Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Fatemplom - Petele - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Fatemplom - Petele

Fatemplom - Petele turisztikai látnivalói

A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el. Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Fatemplom - Petele képtárból:

Fatorony
Fatorony
A kisebbik harang
A kisebbik harang
Évszámok
Évszámok
Kilátás 1
Kilátás 1
Kilátás 2
Kilátás 2
Kilátás 3
Kilátás 3
Barázdabillegető
Barázdabillegető
Faajtó
Faajtó
Kereszt
Kereszt
Fáradt kereszt
Fáradt kereszt

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fatemplom Petele fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Petele és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fatemplom!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Petele, 0,25 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Fatemplom Petele közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Petele - Mai tornyát a XIX-dik század második felében építették. Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
Abafája - Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Huszár-kastély - Abafája - A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található. A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt.
Római-katolikus templom Szászrégen - A városnak két hangszergyára is van. Nem találtuk meg. Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve. Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét. Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum.
Magyarpéterlaka - 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven. 1465-ben Péterlakaként szerepel.
Harangláb Református templom Körtvélyfája - 1768-ban Alsóbölkényből került ide. Kis kitérővel. Gernyeszegen dolgoztam és mielőtt visszaindultam volna még felkerestem ezt a rejtekhelyet, ha már ilyen közel található. Impozáns facsonk, kikandikáló geodoboz. Marosvásárhely felől Szászrégen irányába haladtam. Körtvélyfája harangját különálló harangláb hordozza.
Címeres kút Szászrégen - A szászrégeni Címeres kút a Sós utca és a Főtér (jelenleg Petru Maior-tér) kereszteződésénél található, ez utóbbi útburkolatának szintje alatt. Három címert láthatunk rajta.
Vajdaszentivány tava - Magányos tölgy Szászrégen - A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található. A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére.
Alsóbölkény - 1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Beresztelke - 1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Református templom Vajdaszentivány - Később így szerepel a forrásokban: 1366-ban Mortunzenthyuana, 1451-ben Vayda Zenth Iwan. 1332-ben de Sancto Joanne néven jegyzi a pápai tizedjegyzék.
Teleki-kripta Gernyeszeg - A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
Marosjára - 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.
Református templom Gernyeszeg - Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait. A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere.
Teleki kastély Gernyeszeg - Élő barokk kastély. Egy rendezvény alkalmából voltunk a kastélyban, így sikerült alaposan körbejárjuk. Gernyeszeg. Ott jartunk, de nem tudtunk bejutni a kastely udvarara. Kell még próbálkozni. Szerintem ha még arra jársz, próbálkozz újra. Sikerült bejutni. A Teleki-kastély kapuja zárva volt, kapus sehol. Gernyeszeg látnivalója a Teleki család erdélyi barokk kastélya.
Szászrégeni Mocsárerdő - Szászrégeni Mocsárerdő. Kar, hogy a lancfuresz nyomot hagyott nehany fan. Szászrégeni Mocsárerdő. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Szászrégeni Mocsárerdő. Kalandos kis ejszakai tura volt. Evszazados tolgyek alatt.... Itt mar szerencsevel jartunk nem ugy mind a Gorgeny varanal. A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét.
Tölgyfa maradvány Mocsárerdő Szászrégen - A özelben egy különleges formájú tölgy maradványa van.
Temető Erdőcsinád - Kíváncsiskodó helybeliek . A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok. Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
Síremlék Erdőcsinád - A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Magyarfülpös - Eredetileg szász település 1314-tól. 1391-ben villa Nogilpusnak vagy Nogfilpusnak írják az oklevelek,1332-ben Philpus major, 1404-ben Magyarfilpes, 1599-ben pedig Magyar Fewlpes a neve.
Idecs vára Alsóidecs - Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Jó kis emelkedő. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Csanád vezér szobra Erdőcsinád - Csanád Doboka ispán fia, Ajtony egykori vezére volt. Kész vagyok halni és élni veletek, ez a felirat áll Erdőcsinád központjában, Csanád vezér szobra alatt.
