Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Harangláb - Bözsefalva

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Bár különálló település, közigazgatásilag Székelykeresztúrhoz tartozik, és utcaként jegyzik. Bözsefalva a közelben levő Erzsébet-kútról kaphatta a nevét. Kezdetben sátorozóhely, majd üdülőtelep, jelenleg 27 házból álló település...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Harangláb - Bözsefalva felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Harangláb - Bözsefalva képtárból:

Harangláb
Harangláb
Településjelző táblák
Településjelző táblák
Főtér
Főtér
Traccs-placc
Traccs-placc

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Harangláb Bözsefalva fotóalbumba!

A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. A magyarázat egyszerű. Fedezzétek fel Bözsefalva és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Harangláb!

A legközelebbi település Kisgalambfalva, 1,18 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Keresztúrtól Nagygalambfalváig
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Korondi kilátó 21 km-re.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-HomoródÖrdögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 31,3 km-re.
Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.
Vész-kő Bekecs-tetőVész-kő Bekecs-tető 37,9 km-re.
A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is. Miután pótoltam az ökumenikus kápolnánál eltűnt geodobozomat, elindultam megkeresni a Bekecs-tető néhány, még meg nem talált rejtését. Lesétáltunk a Vész-kőtől egy, az elesett német katonáknak emelt emlékműig. A doboz a helyén, a Király tanácsát követve be is acskóztam, miután egy Minion is bekúszott a ládába. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá.
Régi kőkereszt Gyepü-patakRégi kőkereszt Gyepü-patak 37,7 km-re.
Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik. Előkerült a GPS, kiszámoltuk a helyes irányt, elővettük a dobozt. Mivel most még nem volt besötétedve, s az úthoz, a parkolóhoz is nagyon közel van úgy döntöttünk, hogy ideje megkeresni ezt a dobozt is. Tobb mint 150 eves tortenet, es sajnos ma is gyakran ismetlodik nalunkfele. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút déli oldalában levő parkoló mellett, közel ahhoz a kanyarhoz, amely alatt a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy régi, több mint százéves kőkereszt árválkodik az oldalban.
Egykori erődítmény Vártető NagygalambfalvaEgykori erődítmény Vártető Nagygalambfalva 5,1 km-re.
Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. Az ókorban, és az Árpád-korban is itt erődítmény állott.
Katonáné hegyese Abod 29,5 km-re.
Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Sziklakilátó KápolnásfaluSziklakilátó Kápolnásfalu 32,5 km-re.
Kápolnásfalu északnyugati részén, a Homoród-tető délkeleti oldalában, a település felett, egy sziklaperem húzódik. Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre, kápolnásfalu házaira, csűrsoraira, zsákutcáira.
Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező 43,1 km-re.
Fő látnivalója egy 10 m2-es terepasztal, mely a Felső-Nyárádmente ismertebb látnivalóit mutatja be miniatűr méretben. A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.
Heinz-ház Segesvár 24,6 km-re.
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 15,2 km-re.
A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van.
Orbán Balázs sírja és emlékműve SzejkefürdőOrbán Balázs sírja és emlékműve Szejkefürdő 14,9 km-re.
Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el. Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt. Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van.
Árpád fejedelem szobra SzékelybereÁrpád fejedelem szobra Székelybere 35,2 km-re.
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Köpeci szilKöpeci szil 44,6 km-re.
Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. A doboz sajnos eltűnt, így cseréltük. A koordinátákat kijavítottam. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre.
Áprily Lajos kútja ParajdÁprily Lajos kútja Parajd 34 km-re.
A Kis-Küküllő forrásvidékéhez közel volt Áprily Lajos boronaháza. Vármezőről indultam kerékpárral. A Kisfenyős-kő után átjöttem a "Transz-Rabsonné"-n ellenőrizni a dobozomat. Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik.
Lavenderland Nagykend 30,1 km-re.
A nagykendi levendulagazdaságot 2015-ben alapították, 1,2 hektáron fekszik, ebből 50 árat levendula borít. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
Várhegy Vármező 43,9 km-re. Egy könnyű, de csodálatosan szép túráról ejtenék néhány szót. Gyönyörű időben jártunk itt.
