Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Turtudanul-csúcs

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


... ..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Turtudanul-csúcs felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Turtudanul-csúcs képtárból:

Turtudanul
Turtudanul
Doabrei kövei
Doabrei kövei
Doabrei kövei
Doabrei kövei
3855
3855

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Turtudanul-csúcs fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Turtudanul-csúcs!

Turtudanul-csúcs, Brezoi város. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Brezoi, 0.67 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Forest Cinema Felsőporumbák 42,5 km-re.
Őslénytani lelőhely Vöröstorony 32,2 km-re.
Őslénytani lelőhely - Vöröstorony.
Szkara-nyereg Fogarasi-havasok 33,6 km-re.
Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 41,3 km-re.
Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.
Tavak kéménye Páring-hegységTavak kéménye Páring-hegység 49,5 km-re.
A Galcescu-katlanból a Plescoaia-nyeregbe, egy piros háromszöggel jelzett ösvény vezet a Tavak kéményén keresztül. Az ösvény nem ajánlott rossz időben, csúszós, kőtörmelékes.
Vidraru gátVidraru gát 29,7 km-re.
A gát építése 5 és fél évet vett igénybe, egy hasonló építkezés ma 450 millió euróba kerülne. Csak néhány csalán csípett meg, míg kiválasztottuk a megfelelő korlátrészt. A Vidraru tavat mesterségesen hozták létre az Arges folyón épített gát által, 1966-ban, elektromos energiatermelés céljából.
Vista-kapu Fogarasi-havasok 47,9 km-re.
Resinár 41,6 km-re.
Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
Törttorony BojcaTörttorony Bojca 26,8 km-re.
Bojca község a Szebeni-havasok főágának keleti végében, a Vöröstoronyi-szoros északi felében, az észak-keletről érkező és itt délre forduló Olt jobb partján fekszik. A falutól körülbelül 6 km-re délre, a Vöröstoronyi-szorosban, az Olt folyó partján egy régi erődítmény, az úgynevezett Törttorony falai tűnnek fel. Megtaláltuk.
Dengheru-csúcs aronbv Parang-hegységDengheru-csúcs aronbv Parang-hegység 44,8 km-re.
Habár nem Erdélyben van, azért mindenképp érdemes ellátogatni a Parang-hegységbe, alpesi szépségű hegyvonulat, az út 2200 méterre kígyózik fel és lélegzetelállító szépségű tájakat láthatunk. Már régóta készülünk a Transzalpinán végigautózni. Egy vasárnapi napon, kora délután értem Ranca üdülőhelyre. Megtalaltuk, illetve ott voltunk a rejtesnel. A Parang hegységet átszelő Transalpina út mellett fekvő Dengheru-csúcs közelében rejtettünk.
Vaiuga-nyereg Fogarasi-havasok 41,2 km-re.
Körömvirág-nyereg Fogarasi-havasok 48,9 km-re.
Körömvirág-nyereg, románul Saua Galbenele vagy Fereastra Ursului.
Bilea-vízesés panorámapont Fogarasi-havasokBilea-vízesés panorámapont Fogarasi-havasok 42 km-re.
A Bilea-vízesés megközelíthető a Bilea-vízesés-teleptől indulva, a piros pont jelzés mentén. Az útvonal hátránya, hogy zsákutca, a vízesés aljától nem vezet tovább jelzett turistaösvény.
Kelet-Csortea Fogarasi-havasok 31,2 km-re.
Zöld domb Felsőporumbák 43 km-re.
A Zöld domb panzió egyedi hely, az erdő közepén található.
Sárkánylik menedékhely Fogarasi-havasokSárkánylik menedékhely Fogarasi-havasok 41,9 km-re.
A Fogarasi havasok gerincen talalhato 2175 m magassagban, minden gerincvandor erinti csak lehet, hogy nem tudja. A Sarkanykapu ahogyan a turistairodalom elnevezte, nem mas mint az Arpas-nyeregben talalhat Arpas-kapu.
Panoramic Dino Park Felek 42,9 km-re.
Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek. Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat.
Nagy Vista-menedékhely Fogarasi-havasok 48,2 km-re.
Kisdisznódi mészkövek 40,8 km-re. Megtaláltuk. Megtaláltam a dobozt.
Oltszakadát 47 km-re.
Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották. A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt).
Nagy-Úcsa-nyereg Fogarasi-havasok 45,5 km-re.
Mircsi-csúcs Fogarasi-havasok 43,6 km-re.
Mircsi-csúcs, románul Varful Mircii.
Nyugat-Csortea Fogarasi-havasok 30,9 km-re.
