Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Csatornaház - Marosvásárhely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csatornaház - Marosvásárhely turisztikai látnivalói

A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt. Bernády György építtette, 1910-ben.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Csatornaház - Marosvásárhely képtárból:

Felújított épület
Felújított épület
Félkész munka
Félkész munka
A híd alatt
A híd alatt
Oldaltorony
Oldaltorony

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csatornaház Marosvásárhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A vezetékek egy része elszakadt, amikor a régi hidat elbontották, és 30 évvel ezelőtt a maradványait felrobbantották. Jelenlegi tulajdonosa az Aquaserv felújítja a épületet, melyben az elképzelések szerint egy a víz történetét bemutató dokumentációs központot hoznának létre... Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csatornaház!

A legközelebbi település Marosszentkirály, 0,71 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csatornaház Marosvásárhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
370 m-re. A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Cseles rejtek.
420 m-re. 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven. Természetesen nem kizárt, hogy eltűnt a doboz, de a bejegyzésed szerint azt tartom valószínűnek, hogy nem jó helyen kerested. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található.
450 m-re. A városi park (a régi Erzsébet liget) mellett található a ma is üzemképes turbina (vízi erőmű). Az alsó turbina mellett épült 1910-ben a Közüzemek hidro-elektró épülete (Turbina-villanytelep). Találtam elég sok dobozkát amelyekben üveggolyók voltak. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor az emberek épp szállnak fel a buszra. Érdekes ez a doboz, csak a régi egylejest nem értettem.
Gyalogoshíd - Marosvásárhely 530 m-re. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel.
630 m-re. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára. Milyen jó. Megvan a doboz. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet.
700 m-re. Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe. - Szerelmes pár - Marosvásárhely 760 m-re.
Holokauszt emlékmű - Marosvásárhely 790 m-re. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket. Elég népes a környék így szombat délben, de sikerült kilesni egy csendes percet, és előkerült a doboz. Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája.
870 m-re. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi. Mi is sokszor igy halasszuk ki a dobozokat, de nem jutott eszunkbe ez a kifejezes. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll.
900 m-re. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
950 m-re. Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Szép kis pihenőhely a forgalmas belvárosban. A doboz hamarabb meglett mint a Ly betű. Egyből meglett. Aranka György szobra a marosvásárhelyi színház mögött, egy parányi, de kellemes hársfás parkban található.
1 km-re. A marosvásárhelyi Lovaspálya (Lovasiskola, Méntelep) az új gát közelében található. Valószínűleg valaki elvitte. Nem talaltuk meg. Ez igy van, jun 16-an kerestem a dobozt. A lovassportnak Marosvásárhelyen nagy hagyományai vannak.
1 km-re. Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
1,1 km-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva, miután megkerestük a Holokauszt emlékmű geodobozát, az Aranka György szobrához mentünk, megnézni az ottani rejtést. A színház előcsarnokában tartott 19.
1,1 km-re. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
1,1 km-re. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél.
1,1 km-re. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
1,1 km-re. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
1,1 km-re. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.
1,2 km-re. Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete. Miután összeszedtem a kis csapatot, közösen, elsétáltunk az utolsó rejtekhelyhez. Amikor megjelent ez a rejtés, arra számítottam, hogy a geodoboz valahol a forgalmas járda felőli részen van elrejtve. Nem pillanatragasztó, hanem egy méregdrága két komponenses "szuper" ragasztó. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint.
1,2 km-re. A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI-dik században teret hódít Erdélyben. Az első alkalommal amikor próbálkoztam, nem tudtam megközelíteni a feltételezett rejteket. Minden második napon leellenőriztem a dobozt, vasárnap is ott voltam, és ezért furcsáltam, hogy nem került meg, de valahogy számítottam erre. Hát, már kétszer próbálkoztunk. 1557-ben a Református Egyház elkobozza a katolikus szerzetesrendek birtokait, a ferencrendiek kénytelenek elhagyni a várost.
1,2 km-re. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr Bernády György polgármestersége alatt, 1902-ben. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
1,2 km-re. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban. A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán.
1,2 km-re. Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
1,2 km-re. A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.
1,2 km-re. Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá.
1,2 km-re. Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette. Megtaláltam. Ez még számomra is újdonság volt felmenni és körülnézni az óratoronyból, és tényleg nagyon jó a rálátás a városra. Érdekes kilátás.
1,2 km-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
1,2 km-re. Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható. A dicsőségesen trónoló Hungária allegorikus alakját mutatja be, történelmi és allegorikus szereplők társaságában.
1,2 km-re. Városháza tér, Marosvásárhely. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913.
Egykori városháza - Marosvásárhely 1,2 km-re. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.
1,2 km-re. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban.
1,2 km-re. Városháza utca, Marosvásárhely. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913.
1,2 km-re. Városháza tér, Marosvásárhely. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben.
1,3 km-re. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján. A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet.
1,3 km-re. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
1,3 km-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
Román katona szobra - Marosvásárhely 1,3 km-re. Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel.
A zene allegóriái Marosvásárhely 1,3 km-re. A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913. Rózsák tere, Marosvásárhely.
1,3 km-re. A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr. Megtalaltuk, eleg hamar sikerult rabukanni, de annal nagyobb volt az orom. Nagyon jó a hely. Egy éjjeli séta alkalmával találtam meg. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban.
1,3 km-re. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
1,3 km-re. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány.

- Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csatornaház adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nem tudunk részt venni.
 • A szép október elsején egy szolóban megejtett biciklikirándulás alkalmával jutottam el Torockószentgyörgyre és igy a várba, mely egy igazi emléke multunknak. A környező panoráma csodálatos.
 • Több mint 10 évvel ezelőtt volt rejtve ez a geodoboz, az ösvény közelében van, nincs is nagyon álcázva, mégis megvan még. Más dobozok, nagyon rövid idő után eltűnnek.
 • A templomudvar nyitva volt. De sajnos nem találtam meg a dobozkát.
 • Mivel most még nem volt besötétedve, s az úthoz, a parkolóhoz is nagyon közel van úgy döntöttünk, hogy ideje megkeresni ezt a dobozt is. A segítő információ alapján hamar megkaptuk és meglepetésünkre elsőknek.
 • A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. Nyáron még visszatérek, hátha több szerencsém lesz.
 • Utolso allomasa volt a varsagi turamnak, a Moric korol ereszkedtem le es mivel egy kicsit eltavolodtam a celtol roviditettem a borviz fele, es ez lett a vesztem, mert a tovises cserjek kozott vagtam at es egy tovis atszurta a bicikli kerekenek az oldalfalat. Egyszoval a bicikli a Fingo borviz toveben kifingott.
 • Mindenképpen többre érdemes ez a látványos feltárás, természeti jelenség, mint hogy csak POI-ként szerepeljen ezen a webhelyen, ezért ujra rejtettem egy dobozt.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Csatornaház? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.