Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Csáklya-kő

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Közelében egy kb. 50 m mély zsomboly található, melyet a környékbeliek Lólyuknak (Gaura Calului) neveznek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Csáklya-kő felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Csáklya-kő képtárból:

Információs tábla
Információs tábla
Csáklya-kő
Csáklya-kő
Információs tábla
Információs tábla
Csáklyakő
Csáklyakő

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csáklya-kő fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csáklya-kő!

A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Rajkány, 0,84 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szentmihálykő vára TótfaludSzentmihálykő vára Tótfalud 20,6 km-re.
Tótfalud dél-nyugati részén indul az a földút, melyen dél, dél-nyugati irányba haladva, megkerüljük a várhegyet. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
Járaszurdoki barlangJáraszurdoki barlang 30,2 km-re.
Előtte, mindkét oldalon, 1-2 autónak való parkoló is található. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben.
Székelykő Észak Torockói-hegységSzékelykő Észak Torockói-hegység 22,3 km-re.
Hogy fent is megmozgassuk a tagjainkat, csekély erőfeszítéssel érdemes elballagni a gerincen dél felé. Majd észak felé, csodálni a panorámát, megtalálni a két hagyományos ládát, és újult erővel vágni neki a lefelé vezető útnak. Boér Imre vagyok Kolozsvárról. Gyonyoru nyar-ejszakai idoben latogattuk meg a rejteket. A kék jelzésen kapaszkodtunk fel a Nagy árokban.
Tarzán-tó Torda 42,2 km-re. A viz hívogatott ugyan, de nem voltunk fürdéshez készülve. Miután beazonosítottuk a fát, ami elég nehéz volt, mert kóválygott a gépész az erdőben, és több hasonló fa volt a közelben, - kerestünk egy jó nagy száraz ágat, és nekiálltunk lekaszabolni a két méter magas sűrű csihánbozótot.
Havasgáldi-szorosHavasgáldi-szoros 4,2 km-re.
A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. Bár az e hétvégi kirándulásom fő úticélja nem a Havasgáldi-szoros volt, nem hagyhattam ki a környék általam még meg nem keresett geodobozait. A sziklaalakzatok gyönyörűek, változatosak. Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen. Magába foglal még néhány szorost és hasadékvölgyet, mint például a Török-hasadékot és a Kisgáldi-szorost.
Szolcsvai búvópatak barlangja 1 AlsószolcsvaSzolcsvai búvópatak barlangja 1 Alsószolcsva 13,1 km-re.
A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben találhatóegyetlen védett barlang. A nem túl bőkezű leírás miatt a szerencsén is múlott a doboz megtalálása. De a helyszinen jártunk, és a rejtö elfogadta a találatot. Sajnos a zuhogo eso megnehezitette a lada kereseset, es fel kellett adni. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patak vize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszinre.
Zebernik vára Borberek 27,4 km-re.
Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
Rotunda-csúcs Verespatak 27,3 km-re.
Székelykocsárd 37,1 km-re.
Valószínő, hogy a XIV-dik századi templom ott állott. Sor került Székelykocsárd oldalának az összeállítására is. Nem volt nehéz rátalálnom erre a helyre hiszen itt lakom, és tudok rola pár dolgot. Kocsárdról a hagyomány azt tartja, hogy hajdan a Rosszpatak völgyében és temploma tőle jobbra, az Aranyos felé eső fennsíkon feküdt.
Feketéllő-nárciszmező 20,1 km-re.
Ferences templom és kolostor Torda 41,5 km-re.
Ótordáról Újtordára a kolozsvári úton menet körülbelül félúton áll a szerény megjelenésű, nem túl nagy méretű ferences kolostor. Az együttes lényegében két épületből, a templomból és a szentélyhez derékszögben csatlakozó kolostori lakóépületből áll.
Református templom Magyarlapád 25,4 km-re.
Magyarlapád Nagyenyedtol 10 km-re fekszik, élő népzenei életéről híres.
Majláth-kút Bükk-erdőMajláth-kút Bükk-erdő 49,2 km-re.
