Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Betfalva

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A patak nevének eredetét szájhagyomány magyarázza: A Nyikó születése idején egy Nyikó nevű hableány fürdette habtestét a forrás vizében. A forrás patakként indult tovább, a hableány testétől fehérre, csillogóvá, avagy szőkévé változott. A Szőke-Nyikónak is nevezett folyóvíz neve inkább a szejke szóhoz kapcsolódik, ami a várost jelent...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Betfalva felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Havazás és napsütés
Havazás és napsütés
Matematikai műemlék Pseudosphaera
Matematikai műemlék
Kápolna Tyukász-domb Szováta
Kápolna
Így volt s így lesz Lövéte emlékmű
Így volt s így lesz

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Betfalva fotóalbumba!

A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Betfalva!

A legközelebbi település Betfalva, 0,12 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Keresztúrtól Nagygalambfalváig
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Református templom BackamadarasReformátus templom Backamadaras 37,4 km-re.
A reformáció idején mind reformátusok lettek. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat. Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak.
Unitárius templom Iszló 43,7 km-re.
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. A település földrajzilag az Iszló-patak völgyében, Marosvásárhelytől csupán 19 km-re található.
Templomerőd BerethalomTemplomerőd Berethalom 46,5 km-re.
Berethalom Medgyestől keletre, körülbelül 18 km távolságra található régiszász település. Itt Erdély egyik legnagyobb és legszebb szász templomerődje emelkedik. Köszönöm. Kerekparturam elso napjanak vegallomasa Berethalom volt. De visszatérünk majd egy templomlátogatásra.
Evangélikus erődtemplom RádosEvangélikus erődtemplom Rádos 18,1 km-re.
Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti. De amint láttam, megkezdték a feljavítását. Belsejében a szentély megőrizte eredeti hálóboltozatát, míg a hajó a XIX-dik században fiókos dongaboltozatot kap - a torony alatt megmaradt szép gótikus kapuja is.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum 35 km-re.
A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Bazaltoszlopok AlsórákosBazaltoszlopok Alsórákos 39,4 km-re.
A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. A doboz a helyén van. Betettem a Cochon nevu utazo malacot amelyet a Schuller kaputol hoztam el nemreg. Megtalaltuk Aronekkal, GPS nelkul. A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu 25,2 km-re.
A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették. Hármasfalu 244 szám alatt található.
Máriaffi Lajos-kastély MarosszentgyörgyMáriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy 48,7 km-re.
A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet. A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 49,2 km-re.
Városháza tér, Marosvásárhely. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.
Vertikális napórák MarosvásárhelyVertikális napórák Marosvásárhely 49,7 km-re.
Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
Sündisznó-szikla ÜrmösSündisznó-szikla Ürmös 47,9 km-re.
A látványos sziklaalakzat néhány lépésre van a települést átszelő műúttól, a helybeli cigányok házai mögött. Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben. Megtaláltam, kár, hogy cigánytelep van a tövében. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk.
Essigmann-ház Segesvár 23,8 km-re.
Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században. Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tóSzencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó 23,6 km-re.
A szencsedi nárciszmezőket elhagyva, Fenyőkút felé a kerékpárúton egy tó mellett haladunk el. Nem tudom a tó nevét, nem kaptam semmilyen információt róla. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtuk közelíteni a tót autóval. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Mihályvára MátéfalvaMihályvára Mátéfalva 41,2 km-re.
Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Hat igen most mar elindult. A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai.
Weekend Dragon Marosvásárhely 49,3 km-re. No itt csak szemét és a doboz sült helye van. Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani.
Kereskedelmi és Iparkamara Marosvásárhely 49,2 km-re.
Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
Tivoli-tó SzovátaTivoli-tó Szováta 35,7 km-re.
E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget. Tetszik ez a tó. A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében.
Erődtemplom Hégen 30,7 km-re.
Tau a ferences keresztTau a ferences kereszt 14,2 km-re.