Rókaváros Szentkeresztbánya 31,6 km-re.
Margit-tárna, Gizella-tárna? Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya.
Fiastetői kilátóFiastetői kilátó 23,5 km-re.
A tervezés Gyímesi Márton építészmérnök munkája. 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt. Atyha felől személygépkocsival próbálkoztunk közelebb jutni a kilátóponthoz, majd korulbelul félúton hagyva az autót, gyalog másztunk ki a kilátóponthoz. Feke, Orsi, Attila, Sunci, Nori, Nandorka, Papo. A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik.
Rava patak homokkő képződményeiRava patak homokkő képződményei 19,1 km-re.
A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé. Két dobozt rejtettem. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van.
Református templom Káposztásszentmiklós 47 km-re.
Mezítlábas ösvény Szováta 36 km-re.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Unitárius templom HomoródújfaluUnitárius templom Homoródújfalu 28,7 km-re.
Hargita megye legdélebben fekvő települése. Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki. Megvan a doboz. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el.
Illemhelyek utcája SzelterszIllemhelyek utcája Szeltersz 35,1 km-re.
Szeltersz északkeleti felében van egy mellékutca, ahol az illemhelyeket kerítésen kivül, közvetlenül az utcán helyezték el. Nem ez a hivatalos neve az utcának, olyan talán nincs is.
Ábránfalva 16,1 km-re.
Ortodox-zsidó temető MarosvásárhelyOrtodox-zsidó temető Marosvásárhely 49,4 km-re.
A szétválást követően az ortodoxiát felvállaló marosvásárhelyi izraeliták minden területen függetlenedni próbáltak - teljesen normális volt, hogy a két zsidó közösségnek meglegyen a saját temetkezési helye, ahova csak a sajátjait temeti el. A gyalogoshíd geodoboza után eljöttünk ide. A Csere-erdőben elrejtett geodoboz megtalálása után, a Kishegyszőlőn keresztül ereszkedtem vissza a városba. Amikor a dobozt rejtettem, fél órát töltöttem a temetőben, keresve a megfelelő helyet. Az ortodoxok a Kövesdombon szereztek területet erre a célra, ahol még a 20-dik század közepén is csak zöldséges kertek voltak elvétve egy-két házzal.
Szencsedi nárciszmezőkSzencsedi nárciszmezők 22,4 km-re.
A Kalonda-tetőtől észak-keletre köves úton juthatunk el a legkönnyebben a szencsedi nárciszmezőkre. A szénégetők mellett elhaladva több nárciszmező mellett vezet az út. Az oroszhegyi kilátótól jöttem, a lázon keresztül, érdemes ezt a részt is bejárni, akár tavasszal, akár nyáron vagy ősszel. Az idén ez már a második alkalom, hogy eljöttem megnézni ezeket a "mesebeli mezőket". Ez egy mesebeli mező, s hátmég korulbelul 2 hét múlva milyen lesz.
Szökő vízesésSzökő vízesés 42,8 km-re.
A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Csapatmunkával könnyű volt. A vizeses mostmar majdnem csonta van fagyva, mindenhol jeg kandikal. Teljesen raismertem a helyre.
A vágási tölgyek Vágás 7,8 km-re.
A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt.
Budvár-sósfürdő SzékelyudvarhelyBudvár-sósfürdő Székelyudvarhely 14,3 km-re.
Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére.
Vulkanikus kráter AlsórákosVulkanikus kráter Alsórákos 37,4 km-re.
Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A túratársak jóindulatából én találtam meg elsőnek ezt a geodobozt. Tegnap, július 28-án megtaláltam az - engedjétek meg, hogy így nevezzem - erdélyi Grand Canyonban elhelyezett geodobozt is.
Szászdálya vára 19,2 km-re.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
Bugyogó források FingóborvízBugyogó források Fingóborvíz 24,1 km-re.
Érdemes továbbmenni a Fingóborvíz faépülettel fedett forrásától, délkelet irányba. A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. A Fingó borvízforrástól átsétáltunk ide. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg.
Haller-udvarház OlthévízHaller-udvarház Olthévíz 36,7 km-re.
