Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Vasútállomás - Herkulesfürdő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Vasútállomás - Herkulesfürdő

Az épület Mária Terézia Bécs melletti vadászkastélyát igyekszik lemásolni. A múltban az állomást több nagy történelmi személyiség is meglátogatta, többek között Ferenc József császár, és Sissi császárné.Érdemes megfigyelni az épület színes cserepekkel fedett kupoláját, annak belső festését, a római mitológia alakjait ábrázoló belső díszítést, a Paul Garnier készítette órákat, a peron indákkal borított oszlopait...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Óriások asztala - Bánya-patak
Fatörzs feletti zuhatag
Új városi strand - Marosvásárhely
A nagy medence
Kőhalom vára
Vár 3
Urmánczy fedeles híd - Maroshévíz
A hídon
Református temető - Marosbogát
Albisi Eczken Sándor
Vákár Lajos műjégpálya - Csíkszereda
A csíki olimpikonok
Tetőterasz - Madarasi Hargita
Ébredezik a nap
Panda-kő - Galonya
Kilátás lefelé a Maros völgyére
Almás vár - Váralmás
Egy kő az erdőben
Sepsibesenyő régi temploma
Bejárat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vasútállomás Herkulesfürdő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Herkulesfürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vasútállomás!

Herkulesfürdőtől 8 km-re esik a jellegzetes, monarchia korabeli vasútállomás, műemléképülete az egyik legszebb állomásépület Erdélyben. 1878 és 1886 között épült, barokk stílusban, AD Serres tervei alapján. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Pecsenyeska, 1,42 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vasútállomás Herkulesfürdő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,4 km-re. A Páfrányos-szoros, románul Cheile Feregari, Herkulesfürdőtől délre, a Nagy-Domogléd-csúcstól nyugatra található A feregari, ferigari szó valószínűleg a feriga szóból ered, ami magyarul páfrányt, harasztot jelent.
2,8 km-re. A bánsági szfinxnek nevezett kőszikla a Herkulesfürdőhöz tartozó terület délnyugati szélén, a Cserna folyó partján, a DN 6 jelzésű műút közelében található.
3,9 km-re. Ez most még csak egy félkész állapot.
4,9 km-re. Sajnálom, hogy félkész ládaoldalakat fogtatok ki. Talán lehetne egy kicsit célratöröbb a segítség, mert ez így GPS-nélkül elég tág.
5 km-re. Tényleg nagyon profi a hely.
5,6 km-re. A településtől északkeletre áll az egykori Miháld várának romja, a 15 m magas lakótorony maradványa, a feltárások alapján a XIV-dik században épült. Mehádia a Belaréka-patak völgyében, Orsovától 23 km-re nyugatra, Herkulesfürdőtől 11 km-re északnyugatra fekszik.
8,6 km-re. Voltunk a vízesésnél, vagyis a GPS szerint.
16,5 km-re. Rétekkel és erdős részekkel borított domboldal, ahol a mészkövekben, agyagban és homokban, miocén időszakhoz tartozó ősmaradványokat lehet találni. Kiskirálymező őslénytani lelőhelye Bélajablánc község területén található, védelem alatt álló terület.
17,9 km-re. A 2,5 km hosszú Krajova-szoros (románul Cheile Globului) a Szemenik-hegység déli határán, az Almási-medence keleti végében található. A Kiskirálymező falutól nyugatra található Krajova- (Craiova, Globu) patak szurdoka gneiszben és palában alakult ki.
19,6 km-re. Nagy-Szviniecsa-csúcs, románul Svinecea (Sviniecea) Mare.
21,9 km-re. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik. Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek.
22 km-re. Ezen a helyen a mészkövek a völgy beszűkülését eredményezték, a Iuta-szorosban eltűnő víz itt jelenik meg ujra. A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
22,7 km-re. A Rudaria-patak szurdokvölgyében huszonkét, fából készült vízszintes vízimalom található, többségüket ma is használják. 1874-ben még ötven ilyen malom működött a völgyben. Nem kirándulni indultam, de erre vezetett az utam.
27,1 km-re. A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.
28,3 km-re. A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
29,8 km-re. Javítottam. Miért jelenik meg ez a láda GR3418 a kóddal amikor letöltöm?
31,7 km-re. A karrmező (karrosodás) a vízerózió egyik formája a karszt, azaz a mészkő, dolomit és gipszkőzetekben. Ahol a földtani időkben viszonylag lapos kőzetfelületek kerültek a felszínre a vízerózió által, ott a karsztra jellemző kémiai oldódás folytán jellegzetes, éles szélű mélyedések, bordák, barázdák alakultak ki.
31,9 km-re. Az Isten hídja, a legnagyobb természetes híd Romániában, és a második legnagyobb Európában. Az egyetlen olyan romániai természetes híd, amelyen keresztül lehet hajtani gépkocsival.
33,4 km-re. A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található, 1166 hektáron terül el. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"? A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el.
34,6 km-re. A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt. A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
37 km-re. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost. A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével.
37,2 km-re. Szép a vízesés, de gondolom még szebb amikor nincs ilyen szárazság. Kerékpár túrám egyik célja volt ennek a vízesésnek a megtekintése.
38,5 km-re. A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója. Nem tudhatod, hogy a koordináták mennyire pontosak vagy pontatlanok, addig amíg meg nem találtad a rejteket. A Te kepeden levo szikla vagy 10 m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. > A Te kepeden levo szikla vagy 10m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út.
39,9 km-re. A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található. Hát, ez volt a com-os láda. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven.
40,3 km-re. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
40,7 km-re. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor. Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent.
41,2 km-re. A vár a jelzőtábla szerint 100 m-re van, csakhogy 90 m az a Duna vizében. Az egykori Krassó–Szörény vármegyében, Berszászka falu szomszédságában, Drenkova település keleeti szélén a Duna partján, a Suva Recska-patak torkolatánál állt valaha Drankó vára.
42,5 km-re. Mindenekelőtt többet lát az ember belőle - egy, szerintem csodálatos barlangot és vízesést fedeztem fel nem messze az úttól. A Bigár vízeséstől folytatva utam Stájerlakanina fele a Ménes-völgyben - lévén, hogy kerékpárról nézve más a világ mint autóból.

