Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csáklya-kő - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Csáklya-kő turisztikai látnivalói

A Csáklya-kő a Torockói-hegység egyik elszigetelt, olisztolitként beágyazódott és szelektiv erózió során felszinre került mészkőcsúcsa. 1233 m magas csúcsát egy betonoszlop jelzi, mely sűrű bozótosban, erdőben található...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Csáklya-kő képtárból:

Csáklya-kő
Csáklya-kő
Információs tábla
Információs tábla
Csáklyakő
Csáklyakő
A Csáklya-kő csúcsán
A Csáklya-kő csúcsán
Lólyuk-zsomboly
Lólyuk-zsomboly

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csáklya-kő fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csáklya-kő!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Rajkány, 0,84 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csáklya-kő közelében?
- Remetei-sziklaszoros Torockói-hegység 3,4 km-re. A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység egyik legszebb, bár zord, nehezen megközelíthető sziklaszorosa. Kapu - Sokan élvezték a szoros hűvösségét. (látnivaló és geodoboz)
- Sziklakapu Havasgáldi-szoros 4,1 km-re. Egy jelzetlen ösvény is indul felfelé, ezen fel lehet jutni a sziklakapuhoz. Eltűnt ez a doboz is, de rejtettem újat - A Szfinx és a Sziklakürtő után a Sziklakapu következett. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Gombostű-szikla Havasgáldi-szoros 4,1 km-re. A gombostűt rejtő nagy szénaboglya - A Havasgáldi-szoros kőgörgetegei felfelé, nekem már elég fárasztóak.
- Sziklakürtő Havasgáldi-szoros 4,1 km-re. A Havasgáldi-szoros monumentális sziklakapujához vezető jelzetlen ösvény elvezet egy kisebb sziklakürtő, vagy kilyukadt zsomboly teteje mellett. Kürtő van, X is, dobozt nem találtam - A Szfinx-től a sziklakapu felé folytattuk az utat. (különleges hely geodobozzal)
- Havasgáldi-szoros 4,2 km-re. A Havasgáldi-szoros a Torockó-hegységben, a Gáld völgyének középső szakaszán található. Mikulási ajándék - Már rég motoszkált a fejemben egy körtúra a Gáldi-Csáklya részen. (látnivaló és geodoboz)
- Szfinx Havasgáldi-szoros 4,3 km-re. A Havasgáldi-szoros sziklakapujának, valamint sziklakürtőjének megközelítésére alkalmas, többnyire kőgörgetegen kapaszkodó, jelzetlen ösvény felett egy érdekes sziklaalakzat található. Nehéz volt, pedig könnyen is mehetett volna - A játékvezető által rejtett dobozok újra ide csábítottak.
- Remeteiszoros falu 4,5 km-re. Remeteiszoros falu, románul Cheia, a Remetei-sziklaszoros felső végénél található elhagyott, kihalófélben levő falu. Mócházak - A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától.
- Gáldi-szoros 4,9 km-re. A szoros egy adott szakaszon annyira szűk, hogy csak az út egyik sávjának marad hely a patak mellett.
- Mariuta-szikla Csáklya-hasadék 5,4 km-re. A patak itt valósággal kettéfűrészelte az olisztolitot és egy alig 1-2 m széles hasadékot hozott létre, lépcsőzetes vizesésekkel. Eljött az ideje - Amig rászántam magam, hogy bejelentsem a doboz megtalálását eltelt majdnem egy év.
- Ticuiata-szikla Csáklya-szoros 5,5 km-re. A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Könnyű megtalálni - Miután visszahelyeztem a "dinoszauruszt" megmásztam a Csáklya hasadék másik szikláját is.
- Remetei panoráma Torockói-hegység 5,8 km-re. A Felsőenyed - Bucsum közötti 107I jelzésű megyei út áthalad a Torockói-hegységen nagyjából kelet-nyugat irányban, helyenként kb 1000 méteres magasságban. Nyuszika - Remek a panoráma, az út frissen kövezve.