Bár állítólag a környék egyik legjobb, legkedveltebb forrása, úgy néz ki mégis kevesen ismerik. Én kétlem, hogy van még egy másik doboz a közelben. A dobozt megtaláltam, de nem én voltam az első megtaláló. A Majláth-kút Kolozsvártól délre, a Mikes-házaktól északra, a monostori Bükk-erdőben található.
Szent Emilia római katolikus templom Sinfalva 33,1 km-re. Református templom Verespatak 27,6 km-re.
Szfinx Havasgáldi-szorosSzfinx Havasgáldi-szoros 4,3 km-re.
A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. Mindamellett, hogy az út jeges volt, mi a nap simogató sugaraiban kezdtük el a kapaszkodást a Havasgáldi szoros meredek oldalában, az ismeretlen felé. A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
Berkesi-szoros Torockói-hegységBerkesi-szoros Torockói-hegység 30,5 km-re.
Várfalva és Borrév között ömlik az Aranyosba a Berkes pataka, miután átfolyik egy szoroson, több vízesést képezve. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba. Valoszinüleg elveszett. Megint kikarikáztam a Berkesi szorosba. Igaz elöször rossz helyen néztem, de végül is meglett.
Bélavár 1Bélavár 1 27,2 km-re.
Szep oszi fototura tetejen a hab a geolada volt. Újabb kudarc a kincskereső pályafutásom alatt, sem gerenda, sem rejtek, pedig tutira mentem. A Bélavár a természet remekműve, egy majdnem 800 m-es szintkülönbségben kiemelkedő sziklaóriás, bércek halmaza.
Hili-odú Via ferrata Tordai-hasadékHili-odú Via ferrata Tordai-hasadék 36,4 km-re.
A Hili-odú történetét Réthi Lajos írja le 1862-ben. Hili magyarpeterdi szolgalegény volt, 1860-ban, húsvét alkalmával a hegytetőről leereszkedett a dúsan zöldelő borsfenyő bokrokhoz.
Kisompoly-szoros 15,7 km-re.
Szent László kútja MagyarpeterdSzent László kútja Magyarpeterd 40,4 km-re.
Vizének gyógyító erőt tulajdonítottak. Legalábbis nem tudok másról. Mivel a kiépített forrást könnyű megtalálni, jó lenne ha aszerint tájolná be valaki a Szent László forrást. Szent László kútja Magyarpeterd határában, az észak-erdélyi autópálya közvetlen közelében található.
Csíky-tó Torda 42,7 km-re.
Túri-hasadék vasalt ösvény TordatúrTúri-hasadék vasalt ösvény Tordatúr 42,4 km-re.
Vasalt útvonalat adtak át 2018 szeptember 24-én, a Túri-hasadékban, ez az útvonal idáig csak nehezen volt járható, és nem lehetett megúszni lábmosás nélkül. A múltban többször is építettek a patak fölé hídakat és pallókat, de ezek nem bizonyultak tartósnak.
Remetei-sziklaszoros Torockói-hegységRemetei-sziklaszoros Torockói-hegység 3,4 km-re.
A 2 km hosszú szoros 300 hektáron összetett jellegű természetvédelmi rezervátum, sziklafalainak magassága 150-200 méter. S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval bejartuk a szorost, es annak peremen jottunk vissza. A Zergeosveny felé, a szurdok felett mentünk vissza. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa.
Fenyves-tó Verespatak 27,1 km-re. Jól esett a fenyők árnyéka.
Római katolikus templom TordatúrRómai katolikus templom Tordatúr 42,3 km-re.
A tordatúri Szent Kereszt felmagasztalása-római katolikus templom 1841-42-ben épült. XIV-dik század elején készült Madonna-szobra Erdély legrégebbi Madonnája, melyet ma a gyulafehérvári székesegyház őriz.
Katolikus templom Felvinc 29,4 km-re.
Miután visszatettem a dobozt, csak akkor vettem észre az üvegkorongokat. Korai, gótikus korú erődített templom volt - mivel a templom a XIX-dik század elején romladozásnak indult, helyén 1845-1848 között új, nagyobb templomot építettek.
Fatemplom Gyonkány 12,8 km-re.
2024 május 5-én, húsvét vasárnapjára virradólag porrá égett, feltehetően egy égve és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt. A Havasgáld községhez tartozó Gyonkány falu történelmi emlékmű fatemploma a 19-dik század második felében épült, 1878-ban.
