Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Nagyhagymás-csúcs - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Nagyhagymás-csúcs

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Jávárdi völgye
Ülőkő
Szent Joákim-kápolna - Szent Anna-tó
Kereszt az erdőből
Kis-havas - a Likas mellékcsúcsa
A csúcsot jelző halom
A barcarozsnyói vár
A vár egyik tornya
Templomerőd - Berethalom
Freskó
Régi mozdony a Gyimesi szorosban
Öreg mozdony 2
Kelnek
A kelneki vár belülről
Unitárius vártemplom - Bölön
A templom belseje 1
Templom-téri park - Gyergyóremete
Templombelső
Zsögödi régi temető - Csíkzsögöd
Naplemente

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nagyhagymás-csúcs fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nagyhagymás-csúcs!

A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Trei Fantani, 4,05 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Csíkszentdomokos sziklabérczei
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Nagyhagymás-csúcs közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,9 km-re. A Felső-mező a Fehér-mező felső, keleti részében található. A borús idő miatt választásunk ma a Hagymás-hegységre esett. Megközelíthető Háromkút felől, a Melegvíz-forrás közeléből indulva, a Mély-völgyön keresztül, a Csúsztatón.
2,5 km-re. Bár én voltam az, aki elsőnek megmozgattam a dobozt takaró követ, mivel az nem mozdult elsőre, máshol kezdtem keresni. A túravezetőnek nem feladata a geodobozok tálcán történő átnyújtása a túra résztvevőinek, bejegyzés céljából. Mivel a túravezető nem mozgatott meg minden követ jól. A Nagyhagymásban található mészkő plató.
2,8 km-re. Bár nem igazi via ferrata, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást. Egyszerű, de mégis nagyszerű rejtés. Az Egyeskő-menedékháztól felfelé annyira fantasztikus élményben volt részünk, hogy amikor visszaértünk a házhoz, a feleségemnek jutott eszébe a geoláda. Háromkútról másztunk ki. A vasalt mászóút végén egy kis sziklatetőre jutunk, ahol épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér.
2,8 km-re. Az Egyes-kő közelében található kápolnát, csodaszerű gyógyulásáért, hálából építette a csíkszentdomokosi Bodó Lóránt, 2018-ban. A Szép-patak völgyében munkabalesetet szenvedett, és egy 2 tonnás munkagép ráesett egy 10 méteres zuhanás után.
3 km-re. A Pásztor-kő az Egyes-kő kistestvére, attól keletre és mintegy 500 méter távolságra található, az Ecsém-tető északnyugat - délkelet irányú vonulatának északnyugati végében. A hófehér sziklatömb több érdekes látnivalót rejteget - az Egyeskővel szemben egy sziklakürtő szája tátong, a hátában két szűk kanyon, az oldalában pedig két zsomboly is van. Pedig minden hasadékot végigkutattam. Legközelebb a GPS is velünk jön. A tetorol visszafele jovet kerestem meg a dobozt, a leiras alapjan aranylag konnyen megtalaltam, sajnos teljesen el volt azva a tartalma, es osszefagyva, a fuzet hasznalhatatlan, pedig ugy neztem a doboz rendesen le volt zarva, es nem latszott repedes sem rajta.
3,1 km-re. Háromkút egyik csodája a Melegvíz-forrásnak nevezett bővizű karsztforrás, amely a majd 1800 m magas Hagymás- hegység lábánál tör a felszínre és a kristálytiszta vizű Kisbékás-patakba ömlik. A kertek melletti úton, kocsival közelítettem meg a Melegvíz-forrást, amíg csak lehetett. Hmm, ha ez a meleg, milyen a hideg? A forrásból kiömlő víz azonmód egy bővizű patakot alkot.
3,2 km-re. A pusztából, a csúcsot célozva is ki lehet kapaszkodni ide pár perc alatt, de kényelmesebb és érdemesebb kelet irányból megközelítve végigsétálni a pompás sziklafal alatt. A Patkó-kő lábánál, a csúcs alatt, van egy különálló sziklatömb.
