Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Régi gőzmozdony - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Régi gőzmozdony

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Funtineli forrás - Palotailva
3424
Református templom Étfalva - Étfalvazoltán
Torony 2
Tündérek forrása - Vármező
Tőzike 2
Mária-kő északkeleti lelátó - Békás-szoros
Szurdok-kő
Kis-Cohárd
Kis Cohárd
A fűzfa - Csíkszereda
Kéttörzsű fűz
Aranyhalacska - Marosszentkirály
Őz 2
Csíky-kert - Gyergyószentmiklós
Szélldöntés
Gyógyvízforrások - Bálványosfürdő
Gyógyvízforrás 2
Felső gát - Marosvásárhely
A gát előtti híd

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Régi gőzmozdony fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Régi gőzmozdony!

Régi gőzmozdony.. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 1,38 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Régi gőzmozdony közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
170 m-re. A legutóbb, a gyakorlatilag a rejteken ülő, két cigarettázó "hölgy" miatt, nem tudtam a geodoboz közelébe férkőzni. A hely tényleg gyászos, lehangoló.
410 m-re. Fertőző betegségek kórház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 127. Épült 1910-ben.
490 m-re. 1997. Aznapi sétám során a vasúti sínek túlsó felére jutottam, így onnan közelítettem meg a rejtekhelyet. Számítottam rá, hogy az ünnepek környékén Vásárhelyen leszel. Tenyleg otletes es erdekes a doboz, en meg ilyennel nem talalkoztam rovid palyafutasom alatt, az ember nem is gondolna, hogy ott lehet. április 1-jén, veszteségre hivatkozva, a Román Vasúttársaság megszüntette a marosvásárhelyi keskeny nyomtávú vasút mezőségi szárnyvonalán a közlekedést, egypár járatot üzemeltetve Nyárádszereda – Marosvásárhely között, majd április 14-én végleg megszűnt a személyszállítás.
670 m-re. A csorgó ma már sajnos nem csorog, mert amikor a Kövesdomb nyugati oldalában, 15 évvel ezelőtt házakat építettek, a csorgó vize eltűnt. Persze itt is több vélemény van, de én, mint szemtanú, kitartok emellett. Erre sem vigyáztunk. Sajnos innen meg a padok is eltuntek nem csak a viz, mar le sem lehet ulni itt. Sajnos csak geodoboz, forrás nélkül.
690 m-re. Csonka-ház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 35. Épült 1910-ben.
700 m-re. A Sándor János utcából, majdnem a petroleum gyárral szemben a Kövesdombra vezet. Miután értesültem róla, hogy a Rákóczi-lépcső, majd a Hangya-lépcső után, a Malomkő utca lépcsőit is kifestették, kibicikliztem a helyszínre. Mikor BabBerci bejelentette ezt a rejtekhelyet, rögtön elindultam megkeresni. A ma déli korcsolyázás után, korai volt még hazamenni. 1910-ben a Sándor János utcából a Chilf Lipót féle telek mellett a Kövesdombra vezető utca, 1912-ben Dugonics Titusz utca, majd Új utca.
700 m-re. A kövesdombi unitárius templomot 1999 november 21-én kezdték el építeni. Szép innen a Domb, szép a templom, de elég elhagyatottnak tűnt. Marosvásárhely egyik új templomának, a kövesdombi Dávid Ferenc téri unitárius templomnak a bemutatása. Mióta felépült a templom, nem jártam itt fent. Dávid Ferenc téri unitárius templom - Kövesdomb lakónegyed, Marosvásárhely.
750 m-re. A Kövesdombi forrás az 1848-as sugárút mellett találató, a Válús-kúttól feljebb, az unitárius templom alatt.
Átjáróház - Marosvásárhely 890 m-re. A Dózsa György, volt Sándor János utca 34 szám alatt található épület a századforduló után épült, szecessziós stílusban. Az utca szélesítésekor a gyalogjárók részére árkádot építettek, ami nem bontotta meg az épület stílusát. De sokszor vágtattunk át itt az állomás fele. Sokszor jártam arrafele. Ennél a helynél csodák csodájára senki sem bámult, nem is hittem, hogy van ilyen, pedig a szép kék szemű korcs kutya nagyon ugatott a kerítés másik oldaláról.
920 m-re. Dózsa György utca 15 szám, Marosvásárhely. Kisiparosok műhelyei, ma üzlethelyiségek.