A Hollókő aljában VerespatakA Hollókő aljában Verespatak 27,1 km-re.
Már a rómaiak is tudták ezt, akik itt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Egy társas kirándulás alkalmával Verespatakon bent voltunk az egyik bányában (ami a kocaturistáknak van kiépítve és kivilágítva). Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag.
Mammut-csúcs 20,2 km-re.
Református templom Borberek 29,4 km-re.
A mai utam utolsó, ötödik geodoboza. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat.
Sziklaszoros KisgyógypatakSziklaszoros Kisgyógypatak 6,2 km-re.
Kisgyógypatak (románul Geogel) falutól keletre, az azonos nevű patakon, van egy kiépítetlen, vad szoros. A szoros egy rövid és egy még rövidebb szakaszból áll.
Veres kastély MagyarszilvásVeres kastély Magyarszilvás 41,9 km-re.
A helybeli románok nem tudnak a kastélyról, az utóbbi években az iskola működött itt. A magyarszilvási Veres kastély XVIII-XIX századból származó épület.
Kecskekő váraKecskekő vára 6,1 km-re.
Gyulafehérvártól észak-északnyugatra, a Királypataka település északi határában nyúlik a magasba az 1090 m magas sziklapiramis, a Kecskekő. Habar az kisse tavolabb van a gps altal jelzett ponttol. Most vettem észre, hogy annak idején elfelejtettem feltölteni a rejtekhelyről készített fotókat, illetve nem adtam meg a geodoboz megtalálását segítő szöveges információt. Miután rejtettünk egy geodobozt a Szív-tisztásra legjobb rálátást biztosító pont mellé, a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon állva, úgy döntöttünk, hogy itt folytatjuk tovább a túránkat a Kecskekő felé. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók.
Molyhos tölgyerdő Miriszló 21,9 km-re. Bélavár Panoráma 26,8 km-re.
Járabányai mosógépJárabányai mosógép 34,3 km-re.
Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép. :)
Czárina-tó Verespatak 28,4 km-re.
Evangélikus erődtemplom Szerdahely 48,2 km-re.
Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.
Zubogó-vízesés Feredőgyógy 44 km-re. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok.
Unitárius templom Szind 39,3 km-re.
Temploma XIII-dik századbeli, román stílusú - félköríves diadalíve megmaradt az átalakítások és újítások után is, akárcsak a díszes ablakrózsa a félköríves apszison és egy köríves ablak. Hajóját újjáépítették, de a régiből átmentették félköríves kapuzatát.
Remeteiszoros faluRemeteiszoros falu 4,5 km-re.
Amilyen szép a falu környéke, ép olyan nehezen lehet megközelíteni. A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu.
Magyarós-patak Torda 41,8 km-re.
Unitárius templom Verespatak 27,6 km-re. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval.
Léta-vára MagyarlétaLéta-vára Magyarléta 38,4 km-re.
Magyarléta falutól 3 km-re, a Jára völgye fölött emelkedő kősziklára épült Léta-vára, másik nevén a Géczy-vár. Kolozsvári húsvétolás után jöttünk ki a várhoz. Arrajártam, egy edzést végző fiatal barlangász csapat meglátogatása kapcsán. Nagyon szép őszi nap volt.
Gombostű-szikla Havasgáldi-szoros 4,1 km-re. A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
Barlangvár ErdőfalvaBarlangvár Erdőfalva 36,8 km-re.
Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz.
Ordas-kőOrdas-kő 20,4 km-re.
Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túrán találtam meg ezt a geodobozt.
Nagyenyedi várNagyenyedi vár 18,4 km-re.
Gyulafehérvártól 30 km-re északra a Maros jobb partján fekszik, legmagasabb pontja az Őrhegy, 367 m. A szász alapítású várost először 1299-ben említi oklevél, helyén egykor római castrum állott. Itt jöttem rá, hogy milyen jó kereső vagyok. Nem tudom eldönteni, hogy eltűnt vagy sem, mert nem tudom, hogy hol lehetett- vagy hol lehet. Feltettem egy fenykepet a rejtekkel.
MIG 21 AranyosgyéresMIG 21 Aranyosgyéres 43,2 km-re.
