Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vashámor - Szentkeresztbánya - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Vashámor - Szentkeresztbánya turisztikai látnivalói

Az egykori Vlahicai Vasipari Vállalatnak egy egyedi ipartörténeti érték volt a birtokában, a 19-dik században épült szentkeresztbányai vashámor. Az oda tévedt kíváncsiskodókat Vigyázat, omlás veszély - Vigyázat, veszélyesen mély gödör feliratú táblák figyelmeztetik a veszélyre...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Vashámor - Szentkeresztbánya képtárból:

Korhadó faszerkezet
Korhadó faszerkezet
Hiányzó tető
Hiányzó tető
Omlás veszély
Omlás veszély
Veszélyesen mély gödör
Veszélyesen mély gödör
Fahíd
Fahíd

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vashámor Szentkeresztbánya fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Szentkeresztbánya és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vashámor!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Lövétebánya, 1,91 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Udvarhelytől Csíksomlyóig Az oláhfalvi fensik. Az oláhfalvi iskolák, népnevelés. Nagy erdő. Vargyas pataka. Ördög-barázda. Gyepes pataka. Lehetetlen patak. Ángyos patak. Tolvajos patak. Kakas vára. Mazarán bükke. Csaták a Nagy Erdőn. Csík a Foglalástetőről. Megérkezés Somlyóra.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vashámor Szentkeresztbánya közelében?
- Lobogó-borvízforrás - Szentkeresztbánya 250 m-re. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
- Dobogófürdő - Szentkeresztbánya 490 m-re. Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak.
- Angyaljárás Szentegyházán 490 m-re. Áldott karácsonyt! Ami kötelez - Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot.
- Lobogófürdő - Szentkeresztbánya 970 m-re. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.
- Ördög-tó Szentegyháza 1,4 km-re. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó. Az Ördög-tó ördögöcskéje - Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom. (látnivaló és geodoboz)
- Moly-tó - Szentegyháza 1,6 km-re. A kettő közül kétséget kizáróan a Moly-tó a látványosabb, és a nagyobb kiterjedésű. A Moly-tó halacskája - Szentegyháza két tavát több mint 2 km választja el egymástól. (turisztikai hely geoládával)
- Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 1,7 km-re.
- Iskolamúzeum - Lövétebánya 2 km-re. A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Rókaváros - Szentkeresztbánya 2,1 km-re. Margit-tárna, Gizella-tárna?
- Testvérfenyők - Csere bérce 2,5 km-re. Ahogy kiérünk a tetőre, néhány kettős fenyőfa hívja fel magára a figyelmet. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Ördögborozda Szentkeresztbánya 2,7 km-re. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
- Székely Selters borvízforrások - Szeltersz 2,7 km-re. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. Még egyszer felkerestem - Még egyszer felkerestem a rejtekhelyet, hátha több szerencsém lesz.
- Csere bérce kilátópont Szeltersz Hargita megye 2,8 km-re. Jó rálátás nyílik innen a Déllői-borvízforrás melletti kőbányára, legalábbis télen.
- Déllői borvízforrás - Szeltersz 2,9 km-re. A Déllői borvízforrás vize a Székely Selters forrásaitól légvonalban 300 m távolságra, északkeletre tör elő, egy faküpüből. Fertőzés - Elindultunk egy kis körútra megkeresni néhány helyet, de főleg megfertőzni egy új játékost.
- Bánya-tető alatti forrás Szeltersz Hargita megye 3 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
- Szentegyháza Gyöngye 3,1 km-re. Szentegyháza Gyöngye termál strand. Magas rejtés - Nem volt épp 25 fok meleg (na nem a víz).
- Vészkaréj Szeltersz 3,2 km-re. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
- Illemhelyek utcája Szeltersz 3,5 km-re. Nem ez a hivatalos neve az utcának, olyan talán nincs is.
- Ördögárok 3,6 km-re. Leginkább a magaslatokra épített várak, erősítések, megfigyelő állások ismertebbek, mint a bágyi Várhegy, a lövétei várhegy, a Hollókő Keményfalván, hogy csak a szűk környezetemet említsem. Májális II - A nádasszéki borvíztől indultunk, jó kis erdei séta volt, mire kiértünk a tetőre.