960 m-re. Amikor ott jártam, egy kislány éppen egy pet palackot töltött meg, és vitt valamelyik szemközti házhoz. Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. A víz még folyik, de a környéke borzalmas. Elég nagy a forgalom a csorgónál. Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes, majd ti eldöntitek.
1,1 km-re. A marosvásárhelyi Segesvári úti forrás a Segesvári út 8 számú ház mögött található, egyenesen a Róka-patak völgyében. A forrásnál nem találtam vízfogyasztást tiltó, figyelmeztető táblát. Mikor érdekes pontként megjelent ez az oldal, jártam itt, kerestem, hogy hova rejthetnék. Elég sokat kellett várakoznom, amíg zavartalanul elővehettem a geodobozt. Mikor ott jártam nem figyeltem a halakra.
1,1 km-re. Az emeletnek már padlója sincs, a földszinti részt raktárhelyiségnek használják. A ház a kacsalábon megvan de a dobozt sajnos nem találtam meg. Majdnem kacsalábon forgó palotát írtam, de sajnos nem forog, csak kacsalábakon áll, nem palota, és királykisasszony sem lakik benne.
1,2 km-re. Két évig tartó civil és érdekvédelmi összefogás küzdelme árán Marosvásárhelyen sikerült elnevezni egy iskolát az egykori városépítő polgármesterről, Bernády Györgyről. Az új, kétnyelvű névtábla kikerült az iskola homlokzatára. Ez a 2,5 m kifogott rajtam. Egyetértek.
1,2 km-re. Jelenleg a Népújság szerkesztősége és pár politikai szervezet honol a falai között. Hála a segítö információnak egyböl meglett a dobozka (hangyák nélkül). Első alkalommal éjfél után próbálkoztam, gps nélkül, csak a szöveges segítségre alapozva. Minden szerdán este, egy bizonyos rejtekhely termében gyülést tartanak. Szebb időket látott épület.
1,2 km-re. A Hangya-lépcsőnél is nyugis volt a környék, de itt már senki sem járt.
1,2 km-re. A szétválást követően az ortodoxiát felvállaló marosvásárhelyi izraeliták minden területen függetlenedni próbáltak - teljesen normális volt, hogy a két zsidó közösségnek meglegyen a saját temetkezési helye, ahova csak a sajátjait temeti el. A gyalogoshíd geodoboza után eljöttünk ide. A Csere-erdőben elrejtett geodoboz megtalálása után, a Kishegyszőlőn keresztül ereszkedtem vissza a városba. Amikor a dobozt rejtettem, fél órát töltöttem a temetőben, keresve a megfelelő helyet. Az ortodoxok a Kövesdombon szereztek területet erre a célra, ahol még a 20-dik század közepén is csak zöldséges kertek voltak elvétve egy-két házzal.
1,3 km-re. Csonka villa, épült 1910-ben. Cuza Voda utca 35 szám, Marosvásárhely.
1,3 km-re. Délben, dél körül is nyugis volt a környék.
1,3 km-re. Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910.
1,3 km-re. Iuliu Maniu utca 4 szám, Marosvásárhely. Egykori inasotthon, ma az Avram Iancu Iskolaközpont bentlakása és étkezője.
Egykori Avram Iancu román inasotthon Marosvásárhely 1,4 km-re. Egykori Avram Iancu román inasotthon, ma a Munkaügy székhelye. Iuliu Maniu utca 2 szám, Marosvásárhely.
1,4 km-re. Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely. - Munkás - Marosvásárhely 1,4 km-re.
1,4 km-re. Kereskedelmi és Iparkamara, 1912 - Városháza utca 1 szám, Marosvásárhely.
1,5 km-re. Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.
1,5 km-re. A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.
1,5 km-re. Az egykori Városháza északkeleti részén levő Óratorony, díszes majolikacserepekkel fedett sisakjával Marosvásárhely majdnem minden pontjáról látható. Megtaláltam. Andi, Orsi, Boti, Zoli. Érdekes kilátás. Óráját Müller János, a harangokat Thúri Ferenc készítette.
1,5 km-re. A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913. Városháza utca, Marosvásárhely.
1,5 km-re. A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben. Városháza tér, Marosvásárhely.
1,5 km-re. Körösfői Kriesch Aladár szecessziós stílusú, 1913-ban készült, mozaik kompozíciója a marosvásárhelyi Kultúrpalota főhomlokzatán látható. A dicsőségesen trónoló Hungária allegorikus alakját mutatja be, történelmi és allegorikus szereplők társaságában.