Az utóbbi húsz évben hat pilóta veszítette életét a 71-dik ezred állományából, rájuk emlékeztet a Kolozsvárra vezető autópálya végpontjánál felállított MiG-21-es. A betonállványra helyezett vadászgép alatt, márványtáblán olvashatók a nevek, az utolsó kettő a közelmúlt szomorú eseményét idézi. Sajnos a szellőzőcső tövében nincs doboz. -indulhat a keresés. Nehez volt a dobozt kihuzni :-).
Kőcsorgó KoppándKőcsorgó Koppánd 40,2 km-re.
A Kőcsorgó pataka, amelynek vizét a rómaiak vízvezetékkel terelték el, ma piciny szurdokon áthaladva egyesül a Rákos-patakkal. A közelben van a Vágottkő római kőfejtő.
KelnekKelnek 43,9 km-re.
A 13-dik században épült, szép fekvésű, hangulatos kelneki várat 2004-ben újították fel. A várfalakon belül reneszánsz virágmintás, festett fakarzatos, evangélikus kápolnát építettek, melyben ma koncerteket, kiállításokat rendeznek.
A Thoroczkay család vára TorockószentgyörgyA Thoroczkay család vára Torockószentgyörgy 18,2 km-re.
Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek. A környék is gyönyörű. Kis csapattal vetődtünk erre. Vidalykői túra alkalmával látogattuk meg a torockószentgyörgyi ládát.
Vaskereszt Szind-tető Tordai-hasadékVaskereszt Szind-tető Tordai-hasadék 36,5 km-re.
Rajta két vastábla, melyen a keresztet felállító személyek neve olvasható, illetve a következő felirat román nyelven: Azoknak, akik értik a hegyet. Amelyet en is, meg Acatius is elfelejtettunk bejelenteni. Egy szép tavaszi napra tervezett biciklis túra egyik pontjaként látogattunk el, és jártuk körbe a Tordai-hasadékot. A kilátás az valami meseszép. A Tordai-hasadék bal oldalán, a Szind-tető szélén, egy 1939-ben emelt vaskereszt található.
Református templom Magyarózd 49,3 km-re.
Panoráma-kőPanoráma-kő 19,5 km-re.
A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
Református templom AlgyógyReformátus templom Algyógy 44,3 km-re.
A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült. Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.
Ompoly-kövek 16,3 km-re.
Ótordai kastélytemplom TordaÓtordai kastélytemplom Torda 41 km-re.
A mai templom XV-dik századi és a gótikus kar alkotása; a XI-XIV-dik században itt más templom állott. Szép templom, érdekes a környezete. A templom kapuja sajnos zárva volt. Otletes kis rejtek, hamar megkerult. A középkori első templom Szent Márton nevét viselte, s valószínűleg az ótordai templom örökölte ezt a címet, s elődje volt a város legrégibb parochiális temploma.
Mezőségi bánya Torockói-hegység 23,8 km-re.
Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival. A harmadik katonai felmérés ferencjózsefi térképén több helyen is szerepel az Eisenhammer (Vaskalapács, Vashámor) felirat, Így Csiblók, Nyiras-oldal, Bagoly, Tölgyes, és Kaszálás-tető mellett.
Kisvasút alagút BorrévKisvasút alagút Borrév 28,4 km-re.
A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására. Ezt a vasutat ismertem, meg amikor a diesel jart. Ez évben a Kövenden megrendezett EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) vándortáborból kis kiruccanást tettem biciklivel az alagútig. Először az alagút Borrév felőli végén kerestem, de itt nem volt leomlott sziklakupac.
Régi Aranyos-fahíd TordaRégi Aranyos-fahíd Torda 40,2 km-re.
A tordai Aranyos-híd Torda város szélén, a Kolozsvár-Brassó úton állott. Épült 1804-1815-ben, vámot szedtek rajta.
Piaci nagytemplom TordaPiaci nagytemplom Torda 41,3 km-re.
Ennek kőbe vésett tanúi is vannak: egy külső támpilléren 1458-as, egy másikon 1478-as, egy harmadikon 1504-es dátum. Többször is átutaztam már a városon, kocsival áthajtva a főutcán, és a sok felújított épületet látva mindig az volt az érzésem, hogy Torda egy szép, rendezett, gondozott város. Szerencsére az említett látogatok a jobb oldali támpillér tövét látogatják inkább, nekik ez előnyösebb. Miután egy részeg alak továbbállott, meglett a dobozka. A tordai katolikus templom az ótordai plébánia területén épült, a főtér északi részén, eredeti stílusa alapján építési korát a XV-dik századra teszik.