3,2 km-re. A Hagymás hegységben a Fehér mező fölé impozáns sziklafalaival magasodik a Patkó-kő. A doboz elég könnyű helyen található. A Patkó-kő szikláját jobbról megkerülve jutottunk fel a tetőre. Van egy patkó alakú szikla, mely a Nagyhagymás tetejéről nézve piros- fehér színeivel oldja Feketehagymás sötét színét.
3,8 km-re. Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény.
4,2 km-re. A Fekete-Hagymás a Hagymás-hegység második legmagasabb hegye. Ha Juh-patak felől érkezünk, a Patkókő alatt elhaladva, kék pont vezet a Berszán-pusztán keresztül.
4,3 km-re. Az Egyeskő menedékháztól a piros sáv jelzést követve juthatunk az Öcsém-tetőre. Kilátópontjáról, ahol a nemrég felállított kereszt is található, pompás látványban gyönyörködhetünk. Ezt még a ködben is könnyen meg lehet találni. Hát pásztorkutyákat itt mi nem láttunk, csak zergéket. Rejtéskor (hihi), bár szikrázó napsütésben, bezzeg nem volt olyan könnyű megközelíteni a rejtekhelyet.
4,5 km-re. Erről a csodálatos 3 forrásról kapta nevét a völgyben elterülő település. A Hagymás hegység keleti lábánál patakként kitörő víz több ágra szakadva, dús, zöld mohában gazdag szigeteket alakít ki. Nem ez az első alkalom, hogy a helyszínen járok, így nagyjából tudtam, hogy mire lehet számítani. A geodoboz épségben várja továbbra is a megtalálókat.
5 km-re. A Hagymás hegység egyik jellegzetes sziklaformációja a Czofronka köve, amelyről csodálatos kilátás nyílik a környező havasokra. Nem volt könnyű feljutni a sziklára, de a lélegzetelállító látványért bármikor újra megtenném. Bár elsőnek értem fel a csúcsra, nem én voltam az aki meglátta a geodobozt. A szikla tetejéről a gyönyörű kilátás kárpótolta azt a kis sziklamászást.
6 km-re. Terkő irányából, mielőtt kimásznánk az Öcsémre, érdemes egy pihenőt tartani. A kilátás is szép innen, de ami tavasszal igazán lenyűgöző, az a bársonyoskék tavaszi tárnicsmező.
6,4 km-re. Az Öcsém előtt ezt a dobozt is sikerült megtalálnunk. Örvendek Zsuzsa, hogy eljutottatok erre a varázslatos helyre. Terkő és az Öcsém között, a piros sávval jelzett turista úton haladva, a gerincen pár érdekes sziklaalakzatot pillantunk meg.
6,9 km-re. Kisbékás szórványtelepülés területén két szép mészkő szurdok található. Egy kellemes, hangulatos, közös túra napot zártunk a szorosban. Gyönyörű a rétegesen felfagyott Kisbékás medre, a helyenként feltörő, örvénylő víz. A Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye.
7,2 km-re. A helyszín megközelíthető Gyergyószentmiklós vagy pedig Marosfő felől. Az Olt-forrás ebédidejében mentem vissza, kicsi borjú nagyságú kutyuli-mutyulik kíséretében. Gratulálok, hiszen ez egy kultikus hely. Nem volt nagy hideg, de igen kellemetlen szél fújt. Az Olt földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sípos-kő észak-keleti oldalán található, a Kovács Péter-hágó közelében.
7,3 km-re. A Kerek-kő a Hagymás-hegység vonulatának egyik legimpozánsabb sziklaóriása. A Kerek-kő bércének párkányán hallgatni lehet a csendet. Meghívást kaptam egy Háromkúton és környékén, túrázással és rejtéssel eltöltendő hétvégére.
7,5 km-re. Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el. Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe. Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben. A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont, északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet.
7,6 km-re. Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét. Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt.
7,6 km-re. Hevederből indulva, a Sugó-barlang elágazásnál jobbra tartunk. A völgyben az út a meredek aljáig kocsival is járható.
7,8 km-re. Ezt a két szurdokocskát Alsó-szorosnak és Felső-szorosnak nevezik. Ezt a geodobozt az egyik rejtekhely-találkozó alkalmával rejtettem el. Igaz, ezt a rejtekhelyet aranytartaléknak szántam, de most bejelentem. Igen, ezt a rejtekhely talalálkozó alkalmával találtuk meg. A Kis-Békás-patak Békás folyóval való torkolatától 3 km-el fennebb a Gyilkos-havas két kisebb mészkő küszöbével szűkül össze a Kis-Békás-patak völgye.
