Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Toronykövek - Tusnádfürdő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Toronykövek - Tusnádfürdő turisztikai látnivalói

A Toronykövek néhány érdekes, torony formáju andezit szikla Tusnádfürdő szomszédságában, a Bánya-patak földrajzi bal oldalán. Ezek a sziklák a fenyőfák teteje fölé magasodnak és jól láthatók a Sólyomkő északi kilátópontjáról is.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Toronykövek - Tusnádfürdő képtárból:

Torony
Torony
Kilátás
Kilátás
Toronykövek
Toronykövek
Csukás-tó
Csukás-tó
A sípálya felé
A sípálya felé
Torony
Torony
Az egyik toronykő
Az egyik toronykő
Kilátás a Toronyőtől
Kilátás a Toronyőtől
Kilátás a Toronykőtől 2
Kilátás a Toronykőtől 2
Kilátás
Kilátás

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Toronykövek Tusnádfürdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Tusnádfürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Toronykövek!

Különleges értékük a teleki hölgymál endémizmus. A vasútállomás mögött és a tömbházak előtt, a kék kereszttel jelzett turistaúton indulunk, mely a Bánya-patak mentén vezet, a Nagy-Piliske déli nyerge felé. Keresztezzük a vasutat, majd átmegyünk az Olt hídján és megérkezünk Tusnádfürdő Olton túli villanegyedéhez... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Tusnádfürdő, 0,91 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Tusnádi fürdő
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Toronykövek Tusnádfürdő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
610 m-re. Innen látható teljes hosszában az Olt szurdoka, velünk szemben pedig a Csomád meredek, sötétzöld oldala. Amikor koradélelőtt felsétáltam a Sólyomkőre (824 m, a Nagy Piliske keleti nyúlványa). Az úgy történt, hogy egy táborban voltam Tusnádfürdõn és mivel már rég terveztem elindultam megreresni a kincset. Ekkor jelent meg a Hargita megyei atlasz, benne Apám képeivel. A Sólyomkő csupasz tetején fakereszt áll, alattunk szédítő, 200 méteres mélység tátong.
700 m-re. Bányászpataktövi borvíz - Tusnádfürdő. A Bányász-patak Oltba való beömlésétől 10 méterre van a Bányászpataktövi borvízforrás, melynek vize alacsony asványi sótartalmú, és 9,5 C hőmérsékletű. Megtaláltuk, visszaálcáztuk. Miután Csíkszeredában megnéztük, hogy milyen is az amikor a falu beköltözik a városba, ami amúgy a bukaresti barátainknak nagyon tetszett, hazafele tartva megálltunk még itt Tusnádfürdőn is egy kis sétára, na meg egy kis rejtekhely vadászatra. Könnyen megközelíthető helyen, az Olt-parti borvíz közelében található ez a rejtek.
720 m-re. Ezt a dobozt elég hammar és könyen megtaláltam. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
820 m-re. Fel orat kerestuk, teto alatt, mogott, folott, de nem talaltuk. Ez nem jött össze.
820 m-re. A Kosztándi-borvíz a tusnádfürdői állomás feletti, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén található borvízforrásások egyike. Érdekes volt megtalálnom, ott álltam a borvízforrás mellett 1 méterre, de nem láttam, mert sűrűn benőtte a növényzet. Eleg vekonykan csordigalt de azert ennek is a vizet hasznalhatjak azt hiszem.
960 m-re. A tusnádfürdői állomás felett, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén több borvízforrás is van, ezek egyike az Imets Lázár borvize. A tusnádfürdői mofetta mellett elhelyezett, Tusnádfürdő borvízforrásai című tájékoztató táblán levő térkép alapján megpróbáltam megkeresni a forrást. Koszonhetoen a pontos koordinataknak minden segitseg nelkul ra talaltam.
980 m-re. Tusnádfürdő fő vízfolyása az Olt. Csak lazán kell könyökölni, bámulni. Megtaláltam a filmes dobozkát. Egy-két nyögdíjas téblábolt csak arrafelé, s ők sem minket néztek. A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki.
990 m-re. A Csíki-medence s egyben Hargita megye legdélibb települése a Csomádvulkanikus hegytömb lábánál fekvő Tusnádfürdő. A gyönyörű környezetre alegjobb rálátás a Sólyomkőről adódik, innen gyönyörködött Ferenc Józsefcsászár is a környékben, és adott parancsot a leégett üdülőtelep újjáépítésére. Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is.
1,1 km-re. Nem sikerült a dobozt megtalálnom. Kerestem a geodobozt a talapzat jobb első sarkánál, majd a szemben állva jobbkéz felőli sarkánál is, de egyik helyen sem találtam. Erdély egyik legkedveltebb üdülőtelepének, Tusnádfürdőnek a felső sétányán avatták fel a kis magyar világban, az 1940-es évek első felében, de ekkor turul még nem volt rajta.
1,1 km-re. Egy kicsit dilémmában voltam, hogy a két közül melyik lehet, de aztán észrevettem a dobozt. A hely Tusnádfürdő talán legszebb és legjobban karbantartott parkja.