Az írásbeliség kialakulásával a személyt, illetve nevét helyettesítő írásjel lett. Egyetértek, ezt így szinte lehetetlen megtalálni. Hárman kerestük ezt a geotojást, hármunknak összesen csak két szemünk volt. Megtaláltuk, pedig majdnem kifogott rajtunk. A Tau a görög ábécé 19-dik, a héber ábécének pedig az utolsó betűje.
Bikafalva 15 km-re.
A tizedjegyzékben Art de Luce Szent Lukács tiszteletére szentelt templomát jelzi. Az evangélista jelképe ugyanis az áldozati tulok, mivel evangéliumát Zakariás áldozatának leírásával kezdi.
Kockásliliom BúzaházaKockásliliom Búzaháza 39,5 km-re.
A jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény.
Tulipán és levendula Márkod 38,5 km-re.
Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni. Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felettSólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 38,3 km-re.
A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
Templomerőd GaratTemplomerőd Garat 31,6 km-re.
Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet, apszisa félkörívvel zárult. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt.
Paulinus-Drakula-ház SegesvárPaulinus-Drakula-ház Segesvár 23,7 km-re.
Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik. Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra.
Bagoly-kő HargitafürdőBagoly-kő Hargitafürdő 42,5 km-re.
Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú. Miután délben észrevettem a geodoboz bejelentését a Rejtekhely-en. Erdemes megkeresni a helyet. Most meg egyszer, nem csak a dobozért.
Suvadás NyárádselyeSuvadás Nyárádselye 36,5 km-re.
Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom, nagyon csúszós és meredek. A doboz valóban a szűk üregben volt. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe.
Katolikus templom VármezőKatolikus templom Vármező 42,9 km-re.
Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Elég rejtélyes rejtés. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik.
Jézus kútja Székelyvarság 35,1 km-re. Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nagyon szep a hely, finom a forrasviz, erdemes megallni egy szusszanasra.
Pisztrángos Szentegyháza 36,6 km-re.
Megközelíthető Szentegyházafaluból, a Sportolók utcájából indulva, kelet felé tartva. A Szentegyházi Pisztrángos Szentegyházasfalutól keletre, a Virágosvész nyugati oldalában található.
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely 49,2 km-re.
Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye. Iuliu Maniu utca 2 szám, Marosvásárhely.
Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi várHunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár 48,9 km-re.
Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
Ösvény-kereszteződés avagy ÚjdombÖsvény-kereszteződés avagy Újdomb 46,3 km-re.
Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. A Terebics-tető felől érkeztem, a piros kereszt jelzést követve, egy korulbelul húsz perces séta után.
Budvár-sósfürdő SzékelyudvarhelyBudvár-sósfürdő Székelyudvarhely 15,3 km-re.
Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő SzékelyudvarhelyKápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 16 km-re.
Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
SzékelyderzsSzékelyderzs 13,2 km-re.
A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni. Meglátogattuk a világörökség részét képző, székelyderzsi unitárius erődtemplomot. Nincsenek világörökségeink, csak világörökségi helyszíneink. Már nagyon rég készültünk, hogy megnézzük ezt a szép erődtemplomot.
Templomerőd Kóbor Templomerőd Kóbor 38,2 km-re.
Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község. Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik.
Gógán vára GógánváraljaGógán vára Gógánváralja 43,6 km-re.
A vár helyén mára csak a vár árkai és sánca, valamint a bozótos plató közepén tátongó üreg figyelhető meg. Gogánváraljára érkezve előbb a haranglábot akartuk megnézni, és rejteni ott. Gógánváralja egyik látnivalója a református templom és harangláb. Gógánváraljától északra eső hegy tetejét a középkorban Gógán vára koronázta, valamikor a 16-dik században pusztult el végleg, romjait a község lakosai teljesen elhordták.
Erődtemplom SzászörményesErődtemplom Szászörményes 41,6 km-re.
Szászörményes evangélikus erődtemploma gótikus csarnoktemplom, támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, hajója elé nem építettek tornyot. Minden kapu sajnos zárva volt, pedig valaki rendszeresen bejár az udvarba, a lovait legeltetni. A templomot négyszög alaprajzú védőfal keríti, melynek szentély felőli szakaszánál magas védőtorony áll, ennek felső szintjén, a sokszögű gúlasisak alatt faerkély fut körbe, ez alatt pedig lőréseket képeztek ki a torony falában.
