Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Remeteiszoros falu - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Remeteiszoros falu

Egyik lehetséges megközelítés Bradesti-faluból 45 perces erdei ösvényen, a másik lehetőség a Remetei-sziklaszoroson keresztül a patakmederben vagy a Kecskék ösvényén.2015-ös adatok szerint a jelenlegi lakossága nyolc fő. A négy idős emberen kívül itt lakik még egy két gyerekes család, akik Bukarestből telepedtek át...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Vápa vára
Házaspárok útja - Csíkszentgyörgy
Mindennek értelme van
Kék-tó 2 - Felsőbánya
Kék-tó - 1
Lakóca-csúcs
Az ösvény
Csonkatorony - Csíkszenttamás
Ellenfényben
A legrégebbi székelykapu - Mikháza
Az 1930-ban épített székelykapu
Hattyúk tava - Faragó
Vízisikló
Kászonújfalu temetője
Itt kellene lennie
Csíkszépvízi víztároló
Tó 2
Forrás az Olt partján - Sepsiszentgyörgy
Tűz és víz

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Remeteiszoros falu fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Remeteiszoros falu!

Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Remeteiszoros, 0,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Remeteiszoros falu közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,7 km-re. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll. Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros.
4,5 km-re. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety. Betettem a geokopacz03 geokretet. Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen. A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa.
5 km-re. Remek a panoráma, az út frissen kövezve. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban.
5,3 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
5,5 km-re. A Havasgáldi-szoros földrajzi bal oldalán, érdemes a sziklák között is barangolni. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. A Havasgáldi-szoros út feletti rejtésétől indultam tovább az ösvényen, kelet felől kerülve az erdőben. A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett.
5,5 km-re. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett. A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat.
5,7 km-re. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található.
5,8 km-re. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost. A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található.
6,9 km-re. Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk. A vízválasztóhoz érve pompás panoráma tárul elénk.
7,9 km-re. Kb 20 évvel ezelőtt többször is jártam itt, de nem tudtam a vízesésről. A dobozt nagyon könnyen megtaláltuk a rejtekfotó alapján, aki tudja hogy mit kell keresni az kb 15 méterről láthatja.
9 km-re. Édesapám egyik kedvence volt ez a barlang, gyerekkoromban nagyon sokszor jártunk itt. Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak, itt kezdődőtt a barlangász "karrierem" :-) és egyszer a végéig is eljutottunk. Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon.
9,2 km-re. A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben találhatóegyetlen védett barlang. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre. A nem túl bőkezű leírás miatt a szerencsén is múlott a doboz megtalálása. A Torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval kerestuk fel ezt a helyet. Sajnos a zuhogo eso megnehezitette a lada kereseset, es fel kellett adni.
9,3 km-re. Felsőgáldról Havasgáld felé menet a 107K jelzésű megyei út áthalad a a Gáldi-szoroson is. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
9,4 km-re. A Csáklyakő mögött eredő Csáklya pataka mentén két hasadék is képződött, amelyek közül a leglátványosabb a Csáklya-hasadék. Az elmúlt hétvégén a Torockói-hegységben túráztam, többek között a Csáklya-szorosban is. Amig rászántam magam, hogy bejelentsem a doboz megtalálását eltelt majdnem egy év. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel.
9,5 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata, a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta.
10,2 km-re. Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Most vettem észre, hogy annak idején elfelejtettem feltölteni a rejtekhelyről készített fotókat, illetve nem adtam meg a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók.
11,7 km-re. Az Erkély-tisztás a Torockói-hegység egyik legkedveltebb sátorozóhelye. Míg ők leértek a vízeséshez, addig mi nyugodtan kihalásztuk a kis dobozt, majd bejártunk a vízesés alá, hogy gyönyörködve lássuk mit hagyott hátra számunkra a természet. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva-Bedellő túra alkalmával kerestem, és találtam meg ezt a geodobozt is. Én is megkedveltem ezt a tisztást, jó sátorozó hely. Erről a lapos, teraszszerű képződményről több helyen is legyező formájú vízeséseken zuhan alá a víz.
11,7 km-re. Gondolkoztam, hogy miért nem függőhídnak neveztétek, de aztán amikor átmentem rajta, megértettem. Pótoltam a hiányzó dobozt, de mivel a híd közelében lévő ligetben a csutakok áradáskor víz alá kerülnek, úgy gondoltam, hogy a hídfő betontalpában jobb helyen lenne a doboz, és áradáskor nem mosná el a víz. TöBBBször is lengtünk ezen a hídon, mikor jártunk likászni a Szolcsvai búvópatakhoz, a mokanyiczával, majd autóstoppal. Régebb, mikor még közlekedett az Aranyos-völgyi keskeny nyomtávú vonat, a Mokanica, az Alsószolcsvára érkező kirándulók a megállótól egy lengőhídon keresztül rövidíthettek a Szolcsvai búvópatak-barlang felé.
11,8 km-re. A vízesés vize sodronyra függesztett csatornán keresztül át van vezetve az országút mellé. A doboz nem nagyon kereshető, ebben az órában. Majdnem két év után jelentem be, hogy megtaláltam a fakir által itt elrejtett geodobozt. Érdekes az átvezetett víz, mint ötlet, csak nem értem, hogy mi az értelme. Alsószolcsvától körülbelül 3 km-re, Borrév felé az Aranyos völgyében egy vízesés hívja fel magára a figyelmet.
12,1 km-re. 2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban.
12,5 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba. Borosbocsárd település észak-nyugati kijáratától körülbelül 3 km-re, az útból egy ösvény indul balra.
12,7 km-re. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva - Bedellő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt. Az ösztönökre hagyatkozva na meg a JKGÁBOR GPS-re sikerült megtalálni ezt a geodobozt is.
12,9 km-re. Torockó és Nagyenyed között az autóút áthalad a Kőközi-szoroson, az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át. A szoros hossza 3 km, mindkét oldalán kiváló kilátóhelyekre kapaszkodhatunk fel.
13,9 km-re. Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől.
14 km-re. A Thoroczkay vár alól kék sáv vezet a Szilas-patak völgyébe. Egy darabig a patakot követjük, majd az út kitér a meder mellől és meredeken halad az erdőben.
15,2 km-re. A Magyarigeni-tengerszem a Torockói-hegység egyetlen nagyobb méretű, természetes képződésű, állandó tava. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Tövis felől közelitettük meg a tavat.
15,4 km-re. A környék is gyönyörű. Megtalaltuk a torony falaban elrejtett geoladikot. Kis csapattal vetődtünk erre. Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek.
15,6 km-re. A torockószentgyörgyi vár, a Vársziklára épített erődítmény, a XIII-dik századtól kezdve áll ellen az idő vasfogának és a támadóknak. Akármilyen irányból próbálunk felkapaszkodni rá, legalább 200 m szintkülönbséget kell megtennünk, de mindenképp megéri a fáradtságot. Egy kellemes, Torockón eltöltött Szilveszterezés után, január első napján. Október elsején, a biciklikirándulásom alkalmával ezt a geodobozt is megkerestem. Persze a var sose maradhat ki, de ezuttal a geoladat is megkerestuk, meg is talaltuk.
16,5 km-re. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
16,6 km-re. A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
17,2 km-re. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túrán találtam meg ezt a geodobozt. Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt.
17,8 km-re. A Torockói hegység északi részén, Vidaly (Vidolm) fölé emelkedő, a DN75-ös országúton Vidalytól Lunca ArieAYului-ig látható sziklacsúcs. A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval turaztunk a kornyeken. Felérve gyönyörű kilátásban volt részünk. Vidolm falubol kozelitettuk meg a csucsot, kellemes novemberi idoben. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az Aranyos völgyére, a Bélavárára, az Öreghavasra, keletre pedig Ordaskőre, Torockószentgyörgyre, az Enyedi szorosra.
18,1 km-re. A Kőlyukat három játszótér is felfedezte már magának, így ma már ott három geodoboz is várja keresőit. Kerestem tegnap délután, Székelykő-túránk keretében, de koordináták, segítő információ, minden nélkül, csak pusztán a szóbeszédre hagyatkozva, hogy van itt egy geoláda elrejtve valahol (nem jó néven kerestem, nem tudtam, hogy hivatalosan Kőlyuknak hívják, nem iskola- vagy kollégium-barlangnak).
18,4 km-re. A kék kereszt turistajelzések a kövekre vannak festve, hiszen itt minden kopár, egy-két igénytelenebb cserje tengeti életét. Ide sem ártana egy újabb külső nylon zacskó, nekem mindig a helyszínen jut eszembe. De oda-vissza vágigjártuk a gerincet. Boér Imre vagyok Kolozsvárról, egy kis, de nagyon lelkes csapattal együt megtaláltam ezt a geoládát. Ha fent vagyunk a csúcson, induljunk el a gerincen dél felé - jobbra tőlünk, a völgyben a Torockót Torockószentgyörggyel összekötő út kísér.
19 km-re. A század elején még öt vízimalom működött Torockón, ma a falu területén egy maradt fenn. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját. Sosem volt erősségem a logikai fejtörők megoldása. A doboz a malom területén kívül van, elérhető akkor is ha a malom zárva van. Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni.

