Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Váluskút - Marosvásárhely

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A csorgó fölötti tömbházban laktam. A néhai csorgó mellett van két régi öntvény lámpaoszlop, feliratuk a következő: VILÁGÍTÁSI ÉS VÍZMŰ RT BUDAPEST, valószínűleg Bernády idejéből (Marosvásárhely polgármestere 1902-1912, és 1926-1929 között). Részlet a Népújság, Urbanizáció a régi Marosvásárhelyen – A város vízellátása az 1800-as években című cikkéből1874-ben a Kövesdomb délnyugati szélén található, ma is működő Vályús-kutat javították, rendezve egyben környékét is...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Váluskút - Marosvásárhely felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Váluskút - Marosvásárhely képtárból:

Elapadt forrás
Elapadt forrás
A régi lámpaoszlop
A régi lámpaoszlop
A felirat
A felirat
Volt forrás nincs forrás
Volt forrás nincs forrás

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Váluskút Marosvásárhely fotóalbumba!

A csorgó ma már sajnos nem csorog, mert amikor a Kövesdomb nyugati oldalában, 15 évvel ezelőtt házakat építettek, a csorgó vize eltűnt. Persze itt is több vélemény van, de én, mint szemtanú, kitartok emellett. Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Váluskút!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 1,56 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Maros-Vásárhely
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Síremlék ErdőcsinádSíremlék Erdőcsinád 17,6 km-re.
A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába.
Tamási Áron sírja FarkaslakaTamási Áron sírja Farkaslaka 54 km-re.
A szomszédos Szentlélektől több mint száz éve vált el, jelenleg nyolc falu községközpontja. Tettem egy új dobozt, hátha hosszabb életű lesz. Az üldögélős, illetve elmélkedős módszerrel nem sikerült megtalálnom a geodobozt. Kicsit üldögéltünk a padon és elmélkedtünk. Farkaslaka a Felső-Nyikó völgyében, a Nyikó mindkét partján, a Gordon-tető aljában települt, a térség legjelentősebb települése.
Réka vára Rika-erdei erődítményrendszerRéka vára Rika-erdei erődítményrendszer 87 km-re.
Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető. Honismereti túrán találtam meg, teljesen új ruhájában, a Rika várát. A doboz rendben van, habár kissé átnedvesedett. Nem volt könnyű, orr után tájékozódni, de elékerült.
Ropó-domb SzékelybereRopó-domb Székelybere 24,2 km-re.
Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
Árpás-völgyi bányaÁrpás-völgyi bánya 95,9 km-re.
Árpás-völgyi bánya. Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. Menet Podragu fele kerestem meg.
Likaskő OlasztelekLikaskő Olasztelek 91,3 km-re.
Mely élénken kiválik a lapos rét füves, zöld színéből. Az eredeti rejtekhely a Likaskő falában volt. Sajnos eseslevi megjegyzését figyelembe véve sem jutottam eredményre. Először azt hittem, le kell másszak a lyukba, de aztán észrevettem a rejteket. Olasztelek határában, közel a felsőrákosi úthoz, egy lapos kőkúp tűnik az arrajáró szemébe.
Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 72,3 km-re.
Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton. Épült a 19-dik század végén, jelenleg lakóház.
Kőkép SegesvárKőkép Segesvár 37,9 km-re.
A segesvári várhegy temploma mellett még ma is látható egy boltozott alagút kezdete, amely végső szükségben kimenekülő utat biztosított az ostromlott várból. Állítólag ez az alagút a Medgyes felé vezető országút mellett levő török emléknél végződik. Közvetlenül a Segesvár felé vezető régi úton, a város Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a mai zsidó temető mellett, áll egy jelentéktelennek tűnő, 6 méter magas, hétszögletű, zsindellyel fedett tornyocska. A dobozban lévő doboz arra való, hogy bárki kivehesse, és elrejthesse egy új rejtekhelyre, ezt abban az esetben, hogy ha szeretne rejteni, de nincs doboza, vagy dobozoló kedve, stb. Egy kis keresés után megtaláltam.
