Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Pietrele-vízesés - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Pietrele-vízesés

Így érdemes megszakítanunk utunkat a felsőszálláspataki kastélyromnál és a malajesdi várromnál. Amennyiben gépkocsival érkezünk, a Carnic menedékház mellett leparkolhatunk, hiszen itt belépünk a Retyezát Nemzeti Park területére és utunkat gyalogosan folytatjuk. A kék sáv jelzést követve leröviditjük az út egy nagyobb kanyarulatát...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A tó partján - Bözödújfalu
Gyümölcsös a tó fenekén
Vadles - Veres-víz
A les
Kincses Kodáros dombja - Felsősófalva
A kincskereső üreg bejárata
Szurduk-vízesés - Szeltersz
Vízesés-csermely
Csukás-csúcs
Csukás hegység 3
Csorgókő-vízesés - Székelyvarság
Jégfal
Teleki kastély - Gernyeszeg
Teleki kastély
Kerekeger feredő
Pihenő
Naszály-vízesés
7015
Kászonújfalu temetője
A székelykaputól egyenesen előre

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Pietrele-vízesés fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Pietrele-vízesés!

A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használt megközelítését ajánljuk. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nuksora, 9,36 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Pietrele-vízesés közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,6 km-re. Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
1,6 km-re. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
2,3 km-re. Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
2,3 km-re. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
2,5 km-re. A Gáles-tó a Gáles glaciális völgyben található, egyike a Retyezát legszebb tavainak. Azazhogy pontosítok: én a panorámafotózásnál voltam ott, mialatt az Elkövető rejtett a szikla tövében. Ott voltam a fotózásnál. Hihetetlen, legszívesebben most azonnal indulnék oda. Tekintélyes mérettel (3,68 ha) és mélységgel rendelkezik, aki látni akarja, annak 1990 m magasságban kell felkapaszkodnia.
2,5 km-re. Észak-Lolája-csúcs.
2,7 km-re. Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
2,9 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. A legtöbb túrázó északról közelíti meg a Retyezát-hegységet, a Nuksóra völgye mentén, kocsival vagy menetrendszerint közlekedő mikrobusszal érkezve a Carnic menedékházig. Hasznald ki, mert ha jol ertettem doktor leszel, es mindjart indul a mandula Marosvasarhelyen. Amig a vegere jutottam az olvasasnak, vegigfutott bennem egy par gondolat, hogy mi a jo eg lett a vizesessel.
3,1 km-re. Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
3,1 km-re. Pietricele (Kövecskés)-tó.
3,1 km-re. Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
3,3 km-re. Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
3,3 km-re. Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
3,3 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham erejétől meg is tántorodtunk volna. A csúcson úgy fújt a szél, hogy egy-egy szélroham ereje meggyőzőtt volna, hogy tessék visszafordulni. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
3,4 km-re. Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
3,7 km-re. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
3,7 km-re. Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
3,8 km-re. A Retyezát-hegység a Kárpátok délkeleti vonulatának egyik legnépszerűbb, leginkább járt magashegysége. Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Amit a társaságból csak én vállaltam. De ezúttal se bántam meg. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem.
3,8 km-re. Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
3,9 km-re. Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
3,9 km-re. Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
4 km-re. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. Habár a fél hegyet összemásztam érte. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek.
4,1 km-re. Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
4,3 km-re. Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
4,3 km-re. Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
4,8 km-re. Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
4,9 km-re. Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
5 km-re. Viorika-tó, románul Viorica.
5,1 km-re. Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Pietrele-vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egy darabig kerestem - Pedig könnyű volt, első körben ugyanis azt állította a GPS, hogy a túl parton van. A doboz kicsit nedves volt belül, de kitörölgettem.
 • Na, ezt még meg kell szoknom - Kivettem belőle a TB-t. 2010-ben újra erre jártam, s akkor betettem egy másik TB-t.
 • Köszönöm - Köszönöm a bejegyzést, és a ládakarbantartást.
 • Na ez kemeny dio volt - A gps a patak tulso oldalan mutatta a rejteket. Atvergodtem, tul pedig meg szikla sem volt.
 • Jó tudni - Így utólag jó tudni a képeket nézegetve, hogy ez a Pietrele-vízesés. Ugyanis a Dimap térkép szerint jóval fentebb (kb.
 • Este, fejlámpafénynél - Ezt a rejteket már este, fejlámpafénynél találtam meg, midőn feladtam a fényképezést. Mialatt keresgéltem, a kedves túratárs csodával határos módon megjavította a túrabotom, melyet a patakon átkelve (a megfelelő szög érdekében) sikerült kettétörni.
 • A megtalálás dátuma és a rejtekhelyek értékelése - Kérlek a bejegyzéseknél mindig a megtalálás dátumát tüntesd fel és ne felejtsd el érékelni a rejtekhely szépségét, a megtalálás nehézségét, illetve a terepet.
 • Úgy nem felel meg? - Ha a legördülő menüben az aktuális dátumot választom ki, a megtalálás időpontját pedig belefoglalom a szövegbe? Az értékelést most direkt elvégeztem - tudomásom szerint - minden rejtekhely esetében.
 • A megtalálások dátuma szerint - A bejegyzéseket a megtalálások dátuma szerint szeretnénk sorba állítani, és nem a bejelentések dátumának alapján. Így nekem plusz munka egyenként átjavítgatni a bejegyzéseket.
 • Rendben - Akkor mostantól odafigyelek erre is.
 • Gyors találat - A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk. Mire kimondtam, hogy körülbelül abban a sziklában van a doboz, arra már meg is lett.
 • Nehéz volt megtalálni, a nagy bozót miatt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Pietrele-vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.