Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Ürmösi Töpe - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Ürmösi Töpe

Ürmösi Töpe | Hol van ez a hely?

Áthaladva az alsórákosi szoros első büvkörén, még nagyobbszerű táj-csoport merül fel; a szoros mindkét felén roppant hegy-óriások emelkednek, jobbról a sziklagula idomu rákosi Tepej, balról a vele versenyző sisak idomu ürmösi Tepej. E hegyóriások oldalaiból szeszélyes alaku sziklaszálok, mint ódon várak festői omladványai, emelkednek.

Várpatak völgyéből, a Turdoja nyakán félelmes ösvényen hatoltunk át a Tepejpatak kies völgyébe. A havasias küllemü völgy fenekén hatalmas hegységek: Tolvajos, Borostyános, és a 2500 láb magas Feketehegy emelkednek, Oltra néző torkolatjának baloldali előfokát az Olt medrében mosakodó Turdoja,* alkotja, mig jobb oldalán a sisakidomu ürmösi Tepej emelkedik. Mindenek előtt az oly sok tekintetben érdekes Tepejt teszszük vizsgáladásunk tárgyává; hogy ezt alaposan végrehajthassuk, a 2500 láb* magasságu hegynek fennlapjára kell felhatolnunk; azonban ez nem oly könnyü, mert e hegy is minden oldalról megmászhatlan meredeken emelkedik, egyedül csak keletoldali hegynyakán lehet oda nem kis nehézséggel felhatolni, követvén a hegytetőn feküdt várhoz vezetett azon sziklába vésett utat, melynek még ma is elvitázhatlan nyomai mutatkoznak s mely még napjainkban is Várútja néven ismeretes.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Ürmösi Töpe-patak völgye Sólyomkő Alsórákosi Olt-szoros. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Ürmösi Töpe fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Ürmösi Töpe! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Ürmösi Töpe közelében?
Fenyős kőfejtő Alsórákos. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő. Smaragd - Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat. (látnivaló és geodoboz)
Vulkanikus kráter Alsórákos. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. Felkapott hely lett ez az Alsórákos - Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart. (különleges hely geodobozzal)
Kerék-domb alatti vízesés Ágostonfalva. 4.6 km-re. Ágostonfalva közelében, a román térképeken Fenes-pataknak nevezett, a régi osztrák térképeken Pétrisiú-ként megjelenő patak fejében levő egyik oldalágban, a Kerék-domb alatt egy mély gödörbe ömlő, 4-5 méter magas, csinos vízesés található. Koszi - Koszi! Most mar jol olvashatom a lada leirasokat ujbol. (különleges hely geodobozzal)
Alsórákosi temető. Gombosfák - Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem. (turisztikai hely geoládával) Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos. Zárt kapu - A kapu zárva van, de körbejártuk a kastélyt és megpihentünk a padon a fák alatt. Sündisznó-szikla Ürmös. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk. Tenyleg sundiszno - Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.
Unitárius templom Ürmös. Ha középkori templomról nincs is adat, bizonyos, hogy voltak katolikus hívek, akik a reformáció után unitáriusok lettek s az 1630-as események után is megmaradtak unitáriusoknak. Amit nem szeretek.... - Heureka!Vegre megvan, marmint nyitva talaltam a templomot ugy jo otszori probalkozas utan.
Datki-szoros. Köpeci szil. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.
Feketevár Apáca. században. Nemsokára nem is lesz - Sajnos csak az egyre tovább omló bástyát találtuk meg.

Ürmösi Töpe románul - in limba romana: Tipia Ormenisului Racos


Természeti értékek - Brassó megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • A látnivalók adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
  • Ürmösi Töpe gps koordináta letöltés
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  • Megcsinaltuk - Mivel ram vart ez a feladat ezt tejesitettem is, igaz egy kisse keson, de jobb kesobb mint soha...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Ürmösi Töpe? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Ürmösi Töpe barlangjai
Ürmösi Töpe barlangjai
Az Olt folyó Ágostonfalva és Alsórákos közötti 10 km hosszú, kiszélesedett szorosában csak kisebb barlangokat hagyott meg az erozió.
Turdolya-szikla
Turdolya-szikla
A Turdolya-szikla közvetlenül az Olt folyó szélén magasodik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.