Vácmány 7,2 km-re. Átvizsgáltuk a szekeret, az étterem hirdetőpaneljét, az oszlopot, a fákat, de semmi. Itthon jártam MVhelyen és a környéken minden bejelentett ládát kiírtam egy listára.
Szászszőlős temploma 18,3 km-re.
A csarnokot egyszerű fatető fedi. Szászszőlős közepén egy egyszerű csarnoktemplom áll, félköríves záródású szentéllyel és négyszögletes ablakokkal.
NagybaromlakNagybaromlak 53,7 km-re.
Nagybaromlak 5 km-re fekszik Kiskapustól, 14-dik században épült, faerkélyes, román stílusú toronnyal ellátott erődtemploma van. Bár többször is próbálkoztam (a rejtés napján) és a közeli polgármesteri hivatalban biztosítottak, hogy hamarosan jön valaki, két óra várakozás után is, a templom zárva maradt számomra. Sajnos nem sikerült bejutni a falon belülre. Megtaláltam Nagybaromlakon a geoládát az út másik felén (szemben a templommal). Értékei a rácsos ajtó, a szines faoltár és a szép csillagboltozat.
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín - MarosvásárhelyKeskeny nyomtávú mozdony kocsiszín - Marosvásárhely 730 m-re.
1997. Aznapi sétám során a vasúti sínek túlsó felére jutottam, így onnan közelítettem meg a rejtekhelyet. Számítottam rá, hogy az ünnepek környékén Vásárhelyen leszel. Tenyleg otletes es erdekes a doboz, en meg ilyennel nem talalkoztam rovid palyafutasom alatt, az ember nem is gondolna, hogy ott lehet. április 1-jén, veszteségre hivatkozva, a Román Vasúttársaság megszüntette a marosvásárhelyi keskeny nyomtávú vasút mezőségi szárnyvonalán a közlekedést, egypár járatot üzemeltetve Nyárádszereda – Marosvásárhely között, majd április 14-én végleg megszűnt a személyszállítás.
Pataki-Tollas-ház KolozsvárPataki-Tollas-ház Kolozsvár 77,9 km-re.
Pataki-Tollas-ház - Farkas utca 5.
Református templom KendőReformátus templom Kendő 26,9 km-re.
Temploma nem volt, csak harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk. 1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik.
Katolikus templom GyergyóalfaluKatolikus templom Gyergyóalfalu 75,2 km-re.
Éppen ezért ez önmagában csak kiindulópontja lehet annak a feltevésnek, hogy itt a XIII-dik század elején templom állott. A gyergyóalfalusi templomtorony oldalán egy régi festett felirat felújításról ad hírt, mivel nem eredeti kőbe vésett felirat, kétkedve fogadják.
Ezüstműves ház Beszterce 67,5 km-re.
Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Mofetta BüdösfürdőMofetta Büdösfürdő 97 km-re.
Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. Köszönöm a részletes beszámolót és a ládagazda nevében is a karbantartást. Elég beteg volt. A geodobozt megtaláltuk, viszont egy árva lelket sem az egész településen. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket aHargita-túrázóknak ajánlok.
Magyarpéterlaka 23,7 km-re.
1465-ben Péterlakaként szerepel. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.
Bolyai János első sírhelye - MarosvásárhelyBolyai János első sírhelye - Marosvásárhely 2,2 km-re.
évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban. Csak egy idős hölgy volt a közelben, de el volt foglalva egy sír gondozásával. Láttuk, hogy a temetőket ellepi a beton. Számomra mégis jobb a kidőlt fejfa a bozótban. Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanárnak köszönhetően 2010 januárjában, Bolyai János halálának 150.
Mesebeli tisztás Csíkszentimrei BüdösfürdőMesebeli tisztás Csíkszentimrei Büdösfürdő 98,1 km-re.