Unoka - 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő. Középkori templomáról nincs adat.
Kisfülpös - 1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Toldalag - 1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
Erdőszengyel - Középkori templomáról nincs adat, de feltételezhetjük, hogy a középkorban katolikus falu volt, majd a reformáció idején református lett. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
Görgényadorján - 1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
Székelykapu Erdőcsinád - Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket. 2013.
Marossárpataki tavak - Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából, ilyen a Faragó–Marossárpatak térségében levő 235 hektárnyi tó-lánculat. Lehangoló élmény csalódással. Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre. A Sár-patakmedrében az 1970-es években a Faragó és Marossárpatak között elterülő lapályon mesterséges halastavat hoztak létre.
Teleki-kripta Marossárpatak - Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait. Egyiptizáló kripta dór oszlopos portikussal. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. Sír(almas). A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. Sajnos a dobozt nem találtuk meg. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
Sáromberke tava - A Sáromberki horgásztanya könnyen megközelíthető, 2 darab 1 hektár körüli tóval rendelkezik, szép zöld terület övezi, ahol a horgászok és családtagjaik a fák árnyékában élvezhetik a nyári meleget. Szép park. Irigylésre méltó szép park, nyáron igazán vonzó lehet. Második alkalommal. Ez a második alkalom volt, amikor a sáromberki halastavak mellett elrejtett geodobozt kerestem. Ugyanakkor lehetőség nyílik a sütés-főzésre is, és a lakmározás után egy jéghideg sör társaságában pihenhetünk egy hintán, amíg a kapást várjuk.
Teleki-kastély Sáromberke - Teleki kripta Sáromberke - Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély. A sáromberki Teleki kripta. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be. 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak.
Marossárpatak - 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist. Betonsarok. Nagyon szép a szoborpark. Szoborpark. Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark. Locsolás közben. A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek. Megvan. Meglett. 1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban.
Katolikus templom Jobbágytelke - Marosvásárhelytől 24 km-re északkeletre, Székelyhodostól 3 km-re a Tar-bükk alatt fekszik, a Hodos-patak völgyében. Hatalmas tuják takarásában. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Szemmagasságban. Nem emlékeztem a segítő információra. Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Bala-tó Póka - Dedrád - 1325-ben plébániatemploma van, papja János ekkor a székeskáptalan előtt tárgyalandó birtokmegosztási ügyben van jelen. 1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben.
Toldalag tava - Körtekapu - 1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Szentmihály - 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
Bornemissza-kastély Görgényszentimre - Lába kelt. Szép kastély, csodálatos kert. Rákóczi - Bornemissza-kastély. Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri. Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne.
Görgény vára Görgényszentimre - Görgényszentimre - Görgény vára. Megtalaltuk . Megtalaltuk. Erdekes park, a portas bemutatta az udvart es a parkot. A rejtek új helyen van. November 1-én ládakarbantartást végeztem és áttelepítettem a geodobozt egy új helyre. Este sötétben találtuk meg. A kapus furcsán nézett ránk, mikor bekérezkedtünk, de végül beengedett. A görgényszentimrei Bornemissza-kastély mögött egy gyönyörű dendrológiai park található.
Ehedi temető - Sőt még később, 1791-ben sem, ugyanis ekkor önállósításukat kérik, de azt a választ kapják, hogy előbb gondoskodjanak templomról. Ki az a György Tibi bácsi?. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő. A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt.
Görgényi nárciszmező Görgényszentimre - Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Ilyen sincs gyakran. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Tömegnyomor. Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van. A nárciszok április-májusban virágoznak.
Póka - 1323-ban Pokateluka, 1334-ben Poukatelky, 1472-ben Pókafalva néven jelentkezik a forrásokban.
Unitárius templom Iszló - Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. A település földrajzilag az Iszló-patak völgyében, Marosvásárhelytől csupán 19 km-re található.
Pusztaalmás - 1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett.
