Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Tusnádi fürdő - Háromszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

A tusnádi fürdő, az itt levő források. A fürdő rövid története, mostani berendezése, jövője, vidéke. Csukástó Felső-Sólyomkő, Mikó széke. Toronykövek. Bányász. Tusnádi fürdő című fejezet részletesen A csíki Bálványos vár Terra Siculorum
121_felso_solyomko.jpg
A tusnádi fürdővel szemben levő Felső-Sólyomkő és Bányász völgye a toronykövekkel
34.73 km-re. Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik. Kultúrotthon - A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca 26.28 km-re. A kis kápolnaszerű építményről azt feltételezik, hogy Nepomuki Szent János szobrának lehetett védfala.
Vármegyehatárjelző kő Sikaszó 51.15 km-re. Vármegyehatárjelző kő Sikaszó Reggel - Reggel egyedül karikáztam fel a rejtekhelyig, nagyon szép friss idő volt. Doboz kereses segitseggel - Kedvenc karikas utvonalam tavasszal es osszel - most megspekeltem a dobozkeresessel is - nagyon szep utvonal. Kivágott erdő - Aki nem járt a környéken, hamar induljon el csodálja meg ezt a vidéket.
Szakadát-mező Keleti rész 56.11 km-re. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Keletre - Nem lehetett olyan könnyen otthagyni ezt a mezőt, ezért végig sétáltunk rajta, egészen a határfáig.
Ligat-híd Csíkszereda 24.57 km-re. A teljesen felújított vasúti felüljáró hidat 2023 december 22-én adták át, 19 hónapig tartó korszerűsítés után.
Katolikus templom Kápolnásfalu 35.44 km-re. Máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
Ilia-tető Gyimesek 57.8 km-re. Ilia-tető Gyimesek
Mihályvára Mátéfalva 35.22 km-re. Mihályvára Mátéfalva Alsórákos látnivalói - Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Egy regi emlek - Hat igen most mar elindult.
Vártető I kilátópont Tusnádfürdő 1.8 km-re. Vártető I kilátópont Tusnádfürdő Fent - Kellett egy kicsit gondolkozni, hogy melyik kilatopont kozeleben talalhato, de vegul meglett. I. - Képletesen szólva, zsebre dugott kézzel, nézelődve ballagtam ki a Vártetőre - ami, mellesleg nem volt nehéz, mert szakavatott túravezetőm volt - aki, miutan felhivta a figyelmem a geodobozok létezésére, kezembe nyomta a táblagépet, rámtukmálta a megfelelő alkalmazást. Tusnádfürdő túra 4 - Túránk negyedik állomása.
Régi székelykapuk Csíkverebes 9.16 km-re. Régi székelykapuk Csíkverebes
53.76 km-re. Lakóca-csúcs Kiegeszites - Utolag kiegeszitenem a 2012-ben elhelyezett Lakoca rejtekhelyet. Doboz a Lakóca tetőn - Sikeresen előkerült a doboz a (fenyőtű)kazalból, miután sikerült internetes segítséget kérni.
Büdöskútfő-fürdő Kőhalom 51.27 km-re. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
Ördögborozda Szentkeresztbánya 30.91 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 46.31 km-re. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
7.64 km-re. A tető előtt nem sokkal, egy pihenő mellett, vasban rendkívül gazdag, vöröses vizű forrást találtunk. Eltűnt a régi doboz, éljen az új - A mai nap lázárfalvi rejtekhelyeket kerestem fel.
Kőbánya Hídlás Észak-Hargita 47.04 km-re. Kőbánya - Hídlás - Észak-Hargita Óriás kőtömbök - Ha már itt voltunk, nagyon szerettem volna becserkészni az Asztalkőt is, de nem sikerült.
Református templom Nagygalambfalva 57.71 km-re. A rengeteg érték közül említsük meg a Borsai Nagy Clara adományait, az 1789-ből származó festett templomajtót és az 1782-ből datált Úr asztalát.
Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 29.28 km-re. Dozsa Gyorgy mellszobra Dalnok 2004
Reformatus templom Szárazajta 17.74 km-re. A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu - Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond.
