Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Carja-csúcs - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Carja-csúcs

Carja-csúcs | Hol van ez a hely?

A petrozsényi sítelep fölé magasodó hegyes Carja-csúcs, a maga 2405 méteres magasságával, a Páreng-hegység negyedik legmagasabb pontja. Tetejéről szép kilátás nyílik nyugati irányban a Zsil völgyére, keleti irányban pedig a Nagy-Páreng-csúcsra, illetve számos gleccsertóra.

A rejtekhelyet Petrozsény irányából érdemes megközelíteni, a piros sávval jelzett gerincösvényen, Poiana Nedeii felől. Útközben megpihenhetünk a Kis-Páreng-csúcson, majd a Rudolfshütte névre hallgató menedékkunyhónál, mely még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, 1889-ben. Ezután meredek kaptató következik, majd elénk tárul a Páreng-hegység keleti vonulatainak teljes panorámája.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Észak dél ellen - szárazföld hó ellen Látványos cirkuszvölgy, jobbról a Carja-csúccsal Kilátás a Carja-csúcsról keleti irányba, csipkézett hópárkányokkal Ezt látja a láda... május elején. :) Rianás Carja és Stoienita-csúcsok hajnali fényben Napkelte a Gemanarea oldalából Ébredez a völgy is... Carja-csúcs tavaszi sáfrányokkal Gleccservölgy a Gemanarea lábainál. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Carja-csúcs fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Carja-csúcs! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Carja-csúcs közelében?
Kis-Páreng. (érdekes hely geoládával) Galcescu-tó. Felülete 3,02 hektár, mélysége 9,3 m. (itt geodobozt is lehet keresni)
Vidál-tó. A Vidál-tó a Galcescu-tó fölött található a Galcescu-katlanban, 1987 méteres magasságban. (látnivaló és geodoboz)
Tavak kéménye. Az ösvény nem ajánlott rossz időben, csúszós, kőtörmelékes. (itt geodobozt is lehet keresni)
Urdele-vízesés. Királyok útja. Hétvégén, a tömeg miatt, nem próbálkoznék vele. Elsőnek az új geodoboznál - Lejárt már a nyári szezon, csütörtöki nap is volt, így viszonylag kevesen voltak a környéken.
Dengheru-csúcs aronbv. Ki tudja - Amit en rejtettem annak 8 eve. Dengheru-csúcs. Az Urdele-hágó közelében a Transalpina-ról leágazó, Papusa-csúcs felé vezető út mellett található a 2084 m magas Dengheru-csúcs. Kényelmes séta - Miután megkerestük az Urdele-hágó mellett a Királyok útja geodobozt, elsétáltunk a Dengheru-csúcsra.
Művelődési Ház. Művelődési Ház, egykori Mircea herceg-rendelőintézet 1925.
Bányászati Múzeum. Bányászati Múzeum, első SAR székház 1920 - Nicolae Balcescu utca 2.
Tiszti kaszinó. Mihai Viteazul utca 2.
Petrozsényi Egyesületi Fürdő. Petrozsényi Egyesületi Fürdő, 1923-1925 - Grivita Rosie utca 36 szám, Petrozsény.
Munkások kaszinója. Boli-barlang 2. Boli-barlang 1. Itt halad át a Hunyad megye két részét összekötő vasútvonal, mely 66 kanyarral és 8 alagúttal rendelkezik. Eső után - A magas vízállás miatt a barlangba nem lehetett bemenni.
Banica-szoros. Jobb későn, mint soha - Több alkalommal jártam már a Banica-szorosban, ezúttal kimondottan a geodobozt megkeresni. Sztrázsa. Oasa-tó. A tó vízét a Galceag földalatti vízerőmű hasznosítja.
Krivádia-szoros. A híd - A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni. Krivádia vártorony. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján, hogy a Havasalföldről a Vulkán-szorosán át Erdélybe ill. Kútgyűrű - Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony.

Carja-csúcs románul - in limba romana: Varful Carja


Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • A látnivalók adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
  • Carja-csúcs gps koordináta letöltés
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  • Naná, hogy ott voltam - Csak azt bántam meg, hogy nem vittem sílécet, nagyon szívesen megsíztem voltna azokat a gyönyörű lejtőket...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Carja-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Rudolfshütte
Rudolfshütte
Rudolfshütte, vagy Carja-menedékhely.
Mundra-csúcs
Mundra-csúcs
A Páreng-hegység (Parang) magasságát tekintve a Déli-Kárpátnk legnagyobb hegyóriása a Fogarasi-havasok után.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.