Természeti értékek - Krassó-Szörény megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vasútállomás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Herkulesfürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Bánság - Az állomást nem hiába tartják a Monarchia legszebb vasutállomásának. Sajnos, nincs megfelelöen karbantartva, de ez egész Herkulesfürdőre igaz.
 • Megvan - Egy ejszakai talalat.
 • Még müködik - Miután egy órát töltöttünk Herkulesfürdön barangolva, megnéztük az állomás barokk épületét is. Kerestem a dobozt is, de hiába, nem voltam sikeres.
 • Érdemes jól megnézni a rejtek fényképét is. Remélem még próbálkozol nyáron is.
 • Hat erre nem szamitottunk: kopjafaerdo es mindenki csak a sajat magat orokitette meg az orokkevalosagnak? Odafonn a Hargitan.
 • Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. Vajon miért?
 • Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Idézem: "Eszakon a Szallas mig delen a Szelviz patakok fogjak kozre".
 • Kétszer kerüld meg a fát jobbről balra, és harmadszorra magától előjön.
 • Nem láttátok a halakat a nyitott tetejű medencében? Amikor a dobozt rejtettem, nem voltak láthatók, gondolom elhúzódtak az aljára, de amikor azelőtt ott jártam, vidáman úszkáltak.
 • Még egy kis mászás, és megpillantottuk a kőgombákat. Kerestünk egyiknél, másiknál, végül Péter beazonosította a rejteket.
 • Mindent elhiszek a meséből, kivéve azt a részt, hogy dobozt találtatok. Igaz, csak azt írjátok, hogy kerestétek.
 • Elég csendes volt a környék dél körül is. A leírás alapján megtalálható a doboz, a cipőfűzős módszer itt is bevált.

Sikerült eljutni Herkulesfürdő környékére? Tetszett a Vasútállomás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.