A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
Roman S-ház Segesvár 24,6 km-re.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Rez-tetői kilátó SükőRez-tetői kilátó Sükő 6,8 km-re.
Ide építettek kilátót 2006- ban a sükői közbirtokosság, a helyi vállalkozók, a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve Sándor József közbenjárásával. Egyik kedvenc rejtekhely-kategóriám, a Rez-tetőihez hasonló kilátótornyok. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető.
A Fehéres-patak vízeséseiA Fehéres-patak vízesései 20,3 km-re.
Ennek a kis pataknak a felső szakaszán több meglepetés is várja a kíváncsi túrázót. Ismet egy szaraz, forro nyar, vajon mit tartogat az osz? A tavaly ősszel, rejtéskor, nem volt szerencsém túl sok vízhez a Fehéres-patak mély medrében. A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak.
Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti EgyetemMarosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 49,9 km-re.
A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Már kerestük a kisfiammal ezt a rejtekhelyet korában is.
Fehér kút 44 km-re.
Szikla a Siklódi-kő lábánálSzikla a Siklódi-kő lábánál 27,6 km-re.
Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs. Jellegzetes tornácos házait megcsodálva, a Murva utcából indultunk a Siklódi-kőre.
Katolikus templom Deményháza 42,4 km-re.
1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
Régi Küküllő-fahíd SegesvárRégi Küküllő-fahíd Segesvár 26,1 km-re.
A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
Református templom FarcádReformátus templom Farcád 10,9 km-re.
Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban. Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét.
Bányató Küküllőmező 35,8 km-re.
Oltárkő SzentegyházasfaluOltárkő Szentegyházasfalu 38,3 km-re.
2006-ban jártam itt először, egy Hargita 50 km-es teljesítménytúra alkalmával. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
Gyalogsági lövészárkok Szentegyháza 35,2 km-re.
Nem csak egy kiképzőtábor kapott helyet a második világháborúban Szentegyházán, hanem a Szentegyházi Önálló Harckocsiakadály is. A magyar hadvezetés 1944-re egy összefüggő erődrendszert épített ki az ország keleti határán, Székelyföldön is, a fontosabb szorosok szűkületeibe, ezt nevezték Árpád-vonalnak.
Fahíd a Nagy-Küküllő felett SzékelyudvarhelyFahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 14,8 km-re.
A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével. Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
Ilona-forrás HomoródfürdőIlona-forrás Homoródfürdő 29,1 km-re.
Kezdetlegesen fedett, küpübe foglalt forrásvíz. Az Ilona borvízforrás Homoródfürdő délnyugati részének még használható forrása.
Vass kalapos ház SzékelyudvarhelyVass kalapos ház Székelyudvarhely 15,4 km-re.
A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne.
Steiner-ház Segesvár 24,4 km-re.
Parajdi SóbányaParajdi Sóbánya 29,9 km-re.
Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába. Itt a táj valóságos paradicsoma azoknak, akiknek természetszeretete nem zsugorodik a tovasuhanó gépkocsikból, buszokból való futólagos bámészkodásra.
Kootz-ház Segesvár 24,4 km-re.
A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
Kossuth-szikla HargitafürdőKossuth-szikla Hargitafürdő 44,6 km-re.
Aki Hargitafürdőn egy jót szeretne sétálni, elhagyva a sípályákat, elsétálva a Borhegyese (1380 m) csúcsa alatt, kijut egy tisztásra, melyet az 1399 m magas Kossuth-szikla ural. Barnabással és Misivel jártunk erre is egy kényelmes túra keretében, már siettünk volna Csíkba, mikor újra találkoztunk kedvenc nyájőrzőinkkel. Egy jó kis téli séta a tesommal. Sajnos a kilatasban sem gyonyorkodhettem, borus esos ido volt, a helyszin eleg lehangolo a tavalyi tuz utan, remeljuk a termeszet kepes gyogyitani a sebeit. Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát.
Tepő vára AlsórákosTepő vára Alsórákos 38,9 km-re.