- Kecskekő vára 6,1 km-re. Csúcsán az egyik legrégebbi vár, a nép által Tündér Ilonáénak tartott Kecskekő várának romjai találhatók. Vannak csodák - Most nem a természeti csodákra gondolok, amikben bővelkedik e hely, hanem arra, hogy előkerült a láda.
- Szív-tisztás Borosbocsárd 8,2 km-re. A Szív-tisztás Kecskekő várától 2,4 km távolságra található, dél-kelet irányba.
- Templomrom Borosbenedek 9,6 km-re. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől.
- Nagyponor-hágó 11,3 km-re. Felső-Szolcsváról Nagyponor irányába, a Malom-patak mentén, a földút kis autóval is járható. Kilátás - Enyed - Remete - Bredesty - Nagyponor felől jöttünk.
- Szolcsvai víznyelő 11,9 km-re. Kúsztunk, másztunk, s annyi - Lehet, hogy régebb itt vitt az ösvény, de most ez egy félreeső hely, elég meredek oldalon kell sárban, bozótósban kapaszkodni, és az aljnövényzet miatt nem igazán látszanak a sziklák.
- Diód vára 12,7 km-re. Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk.
- Szolcsvai-búvópatak barlangja 2 Alsószolcsva 13 km-re. Édesapám egyik kedvence volt ez a barlang, gyerekkoromban nagyon sokszor jártunk itt. Talán a csihány védi? - Nekem is kedvencz likam a Szolcsvai búvópatak, itt kezdődőtt a barlangász "karrierem" :-) és egyszer a végéig is eljutottunk.
- Szolcsvai búvópatak barlangja 1 Alsószolcsva 13,1 km-re. A Ponor viznyelőnél felszin alá tűnt két patakvize 1214 m felszin alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabbankerül ismét a felszinre. Ez nem sikerült - A gps a nagy sziklafal tövében össze-vissza mutatott.
- Magyarigeni-tengerszem 13,5 km-re. A geológusok szerint a Hargita megyei Gyilkos-tóhoz hasonlóan képződött, természetes, földcsuszamlások okozta elgátolások következtében. Új rejtés új helyen - A régi rejtés nem hiszem, hogy megvan még.
- Kőközi-szoros 14,4 km-re. Torockó és Nagyenyed között az autóút áthalad a Kőközi-szoroson.
- La Rogoaze forrás 14,7 km-re.
- Katolikus templom Tövis 15,5 km-re. Amint a templom nyugati kapuja feletti felirat megörökíti, a templomot Hunyadi János építteti 1449-ben: Anno Domini MCCCCXXXXVIIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator. Nagyon szép - Ezt a templomot meg kell látogatni! Igazán megéri.
- Bedellői-szoros 15,5 km-re.
- Erkély-tisztás Alsószolcsva 15,6 km-re. Erről a lapos, teraszszerű képződményről több helyen is legyező formájú vízeséseken zuhan alá a víz. Szép a tisztás, de még inkább a vízesés - Én is megkedveltem ezt a tisztást, jó sátorozó hely.
- Kisompoly-szoros 15,7 km-re.
- Sipote-vízesés és csorgó Aranyos völgye 15,8 km-re. A vízesés vize sodronyra függesztett csatornán keresztül át van vezetve az országút mellé. Tömeg - Nagy a népsűrűség errefelé, főleg hétvégén.
- Lengőhíd Alsószolcsva 15,9 km-re. Régebb, mikor még közlekedett az Aranyos-völgyi keskeny nyomtávú vonat, a Mokanica, az Alsószolcsvára érkező kirándulók a megállótól egy lengőhídon keresztül rövidíthettek a Szolcsvai búvópatak-barlang felé. A doboz már nem hiányzik - Pótoltam a hiányzó dobozt, de mivel a híd közelében lévő ligetben a csutakok áradáskor víz alá kerülnek, úgy gondoltam, hogy a hídfő betontalpában jobb helyen lenne a doboz, és áradáskor nem mosná el a víz.