Kőközi-szorosKőközi-szoros 14,4 km-re.
Torockó és Nagyenyed között az autóút áthalad a Kőközi-szoroson, az Enyed-patak jó 250 méter magasságú sziklafalak között tör át. A szoros hossza 3 km, mindkét oldalán kiváló kilátóhelyekre kapaszkodhatunk fel.
Vízimalom TorockóVízimalom Torockó 21,7 km-re.
A század elején még öt vízimalom működött Torockón, ma a falu területén egy maradt fenn. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját. Sosem volt erősségem a logikai fejtörők megoldása. A doboz a malom területén kívül van, elérhető akkor is ha a malom zárva van. Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni.
Nagy-tó panoráma Verespatak 27,1 km-re. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján.
Református templom AranyosgerendReformátus templom Aranyosgerend 42,3 km-re.
Sajnos nem volt idönk a templomot is meglátogatni. Megtaláltuk, a leírás szerint. A kolozsvári repülőtér felé menet közbeszúrtam egy éjszakai rejtekhelyvadászatot. Aranyosgerend látnivalója az 1290-ben épült, gótikus és román stílusjegyekkel díszített református templom.
Református templom Magyarsülye 48 km-re.
Hazugságok hídja Balázsfalva 35,2 km-re.
A helybeliek által Hazugságok hídjának nevezett vasúti felüljáró Balázsfalva központi részét köti össze a déli, Hula-negyeddel. Közlekedési csomópont, itt találkozik a város hat fontosabb útja.
TorockószentgyörgyTorockószentgyörgy 18,4 km-re.
Akármilyen irányból próbálunk felkapaszkodni rá, legalább 200 m szintkülönbséget kell megtennünk, de mindenképp megéri a fáradtságot. Október elsején, a biciklikirándulásom alkalmával ezt a geodobozt is megkerestem. A Székelykő megmászása után elmentünk Torockószentgyörgyre ebédelni a Székelykő Panzióba. Egy kellemes, Torockón eltöltött Szilveszterezés után, január első napján. A torockószentgyörgyi vár, a Vársziklára épített erődítmény, a XIII-dik századtól kezdve áll ellen az idő vasfogának és a támadóknak.
Református templom AlvincReformátus templom Alvinc 29,5 km-re.
Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Jó hogy a segítő információt nem adják kéz alatt. Ezt sem sikerült megtalálnom, pedig kerestem, de nem leltem. A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző. Eredetileg háromhajós templom volt, de ebből csak a középhajó maradt meg és a szentély az eredeti boltozat nélkül.
Szolcsvai-búvópatak barlangja 2 AlsószolcsvaSzolcsvai-búvópatak barlangja 2 Alsószolcsva 13 km-re.
Persze akkor nem volt kolostor, nem volt aszfaltos út, sőt út se nagyon. Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak. Édesapám egyik kedvence volt ez a barlang, gyerekkoromban nagyon sokszor jártunk itt.
Bedellői-cseppkőbarlang 16,5 km-re. Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva - Bedellő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt. Az ösztönökre hagyatkozva na meg a JKGÁBOR GPS-re sikerült megtalálni ezt a geodobozt is. Katolikus templom Verespatak 27,7 km-re. Tordai Sósfürdő 42,4 km-re.
Református templom ÚjtordaReformátus templom Újtorda 41,2 km-re.
Az újtordai templom építésének idejéről nagyon régi adatot őrzött meg Torda megye levéltára, eszerint 1204-ben épült Szent László tiszteletére. Teljesen összhangban van azzal a ténnyel, hogy nem sokkal előbb avatták szentté László királyt. Mire ide értem már csak a csókák lökdösték egymást a fák tetején. Megnézem ha arra járok. Megvan az odu, a koordinata is passzol, de a sok trutyin kivul semmi mast nem talaltam az oduban.
Evangélikus erődtemplom Szászsebes 34,9 km-re.