A Kárpát-kanyar hágói a legfontosabb átjárócsoport, amely a Kárpát-medencét a Fekete-tenger térségével összeköti. Jo es tartalmas a leirasod a varrol es kornyekerol, de lenne egy-ket kerdesem is. Utolag meg egy kerdes. A tartalmas leírásnak nem én vagyok a szerzője. A hágókról levezető utak a Barcaságon csomósodnak, hogy innen több átjárón át vezessenek tovább Erdély központi részei felé.
Világháborús bunker Kékvíz-patakVilágháborús bunker Kékvíz-patak 36,2 km-re.
Innen 100 m-re a domb tetejen talalhato ugyanilyen bunker, egy picit orokbe fogadta valaki, bekeritette es egy mozgobarakkot telepitett ra. Húsvét, vasárnap, szép idő. Amikor a bunkert kerestem, az elején én is a domb tetejére gondoltam. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található.
Református templom Segesvár 23,9 km-re. Mivel vasárnap van, a templomot nyitva kaptam, sikerült belülről is megnézni. A hely kissé forgalmas volt, ezért várnunk kellett, amíg megközelíthettük a rejteket.
Református templom Dombos 37 km-re.
Ez korai templom létezését feltételezi. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
Levendula Koronka 45 km-re.
A koronkai levendula a bolgár levendulaként ismert Sevastopolis, az egyik legmagasabb illóolajtartalmú fajta. Koronka, Alsó utca 167 szám.
Szelídgesztenyés Csere-erdő MarosvásárhelySzelídgesztenyés Csere-erdő Marosvásárhely 47,7 km-re.
Egy, a Csere-erdő alatti és a marosvásárhelyi Belvedere-lakónegyed feletti kilátópontot indultam megkeresni, térképen bejelölt pont alapján. Elég feltűnő ez a rejtekfa, könnyű megtalálni. A gerincz út még mindig szét van túrva és jó sáros. A helyszínen csak egy kis, parkolásra alkalmas helyet találtam, ahonnan bokrok takarták a kilátást a városra.
Lucs tőzegláp Hargita-hegységLucs tőzegláp Hargita-hegység 47,7 km-re.
A kettő között magasodik a Nagy-kő bükk, mögötte található a Lucs tőzegláp. Szokás szerint késve indultam neki. Kerékpárral kerestem fel a helyet, a volt Fenyőke menedékház és a Piricskei letérő közötti Nagyerdő közbirtokosság utjánál tértem le a megyei utról. Ha a Szécsény-patak irányában felnézünk a Hargita gerincére, két kis tisztást láthatunk.
Volt városháza Nagysink 46,7 km-re.
Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
Zathureczky-temető BarótZathureczky-temető Barót 46 km-re.
Barót északkeleti végében, a Szőlős-oldalon található a Zathureczky-temető, a helység egy régebbi temetője, mely a hatvanas évek elejéig volt használatban. Ide temetkeztek (feltételezhetőleg a 18-dik századtól) a helység nem római katolikus vallású lakói, mivel az akkori vallási viszonyok nem engedték más vallásúak temetését a katolikus temetőben, sőt a falu belterületén sem. kustalyetik, kérlek írd meg az emailcímedet. Figyelem. Egyszer Homorodalmas fele mentemben megalltam, hogy megnezzem ezt az regi temetot is.
Evangélikus templom Lemnek 33,8 km-re.
A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak. 1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
Tatár-kápolna Vargyas-szorosTatár-kápolna Vargyas-szoros 35 km-re.
Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk. Mindig is erdekesnek talaltam azokat az epitmenyeket amelyeket a "semmi kozepen" hoztak letre, viszonylag tavol a telepulesektol. Egy jó séta után értünk a kápolnához. Alig pár lépésre a kilátóhelytől, a természet visszahódította az egykori kápolnát. Itt bújnak meg egy gyertyánfacsoport között a Tatár-kápolna romjai.
Lobogó-forrás HomoródfürdőLobogó-forrás Homoródfürdő 29,9 km-re.
A Lobogó borvízforrás Homoródfürdő legismertebb, legnépszerűbb forrása. Köszönhetően a vendéglőhöz és a parkolóhoz való közelségének, jóízű vizének.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 8,3 km-re.
Ezen elnevezés szűz Máriától származik. Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez.