Felsőidecs - 1319 Felydeach. 1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban.
Tancs - 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve. 1439-ben az okiratok Tats néven írják.
Katolikus templom Székelyhodos - Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Festett órás templomtorony. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu. Tetszett a falu. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta.
Kripta Székelykál - A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Szerintem a helyén van. A megtalálást segítő információ nem költői gondolat. Gödör. Sokáig kerestem a megadott koordinátáknál, de eredménytelenül. Geodoboz a szemetesgödör közepén. A geodobozt nem kellett sokat keressem. Eltűnt. Ez a doboz nem akar megmaradni, mert a valóságban is eltűnt, nem csak a világháborúban. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van.
Ortodox templom Nagyernye - A falu nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. Lehetne többet tudni erről a rejtésről?. Jó lenne rendezni ennek a rejtésnek a sorsát. Sok munkás a környéken. Sajnos az útjavítás miatt sok munkás pihent a környéken. Mágneses?. Mágneses a doboz, vonzza a romákat? Fürtökben álldogálnak a környéken. Munkanap. Mi is többször próbálkoztunk itt, de mindig kupaktanács volt, amikor arra jártunk. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta.
Unitárius templom Székelykál - Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.   Nem messze, csupán 15 km-re található Marosvásárhelytől.
Pókakeresztúr - 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve. 1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven.
Hattyúk tava Faragó - A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. Aszfalt darabbal álcázva. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Faragói tavak. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Rejtekfa. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Másik fa. Az a másik fa az aszfaltos fa. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről.
Református templom Székes - Az 1567. Turkáltam és meglett. Almafa odvában turkálni élvezet, ha megtalálom. Egérrágta dobozka. Székes református temploma pont az út mellett van, így a rejtés Parkolj le és keresd meg a geodobozt típusú. Alma a fa alatt. Mindig szerettük Székes környékét. 1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő.
Gomolyát-domb Nagyernye - A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Korán reggel, 6 órakor. Fordultam a másik oldalamra. A falutól keletre található dombot gyakran keresik fel a siklóernyőzés kedvelői.
Katolikus templom Nagyernye - 1602-ben a falunak híres vezére volt Ernyei Mósa Gergely, 1661 szeptember 14-én Ali pasa libáncsmezei táborában választották fejedelemmé I Apafi Mihályt. Kívülről. Feltaláltuk a külsőleg alkalmazható geodobozt, amit csak a zárt kapun kívülről lehet szagolgatni. Már majdnem feladtam, de meglett. Legalább egy negyed órát kerestem, mire megtaláltam. Mosoly. : Diót keresgélve az akácfa alatt. Nehéz nem annyira a rejtek megtalálása volt, hanem a geodobozt feltűnésmentesen elővenni és visszatenni. Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át.
Bálintitt-kastélypark Nagyernye - A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók. Térdmagasság. Ma újra erre jártam. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
Báró kertje Nagyernye - Az egykori bárókertbe ásott mesterséges tavat nyáron békalencse borít. Az egyik megvan. Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat. A park jelenleg zárva van. Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években, így nem emlékeztem már, hogy megkaptam ezt a geodobozt, vagy nem. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje.
Dedrádszéplak - A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.
Zárt kapuk parkja Nagyernye - Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye. Nem sikerült. Ma erre jártam és meg is álltam a rejtek előtt, de mégsem mentem a cső közelébe, mert az udvaron, a rejtek közelében sepregetett egy úriember. Harmadik próbálkozás. Ma megint erre jártam, és mivel senki sem volt a környéken, sikerült a dobozt is előszedni. Jelenleg a park főút felőli kapuja le van zárva, lakattal.
Mezőmajos - 1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
Református templom Marosvécs - Feltételezhető, hogy a templom egy századdal előbbi, mert 1228-ban már oklevél emlékezik Vécsről. Megvan a doboz. A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Egyedi és különleges templom. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. Hazafelé. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. Kastély árnyéában. A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. 1332-ben plébániatemploma van.