Komollói Nagyvár Réty 33.96 km-re. Mint egy hegy úgy tornyusul a falu fölé. Kasztrum - Megtaláltam a dobozt. Kasztrum - Körbesétáltuk a kasztrumot, de nem sikerült a dobozt megkeresni zavaró tényezők, vagyis juhnyáj miatt.
Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán 37.25 km-re. Kígyó-vízesés a Vargyas-patak oldalágán
Szentkatolnai emlékpark és temető 30.52 km-re. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Kőkereszt - Miután megtaláltam a fából kinőtt keresztet, már nem volt nehéz betájolni a rejteket. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek - A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg - A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg.
Szent Anna-sétány Tusnádfürdő 0.18 km-re. Szent Anna-sétány - Tusnádfürdő Park - Köszi a rejtést. Tusnadfurdoi vadaszat - Egy rejtek, ahol sohasem kaptam dobozt. EKE-tábor 2015 - Az idei EKE-tábor ideje alatt jutott időm geodoboz keresésre is.
Fekete János főesperes szobra Gelence 36.69 km-re. Fekete János főesperes szobra Gelence
Kuvaszó-patak vízesése 20.31 km-re. Kuvaszó-patak vízesése Ujra a vízesésnél - Alsórákosra indultam, és szerét ejtettem, hogy utba ejtsem a vízesést, mivel első alkalommal nem találtam meg a dobozt, most viszont miután figyelmesen megnéztem a rejtekhelyről készült képet, egyenesen rámentem. Esőre áll - Megtaláltuk a vízesést, s amíg az égi zuhany is beindult volna, mi is hazafele indultunk. Nincs víz - A patakmeder majdnem száraz, és már késő is volt.
Madarasi Hargita-csúcs 39.89 km-re. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak. Egy másik panoráma - Ismét köszönjük a játéknak, hogy egy ismertnek hitt hely új arcát láthattuk. Kopjafák - Gyönyörű időben voltam fenn a csúcson. Kopjafák - Fenn voltam esment a csúcson, s volt időm megkeresni a dobozt is, amit a télen a hó miatt nem sikerült.
Mérlegmúzeum Lisznyó 41.27 km-re. Van itt több mázsa mérésére alkalmas régi hídmérleg, tányéros és tolókaros konyhai mérleg, patika és levélmérleg, illetve olyan is ami bőrök mérésére szolgál.
Senki tava Csíkszereda 24.08 km-re. A Senki tava a várostól nyugatra található, a helybeli horgászok egyik kedvenc helye. Végre - Már elég régóta kinéztük ezt a rejteket. Senki sehol, se doboz - Ügyes-bajos dolgaimat intézendő, Szeredába karikáztam, és mivel ugy találtam, hogy még jól belefér, hazafele kiruccantam a Senki tavához egy ujabb rejtekhelyet kipipálni.
Pihenő a Fekete-rez felé Gyergyói-havasok 55.88 km-re. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :) A pihenő(hely) volt a cél(pont) - A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé.
Zsögödi fahídak Csíkzsögöd 21.55 km-re. A kettő közül az Olt-híd érdekesebb, hiszen itt még a teljes hídszerkezet fából van - érdemes most megnézni, alulról is, mert a jövőben betonszerkezetűre tervezik átépíteni.
Ivói szfinx Ivó 44.99 km-re. Eseménytelen az utunk, aztán feltűnik az út bal oldalán egy andezit sziklacsoport. Ebéd utáni könnyű séta - Ivóban töltöttem a szilvesztert, közben néhány ládát is sikerült felkeresnem. Andi es Zita - Egy kis kepzeloerovel ket oreg holgyet is fel lehet fedezni az andezit tombokben. A szfinx vonzásában - Udvarhelyről hazafele jövet (nehogy túl hamar hazaérjünk) döntöttük el, hogy megkeressük a szfinxet.
Domokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 25.83 km-re. 1998 július 5-én leplezték le az ünnep egykori kezdeményezőjének, Domokos Pál Péternek az egész alakos szobrát. Rakoncátlan doboz - Nem tudom, hogy indult útnak ilyen hamar, pedig kis kövek közé tettem, de ezek szerint ez egy felületes rejtés volt, ha mar az első megtaláló újra kellett rejtse. A fejmosás késik, de nem múlik :-) - Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt. Szobor - Bizony leültem és gondolkodtam, de a felvilágosodás elmaradt.