Rapsonné vára SzovátaRapsonné vára Szováta 34,3 km-re.
Megtaláltam. Megtalaltam a dobozt egy jo kirandulas volt egy kicsit nehez terepen. Igen, a fényképek alapján a doboz a helyén van. Szovátától keletre, a Hideg-Juhod és Szilas patak összefolyása, valamint a Kápolna-mező fölött, nehezen megközelíthető, szédítő magasságban áll a szépséges tündérkirálynő, Rapsonné vára, egy csodálatosan szép andezit sziklatömbön.
Sükösd-Bethlen várkastély AlsórákosSükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 37,4 km-re.
A falunak már a középkorban is volt temploma. Már voltam itt egy párszor, de csak most sikerült bejutnom a kastély területére. A környék látnivalóit barátaimnak megmutatni érkeztem Alsórákosra. Biztosan mentem a megjelölt helyre. Alsórákos a tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 28,4 km-re.
Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? A gerincen közelítettem meg a helyet ay antenna felöl. Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
Vácmány 42,8 km-re. Átvizsgáltuk a szekeret, az étterem hirdetőpaneljét, az oszlopot, a fákat, de semmi. Itthon jártam MVhelyen és a környéken minden bejelentett ládát kiírtam egy listára.
Móric-kő KorondMóric-kő Korond 24,1 km-re.
A Móric-kő Korondtól észak-keletre, Pálpatakától dél-nyugatra és Fenyőkút településtől nyugatra található, meredek sziklafallal végződő kilátóhely. Nagyon szép és vadállatokban gazdag hely. A Csiga-dombtól elsétáltunk ide is, és megtaláltuk ezt a geofészket a geodobozzal. Tartod vara utan jol jott ismet a maszas, de megerte, rendkivul szep latvanyt nyujtott a delutani napos oszi taj. A tetejéről szép kilátás nyílik déli irányba Korondra, a Kalonda-tetőre és a Firtos-hegyre.
Sasfészek kilátó Alsósófalva 27,5 km-re.
Vargyas tavaiVargyas tavai 38,3 km-re.
1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet. Ez a környéken több tó megjelenéséhez vezetett.
Székely KálváriaSzékely Kálvária 14,5 km-re.
A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást. Az udvarhelyi látogatásunk alkalmából kerestük fel ezt a helyet és kerestük meg ezt a ládát. Szepek a faragott allomasok. Az első állomásra rádőlt egy kiszáradt erdeifenyő. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban.
Árvátfalva 16,2 km-re.
Református templom NyárádszentbenedekReformátus templom Nyárádszentbenedek 40,8 km-re.
I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított. A bencésekkel hozhatók kapcsolatba a Szent Benedekről elnevezett egyházközségek. Turkálni újból élvezet, mert így ezt is megtaláltam. Marosvásárhely fele menet megálltam megkeresni a nyárádszentbenedeki református templomot, illetve az itt elrejtett dobozkát.
Római őrtorony HomoródfürdőRómai őrtorony Homoródfürdő 28,9 km-re.
Érdekes hely, nagyon hasonlít a környéken fellelhető maradványokra, mint amilyen a lövétei Várhegyen, vagy a bágyi várnál látható. Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó. Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-).
A református templomkert tujabokrai Backamadaras 38,7 km-re.
Forrás Piricske felé Hargita-hegységForrás Piricske felé Hargita-hegység 45,3 km-re.
A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig. Útban Korond fele. Gyakori utvonalam - Csikszeredabol hazafele - mikor formaban erzem magam, felmegyek Hargitafurdore a Piricsken, majd leereszkedem. Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább. A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető útról, a Piricske erdei útra letérve, 300 m után felhagyott házakat találunk.
Református templom Székelyudvarhely 15,4 km-re.
Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11. Épült 1781-ben.
Székelykapu ErdőcsinádSzékelykapu Erdőcsinád 48,3 km-re.
Hat méter magas és csinádi hagyományos népművészeti motívumokkal van díszitve, önkéntes munkával készült, az önkormányzat költségére. Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket, 2013 április 26-án avatták fel.
Szentegyháza GyöngyeSzentegyháza Gyöngye 34,9 km-re.
