Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Gáles-tó - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Gáles-tó

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Szellő-tető csúcs - Csíki-havasok
Szellő-tető
Fiastetői kilátó
Felhők birodalma
Bernády György általános iskola - Marosvásárhely
Bernády György iskola
Bodvaji temető
Bodvaji temető
Marossárpatak
Szoborpark 2
Mofetta - Borszék
Tájékoztató tábla
Kis-havas - a Likas mellékcsúcsa
Kis-havas
Bélavár Panoráma
Bélavár 2
Vízimalom - Korond
1000
Óratorony - Szent Mihály templom - Kolozsvár
Kilátás a torony erkélyéről 5

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Gáles-tó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Gáles-tó!

A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak. Tekintélyes mérettel (3,68 ha) és mélységgel rendelkezik, aki látni akarja, annak 1990 m magasságban kell felkapaszkodnia... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Pestere, 10,52 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Gáles-tó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
860 m-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
960 m-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
1,2 km-re. Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban. Én is ott voltam a rejtésnél. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem.
1,4 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
1,7 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
1,8 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Amit a társaságból csak én vállaltam. Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható.
2,5 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
2,5 km-re. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el. A gps a patak tulso oldalan mutatta a rejteket. Kivettem belőle a TB-t. Pedig könnyű volt, első körben ugyanis azt állította a GPS, hogy a túl parton van. A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk.
2,5 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
2,5 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
2,7 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
2,7 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Habár a fél hegyet összemásztam érte. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. A Pelága-csúcs nem volt betervezve a mai napra. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
3,1 km-re. Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
3,2 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
3,3 km-re. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
3,3 km-re. Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
3,6 km-re. Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
3,7 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
3,9 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
3,9 km-re. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
4 km-re. Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
4,2 km-re. Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
4,2 km-re. Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
4,4 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
4,4 km-re. Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
4,4 km-re. Kusztura-csúcs, románul Varful Custura. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
4,4 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
4,5 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Hasznald ki, mert ha jol ertettem doktor leszel, es mindjart indul a mandula Marosvasarhelyen. Megtaláltuk, igen ám - gondoltuk magunkban - de hol a vízesés? A legtöbb túrázó északról közelíti meg a Retyezát-hegységet, a Nuksóra völgye mentén, kocsival vagy menetrendszerint közlekedő mikrobusszal érkezve a Carnic menedékházig. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
4,5 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
4,6 km-re. Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
4,7 km-re. Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Gáles-tó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ott voltam a rejtésnél - Azazhogy pontosítok: én a panorámafotózásnál voltam ott, mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében. :) Szép, meglepően szabályos formájú tó, színe ugyancsak felveheti a versenyt a Plitvicei-tavakkal.
 • Az Elkövető és az Elragadó - Ott voltam a fotózásnál. Azazhogy pontosítok: én az elkövetésnél voltam ott.
 • De még mennyire, hogy tetszik - Hihetetlen, legszívesebben most azonnal indulnék oda. :) Köszönöm a fotókat.
 • Bég Szeme - Ne mond kétszer. :-) Én is szívesen visszamennék oda.
 • Tudom, melyik végén - Fontolóra venném, hogy egyáltalán érdemes-e visszatérni onnan. :) Talán haza se jönné(n)k.
 • Délnyugat a végekről nézve - Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket. Most pedig, hogy eljöttem ide a "végekre" :-) mind azt tervezgetem, hogy bejárom az ország délnyugati részét is.
 • Hát persze - Hiszen ezért tettem idézőjelbe. :) Valóban érdekes.
 • A Retyezát legszebb tava - A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Kis kiránduló társaságunk egyértelműen a Gáles-tavat nyílvánította a hegység legcsodálatosabb tavának.
 • Barlang, cseppkö, denevér.
 • Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. Már sötét volt amikor a templom elé értem, így nem láttam belőle nagy dolgot.
 • Köszi.
 • Mi is köszönjük hogy ennyien felkerestétek mostanában. Karácsony táján rejtettük, azóta kíváncsian várjuk, hogy találja már meg valaki, és lőn.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Gáles-tó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.