Vashámor - Szentkeresztbánya - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Vashámor - Szentkeresztbánya

Vashámor - Szentkeresztbánya

Az egykori Vlahicai Vasipari Vállalatnak egy egyedi ipartörténeti érték volt a birtokában, a 19-dik században épült szentkeresztbányai vashámor. Az oda tévedt kíváncsiskodókat Vigyázat, omlás veszély - Vigyázat, veszélyesen mély gödör feliratú táblák figyelmeztetik a veszélyre. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: Még állnak a falak Korhadó faszerkezet Hiányzó tető Omlás veszély Veszélyesen mély gödör Fahíd 2023 márciusában Híd a patakon. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vashámor Szentkeresztbánya fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Szentkeresztbánya és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vashámor! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Szentkeresztbánya közelében?
6440 Rókaváros. Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya.
7991 Testvérfenyők. A Déllői-borvízforrás közeléből sárga kereszttel jelzett túraösvény kapaszkodik ki a Csere bércére, másnéven Bükkdombra. (látnivaló és geodoboz)
8431 Ördögborozda. A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon.
8550 Székely Selters borvízforrások. Ízben és gyógyhatásra megegyezik a híres németországi, niederseltersi sósízű borvízzel. (itt geodobozt is lehet keresni)
8786 Csere bérce kilátópont. 8974 Déllői borvízforrás Szeltersz Hargita megye. (turisztikai látnivaló geodobozzal) 9520 Bánya-tető alatti forrás. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
9728 Szentegyháza Gyöngye Hargita megye. 3.1 km-re. (turisztikai látnivaló geodobozzal) 10054 5069. 3.2 km-re. A Vargyas-patak Szeltersz feletti, a Szurdukkal átellenben található földrajzi jobb partját, meredek sziklaoldalát Vészkaréjnak nevezik.
10927 Illemhelyek utcája Szeltersz Hargita megye. Szeltersz északkeleti felében van egy mellékutca, ahol az illemhelyeket kerítésen kivül, közvetlenül az utcán helyezték el.
11182 4609. Leginkább a magaslatokra épített várak, erősítések, megfigyelő állások ismertebbek, mint a bágyi Várhegy, a lövétei várhegy, a Hollókő Keményfalván, hogy csak a szűk környezetemet említsem.
11310 Szurduk-vízesés Szeltersz. A Szurduk a Vargyas-patak völgyének a Szeltersz klimatikus üdülőhely északi bejáratánál található, szurdok jellegű helye.
11740 Katolikus templom. A település messze felnyúlik a Hargita lábáig.
12032 Sziklakilátó Kápolnásfalu Hargita megye. Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre.
12058 19. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton.
12299 Ördögborozda Szentegyháza. 12346 Nádasszéki borvízforrás Szeltersz Hargita megye. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki borvíz.
12475 Nádasszéki sósfürdő. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
13128 Homoród-tető. 13869 3756. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található.
14121 3242. 4.5 km-re. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
14249 Római őrtorony. 4.5 km-re. Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó.
14256 Kékvize forrása Szentegyházasfalu. Sikertelenül kerestük egy délután a Király kútját, az adott koordináták alapján többször is próbálkoztam.
14946. 15015 A lövétei suvadás. 4.8 km-re. Lövétén először 1913-ban indult meg a föld, majd 1970-ben megismétlődött, jelentős anyagi károkat okozva, falurész tünt el következtében, és új negyed alakult.
17038 Jócsorgó-kővályú. Jócsorgó-kővályú.
17675 Pünkösdi rózsa a Hargitán. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa.
17933 Forrás a Cekend-tető alatt. Székelyudvarhelyről Csíkszereda felé tartva, Máréfalvát elhagyva, a 13A jelzésű műúton, mielőtt kezdődnének a szerpentinek, az út jobb oldalán egy kiépített forrást találunk.
18297 Régi kőkereszt. 18394 I világháborús emlékmű Lövéte Hargita megye. A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll.
18859 Király kútja. Feliratos, epigráfiai emlékekre bukkanhatunk még az erdők mélyén is.
18962 Hollókő. A hozzá fűződő legendáról Orbán Balázs a Székelyföld leírásában is említést tesz.
19298 Pokolláz. Székelyudvarhely és Homoród  között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt.
19327 3757. 6.2 km-re. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található.
19666 Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
19807 Déli kilátópont Kirulyfürdő. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
19813 Ördögútja. 19835 3665. 6.3 km-re. 20080 Keresztelő Szent János-kereszt. Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére.
20105 Kirulyfürdői pionírtábor. 20573 Kőgomba kalap nélkül. Igaz ez akkor is, ha már számtalan alkalommal járt már valaki egy helyen.
20614 Kossuth-szikla. 6.6 km-re. 20630 Ördögútja. Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.

Románul - in limba romana: Ruinele forjei Vlahita

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Lobogó-borvízforrás
Lobogó-borvízforrás - A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
Dobogófürdő
Dobogófürdő - Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található.
Angyaljárás Szentegyházán
Angyaljárás Szentegyházán - Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja.
Lobogófürdő 0.97 km-re. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.
Ördög-tó
Ördög-tó - Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Szentkeresztbánya térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Vashámor gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Omladozik - Valamikori szép, ma már múzeumi érckályhák készültek itt? Most már csak csupasz falmaradványok meredeznek a felhők fele...
 • Szomorú látvány - Nem egy szívderítő hely...
 • Romok - Másodjára sikerült megtalálni elsőre a szemközti vállalatnál bolyongtunk...
 • Szentkeresztbánya - a volt vashámor - A helyszín valóban gyászos, nem is csodálkozok rajta, hogy eddig senki sem kereste meg ezt a geodobozt...
 • Sikerült eljutni Szentkeresztbánya környékére? Tetszett a Vashámor? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.