Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vacsárcsi kőbánya - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Vacsárcsi kőbánya

Vacsárcsi kőbánya | Hol van ez a hely?

Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. A kőbánya udvarát az esőzések tóvá alakították, ma vígan halásznak benne.

Körben rövid, 2-3 méteres bazaltandezit-oszlopokat láthatunk. Néhol vízszintesen bukkannak elő a falból, ezek metszett hatszögűek.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Vacsárcsi kőfejtő tava Vacsárcsi kőfejtő tava Vacsárcsi kőfejtő tava Vacsárcsi kőfejtő Vacsárcsi kőfejtő Vacsárcsi kőfejtő Vacsárcsi kőfejtő tava Vacsárcsi kőfejtő tava Szárazság Levelek Kőbánya tava - 1. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vacsárcsi kőbánya fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vacsárcsi kőbánya! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vacsárcsi kőbánya közelében?
Siculicidium emlékmű. Kő nélkül - Könnyű volt megtalálni. (turisztikai hely geoládával) Csíkmadaras. (érdekes hely geoládával) Siculicidium útja. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata. Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása. (látnivaló és geodoboz)
Kőcsonka. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
Airsoft pálya. Airsoft és paintball pálya, Csíkcsicsó. (különleges hely geodobozzal)
Csergeványoló. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló.
Csíkajnádi Kálvária. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
Szent József-kápolna. A csíkszentmiklósi egyházközség filiáléját alkotó Csíkborzsovában, a jelenlegi kápolna helyén az Egri család épített egy fakápolnát, amelyet az idő vagy a tőzvész elpusztított. Régi sírok - Itt az első kapu nem volt nyitva, szerencsére hátul volt a nagy kapu, be tudtam menni a temetőbe.
Katolikus templom. Más stilus - Ez a templom egyáltalán nem idevalósi stílusban épült. Dánfalva. Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé.
Római-katolikus templom. Báthori István trónra lépésekor (1571) Közép- és Alcsíkon 11 helyen volt plébános, Csíkszentmiklóson ekkor már két pap is volt. Itt is rend és fegyelem - Ahogy tapasztaltam a mai napon, a környék templomai rendbe vannak téve és megtörténhet, hogy több doboz látta a kárát.
Páduai Szent Antal római katolikus templom. 5.5 km-re. Végleges formáját 1839-ben kapta.
Szent István katolikus templom. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
Rompáca-tanösvény. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
Alsócibrei fürdő. Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. Emlékmű és új geodoboz - Cibrefürdő bejáratánál egy közel négy tonnás emlékművet helyeztek el, mely az 1694-es tatár betöréskor megsemmisült Cibrefalvának állít emléket.
Kőd-vonulat. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.

Vacsárcsi kőbánya románul - in limba romana: Cariera Vacaresti


Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Vacsárcsi kőbánya gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • Esti séta 1 - Esti sétára indultunk a környékre...
 • Bányatavacska - Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya...
 • Szent Pal bucsu idejen - Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan...
 • A bányánál - A bánya kissé elhagyatottnak tűnik de attól sok ember megfordul ott...
 • Nem emlékszem, hogy jártam ebben a faluban - Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vacsárcsi kőbánya? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Katolikus templom
Katolikus templom
Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg.
Csíki Székely Krónika
Csíki Székely Krónika
Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.