Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Viisoara gömbkövei - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Viisoara gömbkövei

Viisoara gömbkövei | Hol van ez a hely?

Viisoara falu gömbkövei a településtől körülbelül 700 méterre találhatók, északnyugatra. A gömbkövek beágyazódtak a Varatici-patak fölé emelkedő sziklafalba, de a Docmana dombra vezető ösvény közelében is hever néhány a fűben.

A gömbkő egyfajta geológiai képződmény, gömb alakú kő, és Romániában sok helyen előfordul. Ezek a kövek általában cementált homokból és ásványi anyagokból állnak össze, és képesek növekedni az idő múlásával. A gömbkövek növekedése egy ásványokban gazdag talajvíz oldatnak köszönhető, amely beszivárog a kövekbe, és az ásványi anyagok lerakódását eredményezi, ezáltal azok tágulnak.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Beágyazódott kőgombák A falu felülről nézve Legelésző ló a naplementében Szoros Szakadék Részlet a szakadék falából Kőgombák - 1 Kőgombák - 2 Kőgombák - 3 Viisoara falu - 2. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Viisoara gömbkövei fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Viisoara gömbkövei! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Viisoara gömbkövei közelében?
Szalánc-erdő kőtornyai. A vízesések őrkövei - Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva. (érdekes hely geoládával) Perchiu-domb. (érdekes hely geoládával) Sólyomkő-kilátó. Az Aknavásár közelében levő Gorzafalva feletti hegyoldalon homokkő sziklák találhatók. Kőszínpad - Különleges kőalakzatokkal tűzdelt körutat köszönhetünk a játékvezetőnek. (látnivaló és geodoboz)
Sólyomkő-tető. Végre a csúcs - Újabb mászás után túránk legmagasabb pontjára értünk. (turisztikai hely geoládával) Kőerődítmény. 10.2 km-re. Kővár - A tető irányába mászva a háromszintes védőfallal körbevett vár romjaihoz értünk. Kalapos-kő. A Kalapos-kő a Sólyomkő-körtúrának egyik leglátványosabb pontja. A kalap tetején - A Kalapos- kő lentről sokkal impozánsabb, ellenben tetejéről gyönyörű kilátás nyílik.
Kicsi kőüst. Mivel nem álltak rendelkezésemre pontos koordonáták, akkor még nem tudtam, hogy megtalálom-e a tulajdonképpeni nagy kőüstöt. Öcsike - Nemcsak a nagy, hanem a kis kőüst is előkerült némi mászás után.
Madonna és a Szörnyeteg. Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. A békés szörnyeteg - A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez.
Nagy kőüst. Ez a hely része lehet egy Sólyomkő-körtúrának, a következő útvonalon: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. Kőüst - A kilátótól az ösvényen továbbhaladva megcsodáltuk a Kalapos-követ, majd rábukkantunk a "kényelmesen belakható" nagy-kőüstre.
Dofteana Arborétum. Maguricea-domb. Két csúcsos kiemelkedése van, az egyik 522 m, a másik 512 m magas.
Meleg szellőzőrepedések. Tárnica-tó. Lápos remetelak romjai. Ami az épületből megmaradt, azt a Lápos falu templomához szállították.
Dofteana-szurdok. A 1,5 km hosszú szurdokban több, kis vízesés található. Zöld erdő mélyén, kis patak szélén - Ez a rejtekhely egy élmény, a visszahajló kő, a kis vízesések és a nagy erdő adják a hangulatot.
Somoskai hamutufák. 22.2 km-re. A hamutufa vulkáni hamuból képződött kőzet.

Viisoara gömbkövei románul - in limba romana: Trovantii de la Viisoara Muntii Berzunti


Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Viisoara gömbkövei gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Madárdalos este - Esti ráadásnak, a Velnica kőbánya vízesései után, még megkerestük a kőgombák geodobozát...
 • Gömbkövek az ösvény mellett, geodoboz a domb tetején - Viisoara faluba, magyarul talán Viszóra, Tatros (Targu Trotus) községból indulva lehet eljutni, 2 km aszfaltozatlan út megtétele után...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Viisoara gömbkövei? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Régi sóaknák
Régi sóaknák
Aknavásáron, a Fetele Targului (A vásár lányai) nevű domb nyugati oldalán, a Valcele-patak közelében, már a XIV.
Szent Mihály katolikus templom
Szent Mihály katolikus templom
Újfalu, románul Satu Nou, a Tatros mentén, Ónfalvától nyugatra, Aknavásártól délkeletre, Szőlőhegy és Szitás falvak között fekvő település.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.