1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. 1203-ban a sebesi dékánság székhelye, ekkor biztosan van már temploma. Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot.
Szindi tó 39 km-re.
Szilas-patak rezervációSzilas-patak rezerváció 17,2 km-re.
A Thoroczkay vár alól kék sáv vezet a Szilas-patak völgyébe. Egy darabig a patakot követjük, majd az út kitér a meder mellől és meredeken halad az erdőben.
Kis Szent Teréz kápolna TorockóKis Szent Teréz kápolna Torockó 21,7 km-re.
Ugyanis a kápolna az utcára nyíló pincében kapott helyet, és az ajtaja egész nap nyitva áll. Köszi a rejtést. Úgy emlékeztem, hogy a "pap" lába mögött kell keresni a pad helyett, de végül így is megtaláltuk, elsőkként. Nem egy BAR lett ott, hanem egy kis kapolna. A torockói Kis Szent Terézről elnevezett gyerekotthonban, ahol a Csaba testvér gyerekei laknak, kialakítottak egy kis kápolnát, amit mindenki látogathat, anélkül, hogy a ház lakóit zavarná.

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csáklya-kő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Annyira tetszett a hely - Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen. De ha már van itt valodi láda is (nem tudtunk rola) akkor nincs értelme a virtuálisnak.
 • Geokret - Betettem a geokopacz03 geokretet.
 • Geokopacz03 Geokret - Errol volna szo. https://geokrety.
 • Geokopacz03 Geokret - Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety.org webhelyen?
 • Geokrety-k támogatása - Értem, tehát az utazó nevében szünet van a betűk és a számjegyek között, ezért nem találtam meg én. Látom a bejelentésnél a com-os kódot adtad meg.
 • Hermann Oberth - Szebeni születésű, szász származású német fizikus, az űrkutatás egyik úttörője - emlékére felállított rakéta emlékmű - Medgyes észak-keleti bejáratánál.
 • Nagyon izgalmas rejtekhely - "Nem volt csatlakozás. Egy óra késést jeleztek, s a fullatag sötétben egy órát üldögéltünk a tusnádi állomáson tegnap, pénteken.
 • Nagy doboz - Gondolom, hogy itt véletlenül nem fogják megtalálni. Én se mennék oda fel, ha nem tudnám, hogy ott kell keresni a dobozt.
 • A varos folott - Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol. Ez alkalommal a Feheres patak medre menten jottem Udvarhelyrol, ami ugyancsak egy latvanyos szep utvonal turazoknak.
 • Szalmakalap és nemcsak - Biciklikkel felpakolt autókkal érkeztünk a helyszínre. Lekéstük a szalmakalap fesztivált, mint megtudtuk.
 • Mi legyen a sorsa a rejtekhelynek? - Valószínűleg a fakopáncs addig véste az üreget, amíg kipottyant a dobozka. Majd valakik elvitték, és hagytak ott cserébe nekünk üres üvegeket, papírzsebkendő-kompoziciókat és az elfogyasztott, illetve feldolgozott ebédjük tartalmát :-(.
 • Sikerélmény - Izgalmasnak indult a kirándulásunk, hiszen az öt hónapost is útnak indítottuk a Csukás csúcs felé. Akkor még nem tudtuk, meddig bírja zsebibabaként.
 • Remetei-sziklaszoros - A torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval bejartuk a szorost, es annak peremen jottunk vissza.
 • Kösz az élményt - A láda illetve a nájlonzacsok látszottak a fa tövében a leveleket lefujta rola a szél de a két kő jol takarta.Szép kilátás de az utcai cipőmben a száraz ösvényen nehézkes volt a kapaszkodás.
 • A közelben lakók előtt - Az semmi. Én pedig elsőnek találtam meg a közeli rejtekhelyet.
 • Rossz helyen kerestem - Nem vagyok első megtalálója a geodoboznak, talán csak első keresője. Történt úgyanis, hogy annak az idején, a rejtő nem mérte le a rejtek koordinátáit.
 • Ott voltam a rejtésnél - Péter dolgozott, én meg csak szóval tartottam. Mégis én kapom a pontot.
 • Séta - Most, 2013 december 28-án, március végi melegben és napsütésben sétáltam egyet a Hójában. Igy került elő ez a geodoboz.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csáklya-kő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.