Rozdesti-csúcs Szebeni-havasok 41,4 km-re. A mai Cindrel túrán megkerestem a Rozdesti-csúcson levő godobozt.
Kisdisznód Evangélikus templomKisdisznód Evangélikus templom 41,1 km-re.
Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be.
Brukenthal Palota FelekBrukenthal Palota Felek 43,8 km-re.
Sokat keresgéltük, elég sok a fa a sétányon. A palota teljesen el van hanyagolva. A feleki Brukenthal palota, egyedülálló barokk létesítmény Romániában, a XVIII század végén épült a Fogarasi Havasok lábánál, 30 km-re Nagyszebentől.
Sárkányablak Fogarasi-havasok 42,2 km-re.
Sárkányablak, románul Fereastra Zmeilor.
Podragu tavak Fogarasi-havasokPodragu tavak Fogarasi-havasok 45,2 km-re.
De ugyanakkor kierve a Podragu nyeregbe (2307 m), es innen kovetve a fogerincen halado piros savot, a 2527 m-es Nagy-Vista csucsot erintve, majd innen D-i iranyba, egy eles gerincen ugy körülbelül 450 m utan feljuthatunk az orszag tetejere, a 2544 m-es Moldoveanu piramisara. A Podragu menedekhaz (2136 m) fontos kiindulasi pont mindazok szamara, akik a Fogaras gerincen szeretnenek turazni.
Gömbkövek Costesti 27,3 km-re.
Árpás-völgyi bányaÁrpás-völgyi bánya 48,6 km-re.
Árpás-völgyi bánya. Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. Menet Podragu fele kerestem meg.
Serbota-csúcs Fogarasi-havasok 34,8 km-re.
Gyergyó hídja-nyereg Fogarasi-havasok 45,1 km-re.
Gyergyó (György) hídja-nyereg, románul Saua Podu Giurgiului.
Evangélikus templom Felek 43,4 km-re.
Zerge-nyereg Fogarasi-havasokZerge-nyereg Fogarasi-havasok 40,6 km-re.
Az idelátogató turisták közül is sokan kikapaszkodnak ide, hiszen remek rálátás nyílik innen a Bilea-tó festői környezetére, a Transzfogaras magashegyi útra. Fogarasi gerinctúránk negyedik napján találtam meg. Boér Imre vagyok Kolozsvárról. A Zerge-nyeregbe mentem el a ládától egy pár méterre. A Zerge-nyereg fontos turisztikai csomópont, innen lehet továbbmenni a Fogarasok gerincének keleti része felé.
Szkara-csúcs Fogarasi-havasok 32,9 km-re. Sztárok farmja Felsőporumbák 44,1 km-re. Podragu-nyereg Fogarasi-havasok 44,7 km-re. Kleopátra-nyereg Fogarasi-havasok 35,7 km-re.
Feleki-tó Fogarasi-havasok 31,5 km-re. A geodoboz nem (annyira) fontos. Nem volt nálam doboz, hogy a közelben levö érdekes helyekre rejtsek valamit.
Kisdisznódi vár KisdisznódKisdisznódi vár Kisdisznód 40,8 km-re.
Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Megtaláltam a dobozt. Sajnos ez a geodoboz is eltünt. Már 7 lej a belépődíj. A kisdisznódi erődtemplomot 1223 körül építette Gocelinus magister,román stílusban.
Bilea ablaka Fogarasi-havasok 40 km-re.
Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
A naptár meséje Felsőporumbák 43,2 km-re.
Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Negoveanu gyüjtőtóNegoveanu gyüjtőtó 37,1 km-re.
A Cód (Sadu) patakon a Berbécsnyak (Gatul Berbecului) szorosra épített duzzasztógát az ország egyik legrégebbi hidroenergetikai létesítménye. Az 1945-ös villamosítási terv szerint a Sadu V hidroenergetikai üzem Erdély központi részének kellett bíztosítsa az áramellátást.
Paltin-nyereg Fogarasi-havasok 39,4 km-re.
Állatkert Nagyszeben 47 km-re.
1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben.
Vaskaró-csúcs Fogarasi-havasok 42,8 km-re.
Holló-nyereg Fogarasi-havasok 27,8 km-re.
Holló-nyereg, románul Saua Corbului.
August von Spiess vadászmúzeum Nagyszeben 49,4 km-re. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
Sziklakapu Bilea-völgy Fogarasi-havasokSziklakapu Bilea-völgy Fogarasi-havasok 41,3 km-re.
A Bilea-vízesés-teleptől három módon is feljuthatunk a Bilea-tóhoz. A nyári hónapokban, kocsival a Transzfogarasi úton, egész évben, a kabinos drótkötélpályán.
Poenari várPoenari vár 30,3 km-re.