- Szurduk-vízesés Szeltersz 3,6 km-re. A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye.
- Katolikus templom Kápolnásfalu 3,7 km-re. A Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő országúton alig hagyjuk el Szentegyházát, máris Kápolnásfaluban vagyunk, de csak érintjük a falu déli részét.
- Sziklakilátó Kápolnásfalu 3,8 km-re. Kápolnásfalu északnyugati részén, a Homoród-tető délkeleti oldalában, a település felett, egy sziklaperem húzódik.
- Homoródfürdő 3,8 km-re. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton. Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk.
- Haáz-esztena Virágosvész Mária út 3,9 km-re. A Csere-tetőtől északra, a Virágosvész délnyugati végében található zarándok-pihenő Haáz Sándor tanár tulajdona, az esztenát Hatos Gergő és János ajánlotta fel.
- Ördögborozda Szentegyháza 3,9 km-re. A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda. Felületes bejárás - Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
- Nádasszéki borvízforrás Szeltersz 3,9 km-re. A nádasszéki sósfürdőtől felfele, nem messze az út túlsó oldalán, a Vargyas-patak bal partján található. Borvíz - Na, e mán a kaptató.
- Nádasszéki sósfürdő Szeltersz 4 km-re. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
- Homoród-tető Kápolnásfalu 4,2 km-re. Homoród-tető, Kápolnásfalu felett.
- Pisztrángos Szentegyháza 4,3 km-re. Megközelíthető Szentegyházafaluból, a Sportolók utcájából indulva, kelet felé tartva.
- Világháborús bunker Kékvíz-patak 4,4 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található. Ládaellenőrzés - A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap.
- Asszony-bosszantó csárda Lövéte 4,5 km-re. Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.
- Római őrtorony Homoródfürdő 4,5 km-re. Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó. Figyelemreméltó római őrtorony-hely - Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-) A főútról leágazó mellékút eléggé rázós, leszakadt, ezért javasolom a pár métert a római őrtorony helyéig gyalog megtenni.
- Kékvize forrása Szentegyházasfalu 4,5 km-re. Miután nem jutottam semmilyen eredményre, elkezdtem érdeklődni a helybeli idősebb embereknél, és a hallottakat összevetve a leírásokkal, újabb keresgélések után a következőkre jutottam. Hidegviz - Ez a doboz is kipipálva.
- Papláz Lövéte 4,8 km-re. Mező közepe - Nem volt könnyű megtalálni a dobozt! Mindenhol majdnem egyforma faalakzatok.
- A lövétei suvadás 4,8 km-re. A lövétei 1970-es földcsuszamlás károsultjai azóta új utcasort építettek maguknak az ún. Nyílik a nárcisz, a kosbor - A lövétei Nagy Suvadás felett nagyon szép nárciszmező található, és az oldalban kifele, ha a Várhegy felől közelítjük meg, vagy Keményfalváról ha kimegyünk a tetőre, és onnan indulunk a Suvadás fele a kosborban gyönyörködhetünk, meg a szép kilátásban.
- Jócsorgó-kővályú 5,4 km-re. Jócsorgó-kővályú.
- Pünkösdi rózsa a Hargitán 5,6 km-re. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa. Szürkület - Már majdnem meg voltunk sötétedve, de ha már erre jártunk, nem hagyhattuk ki.
- Kakas csorgó és pihenő Máréfalva 5,7 km-re. Székelyudvarhelyről Csíkszereda felé tartva, Máréfalvát elhagyva, a 13A jelzésű műúton, mielőtt kezdődnének a szerpentinek, az út jobb oldalán egy kiépített forrást találunk. Mézesek - Mivel a rejtekről fotó volt, nem volt nehéz megtalálni a dobozt.
- Régi kőkereszt Gyepü-patak 5,8 km-re. Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik. Sötétben - Rendesen megsötétedtünk.
- I világháborús emlékmű Lövéte 5,9 km-re. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll. A cserepek még ott vannak, de a geodoboz már nincs - Az elmúlt években több alkalommal is kerestem már az itt elrejtett geodobozt.
- Király kútja Virágos Vész 6 km-re. Gróf Teleki József 1799.