Kemény-kastély Marosvécs - Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély.
Kemény család várparkja Marosvécs - Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is. Elsőként a bélelt doboznál. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Elvitték a törmelékkel együtt?. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található.
Nagyercse - 1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Katolikus templom Deményháza - 1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
Drakula kripta-ház Deményháza - Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe.
Kockás liliom Búzaháza - A vasúti sínen való átkelés után már láthatjuk a nedves rétet és a virágokat. Még nincs kinyílva. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába.
Falu harangja Mikháza - Gyors találat. A doboz a földön volt. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
Idődoboz pavilonok Mikháza - Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
Római katonai tábor Mikháza - A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
A legrégebbi székelykapu Mikháza - A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza - Az elsősorban a Nyárádmente északkeleti végében meghúzódó katolikus közösséget kiszolgáló kolostor a XVII-XVIII századok folyamán, de a későbbiekben is a székelység művelődési életének egyik legfontosabb gócpontjaként irányító, oktató, papi utánpótlásképző szerepkört látott el, termékeny szellemi és művészettörténeti központként működött. Csendes hely. A dobozt a bodobácsok őrzik. Mikháza. B El volt veszve Mikháza?. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Templomtorony és gólyafészek. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke.
Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza - A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. Geodoboz a kripta bejáratánál. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. Nem zár jól a doboz. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait.
Kockásliliom Búzaháza - A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény - a jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik. Elég nehezen találtuk meg. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt. Ottjártunkkor sok virág volt kinyílva, de még sok virág csak bimbós volt.
Holtmaros - 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza - Tájoló kilátó Mikháza - A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére. Célja az erőd területének megmutatása a tájban.
Erdőszakál - Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.
Unitárius templom Nyárádszentmárton - Beke ugyanezt az adatot Mező-szentmártonnal azonosítja. Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben de Sancto Martino néven jelentkezik.
Unitárius temető Csíkfalva - Felső, süvegszerű részén hurokká csavarodott, nyitott szájú kígyó látható. Megrágva. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található.
Református templom és harangláb Mezőcsávás - Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt. Ott voltam az újrarejtésnél. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik.
Bátos - 1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
Tulipán és levendula Márkod - Tizenötezer tő és tízféle tulipán van itt, május első részében tartják a szüretet. Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni.
Sósfürdő Marosszentgyörgy - A marosszentgyörgyi sósfürdőt, amelyet már 1888-ban ismertek, a sós víz és az ásványtartalmu iszap tette híressé. Jó kis hely ez a fürdő. A környéken, pl: Jedden, Tófalván is megtalálható a sós víz. Megmartoztunk. Ismet megmartoztunk a sos vizben, hatha tartosabbak leszunk. Nem csak azert. Mert a papbacsit ismerjük, hanem ez egy erdekes kis települes. Erdemes raszanni egy meleg nyari delutant. Kolyok koromban sokat jartunk a szuleimmel furodni a sos medencekbe. Marosszentgyörgy Marosvásárhely központjától 6 km-re fekszik, modern sósvizű strandja és gyógykezelő központja van.
Katolikus temető Nyárádremete - Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik. Szívesen. De mit is köszönsz tulajdonképpen? :-). Koszi. k Nyaradremete. Hát, megvan. Megmelegedtünk. Jó magas a temető dombja. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület.
Cinege-tető Marosszentgyörgy - Sokadjára. Sokadszori nekifutásra találtam meg ezt a geoládát. Jácint. Ha a tófalvi útról közelítsz, kutyás élményben nem szenvedsz hiányt. Söröspalack-rejtő játék. Bár a Cinege- és a Terebics-tető rejtéseit egy kerékpáros kirándulás keretében terveztem megkeresni, végül úgy sikerült, hogy a sziklamászó kocsival érkeztem a helyszínre. Csúcs. Ezen a vasárnapi napon több dobozt is meg szerettünk volna találni gyalogtúránk alkalmával, de csak ezt az egyet sikerült végül. A Cinege-tető a maga 446 m-es magaságával Marosszentgyörgytől délkeletre található, a falu szélétől körülbelül 800 m-re.