Büdösfürdőn nem találkoztam senkivel, akitől érdeklődjek. A tisztáson még mindig a régi mesébe illő környezet fogadott, sem a törpék, sem Hófehérke nem volt otthon. A Bánya-patak völgyéből indultam, az Óriások asztalától. A tisztás valóban mesebeli. Elég bizonytalanul vágtam neki, és szép kis vargabetűt írtam le.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 72,7 km-re.
A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt.
Evangélikus templom HarinaEvangélikus templom Harina 55,7 km-re.
Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták. Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn.
Jézus Szent Szíve római katolikus templom Ditró 78,4 km-re. Útban az Istenszéke felé, röviden megálltunk a gyergyóditrói kéttornyú templom mellett. Óriási templom.
Református templom Erdőszentgyörgy 24,3 km-re.
Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült. Itt tartották 1618-ban az unitárius zsinatot, 1640-től a reformátusoké.
Ordas-kőOrdas-kő 78,9 km-re.
Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túrán találtam meg ezt a geodobozt.
Orbán Balázs mellszobra SzékelylengyelfalvaOrbán Balázs mellszobra Székelylengyelfalva 57,9 km-re.
A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Várféle őrtorony NagygalambfalvaVárféle őrtorony Nagygalambfalva 54 km-re.
Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral. A Bánatos királylány kútja mellett, közösségi összefogással megépítették az eredetileg a Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 97,6 km-re.
A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. Hát persze, hogy nem volt bejegyzés még a füzetkében. Annak ellenére, hogy a rejtek egy kicsit távolabb van a műjégpályától, a keresésnél azért kellett vigyázni, hogy a szomszéd tömbház lakói ne vegyék észre. Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt.
Bunker 3 Szalárdtelep sziklái 61,6 km-re. Egy kis séta után következett ez a harmadik bunker, ahol egy kicsit megviccelt a rejtekfotó, mert a fotó alapján máshol kerestük. A jelzésről kissé kitérve, megnéztük az ott levő lövészárkokat, majd a jelzésen elértük a 3.
Unitárius templom OklándUnitárius templom Oklánd 78,4 km-re.
A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklánd unitárius temploma melletti fenyőfák állnak. Megtaláltam a filmes dobozkát. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A "Rejtekhely vadászat Erdélyben" harmadik találkozó, harmadik napján, hosszabb keresgélés után, csapatmunkával megkaptuk ezt a geodobozt is. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek.
Tarzán-tó Torda 57 km-re. A viz hívogatott ugyan, de nem voltunk fürdéshez készülve. Miután beazonosítottuk a fát, ami elég nehéz volt, mert kóválygott a gépész az erdőben, és több hasonló fa volt a közelben, - kerestünk egy jó nagy száraz ágat, és nekiálltunk lekaszabolni a két méter magas sűrű csihánbozótot.
Sziklaszoros KisgyógypatakSziklaszoros Kisgyógypatak 87,7 km-re.
A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros.
Református Kollégium KolozsvárReformátus Kollégium Kolozsvár 77,8 km-re.
Református Kollégium - Farkas utca 14.
Szindi tó 63 km-re.
Lukács sziklái Kelemen-havasokLukács sziklái Kelemen-havasok 93,7 km-re.
A Lukács-sziklacsoport a 12 Apostol szikláitól egy kilométerre északkeleti irányba, 1720 m magasan, szintén a Neagra- és a Negrisoara-patakok vízválasztója közelében helyezkedik el. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. Most veszem észre, hogy biza elfelejtettem feltölteni a fotókat a rejtekhelyhez.
Termál-vízesés Maroshévíz 74,8 km-re. Mikor elolvastam a segítő információt, gondoltam, hogy most nem alkalmas megkeresni ezt a dobozt. Érdekes kis vízesés.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tetőÖkumenikus kápolna Bekecs-tető 32,5 km-re.
A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Szakadát falu felől, az Iszulyka völgye mentén közelítettem meg a rejtekhelyet. Jó rég volt (hét éve) az utolsó "találás", így nem sok reménnyel indultunk neki. A Bekecs-tetőn felépített kápolna szombati búcsúja alkalmából látogattunk a helyszínre, Szovátáról.
