Vízimalom - Korond - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Corund - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Hargita megye

Vízimalom - Korond

Korondon az 1900-as évek elején harminchét malom működött. Volt köztük lisztelő, fűrész-, festék- és mázőrlő malom. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: A vízimalom A kerék 998 999 1000 Vízhajtotta malomkerék A malomkerék oldalról Tavirózsák A malom bajárata A malom bent Malom... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Vízimalom Korond rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
9932 Kormos-kő sziklabástya. A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam. (rejtekhely geodobozzal) 10051 Sziklaablak. A Kormos-kő sziklabástyája és sziklakilátója között, a sziklakilátó közelében-végében, van egy érdekes sziklaablak. (rejtekhely geodobozzal) 10114 Korondi sóskút. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. (rejtekhely geodobozzal) 10334 Kormos-kő sziklakilátó. Korond felől, a Pálpataka és Fenyőkút felé vezető utak elágazása fölé emelkedő, látványos sziklakilátó. (rejtekhely geodobozzal) 10359 Laposlik. A Laposlik forráskúp a 13A jelzésű műút mellett, a Sós-kúttal átellenben található, az atyhai letérőtől 180 méterre délkelet felé. 10670 Likas-kő. A Székelyudvarhely. 11263 Firtos vára. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. 11342 Firtos kútja. Firtos kútja. 11404 Medvevár sziklavilág. A Kormos-kő sziklavilágától északkelet felé, Fenyőkút irányába, a következő hegylábon egy másik sziklacsoport található. 12704 Péter-hegyese. A Firtos legdélibb, legmagasabb csúcsán, a magasságjelző pont mellett egy kápolna maradványai találhatók. 14246 A temető kápolnája. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, . 14463 Firtosi kilátó. A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával. 15402 Katolikus templom. A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. 17995 Harangláb. Korondtól 7 km-re, a Miklós patak mentén, kb. 18501 Kalonda-tető. A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban.

Néhány székely szó jelentése:
Csülközés = Apró kavicsok kifogdosását végző gyermekjáték. Csümördörgölő = Jókora, nehéz, görcsös sétabot. Csupor = Csésze, bögre. Csürke = Csirke. Csutak = Törzsrész. Cukház = Átok, fene, süly.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Korondi kilátó 1.61 km-re
RH1862 Korondi kilátó
Árcsó 1.9 km-re. Árcsó Korond és Felsősófalva között, a Korond-patak balpartján elterülő határrész.
Csiga-domb
A Csiga-domb, helyi nevén Rakodó-hegy, 8 hektáron fekvő karbonát forráskúp-telep, Románia legnagyobb aragonit-előfordulása, amely 1980-tól földtani rezervátum.
Bugyogó források
A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg.
Móric-kő
A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Malomkerék - Kétszer is nekifogtunk a keresésének...
 • Hangulatos és meglepő hely - Ez egy olyan rejtekhely, amelyet méltatlanul hanyagolnak a kincskeresők...
 • Ládaellenőrzés - A szencsedi nárciszmező felé benéztünk a lányommal a vízimalomba...
 • Működőképes - A malmot körbejártuk, nézelődtünk...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.