Kis-Bagolykő Madarasi HargitaKis-Bagolykő Madarasi Hargita 42,4 km-re.
Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik. Mivel egy sziklaperem, felülről nem könnyű észrevenni. Dobozkat sajnos nem talaltunk, de karpotlasul rengeteg afonyat szedtunk es ettunk. Ide is addig készültem rejteni, hogy ismét megelőztek. Útban a vizeséshez kitértünk a sziklához is.
Több száz éves tölgyfák MarosszentgyörgyTöbb száz éves tölgyfák Marosszentgyörgy 48,7 km-re.
Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió. Nekem nagyon megtetszett a mókus. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 19,6 km-re.
Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt.
Chamaecyparis lawsoniana 16,6 km-re. Nem olyan nagy gond az a ciprus, legrosszabb esetben ültetünk majd egyet :). A Rava-patak felől indultam a hamisciprus-erdőt megkeresni, ami jelenleg még csak érdekes helyként szerepel a ládalistában.
Zsidó temető SegesvárZsidó temető Segesvár 24,6 km-re.
Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Miután leereszkedtem a Kőképtől, kivülről kerestem a dobozt. A temető bejáratától még egy kicsit bóklásztunk, amíg ráakadtunk a rejtekre. Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt.
Levenduladomb Bözöd 19,6 km-re.
2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között. A bözödi levenduladomb a tó keleti végénél, a kőrispataki letérőnél található, különleges helyszínen.
Kormos-kő sziklabástya FenyőkútKormos-kő sziklabástya Fenyőkút 23,8 km-re.
A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam. A leírást követve jutottunk fel előbb a kisebb sziklához, majd a sziklabástyához.
Erődített evangélikus templom Sáros 42 km-re.
1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
Kőkép Verőfény-tető SzékelyudvarhelyKőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 19,8 km-re.
A húsvéti határkerülők egyik hagyományos stációja. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn.
Kápolna utcai forrás MarosvásárhelyKápolna utcai forrás Marosvásárhely 48,7 km-re.
A Kápolna utcai forrás a 4 számu házzal szemben található. Gps nélkül is könnyű volt megtalálni az utolsó hullámot is. A dobozt kicseréltük Benjáminnal. Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett. Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik.
Sóskút HomoródkeményfalvaSóskút Homoródkeményfalva 26,6 km-re.
Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt. Homoródkeményfalvától észak-nyugatra egy patakvölgy nyúlik ki, egészen a Sóskútig. Régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba.
Nagy-aratás MáréfalvaNagy-aratás Máréfalva 23,9 km-re.
A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig. Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt. Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.
Kopjafás építmények SzékelyudvarhelyKopjafás építmények Székelyudvarhely 15,8 km-re.
A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
Apold piramisai 28 km-re. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Megvan a közé szorított doboz.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely 48,7 km-re.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete. Épült 1910-1914.
Főtéri hátsó udvarok MarosvásárhelyFőtéri hátsó udvarok Marosvásárhely 49,1 km-re.
Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá.
Katolikus templom SzékelylengyelfalvaKatolikus templom Székelylengyelfalva 13,7 km-re.
Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen. Minden lengyelfalvi ember tudja. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja.
Bökecs leve Bekecs-tetőBökecs leve Bekecs-tető 36,8 km-re.
A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Nyárádselye felől mentem fel a Bekecs-tetőre. Nekifutottunk még egyszer ennek a rejteknek, sikerült is megtalálni, beazonosítani Fakír kövét. Az (egyre jobb) út miatt mind többen és többen mennek fel autóval a nyárádmentiek szent hegyére, pedig 3-4 kiadós gyalogtúra is vezet ide.
Dénes István emléktúra Vargyas-szorosDénes István emléktúra Vargyas-szoros 36,2 km-re.