Második próbálkozásra sikerült megtalálni. Ötletes rejtés. Mászni kellett érte, de összejött. Szentegyháza Gyöngye termál strand.
Szent József katolikus templom SegesvárSzent József katolikus templom Segesvár 24,4 km-re.
A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén. A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
Tatárlik Vargyas-szorosTatárlik Vargyas-szoros 35,1 km-re.
A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye. Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye. Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett körülbelül 15 méterrel található a Tatárlik-barlang, amely egykor mesterségesen rakott, kőfalakkal védett menedékhely volt.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felettSólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 37,3 km-re.
Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Harangláb adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Bözsefalva térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Hangulatos hely - Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet. Nem volt nehéz bejárni Bözsefalvát, amit ha ugy veszünk, csak egy utcácska, de hangulatos hely.
 • Erzsébet? Bözse? - Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). A nagy dobozt, a kerek követ is, de a (kicsi) doboz nem akart elökerülni.
 • Romok - Nem tudtunk közelebb menni, mert a kiskapu zárva, nagykapu is, meg a mellette levő terület bejárója is lakat alatt volt. De valaki nekifogott renoválni, csak a helyiek szerint nem nagyon látszik a haladás.
 • Dürgéslesen a Hargitán - Tavaly, április végén, Jakab Ferenc erdõmérnökkel kipróbáltuk a szerencsénket. Hargitafürdõrõl, az Ózon Szállótól indultunk, másfél órás hóval való küzdelem után feljutottunk a Csicsói-Hargita gerincére, a városból látható havas foltra, a relé alá.
 • Megtörténhet - A geodobozok sem halhatatlanok. Megtörténik, hog eltűnik egyik vagy másik.
 • Káposztásszentmiklósi fatemplom - Hazafele tartva. Drive-in.
 • Hangulatos hely, őszi színekben - Miután rejtettem egy új geodobozt a dobói kápolna közelében levő, egykori római katolikus templom megmaradt romjainál, elindultam megkeresni az erdőfülei kopjafás temető geodobozát. Kisétáltam a templommal szembeni domboldalon levő temetőbe, a rejtek felé.
 • Gyerekkorom emlékei - Bár a Gyerekek palotája viszonylag közel van hozzám. Már több alkalommal is megkereshettem volna az itt elrejtett geodobozt, de csak most került sor rá.
 • Bocsánat - Sajnálom, hogy nem írtam meg, az új dobozt 2m magasan kell keresni.Bocsássatok meg, de elfelejtettem bejelenteni.
 • A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé. Mivel ráértem, letértem megkeresni az idáig elhanyagolt Nagy-aratás rejtését.
 • A tisztáson - Az Ércesi borvíz után felsétáltunk ide, szétnéztünk a tisztáson. Kipróbáltam a rejtekhely telefonos aplikációt.
 • Szerda - Általában mindenkinek van egy kedvenc napja és van akinek van kevésbé kedvenc napja. Nagyobb része az ismerőseimnek a kedvenc napja a péntek és kevésbé a hétfő.
 • Nagyon szép, békés és tiszta hely - Köszönjük a rejtést, csak ajánlani tudjuk. A bővizü karsztforrás vize kristálytiszta, finom.
 • Megjött a hideg, itt a lehetőség - Természetesen benne vagyok. Ha van időd és kedved hozzá, ragaszthatsz a dobozkára egy drótot, vagy pálcát.
 • Na, most felcsigáztál - A Maros földrajzi forrását 2005 decemberében akartuk meghódítani Marosfő felől. Akkor sokkal nagyobb hó volt, de tökéletes szélcsend és ragyogó napsütés.
 • Elrejtett érték - Szombat reggel szép őszi fényben indultunk ki Szentkirályról, a régi szekérúton. A hídat benőtte már a gaz és a fű.
 • Ha minden igaz - Lorinczek is ott lesznek, de csak sajnos az oblogetesre erunk oda.
 • Ebéd előtti kiruccanás - Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Magam mellé vettem kettőt a gyerekek közül és elindultunk.

Sikerült eljutni Bözsefalva környékére? Tetszett a Harangláb? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.