A várfalakat és a félkör alakú tornyokat pedig a XV-dik században, Vlad Tepes uralkodása idején. A Poenari várat két szakaszban építették, az őrtornyot a XIII-dik században, Negru Voda uralkodása idején.
Genune-szakadék 38,4 km-re.
Moldoveanu-hasadék Fogarasi-havasok 47,4 km-re.
Moldoveanu-hasadék, románul Spintecatura Moldoveanului.
Lajta-csúcs Fogarasi-havasok 38,7 km-re.
GuraróGuraró 47,6 km-re.
Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Megvan a dobozka. A Szeben folyó mellett, a Csindrel-hegységtől északra, 550 méterrel a tengerszint felett fekszik.
Orzanele-vízesés Fogarasi-havasok 45,3 km-re.
Galcescu-tó Páring-hegységGalcescu-tó Páring-hegység 49,6 km-re.
A Galcescu- vagy Calcescu-tó a Páring-hegység legnagyobb glaciális tava. Felülete 3,02 hektár, mélysége 9,3 m.
Tündérek völgye Agyagkastély FelsőporumbákTündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 43,1 km-re.
A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra. Megnéztük, de csak a kerítésen kívülről. Szabályaink értelmében csak akkor jár pont, ha a kincskereső geodobozt is keresett. Ott jártunk tegnap, és a csodálkozástól tátva maradt a szánk. Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult.
Oncesti-csúcsOncesti-csúcs 40,3 km-re.
Elindultam a csúcs fele, temészetesen libegővel. Az Oncesti csúcs a Szebeni havasok (Cindrel) hason nevű hegyének, 1720 m magas csúcsa.
Doamnei-nyereg Fogarasi-havasok 38,8 km-re.
Doamnei-nyereg, magyarul A hölgy hegynyerge.
Szuru feje-csúcs Fogarasi-havasok 31 km-re.
Szuru feje-csúcs, románul Varful Capul Surului.
Felhagyott bányajárat Leszpez lábaFelhagyott bányajárat Leszpez lába 35,8 km-re.
A bányaszájból jó mínőségű, hideg víz folyik ki, a környékbeli szálláshelyek is hasznosítják. A Piscu Negru menedékház közelében, a Leszpez lábának aljánál, közvetlenül az ösvény mellett, egy felhagyott bányajárat található.
NagydisznódNagydisznód 41,3 km-re.
Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász. Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei.
Bilea-vízesés 42,1 km-re.
Ez az út csak a nyári hónapokban járható, de a Bilea-vízesés-teleptől kabinos drótkötélpályán is feljuthatunk egészen a Bilea-tóig. De megérte a kis kirándulás a vízeséshez. A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg.
HermányHermány 47,9 km-re.
1302-ben Castenholz, 1339-ben Castenholez, 1409-ben Castenhalez néven jelentkezik az oklevelekben. Megvan a doboz.
Moldoveanu-csúcs Fogarasi-havasokMoldoveanu-csúcs Fogarasi-havasok 47,2 km-re.
A Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcs Románia legmagasabb pontja. Szeptember 6-án bukkantam rá, első megtalálóként. Egy jo Podragu menedekhazas ejszaka utan indulva, a sotetben fejlampak fenyeivel, mar a napfelkeltet a Fogaras gerincen ertuk. Fogarasi gerinctúránk 3-dik napján találtam meg, koordináták nélkül. A csúcs a főgerinctől kissé délebbre, egy oldalgerincen van, így a Fogarasi-medencéből nem látszik, csak a főgerincről.
Három lépésre a haláltól Fogarasi-havasok 42,3 km-re.
Három lépésre a haláltól, románul La trei pasi de moarte.
Talmács váraTalmács vára 34 km-re.
A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. Megtaláltam a dobozt es 2 egeret. Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-). A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu.
Vöröstorony Bojca 31,2 km-re. A hely átalakult. Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug.
Orzanele-nyereg Fogarasi-havasok 47,4 km-re.
Orzanele-nyereg, románul Saua Orzanele (Orzaneaua).
Caltun-csúcs Fogarasi-havasok 35,7 km-re.
Caltun-csúcs, magyarul kiejtve Kölcún-csúcs.
Fiatalerdő NagyszebenFiatalerdő Nagyszeben 46,9 km-re.
Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye.
Nagy Vista-csúcs Fogarasi-havasok 47,4 km-re.
Régi Olt-fahíd FenyőfalvaRégi Olt-fahíd Fenyőfalva 42,6 km-re.
1907-ben bontották le, helyette vasfelszerkezetű hídat építettek a régi hídfők felhasználásával. A fenyőfalvi Olt-híd a Szeben megyei Fenyőfalva és Felek községek között állott, 1838-1842-ben épült, a két település vámot szedett rajta 1900-ig.