Fehéregyháza vára 41,5 km-re.
A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt.
Túri-hasadék vasalt ösvény TordatúrTúri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 65 km-re.
Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
Attila vára Rika-erdei erődítményrendszerAttila vára Rika-erdei erődítményrendszer 87,4 km-re.
Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. A honismereti túrasorozat egyik célpontja volt a Rika-erdei erődítményrendszer, és ekkor találtuk meg a ládát. Előző Likaskői felfedezésünkön felbuzdulva nézelődtünk doboz után az Attila váránál, és meg is találtuk azt. Szóval ti minden leírás, szöveges segítség, kép vagy gps koordináta nélkül találtátok meg a rejtekhelyet? A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető.
Evangélikus erődtemplom SzentágotaEvangélikus erődtemplom Szentágota 61,8 km-re.
Szentágota Medgyestől 37 km-re délkeletre, Segesvártól 41 km-re délnyugatra, Nagyszebentől 60 km-re északkeletre, a Királyföldön, a Hortobágy két partján fekszik. Románia földrajzi középpontjához legközelebb fekvő város. Végre új aszfalton lehet végigmenni a városon. A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam.
Régi sírkövek GegesRégi sírkövek Geges 23,8 km-re.
A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Váluskút adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosvásárhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sajnos - Erre sem vigyáztunk.
 • Volt válu nincs válu - Meglett a doboz. Válu már nincs és sajnos egyik forrás sem folyik.
 • Nincs forrás - Sajnos csak geodoboz, forrás nélkül.
 • Padok - Sajnos innen meg a padok is eltuntek nem csak a viz, mar le sem lehet ulni itt.
 • Drive-in rejtek - Kocsival érkeztem a Kövesdomb felől. Felhajtottam a rejtek mellé, a motrot meg sem állítottam.
 • Viz, hol a viz? - Nincs meg a viz, nincs meg a fa. Szomoru ott.
 • Újra csorog a víz - Újra csorog a víz. Nagyon sok emlék köt mind a két csorgóhoz.
 • Kiabál, hogy rejtek - A címet a gyermekek ajánlották. Ezek szerint szert tettek egy kis gyakorlatra.
 • Csere - Milyen az a csere-erdő? Olyan, amit cserébe lehet adni?
 • Ursula - Jó kis séta kellett, hogy mind a két templomot megtaláljam. Az Orsolyásba nem tudtam bejutni, de a Ferencesbe sikerült.
 • A játszótér - Harmadszori nekifutásra, végre sikerült találni egy alkalmas időpontot, amikor nem járt a közelben senki. Kipróbáltuk a játszóteret is.
 • Jópofa - Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. A délutáni vihar után akartunk kimozdulni egy kicsit, és mivel 20 éve legalább nem voltam a Nagy Laji dombján, gondoltuk megkeressük ezt a rejtekhelyet.
 • Lovacskák - A villanypásztoron belül ott volt egy ménes, és míg mi kivettük a geodobozt, addig ők ott ugráltak a fánál, elég furcsa helyzet volt.
 • A letöltött rejtekfotó segített - Az itt elrejtett geodoboz már több alkalommal eltűnt, és több újrarejtés is volt már. 2017 óta, a román geojátszótér rejtése várta a közelben a megtalálóit.
 • Odalett - A dragonyos ügyet sem vetett rám, mert éppen egy lánnyal volt elfoglalva. Az ablakokban nincs geodoboz.
 • Mi voltunk a negyedikek - Igaz, hogy nem a pallóhoz vezető ösvényen értük el. Hanem egy düllőuton, egy kevés kerülővel, de megtaláltuk.
 • Ünnepeltünk - Családi ünnepnek kerestünk helyszínt. Szabadban, szép helyen, geodoboz legyen a közelben, s nem utolsó sorban valami finomat is együnk.
 • Ketto van - Lehet a logan banja ezt a rossz utat, ami osszekoti Katolnat Hatolykaval.

Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Váluskút? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.