Jártó Gábor ládája Fertő-nyereg 44.88 km-re. Jártó Gábor ládája Fertő-nyereg Elfelejtett lada - Tenyleg mester vagy. Megtaláltam, pedig be sem volt jelentve - A Madarasi Hargita közelében levő Nyerges-kősziklán található via ferratát készültünk megmászni, már ki tudja hányadik alkalommal.
Kisvár Keresztvár 50.05 km-re. A község határában két várhely is található, egyikük a Kis-Várhegyen állt egykor.
Julis-borvíz Újtusnád 5.61 km-re. Julis-borvíz Újtusnád
Bojzás-forrás Marosfő 57.16 km-re. A környéken itt nyílik legkorábban a hóvirág, a farkasboroszlán, a csillagvirág és a májvirág.
Törökvár 43.5 km-re. A keleti részén található a 918 m magas Küszürüs-tető. A legmagasabb nem is a legmagasabb - Kisse nehez volt odatalalni. Köszönet jkgabor-nak - A Törökvár helyszínére jkgabor vezetett bennünket, végül csapatmunkával találtuk meg a romokat, a két évvel ezelőtti, szacsvai találkozó alkalmával. A láda jól van - Megtaláltuk.
Almás vára Kézdialmás 30.72 km-re. Valószinűleg a 12-dik század végén, a 13-dik század elején épült, és a korai magyar feudális királyság keleti határvédő erődítményrendszerébe tartozott. Ezek a jó ládák - Már két éve keressük ezt a ládát. Bevett vár - Megtaláltuk, a doboz jó egészségnek örvend. Egy óra botladozás után - Szép várhely, helye hasonlít a csíkrákosi Pogányvárra és a csíkcsicsói Csicsóvárra.
Sugásfürdő 30.23 km-re. A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely. Egy kis séta - Szép nap, kellemes séta majd mászás, megtaláltuk. Ujbol a sugasi erdoben - Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Nagy volt az aljnövényzet - Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt.
Kariatida szobor Sepsiszentgyörgy 32.62 km-re. A város központi parkjában, 2009 nyarán egy szobrásztábort rendeztek, ennek műterméke ez a szobor is. A Golgotan - A Kariatida Petrovics Istvan szobrasz alkotasa.
Tartogóvára Miklósvár 24.26 km-re. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Datum - Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Ékezet, dátum, és román ládaoldal - Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal.
Oltárkő Szentegyházasfalu 36.29 km-re. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
Komlósároki borvíz Tusnádfürdő 1.11 km-re. A fürdőtelep déli végénél, a Komlósárok előtt, egy Stop feliratu tábla található az ut szélén. EKE-tábor 2015 - Barangolásaim során jutottam el erre a helyre. Új geodoboz a forrásnál - Miután már majdnem két éve hiányzik az itt elrejtett geodoboz, ideje volt egy kis karbantartásnak. Árokban - Megálltam a beton feliratnál és leereszkedtem a kerítések mentén, mivel tudtam egy forrást egy kicsivel lejjebb.
38.64 km-re. Kézzelfogható közelségben délnyugatra a Pogány-havas, lábunk alatt a Tatros völgye, annak túloldalán a völgy keleti hegyoldalai, gondozott kaszálóival. Lefele megáztunk - A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas, ami mégsem volt szép havas, viszont annál szebb volt innen a kilátás. Rejtekhely találkozó - A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt. Köd - Mire felértünk, teljesen ködbe burkolózott a kápolna, észre se vettük volna, ha nem tudtuk volna, hogy hol van.
Sziklafal Kőhalom mellett 52.09 km-re. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el. Dombhát - Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal.
Madártemető Bánya-patak feje 13.78 km-re. Az 1770-es években itt fürdőtelep volt, ma már ennek a nyomát sem találjuk. Madártetemeket nem találtunk - Jelentem, hogy mi is jelen voltunk a láda megtalálásánál. Láptól lápig - Kiadós, szép biciklitúra során kerestem fel ezt a helyszínt, és bizony megérte. Itt sajnos nem volt szerencsénk - A koordináták egy kidőlt fához vezettek.
Római katolikus kápolna Csíkszentmárton 14.41 km-re. Meséje arról szól, hogy a helyén már 1658 előtt létezett egy fából épült kápolna.