A Dénes István emléktúra avargyasi kőbányától indult, majd a Súgólik megtekintése után a Gódrakarszton folytatódott és a Vargyas-szorosban ért véget. Ezt sem látogatták sokan, a miénk volt a második, pedig innen szép kilátás nyílik mindenfelé. Az elejen mind a Csala tornya korul matattam. Kisebb barati tarsasaggal szerre megkerestuk az osszes geoladat. Itt, az OrbánBalázs barlang bejáratánál emléktábla avatásra került sor.
Fahíd a Nagy-Küküllő felett SzékelyudvarhelyFahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 15,7 km-re.
A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével. Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
Mézeskalács-ház MarosvásárhelyMézeskalács-ház Marosvásárhely 49,1 km-re.
A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban. A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán.
Nyomáti templomNyomáti templom 38,2 km-re.
Ma is álló templomát a művészettörténészek az Árpád-kori templomok közé sorolják. Úgy gondolom, hogy tévesen vannak megadva a koordináták. Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Köszönöm a javítást, és a rejtéseket is a közelben, így már itthon is lesz amit keressek. Ezt igazolja román kori szentélye, félköríves diadalíve, román stílusú ablakai, a lebontott sekrestye befalazott félköríves ajtókerete.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 18,3 km-re.
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye, a költő itt esett el 1849 julius 31-én. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni. Fehéregyházán található a Petőfi emlékmuzeum.
Keresztelő Szent János templom Marosvásárhely 49 km-re.
Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen 48,9 km-re.
A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával. Az ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.
Nemzeti Színház Marosvásárhely 49,2 km-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva. A színház előcsarnokában tartott 19.
Templomerőd SzásztyukosTemplomerőd Szásztyukos 40,2 km-re.
Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik. Első említése 1373-ból ismert, 1494-ban a község a Hét-széktől nyolc arany támogatást kapott templomépítésre.
Bánya-tetőBánya-tető 42,1 km-re.
A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem. A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el.
A vágási tölgyek Vágás 8,8 km-re.
Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás.
Unitárius templom Székelykál 43,7 km-re.
Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől.
Kőválú-forrás BucsinKőválú-forrás Bucsin 47 km-re.
Forrás az út mellett, hajtűkanyarban, a 29-es kilométerkő közelében, a Gyergyószentmiklós és Parajd közötti DN13B jelzésű műút mellett. Felirata: Ezen útszakasz épült 1902-1904 években.
Roman S-ház Segesvár 23,9 km-re.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Csicsói Hargita-csúcs HargitafürdőCsicsói Hargita-csúcs Hargitafürdő 43 km-re.
A Csicsói Hargita csúcsáról remek a kilátás, rálátni a Madarasi Hargitára, a Csíki-havasokra, a Nagy-Hagymásra. Jó volna megtalálni ezt a ládát, már csak a közelsége miatt is. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya szervezésében, június 17. Varázslatos.
Erődtemplom SzászfehéregyházaErődtemplom Szászfehéregyháza 26,2 km-re.
Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Hiszen délután 2 és 4 óra között ebédszünet miatt szünetel a látogatás. Megtaláltam. Egy kicsit kellett várni míg kinyitott, de megérte, és addig is nyugodtan lehetett keresni a ládát. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak.
Sósfürdő MarosszentgyörgySósfürdő Marosszentgyörgy 48,9 km-re.
Marosszentgyörgy Marosvásárhely központjától 6 km-re fekszik. Ismet megmartoztunk a sos vizben, hatha tartosabbak leszunk. Mert a papbacsit ismerjük, hanem ez egy erdekes kis települes. Kolyok koromban sokat jartunk a szuleimmel furodni a sos medencekbe. Modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van.
Várnyaka KápolnásmezőVárnyaka Kápolnásmező 32,9 km-re.
Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Bethlen várkastély KeresdBethlen várkastély Keresd 34,3 km-re.
Erdélyi reneszánsz, oszlopos tornácos, sajnos ma már romlásnak indult, egykor gyönyörű kastély. Szép impozáns épület. A keresdi Bethlen kastély geodobozát áthelyeztem, újra kereshető. Segesvártól nem messze, Keresd falu közepén, egy domb tetején található az egykor gyönyörű, ma már romlásnak indult erdélyi reneszánsz várkastély. Keresd falu közepén, egy dombon áll a Bethlen család 16-17-dik században épült kastélya.