- Hollókő Homoródkeményfalva 6 km-re. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz. Sötétedés előtt, ebédidőben - Nem itt vezetett el az utam, de Homoródfürdőtől egy kis kitérővel kocsival is megközelíthető a hely.
- Pokolláz 6,1 km-re. Ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt. Nárciszillat - A nárciszmező most is gyönyörű és illatos, különösen este és hajnalban.
- Bányaüreg Gyepü-patak 6,2 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található. Lyuk - Megtaláltam a rejtekhelyet! Egyáltalán nem volt nehéz.
- Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 6,3 km-re. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
- Déli kilátópont Kirulyfürdő 6,3 km-re. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
- Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk 6,3 km-re. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
- Sólyomkő Kirulyfürdő 6,3 km-re. A jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá. Ladapotlas - A lada potolva lett, most egy pet eloforma varja a keresoket, a hely ugyanaz.
- Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 6,4 km-re. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.
- Keresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 6,4 km-re. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére. Fejvesztett János - Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam.
- Kirulyfürdői pionírtábor 6,4 km-re. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van. Elhagyott vidék - Valóban szomorú látvány a pusztulásra ítélt régi táborhely, pedig volna benne fantázia.
- Kőgomba kalap nélkül Kirulyfürdő 6,6 km-re. Aki nyitott szemmel jár a természetben, lépten-nyomon új dolgokat fedezhet fel. Szikla - Miután ittam a Lobogó forrás vizéből, a patakon a fenyő hídon mentem át.
- Kossuth-szikla Kirulyfürdő 6,6 km-re. Kirulyfürdő egyik festőien szép, könnyen megközelíthető helye a Kossuth-szikla. Lyuk a sziklában - Egy gombászással egybekötött doboz keresgélés volt.
- Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród 6,6 km-re. Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.
- Lobogó-borvíz Kirulyfürdő 6,6 km-re. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található, közülük négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. Csak ki kell várni! - Ahogyan a leírásban is említettem, ez egy bizonyos periodicitással működő gejzír.
- Alagút-bükkfa Máréfalva 6,7 km-re. Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak.
- Opálbarlang Kirulyfürdő 6,8 km-re. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Rókalyuk - A geodobozt nem sikerült megtalálnom! A barlang eléggé veszélyes, bármikor beomolhat.
- Vármege bükkfái Máréfalva 6,8 km-re. Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
- Kalibáskő 7 km-re. Meglepett egy helybeli születésű válasza, aki még csak nem is hallott ilyen nevű szikla létezéséről. Szikla - Ennek is megvan a skalpja! Az igazságot megvalva, egy nagyobb sziklát kerestem, először el is mentem mellette, de aztán elékerült.
- Vármege szörnye Máréfalva 7 km-re. A Patakvölgyéből, a Fenyéd vizével párhuzamos, keskeny aszfaltúttól kapaszkodtam ki a meredek domboldalon, a Máré vára felé, amikor egy szép legelőre bukkantam az egyik teraszon.
- Kalibáskő Gyermekvilág 7,1 km-re. Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. Játszótér - Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni.
- Máré vára Máréfalva 7,2 km-re. Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak.
- Hargita-liget 7,3 km-re. A Hargita-liget 2 hektáron elterülő növénytani rezervátum, a Festőborvíztől nem messze, a Kalibáskő mellett. Mocsár - Nem könnyű az odajutás.
- Ilósza-patak völgye 7,7 km-re. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede. Zöld kupak a híd sarkánál - A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
- Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród 7,8 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Nagy-Fenyéd pataktól Rákos-Homoródig terjedő szakasza.
- Földvár Homoródalmás 8,4 km-re. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Artatlan - Igaz, hogy ures de azert a szegeny geouveg nem tehet rola.
- Várhegy Homoródalmás 8,5 km-re. Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el. Gyöngyvirág, madárijesztők, és szarvasok - A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához.
- Sóskút Homoródkeményfalva 8,5 km-re. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt, régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba. Kivételesen nem furfangos sóskút - Homoródkeményfalvától észak-nyugatra egy patakvölgy nyúlik ki, egészen a Sóskútig.
- Kőbánya Homoródalmás 8,7 km-re. Kövek - A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni.
- Nagy-aratás Máréfalva 8,8 km-re. Most már sejtjük, honnan jönnek a teherautók, és minek lett ott aszfalt. A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.