Kerekeger feredő 25.93 km-re. Találkozik itt a Víz, a Fény, a Levegő és a Csend, hogy az embernek pihenését, gyógyulását szolgálja. Hogy őszinte legyek, én is legalább negyedórán át keresgéltem - Rendületlenül, minden elképzelhető helyre felmászva, bebújva, lehasalva, bekukkantva. Egerlap Csobotfalva - Megtalaltuk, megpihentunk a padon de a feredest inkabb kihagytuk. Sokadjara - Nem is tudom, hogy mar hanyadjara jarok is itt.
Klotild-forrás Homoródfürdő 37.41 km-re. Mellette egy fürdőmedence található öltözökkel, ez a létesítmény most nem használható.
Hargita-liget 27.39 km-re. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Sétapálcás túra - Fiam is jő, remélem nem a susnyásban van a láda. Kiruly I - Tartottunk attól, hogy a sok esőzés után nem nagyon lesz járató a terep, de nem volt gond. Mocsár - Nem könnyű az odajutás.
Haberstumpf-villa 46.42 km-re. Haberstumpf-villa Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.
Katolikus templom Csíkcsatószeg 11.04 km-re. A bejárat mellett egyik lucfenyőről pontosan tudják, hogy azt 1896-ban egy helyi lakos, Esztergály ültette. Aki keres az talál - Meglett a templom dobozostól. A templomnal - Egy jo kis bicikli tura kereten belul sikerult szert tenni erre a dobozra is. Isti túra 4. láda - A láda beázott és bepenészedett.
1.79 km-re. Ferenczi Sándor történész szerint bizonyosra vehető, hogy még a szkíták előtt, időszámításunk előtt a 6-7-dik században megerősítették a hegycsúcsot. III. - És amig a Főnök rejtett, bemért, jegyzetelt, és kalibrált, addig én csihányt szedtem. Székelyvár - Egy medvementes kirándulás alkalmával kerestem és találtam meg a dobozt. Tusnádfürdő túra 3 - Túránk harmadik állomása.
Református templom Olasztelek 21.39 km-re. Faragott kövei gótikus átalakításokról vallanak. Hamar meglett a doboz - Miután elemeztem a helyzetet, hogy hol lehet a geodoboz, mert a fáknak nincs üregük, így csak a talajon lehetett a doboz elrejtve. Munkálatok áldozata lett a geodoboz? - A Kormos-patak völgyében kirándultam, hazafelé Olaszteleken vezetett keresztül az utam.
Szent Bertalan római katolikus templom Bélafalva 25.92 km-re. Kézdiszentkereszt filiája, mindvégig tiszta katolikus falu. Szép ép templom - Kár, hogy zárva volt. Zárt templomok látogatása - Majdnem minden templom esetében, az épület mellett van a papilak, a kántor vagy a harangozó lakása.
Evangélikus erődtemplom Szászhermány 50.03 km-re. Több ízben feldúlták a törökök, Vitéz Mihály és az osztrákok, Basta csapatai. Köszönjük - Köszönjük az ellenőrzést, Hangyalka és Imecs. Egy barcasagi templomvar - A prazsmarival, bodfalusival mintegy ekkovei a templomerodoknek a Szaszfoldnek ezen videken. Kivágott fa? - Vasárnap délutáni csend, alig volt valaki a szaszhermanyi vár körül.
Földvár 41.38 km-re. A templomot anémet lovagrend építtette, 1211–1222 között, a várral egyidőben. Gps készülék nélkül is lehet rejteni - Több ízben is eltűnt már a földvári geodoboz. Barcaság - A vár nem látogatható. Nyílt kapuk napja - Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni.
25.55 km-re. Itt, az OrbánBalázs barlang bejáratánál emléktábla avatásra került sor. A legszebb rejtés - A sziklafülkébe bebújva. Miénk itt a játék - Köszönöm, jól esett a bejegyzés. Kell egy új doboz - Most a hétvégén a szorosnál sátoroztam és felmentem a Csala tornyára.