8 km-re. A Terkő-nyeregtől délre, az Ördög-hágó szerpentinjeitől délkeletre található a Ködlátó-hegy, csúcsai kilátás nélküliek, erdővel borítottak. Keleti oldala a Terkő-mezővel szomszédos, a délnyugati oldal szintén egy kiterjedt legelő. Túránk végén még kiugrottunk a nyeregbe.
8 km-re. A Gyilkostó-telepről Háromkút felé vezető útból, az Alsó-szoros közelében egy talajút indul a gerincre. A gerinc hangulata sajátos, a végig tekergőző lövészárkoknak és bunkereknek köszönhetően. Ezt is megértem. A Gyümölcsénes-tetőre visz ki, majd Gyergyódomuk felé ereszkedik le.
8,3 km-re. Villámsújtotta, szénné égett, fekete fatörzsek között, mindenütt hófehér kövek. A Gyilkos-kő dobozától sétáltunk át ide. A Gyilkos-kő déli oldalában egy látványos sziklafalban gyönyörködhetünk, melynek tetején különös látvány fogad.
8,3 km-re. A Pongrác-tetőről Fehér-mező irányába indulunk a piros sáv jelzésen. A Lóduj-nyeregben már megcsodálhatjuk a panorámát. Útban a Békás-szoros felé, megálltunk a Pongrác-tetőnél, és kitértünk hóvirágot nézni. Látva, hogy a rejtéseimet nemigen keresik, végső elkeseredésemben házhoz szállítottuk a kincskeresőket :) Ügyesek voltak, nagyon hamar megtalálták a dobozt a "sok" vipera ellenére is.
8,4 km-re. Csíkszentdomokostól 5 km-re északra, a Nagylók-patak völgyében, a 969 m magas Keresztelet-hegy csúcsától 300 m-re keletre, a patak elágazása fölé emelkedő 835 m magas dombon található a Vársarka. Területét sűrű bozót borítja.
8,5 km-re. A játszóterünkre utaló helynév különleges varázzsal bír számunkra, emblematikus jelentőségű. Régi álmom teljesült. Régóta tervezzük ide a rejtést, a hely pontos azonosítása is időt vett igénybe.
8,5 km-re. A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége. Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni.
8,6 km-re. Háromkúton, a Kis-Békás jobb oldali mellékágán lejártuk az egykori utat, melyen az öreg csángók Gyimesbe jártak át.
8,7 km-re. Szép panoráma nyílik a Felcsíki medencére, a Hargita és a Görgényi-hegysegre, a Nagyhagymásra, valamint a gyimesi hegyekre. Útban Terkőről Naskalat felé találkoztunk még ázott pásztorokkal és kutyáikkal, de jövő hétvégétől szabad a pálya. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez a sziklacsúcs a Tolvaj-kő. Az indian nyar folyaman meg felkeresem ezt a helyet.
8,8 km-re. A Gyilkos-kő a Gyilkos-tó fölé emelkedik, attól keletre és mintegy 700 m távolságra - a legmagasabb pontja lapos részen van, ahol a mezőn egy métafa jelzi az 1408 méteres magasságot. A Gyilkos-kő nyugati sziklaperemén két fontosabb kilátópont is van, az egyik az 1378 m magasságban található nyugati kilátópont, illetve az északnyugati, ahol az egyik panorámakabin is található. Ennyire doboznak még nem örvendtünk.
8,8 km-re. Az idáig felvezető út tele van virággal.
8,9 km-re. A Maros földrajzi forrása a Gyergyói havasok Vaslábi-hegycsoportjához tartozó Fekete-Rez csúcsától nem messze található, eredő ága a Meszes-patak. A Maros hossza 716 km, vizgyűjtő területe 27830 km2, végighömpölyög Erdély és a Bánság területén, majd Szeged városánál ömlik a Tiszába. Sajnos csak én voltam a 2. A taj az fonseges volt az ido az nem. A második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozón résztvevő csapattal együtt kerestük meg ezt a ládát a rossz idő ellenére.