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 49,6 km-re.
Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Dengheru-csúcs Páring-hegységDengheru-csúcs Páring-hegység 44,8 km-re.
Az Urdele-hágó közelében a Transalpina-ról leágazó, Papusa-csúcs felé vezető út mellett található a 2084 m magas Dengheru-csúcs. Miután megkerestük az Urdele-hágó mellett a Királyok útja geodobozt, elsétáltunk a Dengheru-csúcsra.
Szarvasfarm Felek 36,5 km-re. Kis-Lajta-csúcs Fogarasi-havasok 37,6 km-re. Bilea-hágó Fogarasi-havasok 39,8 km-re.
Nyugodt víz forrás és nyereg Fogarasi-havasok 28,6 km-re.
A Nyugodt víz-nyereg és forrás (Apa Cumpanita) a Fogarasokban található, a Tatár-csúcs (1888 m) után az első nyereg, kelet felé.
Leszpez-csúcs Fogarasi-havasok 35,8 km-re. Sokaknak elerhetelennek tunik a Lespez-csucs, a nehezebb megkozelitese vegett. A Piscul Negru menedékháztól indulva, a Leszpez-hegylábon haladva közelítettük meg a Leszpez-csúcsot.
Caltun-tó 36,4 km-re. Hatartura Mozgalom kereteben jarva a Karpatok berceit a lada meglelve. A Leszpezi talalat utan par rejtesre is sor kerult. Porumbák-márványbánya 37,6 km-re.

Természeti értékek
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Turtudanul-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Geoládát nem sikerült ott rejteni - Pont a múlt héten, csütörtökön voltam a Bánya-patak fejénél. Remélem ma este, vagy holnap már fel tudom tenni a helyet bemutató leírást, fényképeket.
 • Segítő, vagy félrevezető a segítség? - Nemrég félszáz évet töltött a marosvásárhelyi állatkert. Bár az évforduló napján ingyen lehetett bemenni, akkor elszalasztottam az alkalmat.
 • Látványos borvízkitörés - Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. Ott gondoltam egyet, és megpróbáltam megkeresni az elrejtett geodobozt szintén gps nélkül, a segítő információra homályosan emlékezve.
 • Erdei gyümölcsök - Jaj, élek-halok az erdei gyümölcsökért, különösen a szederért meg az áfonyáért, úgyhogy eljött az én időm. Már gondolkodtam rajta, hogy kiguruljak Hargitafürdőre, s egyúttal ott is összeszedjem a környékbeli dobozokat, gyümölcsöket.
 • kapun belül falon kívül - Lehet nem elég világos a leírás, de a doboza nincs bezárva.
 • Gumi - Először a híd másik végén kerestem. Ahol egy kibontatlan gumióvszert találtam (hogy mik vannak).
 • A Zete tanösvény a Duna televízióban - Január 19-én, a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld mûsorában túraajánlatként bemutatásra került az Erdély Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi csoportja által kijelölt, Zeteváralja közelében levõ, Zete tanösvény. A tanösvény három és fél kilométeres szakasza másfél-két óra alatt járható be.
 • Vagy Kaláka ? - Vagy Kaláka?
 • Ha mar kozeleg a geocitrom - Ideje volt mar ezt a rejteket is bejelentenem. Erdekes az uton atellenben is megkaptam, abban az ureges-mocsarban valamikor.
 • Egy szep park - Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt. De osztan ment miutan lepengettunk fejenkent 3 penzt.
 • Bácstorok - Konnyeden megtalaltuk egy geoladavadasz tura alkalmaval.
 • Lencsevégre kapott angyaljárás - és akkor majd lencsevégre kapom az angyalt. Vagy a szárnya suhogását :-).
 • Szép erdö - Tetszett nagyon a Segesvár melletti tölgyes. Az egyetlen minusz - a helybeliek ide járnak piknikre (autóval) és a szemetet nem viszik magukkal.
 • Csíkszereda felé - Útban Csíkszereda felé megálltam egy szép májusi délutánon. Gyönyörű zöld árnyalatokban pompázott a székely kapuk környéke.
 • Postagalamb - Lehet, hogy ez a galamb egy postagalamb volt. Ki tudja hol jár, és kinek visz éppen üzenetet.
 • Vurpód - Megtaláltam a dobozkát a háromszögben.
 • Köd - Köd előttem, köd utánam.
 • Licsplocs - Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm. A lépcső körüli néhány perces forgolódás után, a túlsó oldalhoz érve könnyen meglett a dobozka.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Turtudanul-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.