Vörös oldal Székelylengyelfalva 49.97 km-re. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
Honvéd-kő 42.38 km-re. Honvéd-kő
Székelykapu Torja 22.61 km-re. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Kopjafás temető Erdőfüle 18.52 km-re. Kopjafás temető Erdőfüle Kopjafák - Megtaláltam a dobozt. Kihívás - Mint fa szakosak, nagyon vártuk a kopjafákat (nem a saját fejünkhöz:) ). Hej, égig-nyúló giz-gazok - Cuppogó sárban, ködben fedeztük fel ezt a temetőt, ami tényleg különleges, mert a legtöbb sírt még nem öntötték betonba.
Elpusztult középkori templom Patakfalva 42.37 km-re. Ezen a helyen valamikor egy templom állt, mely hajdanán három falu (Patakfalva, Telekfalva, Sándorfalva) közös erőfeszítéséből készülhetett el. Kerülőút - A képek nem akarnak felmenni, így kerülőútra tereltem őket. Hát ez furcsa - El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Asatas - A rejteket megtalaltam (a szogletes kovet), de a ket kis ko a ladaval eltunt.
SZNM 3 Nyujtód Hősök emlékműve 31.12 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 3-dik stáció - Nyujtód - Hősök emlékműve Helyén volt - Megtaláltuk. Lobogó - Rendezett az emlékpark és a környéke. SZNM 3 - Meglett az utolso SZNM is nekem, de nem utolso a sorban.
Szekelyudvarhelyi Varosi Park 47.09 km-re. Kellemes időtöltés idősebbeknek, fiataloknak és gyerekeknek is, itt talalható a város egyik legismertebb szórakozóhelye. Szep varosi park - Mar 2012-ben megtaláltuk. Színek és számok - A helyszínre érve eltartott míg rájöttem, hogy mit jelentenek a színek. Kissé rég volt - Egy jó kicsit megfogott, végig a rejtek közelségében kerestük, de sehogy sem esett le.
A lövétei suvadás 33.17 km-re. 1970-ben megismétlődött, jelentős anyagi károkat okozva, falurész tünt el következtében, és új negyed alakult. Öt csillagos látvány - Bár a mai kincskereső kirándulás útvonala Lövétén vezetett keresztül, a Suvadás nem volt mára betervezve. Nyílik a nárcisz, a kosbor - A lövétei Nagy Suvadás felett nagyon szép nárciszmező található, és az oldalban kifele, ha a Várhegy felől közelítjük meg, vagy Keményfalváról ha kimegyünk a tetőre, és onnan indulunk a Suvadás fele a kosborban gyönyörködhetünk, meg a szép kilátásban.
Nagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 27.21 km-re. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
Első világháborús emlékmű Újtusnád 5.38 km-re. Az emlékmű megörökíti az első világháború 34 hősi halottjának nevét is.
Siculicidium emlékmű Madéfalva 32.34 km-re. Kik az ősi szabadság védelméért véreztek el - Emelte a hálás utókor kegyelete 1899. Kirándulásról hazatérve - A napi kirándulásról hazatérve ezt a dobozt is felkerestük. Tisztelet leróva - Régebb kinéztem ezt a rejtekhelyet. Kő nélkül - Könnyű volt megtalálni.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában 49.37 km-re. Az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén.
A hegy Brassó 57.47 km-re. A hegy - Brassó
Katolikus templom Tusnád 7.84 km-re. Katolikus templom Tusnád Az ut mellett - Erdekes egy templom, azt is hittem, hogy siman viszem, na nem. Az utolsó - Tusnádfürdőről hazafelé tartva, bár már jól esteledett, úgy döntöttünk, ezt a rejtekhelyet még bevállaljuk. Isti túra 5. láda - Szép templom, kár, hogy zárva volt, de a láda megtalálásához nem kell bemenni, úgy, hogy ne ijedj meg ha zárva.
33.69 km-re. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. A halasto - Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is.
Pisztrángos borvízforrás Uzonkafürdő 6.83 km-re. Megvan azonban a Pisztrangosi-borvízforrás, melynek kálciumban gazdag vizéből hatalmas mésztufa kúp rakódott le az idők folyamán. Könnyen rábukkantam - Miután a Murgón is sikerült megtalálnom a dobozt, ezért nagy kedvvel kanyarodtam fel Uzonka fele, a következo siker reményében. Egy erdekes jelenseg - Talalhato itt egy erdekes geologiai erdekesseg. Villámcsapás - Az utolsó megtaláló elég rég írta a bejegyzését.