Református templom SzékelycsókaReformátus templom Székelycsóka 40,9 km-re.
Marosvásárhelytől 16 km távolságra van, ebből 14 km aszfalt és 2 km köves út. A gerinczről jövet valahogy csak be-bógeneztünk Csókába. Tettem egy új dobozt a székelycsókai templomhoz, a réginek hűlt helyét látva. Cserefalva felől, Kisgörgény falun keresztül érkeztem Székelycsókára. Székelycsóka a Nyárád és a Kis-Küküllő közti dombvidék alsó részén fekszik, a Töm patak völgyének széles részén.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 32,5 km-re.
Korondi sóskútKorondi sóskút 23,9 km-re.
A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. Na ez fifikás volt, és elsőki is lettünk. Köszönöm, és gratulálok. Nem vagyok a híve az úgynevezett mistery típusú rejtéseknek. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei MarosvásárhelyA volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely 49,6 km-re.
Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Betfalva adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Gólyagyűlés - Megcsodáltuk a gólyagyűlést, majd jót ittunk a finom borvízből.
 • Talalkozas - A talalkozasok mindig is izgalmas esemenyek voltak. Tehat a talalkozasok mindegy, hogy mi mellett is es hol, nagyon erdekesek.
 • Nem a honvedseg mogott volt - Amikor ratalaltunk, a doboz a helyen volt, csak nem volt takarva semmivel. Visszaraktuk es alcaztuk.
 • Nyolcadik létra és kötelező túrafelszerelés - Elég borsos a látogatási díj. Meg tudom érteni, hogy komoly anyagi ráfordításba került a felújítás.
 • Siker - Inkabb az unokabatyam kitartasa volt, mert en mar szinte meg voltam gyozodve, hogy beolmott, vagy eltuntettek.
 • A kutyák - A Terebics-tető mellett, a közelben lakik egy juhász és van neki két nagy kutyája. Megugattak és közeledtek felém.
 • Ez a templom egy ékszer - Egyszerűen gyönyőrű a belseje. Még nekünk mondják, hogy székely nép nincsen.
 • Az oltar elott - Ahogy a barlang iranyaba tekintettem, elso nezesre eszrevettem a rejteket.
 • Vonzó - Remélem, hogy nem annyira vonzó, hogy valaki elvigye. Érdekes, hogy naponta arra járok az autóval, menet közben látom, hogy a helyén van-e a doboz.
 • Meglett - És nem más kaparta ki nekünk a gesztenyét.
 • Gyermeknapi túra :-) - Úgy néz ki az idén június első hétvégéjén fogunk szervezni egy trekkingklubos túrát a Nagykő-havas tetejére. Az ebben az időszakban virágzó havasszépére is gondolva.
 • Új doboz - Tettem egy új dobozt a székelycsókai templomhoz, a réginek hűlt helyét látva.
 • Semmi különös - Nem történt semmi különös a keresés közben. Csak egy kutyát zavartunk meg kukaürítés közben.
 • Maxi láda - Gps-el kerestük már, de most a rejtek-fotóval felszerelkezve jöttünk. Elő is került a maxi láda, nincs beázva.
 • Váratlanul előkerült - Már lélekben le is mondtam a dobozról, amikor váratlanul előkerült. A találat nem az én érdemem ugyan, de én adtam az ötletet, hogy keressük meg ma délután.
 • Erdélyi körutazás keretében - A csoporttól elszakadva rejtések felkeresése, amelyek az idegenvezető által biztosított idő függvényében vagy sikeresek voltak, vagy közel voltunk a célhoz, vagy már eleve reménytelen volt. A rejtek környékén történő keresgélést, annak áldatlan állapota miatt nem vállaltuk fel, pedig pár lépés választott el tőle.
 • Ott sunnyog a kő alatt - Meglett. Szép hely, csak sokan flékenyeztek arrafelé.
 • Nyitva volt a kapu - Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban. A rejtekhelyes hobby beütése óta többször is megpróbáltam bejutni a templom falai közé, sikertelenül.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Betfalva? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.