1,5 km-re. I Ferenc József megkoronázása a Kultúrpalota előcsarnokában, szemben a főbejárattal - Sidló Ferenc 1913. Városháza tér, Marosvásárhely.
1,5 km-re. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban. Éjjel könnyű :-) Próbáltad volna nappal, amikor tele a járda emberekkel. Nagyon jó a hely. Megtalaltuk, eleg hamar sikerult rabukanni, de annal nagyobb volt az orom. A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr.
1,5 km-re. Ma este megint a kisfiammal keresgéltünk és rejtetünk. Vajon laknak még a padlástérben? Bár azt szokták mondani, hogy harmadik az Isten igaza, úgy néz ki, hogy nálatok a négylevelű lóhere a nyerő. A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7 szám alatti épületet Radó Sándor tervezte 1912-ben saját maga számára.
A zene allegóriái - Marosvásárhely 1,5 km-re. A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913. Rózsák tere, Marosvásárhely.
1,5 km-re. Gondolom, hogy a rejtő már gyerekkora óta ismeri ezt a helyet. Gyerekkent eleg sokat jarkaltam arrafele, minden evszakban. Bizony sokszor látott engem(-minket, mert sosem voltam egyedül) szánkózni ez a domboldal és az egész környék. Panoráma a Kövesdombra - Bodon-hegy - Marosvásárhely.
1,6 km-re. A tegnap láttam, hogy a környéken vannak új rejtések, igy hát elindultam pontot gyűjteni.
Román katona szobra - Marosvásárhely 1,6 km-re. Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel.
1,6 km-re. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt.
1,6 km-re. A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének. Szerencséjét, a teljes elapadás elkerülését csak annak köszönheti, hogy az út bevágása nem volt túl mély, ugyanis ez a forrást tápláló vastag kavicsrétegben tárolt talajvíznek csak a felső zónáját érintette. Nem kóstoltam meg, hogy tényleg olyan jó az íze. A doboz meglett, a tábla szerint nem iható, de ebből az irtózatos bűzből én semmi pénzért nem vinnék ivóvizet. Arra jártomban megkerestem.
1,7 km-re. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Régi gőzmozdony adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nem talaltuk meg - A mozdonyt megkaptuk, de nem lattuk a ladat. Es sajnos a szagok nem enegedtek hogy tovabb keressuk.
 • A mozdony ott van - De a dobozt sajna nem találtuk, bármennyire is kerestük.
 • Hamarosan ellenőrzöm - Megpróbálom minél hamarabb ellenőrizni a rejtést. Remélem még ott van a geodoboz.
 • Régi gőzmozdony - Felemas erzesekkel kerestem a dobozt. Az elejen nem talaltam meg.
 • A Régi gőzmozdony geodoboz a helyén - Ma ellenőriztem a régi gőzmozdonynál elrejtett geodobozt. A helyén van, épségben.
 • A mozdonyt ujrafestettek - De a doboz meg van es visszafele megtalaltuk. A mi utolso geodobozunk az iden?
 • Sok a kíváncsi tekintet - Jó hely, habár sok a kíváncsi tekintet, mivel focipálya van mellette. Kár, hogy el van dugva a vasút épületei közé.
 • A segítő információt nem olvastam el - Megtaláltam tegnap délután, közvetlenül hazaindulás előtt. A segítő információt persze már megint nem olvastam el, ezért eleinte mindenáron egy mágneses filmes dobozkát kerestem.
 • Az eldugott, régi gőzmozdony - Érdekes, a rejtéskor senki sem tartózkodott a focipályán. Néhányszor ellenőriztem a rejtekhelyet, de akkor sem találkoztam senkivel.
 • Találós kérdés - Arra azért még kiváncsi lennék, hogy légvonalban közelítetted meg a rejtekhelyet, a mágnesvasútvonalakon :-) keresztül, vagy megkerülted a fél metropoliszt? És valamit nem értek.
 • Haha, metropolisz - Még mit ne, hisz nem is olyan nagy az a Vásárhely. Miután feltérképeztem, keresztül-kasul jártam a várost, már nem is tűnt olyan istentelenül nagynak.
 • Találós kérdés pontosítás - A rejtekhely a Földön lenne. Mondjuk Székelyföldön.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Régi gőzmozdony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.