Református templom Sepsibodok 21.26 km-re. Református templom Sepsibodok Kopjafa kerítés - Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Az Oltfejben - Bodok olyan szamomra mint egy hazajaras. Bodok - Sikerült bejutnom a templomba.
Márton Áron szobor Kovászna 41.02 km-re. Márton Áron szobor - Kovászna
Református erődtemplom Gidófalva 27.41 km-re. Református erődtemploma az Olt árterületét szegélyező magaslaton, a falu szélén áll. Madárfészek - A madárfészek megkerült, de a dobozt nem sikerült megtalálnom, pedig jól átfésültem a falat körülötte. Regi dolog - Sajnos nagyon sok ismeros, barat, vagy annak szeretettje nyugszik itt. Alig - A templomot sajnos nem találtuk nyitva, pedig belülről is szívesen megnéztük volna, de még a templomkertbe sem lehetett bejutni.
31.62 km-re. A fakápolna helyébe a falu 1794-1821 között kőkápolnát épített, amelyet 1842-ben fejeztek be a torony megépítésével. Kapolna - Megtalaltuk. Erdekes kapolna regi kokeresztekkel - Ez igy van, a templomocska a regi kokeresztekkel nagyon erdekes volt. Régi sírok - Itt az első kapu nem volt nyitva, szerencsére hátul volt a nagy kapu, be tudtam menni a temetőbe.
Református templom Farcád 51.06 km-re. Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban.
Ilósza-patak völgye 26.16 km-re. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede - hozzá indultunk látogatóba. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
Óriások asztala Bánya-patak 14.41 km-re. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Születésnap - Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. A nyugdíjba vonulás természetes folyamat - A Rejtekhely webfelülete 2005 november 16-án este került használható állapotba, egy hónapi munka után. Éhesen az asztalnál - Ma arrajártunk, ellenőrizendő a Kőfotel-vízesés rejtését, amit sajnos tönkretettek a favágók.
Kőfotel-vízesés Bánya-patak 14.29 km-re. Kőfotel-vízesés Bánya-patak Büdösfürdői vízeséske - A madártemető után ezt a vízesést kerestük meg. Bánya-patak II - A Mesebeli tisztástól elndultunk a Bánya-patakába. Tönkretett vízesés - A Bánya-patak mentén több helyen is erdőirtás volt.
Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja 50.8 km-re. Kőkereszt a 12/A út mellett, a jobb oldalon.
Református templom Kézdivásárhely 26.93 km-re. Református templom - Kézdivásárhely
Tölgyes-vízesés 42.17 km-re. Tölgyes-vízesés
Vasas-forrás Bálványosfürdő 8.99 km-re. A régi fürdő neve Várpadi-feredő volt, újabb neve a Transzilvánia-fürdő, szénsavas, sós, savas borvízforrások táplálják. Ceruza meghegyezve - A nagy kőről nekünk is más elképzelésünk volt :) akárcsak az előző bejegyzést tevőnek. Bálványos II - Miután leereszkedtünk a hegyről, meglátogattuk ezt a forrást, és a mellette levő kápolnát. Hely, ahol a hölgyek letolják a nadrágot - A Jajdon-völgyébe indultunk, útközben röviden megálltunk a Vasas-forrásnál.
Biális-kúria Csíkszentmihály 36.48 km-re. Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877.
Alsótiszástövi borvíz Tusnádfürdő 1.37 km-re. Tusnádfürdő északi részén, ott ahol az Alsó Tiszás-patak az Oltba ömlik, van a kishozamú Alsótiszástövi borvízforrás, mely egy 50 cm átmérőjű vascsőbe van foglalva. Tusnádfürdői borvíz - Eddig ez elkerülte a figyelmünket. Tusnádfürdői kirándulás 9 - A fű korulbelul nyakig ért, ezért nem volt könnyű megtalálni a forráshoz vezető ösvényt, és ahogy az erdőből kiértünk egy nagy kutya acsargott ránk, de szerencsésen megúsztuk. EKE-tábor 2015 - Elemér bácsitól nem messze, az erdő hűvössében bújik meg ez a borvízforrás.