- Református templom Tövis 16 km-re. Tekintélyes egyházközség lehetett, amely otthont tartott fenn a leprások részére. Tövis - A tövisi református teplomba nem jutottam be.
- Ompoly-kövek 16,3 km-re.
- Bedellői-cseppkőbarlang 16,5 km-re. Nyári tábor - Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Szolcsva - Bedellő túra alkalmával kerestem és találtam meg ezt a geodobozt.
- Szilas-patak rezerváció 17,2 km-re. Egy darabig a patakot követjük, majd az út kitér a meder mellől és meredeken halad az erdőben.
- A Thoroczkay család vára Torockószentgyörgy 18,2 km-re. Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek. Holdvilág - A telehold világított már, amikor a vár alá érkeztünk.
- Nagyenyedi vár 18,4 km-re. Legmagasabb pontja az Őrhegy, 367 m. Most látom - Most látom, sokan megtalálták már, beírás viszont nem volt, gondolom ki lett cserélve a noteszke.
- Torockószentgyörgy 18,4 km-re. Ez a Vársziklára épített erődítmény a XIII-dik századtól kezdve áll ellen az idő vasfogának és a támadóknak. Macerás - Már a várnyeregből lefelé nehézkes, de aztán nagyon bozótós, benőtt, dzsuvás a hely.
- Hollókő 18,6 km-re.
- Diákemlékmű Nagyenyed 18,7 km-re. Az 1704 március 16-án a Rákóczi-féle szabadságharc idején elesett 30 kollégiumi diák emlékére 1896-ban állított emlékmű a nagyenyedi városi parkban található, magas lombos fák árnyékában. A nagyenyedi két fűzfa - Ez a doboz sem a méretéről híres.
- Panoráma-kő 19,5 km-re. A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
- Feketéllő-nárciszmező 20,1 km-re.
- Mammut-csúcs 20,2 km-re.
- Ordas-kő 20,4 km-re. Az Ordas-kő Torockó vidékének, Erdély e rendkívül népszerű és sokak által látogatott szegletének egy olyan hegye, mely büszkén magasló hófehér szikláival, füves rétekkel tarkított változatos növényzetű vegyes erdeivel csodálatos látványt nyújt. Nyári tábor - Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) táborból tett Vidalykő-Ordaskő túrán találtam meg ezt a geodobozt.
- Kőlyuk Torockói-hegység 20,5 km-re. Székelykő ablakai - Már a vártól kiszemeltük a két, szemnek látszó hatalmas üreget.
- Szentmihálykő vára Tótfalud 20,6 km-re. Felérve a legelő gerincére, az út tovább halad az erdőben, de már dél-keleti irányban.
- Székelykő Dél 20,7 km-re. Még felkapaszkodnak a főcsúcsra, de aztán irány visszafelé. Torockói túra második találata - Az északi doboz megtalálása után a déli fele folytattuk utunkat a csúcson keresztül.
- Dendrológiai park Gyulafehérvár 20,8 km-re. Nekem érdekes geodoboz - Mivel a rejtek valóban nincs éppen a legkönnyebben azonosítható helyen és a doboz is eltűnt, "rejtettem" egy új helyre egy új dobozt.
- Vidalykő 21,2 km-re. A Torockói hegység északi részén, Vidaly (Vidolm) fölé emelkedő, a DN75-ös országúton Vidalytól Lunca ArieAYului-ig látható sziklacsúcs. Második nekifutas - Van amikor az otthoni tervek nem valósulnak meg a helyszínen.
- A császár bükkfája Muncsal 21,6 km-re.
- Vízimalom Torockó 21,7 km-re. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját. Forog, nem forog - Sötétben keresgéltünk.
- Kis Szent Teréz kápolna Torockó 21,7 km-re. Ugyanis a kápolna az utcára nyíló pincében kapott helyet, és az ajtaja egész nap nyitva áll. Olvasás lecke - A padon az itt lakó gyerekeka vakáció dacára nagy szorgalommal  az olvasást gyakorolták a nevelőnénivel.