1,1 km-re. Szegények feredeje - Tusnádfürdő. Megtaláltuk, bejegyeztük. Utban Csik fele, epp kiszoktem, elszoktem az autobol(tol), es maris a Szegenyek feredejenel voltam. Az épület, melybe a doboz be kellett volna legyen "falazva" valóban nem messze az elhagyatottnak tűnő Szegények feredője mellett áll. A Csukás-tó feletti terasz lejtőjén található a felújított Papok vagy Szegények feredejének nevezett, 21,5 fok hőmérsékletű, népi fürdő medencéje.
1,2 km-re. A tusnádfürdői volt Anna villa, ma Szent László gyermekvédelmi központ. 100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Hát, ez a rejtekhely elég bajos volt számomra. Meglett. Nem kaptam meg a dobozkát az elhanyagolt forrásnál.
1,2 km-re. Aki ide jön, rendszerint gyógyulni jön, vagy ha kirándulni, akkor a cél a Szent Anna-tó vagy a Sólyomkő. Mire bekapcsoltam a gps-t, addigra a többiek meg is találták, gps nélkül is. Eleg nehez megtalalni, 2 masik bukaresti kincsvadasz talalta meg elottem, es igy konnyu volt. Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Egy sétát tervezünk, hogy látnivaló is legyen, célpontként irány Tusnádfürdő.
1,3 km-re. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosai ajánlásával, és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni. Ha csak a geodoboz hűlt helyét találod meg, az éppúgy a rejtekhely megtalálásának számít, mintha a geodobozt is megtaláltad volna. Ez a láda hiányzott még a tusnádfürdői gyüjteményből. Az összes sarkot végigkutattam, de doboz, sehol. A tusnádfürdői mofetta épülete a közelmultban esett át egy felujításon, amely most már megszabott program szerint fogadja a gyógyulni vágyókat.
1,4 km-re. Itt a godorben dolgoztam ki a kovetkezo rejtekek strategiajat.
1,4 km-re. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Ezt a dobozt először a Rejtekhely-vadászat Erdélyben első találálkozóján találtam meg. Az elsot az eso akadalyozta. Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő.
1,4 km-re. Elhelyeztem itt a Bardócz1 utazó vakondot, és az Eskimo's Friend The Birdie TB-t. A geodobozt kérni kell a recepciónál.
1,5 km-re. Alsótiszástövi borvíz. Az Olt partjan levo borviz szep rejtekhely. Olt partjan patak, patak partján forrás, forrás mellett csutak, csutakban doboz. Ha mar Tusnadfurdo, akkor legyen borviz. Tusnádfürdő északi részén, ott ahol az Alsó Tiszás-patak az Oltba ömlik, van a kishozamú Alsótiszástövi borvízforrás, mely egy 50 cm átmérőjű vascsőbe van foglalva.
1,5 km-re. A kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán csak egy év adatott meg neki, munkát kellett vállalnia. Sajnos nem volt otthon senki, de ha majd erre járunk pl. Aki arra jar megeri beterjen Elemer bacsi kis meghitt szobajaba, mikor az ember belep abba a kis szobaba egyszeruen tatvamarad az ember szaja olyan elkepeszto remekmuveket fest akar 23 perc alatt. Molnár Elemér a marosvásárhelyi művészeti középiskolában érett felnőtté.
1,5 km-re. A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize. Rudi forrás - Tusnádfürdő.
1,6 km-re. Tusványos alkalmából az egyik koncertre várva, megkerestük a dobozkát. Gps nélkül ezt a rejtekhelyet nem is volt egyszerű megtalálni. A rejtekhely alatt tenyleg zugott az Olt folyo. Sziklaerkély az Olt, és a szemét :-( felett - Tusnádfürdő.
1,7 km-re. Nem volt nehéz, hála az információnak. Megtaláltuk.
1,7 km-re. A tusnádfürdői Várvápai borvíz a kék sávval jelzett, a Vártetőre vezető túraösvény bal oldalán található a Vár-Vápa-patak völgyében. Érdemes itt vizet tölteni a kulacsokba, mert fent nem találunk forrást. A túra első állomása, mindjárt rejtéssel kezdődött, egy jó ízü borvízforrásnál, ahol érdemes megállni, és feltölteni a tartalékot mielőtt tovább mennénk.
1,9 km-re. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő. A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire.
1,9 km-re. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. A Szent Anna-tó-tól visszajövet úgy döntöttünk, hogy megállunk és szétnézünk Tusnádfürdőn is. Meglett a doboz. Így jártam, ez a doboz miatt lemardtam a borkóstolóról. Délen Tusnádfürdőt a Komlósárok határolja, melynek baloldalán fakad a Komlósároki borvíz.
2,1 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
2,2 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
2,2 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
2,3 km-re. Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
2,5 km-re. A Csíki Bálványos vár Csík legnagyobb várromja. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Túránk harmadik állomása.
3,4 km-re. Kocsival érkeztünk az egykori Szent Anna-menedékház melletti parkolóba, majd gyalog folytattuk az utunkat a Tusnádfürdőre vezető piros kereszt jelzés mentén.