Jócsorgó-kővályú 36.21 km-re. Jócsorgó-kővályú
14.88 km-re. Betonkút az erdőben Büdösfürdő
Második világháborús bunker Katrosa határában 17.1 km-re. Három-négy kilométert ereszkedünk le a Kászon-vize mentén és elérjük a Kászon és Kézdiszék határát. Törött tábla - A tábla sajnos 2 darabban van. Vizes túra II - Tovább sétáltunk a csepergő eső ellenére, és eljutottunk ehhez a rejtekhez is. Bunker 2 - Na, ezt is megtaláltuk.
54.45 km-re. Egyetlen település a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva. Első megtalálók - A templomkert nagyon szép, a falu csendes és nyugalmas a hőség nagy. Utólag bejelentve - Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022 augusztus 31-ét írunk. Rejtekhely ellenőrzés - Ezt a rejtést már 2016-ban megtaláltam, de elfelejtettem bejelenteni.
Jézus kútja Székelyvarság 56.73 km-re. Jézus kútja, Székelyvarság Székelyföldi túra - Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nem tudtam, hogy van itt doboz - Régebb töltöttem le a rejtekhely információit, ezért nálam még doboz nélküli rejtekhelyként szerepelt. A dobozka még mindig a fenyő alatt üldögél - A Csorgókő-vízesést és a kilátót megmutatni havereimnek, érkeztem Székelyvarságra.
Büdös-láp Büdösfürdő 15.69 km-re. Van egy tápanyagban gazdag, eutróf része, és van egy oligotróf területe is.
Xántusz-kápolna Hosszúaszó 22.57 km-re. A tatárjárás emlékét idéző kápolnát 1990 májusában építették újra. Xantusz völgyi séta - Nagyon szép az egész völgy. Bicozás - Tiszta esős nap, de ez nem akadály semmire. Meseszép hely - Kápolna az Óperencián innen és az Üveghegyen is túl.
Katolikus temető Kézdiszentlélek 24.18 km-re. Katolikus temető - Kézdiszentlélek A zarándokok útja - Sokadikszor, végigjártam a zarándokok útját. Sajnos nem talaltuk meg - Kerestuk az erdekes helyet, a koordonatak szerint a gps egy bokorhoz vezetett, de a korzeteben sem talaltunk semmit. Rájöttem a hibára - Az történt, hogy a Perkő rejtekhely leírásánál a Székelyszentlélek szó linkesítve volt, Székelyszentléleket bemutatandó.
Abásfalva 34.48 km-re. Homoródkeményfalva és Abásfalva, két, a múltból itt felejtett kis falu. Őszi séta I - Gyönyörűszép őszi idő volt.
49.9 km-re. Monumentális méreteit tekintve a legnagyobb azok közül, melyeket a MÁV faluhelyen építetett. Az utolsó miénk állomás - Én most sem értem.
Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 47.31 km-re. Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely Kacsák a vízen - Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Gerendák közt - Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
Egy elfelejtett földvar 36.66 km-re. Igaz ezt mar evekkel ezelott felkerestem. Foldvar - Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt? Az altalam elkuldott kepek nem ertek el hozzad? A cibrei rejtek tenyleg doboz nelkul volt akkor. Vasvilla nélkül, az elfelejtett földvárnál - Meliékkel közösen indultunk egy kis körtúrára, Csíkszépvízből indulva, a Hegy útján egészen a Pogányhavasig. Elfelejtett ösvényeken az elfelejtett földvárhoz - Miután megjártuk a Hegy útját, a Pogány havasról ezt a várat vettük célba, természetesen árkon-bokron át, erdőn-mezőn át, vagyis inkább csak sűrű, szúrós erdőn át, de végül aztán csak oda jutottunk a várhoz.
[ Fel ↑ ]
Apor-bástya, Ludmilla-kilátó - Tusnádfürdő
Apor-bástya, Ludmilla-kilátó - Tusnádfürdő 0,31 km-re
Az egyik első, Tusnádfürdőn kiépített túraútvonal, a piros ponttal jelzett vezet az 1872-ben elkészült Apor-bástya kilátóhoz. Nevével ellentétben sosem töltött be stratégiai szerepet és csak mint kilátópont érdekes a számunkra.
Sólyom-kő - Tusnádfürdő
Sólyom-kő - Tusnádfürdő 0,69 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.