- Molyhos tölgyerdő Miriszló 21,9 km-re.
- Székelykő Észak Torockói-hegység 22,3 km-re. Majd észak felé, csodálni a panorámát, megtalálni a két hagyományos ládát, és újult erővel vágni neki a lefelé vezető útnak. Tüskék védelmében - Kihasználva az új autópálya szakaszt, 30 perccel hamarébb érkeztünk meg a Székelykő alá.
- Rálátás a Kopasz-Detunátára 22,4 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok. Kőmező - Gyerekkorom óta nem jártam itt.
- Szászavinc Az elsüllyedt falu 22,7 km-re.
- Falfestmény Gyulafehérvár 22,8 km-re. Falfestmény - Gyulafehérvár.
- Podságai-szoros 22,9 km-re.
- Katolikus Székesegyház Gyulafehérvár 22,9 km-re. A román kori magyar művészetnek ez az egyik legszebb példája, jellegzetes román kori elemei a torony és a templom déli kapujának díszítései. Márton Áron sírja - Meggyőződésünk, hogy a rejteket megtaláltuk, legalábbis nekünk egyértelműnek tűnt.
- Egykori ferences kolostor Gyulafehérvár 23,5 km-re. Egykori ferences kolostor - Ferdinánd I sugárút 19-21 szám, Gyulafehérvár.
- Mezőségi bánya Torockói-hegység 23,8 km-re. Torockó településről észak felé indulva, számos helyen találkozunk felhagyott vasbányák és vashámorok nyomaival.
- Bulbuci-kő 24,3 km-re.
- Református templom Magyarlapád 25,4 km-re. Magyarlapád Nagyenyedtol 10 km-re fekszik, élő népzenei életéről híres.
- Valle Mika mészkövei 26,2 km-re. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
- ökör kéménye-sziklakürtő 26,4 km-re. Kissé próbára teszi az oda kijutni szándékozó turistát a meredek kaptató, de mindenképp megéri a fáradságot. Nem ez volt a tervben - Régi tervünk volt, hogy Bélavárat téli köntösben is tekintsük meg.
- Bélavár Panoráma 26,8 km-re.
- Angyal-tó Verespatak 26,9 km-re.
- Nagylupsa 26,9 km-re. Nagylupsa látnivalója a gazdag móc néprajzi gyujtemény.
- Szarvaspatak tava Verespatak 27 km-re.
- A Hollókő aljában Verespatak 27,1 km-re. ". Új geodobozt rejtettünk a Hollókő tetejére - Egy körtúra formájában kerestük fel rendre Verespatak látnivalóit.
- Nagy-tó panoráma Verespatak 27,1 km-re. Panoráma - Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján.
- Fenyves-tó Verespatak 27,1 km-re. Tavacska - Jól esett a fenyők árnyéka.
- Hollókő Verespatak 27,2 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
- Bélavár 1 27,2 km-re. A Bélavár a természet remekműve, egy majdnem 800 m-es szintkülönbségben kiemelkedő sziklaóriás, bércek halmaza. Bélával - Mondhatnám, hogy se Bélát se várat nem találtunk, de nem mondom, mert mi vittünk magunkkal egy Bélát, hogy legyen valami sikerünk.
- Rotunda-csúcs Verespatak 27,3 km-re.
- Zebernik vára Borberek 27,4 km-re. Zebernik várának romjai Borberektől 2,5 km távolságra vannak északnyugatra, a Vincipatak falu feletti Várhegyen.
- Unitárius templom Verespatak 27,6 km-re. Dominó - Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval.
- Református templom Verespatak 27,6 km-re.
- Katolikus templom Verespatak 27,7 km-re.
- Ronki-szoros 28 km-re. A Ronki-szoros az Aranyos völgyén található. Egy kis séta - A szorosban még jártam, de már nem emlékeztem szinte semmire.