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Remeteiszoros falu adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Mócházak - A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Végig a sarkunkban voltak.
 • Az idei EKE-tábor ideje alatt jutott időm geodoboz keresésre is. Sajnos csak a doboz helyét találtam meg.
 • A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap. Mivel rövidnek bizonyult a kirándulás, és a nap is akkor sütött ki, amikor leérkeztünk a hegyről, úgy döntöttünk, hogy hazafelé még megnézünk valamit.
 • E rejtekhely mellett többször is elmentem, tavaly még meg is álltam, csak hazaérésem után gondoltam arra, hátha van doboz is itt. Hát van.
 • Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Mindent nem lehet tökéletesen kivenni.
 • Sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, mivel már fél 7 volt, és 7kor zárnak. Viszont elmondom, hogy Brassóban is készül a dombról egy tiroli csúszó, és oda érkezik, ahonnan a tó felett levő csúszó indul.
 • Nem hisszük el, lássuk a képeket. :-) De ha igaz, amit mesélsz, akkor veled vigyázni kell.
 • A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt. Szerencsém volt, épp lejárt a mise, így sikerült bemenni, és egy pár fényképet is készíteni.
 • En meg jartam itt, amikor a gözos meg fent az erdöben ment. Upsz, ez több mint 20 evvel ezellött volt.
 • A Szent Anna kápolna után indultunk ezt a ládát megkeresni. Gyönyörű volt a teljesen befagyott tó.
 • A rejtekhely értékelve, a vastag betűkkel írt figyelmeztetéssel a leírás kiegészítve. barlang-aszok bejegyzéséből, a rejtő kérésére, töröltem a geodoboz megtalálására vonatkozó részt.
 • Csipi.Köszi,hogy válaszoltál,nem voltam gépközelben a múlt héten,a segítséget is telefonon keresztül,rokoni segítséggel kértem.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Remeteiszoros falu? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.