- Egykori szélmalom Homoródremete 9,1 km-re. Messze környéken nem látni hasonló épületet. A kő marad - Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba.
- Katolikus templom Homoródremete 9,2 km-re. Homoródremete a Nádas-patak völgyében húzódik meg, minden oldalról magas domboktól védve. Szent Jakab búcsú - Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet.
- Oltárkő Szentegyházasfalu 9,6 km-re. 2006-ban jártam itt először, egy Hargita 50 km-es teljesítménytúra alkalmával.
- Málnavész sziklája 9,7 km-re. Hol is van a Tekeredő-kő? - Érdekelne a Málnavész sziklája és a Csicsói Hargita közötti szakasz.
- Máréfalvi régi temető 9,7 km-re. A régi fejfák egy része már eltűnt, néhány már kidőlt vagy ingatagon áll még. Keresztek - Csak azt mondhatom, hogy egy fénykép a rejtekről, sokat segít.
- Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd 9,8 km-re. Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Kis-Fenyéd pataktól a Nagy-Fenyéd patakig terjedő szakasza.
- Katolikus temető Homoródalmás 9,9 km-re. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás. Sírkövek - Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
- Máréfalva védbarlangjai 10 km-re. A helybeliek Kőliknak nevezik a helyet. Énlakára menet - Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb.
- Szeles vésze Hargita-hegység 10,2 km-re. A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik, amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra. Széles vésze csodálatos sziklái és panorámája - A tegnapi bemelegítés után, ma újra biciklitúrára indultam.
- Sóskút Homoródalmás 10,2 km-re. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni. Só - A doboz nincs meg.
- Abásfalva 10,3 km-re. Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba, Homoródkeményfalva és Abásfalva. Őszi séta I - Gyönyörűszép őszi idő volt.
- Gyepes 10,4 km-re. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról, még Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu. Patakásztunk - Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk.
- Homokkő képződmények Homoródalmás 10,6 km-re. A közelben kecskéit legeltető pásztor, kérdésemre nem tudta megnevezni a helyet. Térképnéző - Köszönöm az információt.
- Fenyédi láz 10,8 km-re. A fenyédi láz tetején - Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától kb.
- Hármaskereszt Tolvajos-tető 10,9 km-re. október 31. Útban hazafelé - Hazafelé utazva álltunk meg ezen a helyen.
- Bányanyílás Hargitafürdő 11,1 km-re. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos.
- Mágneses-szikla Deság 11,2 km-re. Az egykori várhely egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak.
- Bagoly-kő Hargitafürdő 11,2 km-re. Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú. Ott van az igazi geodoboz is - A Bagoly-kőnél elrejtett geodoboz nem pezsgőtablettás doboz.
- A sárkány gerince meddőhányó Hargitafürdő 11,4 km-re. A felgyűlt salak itt egy szakadékot és egy gerincformát alakított ki.
- Tolvajos-tető 11,4 km-re. A Tolvajos tető a Központi-Hargitát a Dél-Hargitától elválasztó nyereg. A doboz a helyen van - A doboz a helyen van, tartalma egy kisse mintha atnedvesedett volna, a csomagolasra hasznalt muanyag tasak viszont mar teljesen szetmallott, szerencsere volt nalam egy, amivel potoljam.

Vashámor Szentkeresztbánya románul - in limba romana: Ruinele forjei Vlahita


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vashámor adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Szentkeresztbánya térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Omladozik - Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele...
 • Szomorú látvány - Nem egy szívderítő hely...
 • Romok - Másodjára sikerült megtalálni elsőre a szemközti vállalatnál bolyongtunk...
 • Szentkeresztbánya - a volt vashámor - A helyszín valóban gyászos, nem is csodálkozok rajta, hogy eddig senki sem kereste meg ezt a geodobozt...
 • Hamor - Allitolag megvannak az eredeti tervek, es szandek is volt a Vashamor ujja epitesere, de a telek tulajdonjoganak a tisztazatlansaga, na meg a penzhiany csirajaban fojtotta meg a kezdemenyezest...

Sikerült eljutni Szentkeresztbánya környékére? Tetszett a Vashámor? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.