3,8 km-re. A Csomád hegyből lefolyó vastartalmú ásványviz cementezhette össze a folyóterasz egy szakaszát, a mellette levő puha üledéket pedig az erózió lepusztította. Nincs egy hete, hogy elrejtettem ezt a geodobozt, nem hiszem, hogy ilyen hamar eltűnt volna. Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő.
3,9 km-re. A Szent Anna-tó festői szépségű környezetében 2 kápolna épült, a Szent Anna és a Szent Joakim kápolnák. 2012 július 21-én, a Szent Anna búcsú alkalmával, a tó nyugati oldalán 1562-ben már állt Szent Joakim kápolna emlékére egy keresztet állítottak. Meg sem probáltam keresni, a nagy hó miatt. Itt egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert egy párocska éppen ott sütkérezett a kereszt mellett. Úgy történt, hogy amíg István a Szent Anna-kápolna geodobozával volt elfoglalva, addig én előrefutottam, hogy megtaláljam ezt a rejtést.
4 km-re. Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtalaltuk. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére.
4,1 km-re. A 4 hektár területen fekvő Középpatak-rétláp, növényvédelmi rezervátum. Újtusnádtól délre, az Olt földrajzi jobboldalán terül el.
4,2 km-re. A Csomád hegytömb déli részén, Közép-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterében keletkezett csapadékvizből a Szent Anna-tó. Gyonyoru helyen van, nagyon jo rejtes. Sokat kerestem, mert az istennek sem találtam a fehér követ. Esős napon kerestük fel a ládát.
4,2 km-re. A Szent Anna-tó kráterének peremén, a menedékház közelében áll egy viharvert, csonka bükkfa, a Szent Anna-tó Tarzán fája. A fát megtaláltam, de nem volt sem Tarzan, sem a majmok. Rátaláltunk a Tarzán fára, és leültünk mellé mesélni. Megtaláltuk az este. Ha beszélni tudna, először a bükkfák jelenlétére hívná fel a figyelmet.
4,2 km-re. A Szent Anna-tó vizét magába foglaló kráter gerincének túloldalán 1050 m magasságban találjuk a Mohos-tőzeglápot, területe 80 hektár. Nevét a lápot kitöltő tőzegmoháról kapta, a belőle keletkező tőzeg vastagsága elérheti a 10 métert. Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Kezdődött azzal, hogy egy saját kincskeresést szerveztünk a szülinaposnak, mikoris a saját ajándékát kellett megkeresnie a játékszabályok alapján. A Mohosba óránkén idegenvezető visz be csoportot.
4,5 km-re. Középpontjában egy magas tölgyfakereszt van. Az Újtusnád és Tusnádfürdő közötti országúttól nem messze, Nádasfürdő irányában letérve, áll a Millecentenáriumi emlékmű.
4,5 km-re. A Mohos, időközben összeomlott kilátótornyához közel, egy különleges, öreg bükkfát fedeztünk fel. Az alapoknál négy öl kerületű, a belseje kirothadt, darabjai körülötte hevernek.
4,6 km-re. Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába. A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. Jelentem, a doboz rendben van. Ezt az élményt is a tegnapi geocitrom szervezőinek köszönhetem.
4,6 km-re. A Szent Anna-tónál, a Mohos melletti dombon, a Nádas-fürdőre vezető úttól balra, már évek óta van egy kilátó. Egy kis decemberi sétára indultunk a kilátóhoz, na meg a Szent Anna tóhoz. A Mohos melletti úton sétálva szép tisztás fele halad az út, majd megpillantod a kilátót. A kilátó sajnos nagyon romos állapotban van. Onnan jól belátható a Mohos, egészen a turistaház körüli táborozó helyig.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Toronykövek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Tusnádfürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Az első találkozó alkalmával - Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Nagyon jó ez a magaslati hely - Egy jó kis kaptató útán jutottunk fel a Toronykövekhez. A kilátás mindent kárpótolt.
 • Egy erdekes hely - A Solyomkovel egyetemben megkerestuk a Toronykoveket is. Idaig jo izzasztos maszas, de innen szep a kilatas.
 • Őszbúcsúztató túra - Őszbúcsúztató túrán vettem részt amelynek keretein belül ellátogattunk a jó öreg toronykövekhez. Bevallom a tavaly ősszel már jártam ott, de akkor egy kissé elnéztem.
 • Nehéz volt az út - Nehéz volt az út felfelé, de még inkább lefelé, nagyon vigyázni kell. Azért megéri felmenni, klassz hely.
 • Az a bizonyos beszélgetés, amire utalsz, pontosan a Rejtekhelyek nehézség és terep szerinti osztályozásáról szóló fórumbejegyzés.A javaslatod úgy szólt hogy nagybetűkkel, pirossal írjak ki figyelmeztetést.
 • Elhataroztuk, hogy mar felmehetnenk Kommandora is, es le vegig a Nagy Baszkan. Valamikor egy jo 10 evvel ezelott, mar ezt vegigjartam.
 • A koordináták jó helyre vezettek, hamar meglett. Igazán jó ötlet, köszi.

Sikerült eljutni Tusnádfürdő környékére? Tetszett a Toronykövek? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.