9,1 km-re. Fel nem tudom fogni, hogy miért okozott ez nehézséget neked. Hát, ide tényleg rengeteg munka kellett, hogy ezt felépítsék.
9,6 km-re. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Egy igazi havasi mező, ahol érdemes kicsit megpihenni a lucfenyők árnyékában. A Szakadát-mező Neamt megyéhez tartozó nyugati része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található.
9,6 km-re. Marosfőről a piros kereszt jelzésen, az erdő melletti úton haladva, mászva, kiérünk az első havasi legelőre, ahol takaros pad és asztal fogad, háttérben az Ördögmalom kőfolyásaival. A Szem-gyógyforrástól gyalog indultam neki a Fekete-Rez felé. Pihenés közben meggyőződhetünk, hogy az Ördög még mindig szorgalmasan őrli a köveket :)
9,6 km-re. Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékeztet. Felcsík népe október második vasárnapján emlékezik meg a szomorú eseményről. Az Antalok patakától indulva, a Hármaskő és a Kondra kereszt érintésével zarándokoltunk a Pásztorbükkre. Én voltam az elsö.
9,7 km-re. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Nem lehetett olyan könnyen otthagyni ezt a mezőt, ezért végig sétáltunk rajta, egészen a határfáig. A Szakadát-mező Hargita megyéhez tartozó keleti része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található.
10 km-re. Varázsát a fenyőcsonkokkal teletűzdelt vizfelület adja és a hátánál levő Kis-Cohárd sziklafalai. Tisztelet azoknak akik GPS nelkul keresik a rejtekhelyeket. A helyiek vendégszeretete minden reklámfogásnál többet ér. Nem volt könnyű, mert a fák miatt a vétel is nehézkes, és a meredek, vizes hegyoldalon sem könnyű szökelleni a fatörzsek, tuskók, aljnövényzet között. A Gyilkos-tó a természetes torlasztavak csoportjába tartozik, Székelyföld egyik legszebb és legmonumentálisabb tava.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nagyhagymás-csúcs adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Az Egyeskőtől átsétáltunk - Ide, a Nagyhagymás csúcsra.
 • Mi történt a séta előtt, közben és után? - A séta végén megtaláltátok a geodobozt is? Milyen állapotban van?
 • Előtt, közben és után - Hmm, hogy mi volt előtte? A csíkszeredai hagyományos székely termékek havi vásárának megtekintése.
 • Gratulalok - Gratulalok. Udv.
 • Hagyományos Székelyfalat - Ha már ennyire szeretitek a hagyományos székely termékeket, akkor ajánlom nektek a Hagyományos Székelyfalatot. Ősi, székely hagyományos ízvilágot varázsoló receptek alapján készült, tartósítószer és E-mentes székelyfalatok.
 • Gábor gratulációja - Azon morfondírozom, hogy vajon Gábor kinek gratulált. A hagyományos székely termékek székely termelőinek?
 • Tisztelt mindenki - Ezuton gratula mindenkinek. Termeszetesen beleertve a mi csodalatos atyainkat is, akik annyi mindent tettek a rejtekhely felpartolasaert.
 • Langyos hagymaszagban kirándulva - Szerdán megtaláltam a Zergepárkány-túra lejárásának keretében. Maga a doboz könnyűszerrel meglett, na de az odavezető út trükkös volt egy kicsit.
 • Lobogjon a hajunk - Tudod aki rejtette, ugyan lobogott a haja a szelveresben, ugy jo 30 ev regisegben, de most mar csak torulkozovel fesulkodik. AZ EKE vandortabor alkalmabol remelem, hogy meg felkeresem, es ceruzat is tennek bele de sajnos most sincs sztokon.
 • Fehér-mező és íróalkalmatosság - Ha nem sikerül, majd teszek én, mert előreláthatólag még 3-4-szer megfordulok ott a tábor idején. és megkeresem a fehér-mezei ládát is.
 • Világítás a Nagyhagymáson - Édesapámra emlékeztünk a keresztnél. Fújt a szél, de a tavalyi hóviharhoz képest nyári idő volt.
 • Az elso doboz, amit megtalaltam. Egyaltalan nem nehez rabukkani, igy sikeres elso probalkozas volt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Nagyhagymás-csúcs? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.