaláltuk a gazdag dobozt.
 • Nagyon jó ez a magaslati hely - Egy jó kis kaptató útán jutottunk fel a Toronykövekhez. A kilátás mindent kárpótolt.
 • Utban a Fogaras fele - Jo szokas szerint, valamikor ejjel talaltuk meg. Udv.
 • Második próbálkozás - Nem hagyott nyugodni, hogy nem találtuk meg a dobozt, ezért újra felkerestük a helyet. Éééééés megtaláltuk az x-et és alatta a dobozt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rozsnyói szoros? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.