- Kisvasút alagút Borrév 28,4 km-re. A Tordát Topánfalvával összekötő vasút már sok éve nem működik, és sajnos a síneket is részben ellopták, pedig használhatták volna turisták vonatoztatására, a mócok zárt világának bemutatására. Újraindul, vagy nem - A https://www.
- Czárina-tó Verespatak 28,4 km-re.
- Katolikus templom Felvinc 29,4 km-re. Korai, gótikus korú erődített templom volt - mivel a templom a XIX-dik század elején romladozásnak indult, helyén 1845-1848 között új, nagyobb templomot építettek. Egyedül nevettem... - .
- Református templom Borberek 29,4 km-re. Borberek első temploma a XII-XIII-dik század fordulóján már elkészülhetett, mert ebben az időben jönnek a környék szász telepesei, akik II Endrétől kapnak kiváltságokat. Az ötödik - A mai utam utolsó, ötödik geodoboza.
- Református templom Alvinc 29,5 km-re. Középkori plébániatemploma, amely ma is áll, a XIV-dik századból származik, tehát feltételez egy előbbi templomot. Ódon hangulat - A fallal körülzárt templom ódon hangulata lenyűgöző.
- Martinuzzi várkastély Alvinc 29,8 km-re. Bod Péter szerint Martinuzzi építteti a kastélyt 1546-1551-ben, mások szerint Bethlen Gábor. Romok - Fürgén másztunk be a kapu tetején és úgy éreztük miénk a kastély! Mármint a kastély, melyet hozzá képzeltünk a romokhoz.
- Járaszurdoki barlang 30,2 km-re. Borrév és Járaszurdok között, a Járamagura felé vezető elágazástól körülbelül 250 m-re Borrév felé, a völgy jobb oldalán egy barlang bejárata látható a hatalmas mészkőben.
- Berkesi-szoros Torockói-hegység 30,5 km-re. A Berkesi-szoros körülbelül 5 km távolságra található a Tordai-hasadéktól, dél-nyugat irányba. Torockó fele - Útban Torockó fele megálltunk, és megnéztük, bejártuk  ezt a szép kis szorost.
- Vörös-szakadék Szászsebes 32,2 km-re. Már a főútról is jól látható. Visszatérés - Újra eljöttünk, és még szebbnek találtuk, mint ezelőtt nyolc évvel.
- Szent Emilia római katolikus templom Sinfalva 33,1 km-re.
- Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 33,2 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
- Csukás vizesés Mészkő 33,6 km-re. Ha autóval vagy biciklivel vágunk neki az útnak akkor legjobb ha Tordáról, Szentmihályon keresztül Mészkő fele megyünk. Egy nagyon forró napon - Egy szólóban megrendezett biciklitúra alkalmával jutottam el a Csukás vizeséshez.
- Járabányai mosógép 34,3 km-re. Járabányát nyugat felé elhagyva a DJ107R jelzésű úton, az utolső házaktól körülbelül 300 m-re, van egy nagyon energiatakarékos mosógép.
- Városerődítés Szászsebes 34,7 km-re. A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket.
- Evangélikus erődtemplom Szászsebes 34,9 km-re. 1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus. Belül - A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot.
- Unitárius templom Mészkő 35 km-re. Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
- Szentháromság görögkatolikus temlom Balázsfalva 35,1 km-re. Balázsfalva az erdélyi görög katolikusok központjának számít - a 19-dik században a románok politikai, vallási és kulturális központja volt.

Természeti értékek - Fehér megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csáklya-kő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Geokrety-k támogatása - Értem, tehát az utazó nevében szünet van a betűk és a számjegyek között, ezért nem találtam meg én...
 • Geokopacz03 Geokret - Ez a geokopacz03 utazó vakond be van jelentve a geokrety...
 • Geokopacz03 Geokret - Errol volna szo...
 • Geokret - Betettem a geokopacz03 geokretet...
 • Annyira tetszett a hely - Hogy magunk is gondolkodtunk egy virtuális pont elhelyezésén ezen a helyen...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csáklya-kő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.