Zongora-ház Mezőcsávás - Az út melletti épület egy zongorára hasonlít, a mögötte levő épület utcára néző oldalán hegedű formájú ablaknyílást alakítottak ki. Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.
Féreglyuk Csíkfalva - Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Bátos vára Burgberg Bátos - Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait.
Vityál vára - A 12-13-dik századi várról, mely a korai kelet-erdélyi határvárak tagjának tekinthető, írásos adat nem maradt fenn. Vár az esőben. A Pálos-kolostor után a várat vettük célba. Vártúra. Terepet jártam be az államvizsgámhoz, és útba ejtettem a Vityálvárat is. Sok megtaláló, kevés bejelentés. Az Alsó-Halas pataki homokbányától, jöttem ide, miután rejtettem a Tündérek forrásánál. Likas-kő, vulkáni bomba, bejelentések. A Likas-kőnél jártam már, lásd a képeimet, viszont a vulkáni bomba-sziklát nem tudtam beazonosítani. A Maros megyéhez tartozó Nyárádremetétől északra, 3 km-re fekvő, 800 m magas dombon Árpád-kori vár maradványait találjuk.
Máriaffi Lajos-kastély Marosszentgyörgy - A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira. Zárt kapu. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem. Tiltott terület, csendőrségi laktanya közelében. Miután megtaláltam a dendrológiai park geodobozát, elsétáltam a Máriaffi-kastély kerítésének bejáratához. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet.
Disznajói kockásliliom védett terület - A kockásliliom, latin neve Fritillaria meleagris, színezetével és sakktáblaszerű rajzolatával hívja fel magára a figyelmet. Az idén korábban nyílnak. Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok. Megtaláltam :-). Ott voltam a rejtésnél, mert én rejtettem. Látás. Azt vettem észre, hogy gondok vannak a látásommal, mert egyetlen liliomot sem láttam. Köszönöm az álcázást. Köszönöm az álcázást. A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található.
Több száz éves tölgyfák Marosszentgyörgy - A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk. Szabadság. N Kocsányos tölgy doboza. Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. Az első megtalálás előjoga. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Felháborító kegyetlenség. Én sem jártam még a marosszentgyörgyi Máriaffi-kastély szomszédságában levő dendrológiai parkban. Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió.
Római őrtorony Libánfalva - Turulmadaras emlékmű Disznajó - Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Kíváncsiskodók. Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni. Ezt nem lehet elsietni. Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra, leparkoltam az emlékmű melletti utcában. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék.
Római katolikus templom Marosszentgyörgy - Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Egy újabb jó rejtés. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Mókusok, fürjek, és kutyák. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék.
Ösvény-kereszteződés avagy Újdomb - Jól jött a kép. Jól jött a rejtekről készült fotó, mint segítség. Cserefa vagy gyertyán, és lilapereszke. Az elágazásnál minden cserefa tövét átnéztem, de nem találtam. Legyen gyertyán. A valóság az, hogy nagyon sokat vacakoltam a Terebicsen. Hátrányos megkülönböztetés nélkül. A Terebics-tető felől érkeztem, a piros kereszt jelzést követve, egy korulbelul húsz perces séta után. Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra.
Református templom Disznajó - Terebics-tető - Jedd fentröl. Kalkutta Indiaban? Nem. Ebéd előtti kiruccanás. Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Kutyák. A közelben tanyázik a jeddi juhász. Nem volt semmi problémánk. Láttam a nyájat a legelőn, de elég távol voltak. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető.
Kendő régi sírkövei -

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Fatemplom adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Petele térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Együtt - Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. Én pénztárgépet szerelni, Péter rejteni...
  • Nem éppen együtt - Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Elsőnek :-) Mire megtalálhattam volna, István már elő is vette a geodobozt...

Sikerült eljutni Petele környékére? Tetszett a Fatemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.